Цената на биткойните вижда здраво отстъпление след четири последователни седмици печалби

Цената на BTC спадна около 10 000 долара вчера, когато се появиха прегряти настроения на пазара – ето нашият анализ на срива.

Изображение на срив на цената на биткойн

Биткойн потъна с повече от 10 000 USDT вчера, 22 февруари, под въздействието на различни фактори, като падна с 18% от най-високите 58 318 USDT в неделя вечерта до най-ниските от 47 668 USDT, според спот цената на OKEx BTC. Спадът дойде точно след като пазарният лидер видя четвъртата си поредна седмица на печалба.

В това, което стана друго "Черен понеделник" на криптовалутния пазар обстоятелствата бяха подобни на тези на 11 януари. Американските хазната продължиха да се разпродават в началото на седмицата, което доведе до покачване на доходността. Тогава нарастващата доходност на облигациите оказа натиск върху фондовия пазар, където видяхме, че индексът Nasdaq пада най-много от близо четири месеца, като акциите на Apple намаляха с 3%, а акциите на Tesla спаднаха с повече от 8% в понеделник.

Доходността на хазната се възстанови през март и намали възходящия тренд на рисковите активи. Източник: CNBC

В отклонение от пазарното поведение на 11 януари, цените на златото не паднаха вчера и вместо това спечелиха най-много, което имаха за седем седмици. Цените на суровия петрол също достигнаха 13-месечни върхове, отразявайки факта, че инвеститорите започват да ценят в нарастващите инфлационни очаквания. Тъй като пазарната капитализация на Биткойн продължава да нараства през последните няколко месеца, неговата корелация с лихвените проценти и макроикономиката стана още по-силна.

Нещо повече, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелон предупреди вчера, че биткойн е силно спекулативен актив и е "изключително неефективен" начин за провеждане на парични транзакции. Нейните думи също оказаха натиск върху пазара на криптовалути.

Голям хит за бичи преследвачи

Преди внезапната катастрофа в понеделник, Биткойн бе постигнал месечна възвръщаемост от над 80% през февруари и общата му пазарна капитализация надмина границата от 1 трилион долара. Пазарният лидер е подхранван от различни новини, включително основната покупка на BTC на Tesla, дългът на MicroStrategy за покупка на повече биткойни и стартирането на първия Bitcoin ETF в Северна Америка.

Пазарните настроения очевидно бяха прегряли, което се отразяваше в процентите на финансиране, които се движеха около 0,1% за продължителен период от време, и историческия връх от 19 милиарда долара при открит интерес на 21 февруари. Този цикъл, задвижван от събития, затрудни пазарът да се движи нагоре по органичен път, проправяйки път за корекция.

Откритият интерес на BTC постави рекорд от 19 млрд. Долара на 21 февруари. Източник: Bybt.com

Вчерашният спад също доведе до паника при продажбите на Coinbase и борсата имаше най-голямата си отрицателна премия досега поради липса на покупки в книгата с поръчки. Премията на Coinbase достигна рекордно ниско ниво от отрицателни $ 1020 по време на вчерашната разпродажба на данни от CryptoQuant.

В допълнение, от гледна точка на техническия анализ, възходящият импулс показа изтощение след последния рекорд за всички времена, тъй като индексът на относителната сила на индекса публикува последователни мечи отклонения в 1-часовите и 4-часовите класации. Това се случва, когато RSI публикува "прекупена" четене – в отговор на по-ниски върхове в цената – което съответства на показанията от предварително направени по-високи върхове.

Цените на биткойните видяха последователни мечи различия в 1-часовата графика. Източник: OKEx

Рязката корекция от вчера постави нов рекорд за ликвидации на пазара на деривати. Само при биткойн позициите в размер на 3,64 млрд. Долара се ликвидират на борсите, надминавайки 2,5 млрд. Долара в позиции, ликвидирани на 10 януари и 1,74 млрд. Долара на 3 януари.

Ликвидациите достигнаха още един рекорд в следващия понеделник. Източник: Bybt

Пазарни реакции към спада на цените на BTC

Спадът в крипто цените вчера видя интересни пазарни реакции. Първо, имаше скок в обменния курс на китайския юан към USDT. Според данните за търговия на OKEx, премията на USDT на P2P пазара вчера се е превърнала от отрицателна в положителна, за кратко нараствайки до 1,76%. Тази цифра показва, че има много търговци, които искат да купят USDT, за да добавят марж към своите позиции.

Премията от китайски юан към USDT достигна 1,76% на P2P пазара. Източник: OKEx

Етериумът и неговата екосистема също бяха засегнати от спада. Цената на Ether (ETH) падна с 21,68% в най-ниската си точка. Според OKLink данни, 24-часовият обем на търговия на децентрализирани борси в мрежата на Ethereum достигна рекордното ниво от 5,09 млрд. долара към момента на писането. Най-големият обем за денонощие, 1,87 милиарда долара, се наблюдава на Uniswap, последван от 1,2 милиарда на SushiSwap.

Голям брой доставчици на ликвидност, опитващи се да извадят средствата си, за да се избегнат трайни загуби, и верижни заеми, попълващи марж за предотвратяване на ликвидация, доведоха до разходите за газ – таксата за използване на мрежата Ethereum – до 1000 gwei нива на Ethereum Gas Tracker.

Това означава, че цената за премахване на ликвидността на Uniswap е била почти 300 долара вчера. Дори в такава скъпа среда на веригата общата заключена стойност на Uniswap е намаляла с 10,8% през последните 24 часа, а TVL на SushiSwap е спаднал с 8,8%. Други водещи платформи за кредитиране Compound и Maker също отчитат 8% спад в TVL. Тази ситуация за пореден път показва спешната нужда от надстройки на мащабируемостта в мрежата Ethereum.

Обемът на транзакциите в DEX достигна рекорд за всички времена през последните 24 часа. Източник: OKLink

Основите на биткойн все още са в игра

Очаквайки напред, притокът на институции на пазара на криптовалути остава важен фактор за стабилизирането на цените на биткойн. Значителната нестабилност на цените в Биткойн като възникващ алтернативен актив продължава да бъде неизбежна на този етап, но нарастването на броя на притежателите на BTC и каналите за закупуване ще осигури подкрепа за цената.

Засега най-високата криптовалута остава зависима от промените в макроикономическите показатели. Тази седмица пазарът ще се фокусира върху речта на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл по време на изслушванията в Сената и Камарата. Пазарите са обезпокоени дали може да се поддържа стратегията на Федералния резерв на Фед и дали нарастващите доходи на Министерството на финансите на САЩ представляват риск за икономическото възстановяване.

В средносрочен план се приближава нов кръг от масивни фискални стимули. Очаква се сенатът да изпрати нов стимулационен пакет от 1,9 трилиона долара на президента Байдън до 14 март. Полученото изобилие от фиат вероятно остава благоприятен фактор за покачването на рисковите цени на активите.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner