Търговци на биткойн фючърси на оградата въпреки скорошното поскъпване на цените

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

След като уважихме подкрепата от 10 000 долара от началото на септември, през последната седмица Bitcoin (BTC) нарасна с 8%. Докато водещата цифрова валута се колебаеше, приблизително между $ 10,400 и $ 11,300, тя успя да пробие съпротивата на $ 10,750 и в момента търгува около $ 11,000, според цената на OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225).

Участниците на пазара също трябва да отбележат, че OKEx Quarterly Future се е преместил от BTCUSD0925 на BTCUSD1225, тъй като първият ще изтече следващия петък.

Като се има предвид как тримесечната дата на изтичане на валидността се измести към края на декември, най-очевидният резултат е, че BTC Basis се връща над 2%. Това, което обаче не е толкова очевидно, е защо съотношението BTC дълъг / къс продължи да спада, тъй като цените продължиха да се покачват през седмицата. Тъй като съотношението дълги / къси продължава да достига рекордно ниски стойности, едно от обясненията може да бъде арбитражът да премести своите BTC в блокчейн Ethereum за земеделско производство и да хеджира позициите си с помощта на деривати.

Отворената лихва, от друга страна, имаше плавен ход тази седмица, натрупвайки се обратно до над 900 милиона долара. Не наблюдавахме големи движения от страна на китовете, но пазарът на спот ливъридж изглежда по-малко уверен, че цените ще продължат да растат. Това, заедно с намаляващия намек дълго / кратко съотношение към възможен период на консолидация в средносрочен и краткосрочен план.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225). от 7:00 ч. UTC на 18 септември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс продължи да спада през седмицата, дори когато цената на биткойн се повиши до $ 11 000 и достигна 0.68, когато BTC записа седмичния си връх от $ 11 300.

Две възможни обяснения за това поведение включват търговци на дребно, които влизат в къси панталони на високи цени поради липса на доверие в по-нататъшното поскъпване, и дават на фермерите хеджиране на своите BTC позиции чрез деривати, след като преместят активите си в Ethereum.

Текущото съотношение дълги / къси от 0,7 очевидно е около най-ниското ниво за всички времена, далеч под средното ниво от миналата седмица от 1,1. Въпреки това, в бъдеще, когато хеджираните къси позиции бъдат затворени, те ще действат като силни лонгове.

Време за събиране на данни: 9/11 4:00 ч. UTC до 9/18 4:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Докато през седмицата видяхме отрицателни премии за тримесечни фючърси, основата се възстанови до около 100 долара след преминаването на тримесечния фючърсен договор към декември.

Премията бе спаднала до $ 75 в понеделник сутринта, но три последователни дни печалба през седмицата я накараха да скочи и сега е над 2.0%, или $ 200.

Време за събиране на данни: 9/11 4:00 ч. UTC до 9/18 4:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Откритият интерес падна до наскоро ниското ниво от $ 788 милиона миналия петък, преди да се върне към сегашната си стойност около $ 900 милиона. Поскъпването на цените през тази седмица обаче не беше придружено от значителен ръст в обема на търговията.

Промените в OI бяха по-съобразени с движението на цените тази седмица и липсата на бързи скокове на OI, тъй като цената падна, показва липса на китове, влизащи в къси панталони.

Време за събиране на данни: 9/11 4:00 ч. UTC до 9/18 4:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC изглеждаше доста произволен през седмицата. Въпреки че все още се движеше с цената, промените бяха минимални, тъй като основно се колебаеха между 4.5 и 6.8.

Забележително е, че съотношението бързо се е понижило след изтичането на Биткойн над $ 11 000 в сряда, което показва липса на доверие сред търговците на спот ливъридж, че цената ще продължи да расте.

Време за събиране на данни: 9/11 4:00 ч. UTC до 9/18 4:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Докато краткосрочното поскъпване остава на картите, тъй като миналата седмица биткойнът надмина съпротивата от 10 750 долара, силните нива на съпротива се формират при 30- и 60-дневните пълзящи средни.

Освен това, като се има предвид как наблюдавахме как биткойнът поскъпва по време на срива на DeFi в сряда, участниците на пазара трябва да продължат да наблюдават пазара за признаци на корелация между спада на DeFi и печалбите от BTC.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner