Май приключва с битка за крипто, но геополитическото напрежение носи несигурност: Седмично наблюдение на пазара

Крипто пазар седмично

Миналата седмица Биткойн (BTC) падна рязко през първите два търговски дни, от 9 000 на 8 700 долара, преди да възстанови бързо загубите в сряда. Той се събра отново в четвъртък до почти 9 500 долара, преди да отбележи връх от 9 749,3 долара за последния ден на май, според OKEx BTC Spot цена.

Волатилността на биткойните доведе до печалби от 7,85 процента през седмицата и се търгува около 9550 долара по време на пресата. Докато другите 10 топ алткойни също бяха в зелено, Ethereum (ETH), с преминаването си към модел за доказателство за участие, който се появи през третото тримесечие на 2020 г., се представи най-добре, с 15 процента поскъпване през седмицата.

крипто производителност през майСедмични връщания на основните криптовалути 5/25 – 5/31. Източник: Tradingview

Altcoins спечелиха големи през май

Индексът с малка капитализация CryptoCompare все още води напред през май, с повече от 20 процента през месеца. Индексът с голяма капитализация е по-бавен в сравнение с отчитането на по-малко от 8 процента за същия период.

Много алткойни дадоха значителна възвръщаемост през последния месец. Zilliqa (ZIL) е нараснал с близо 150 процента след Vitalik изразено неговата подкрепа за проекта, докато THETA и OmiseGo (OMG) е нараснал с повече от 80 процента. Другите забележителни хамали включват Кардано (ADA), VeChain (ПОО) и 0X (ZRX), като и трите спечелиха над 40 процента през май.

crypotcompare индексИндекс на малък / среден / голям капацитет се връща през май. Източник: MVIS

Положителното представяне на май влияе върху възвръщаемостта през юни

С оглед на историческата възвръщаемост на биткойните, той е нараснал средно с 5,31% през юни от 2013 г. насам, само с две години отрицателен растеж – -24,31% през 2013 г. и -14,88% през 2018 г. – и двете по време на мечи пазари. Освен това, всеки път, когато май беше положителен месец, юни последва примера.

Исторически връща биткойнBTC историческа месечна възвръщаемост. Източник: CoinMarketCap & ОК

Настроението се превърна в бичи на пазара на опции

Едномесечният изкривяване се е понижил драстично от над 20 процента до -9,6 процента в края на май, според КосоДанните. Тази промяна показва, че разговорите са по-скъпи от путовете и рискът от нестабилност е по-висок.

Волатилност Косо е разликата в подразбираща се променливост (IV) между без пари опции, опции на пари и в парите настроики. Този модел показва възходящо настроение, което показва, че търговците залагат на бъдещото поскъпване на цените, увеличавайки търсенето на опции за кол.

BTC Косо 25dBTC 25d изкривен. Източник: Косо

Освен това спредът между тримесечната предполагаема волатилност (IV) и историческата нестабилност (RV) на Биткойн се е увеличил до 3% сега, най-високото ниво през последната година. Ако IV е твърде ниска в сравнение с RV, цената на опцията се счита за подценена.

В исторически план RV е най-вече по-нисък от IV на Bitcoin, с изключение на кратък период около септември 2019 г. Търговците обикновено очакват волатилността да се движи към средната си стойност (увеличаване, когато е твърде ниско, и намаляване, когато е твърде високо).

Индикатор за волатилност на BTCBTCUSD – IV срещу RV. Източник: Косо

Технически анализ на биткойн

Биткойнът се възстанови над линията на тенденция, която тества в началото на май, като обърна съпротива срещу подкрепа от 9 300 $ до 9 400 USD. Въпреки това, бичият ход беше спрян на 9 750 долара, отхвърлен от предишния максимум от 9800 долара от 19 май. Продължавайки, тази седмица е възможен още един тест за максимума от средата на май.

BTC / USDOKEx BTC Спот цена. 1Н диаграма. Източник: OKEx

Поглед напред тази седмица

Протестите и бунтовете в САЩ са все още продължава, заедно с нова засилена вълна Китайско-американско напрежение. По отношение на макро данни, ISM Производство данните ще бъдат публикувани в понеделник, докато Искове за безработни доклад ще излезе във вторник.

Докато Bitcoin исторически показва корелации със златото и китайския юан в периоди на повишена геополитическа несигурност, безпрецедентната глобална ситуация днес може да повлияе на пространството по непредсказуеми начини.

Междувременно, Matic Mainnet отиде на живо на 31 май и Zilliqa (ZIL) ще завърши поддръжката на залозите този месец. Надстройката на Ethereum Classic (ETC) Phoenix Mainnet се очаква днес, 1 юни, според coinmarketcal’s график, заедно с родния токен на борсата на OKEx, осмият на OKB купуване и изгаряне.

Отказ от отговорност: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търговията с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner