Биткойн фючърсите отразяват краткосрочен негатив, докато търговците търсят дъното

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx.

Миналата седмица видях Bitcoin (BTC) OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225), които се консолидираха през уикенда, преди да се съберат в понеделник. Договорът е достигнал максимум от 11 185 долара през първия работен ден, което съответства на нарастване на спот пазара от около 10 750 до 10 950 долара.

Покачването обаче бе последвано незабавно от корекция, която доведе цената до $ 10,780. Едва вчера, на 1 октомври, цената на фючърсите отново достигна 11 185 долара, но последва рязък спад до нива около 10 500 долара, преди умереното възстановяване да доведе до сегашната цена от 10 630 долара.

Разглеждайки данните за фючърсите, особено съотношението дълго / кратко, можем да наблюдаваме липсата на доверие в краткосрочните резултати на BTC. Забележително е, че съотношението дълги / къси публикува най-ниската си стойност на 28 септември и остана заглушено въпреки ралито в понеделник. Откритият интерес и обемите видяха прилично натрупване, довело до движението на цените както в понеделник, така и в четвъртък.

Продължавайки напред, пазарът обаче изглежда чувствителен както към техническото, така и към фундаменталното развитие, особено регулаторните действия в криптопространството и политическите събития в САЩ.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225). от 8:00 ч. UTC на 2 октомври. Източник: OKEx

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели.

BTC дълго / кратко съотношение

Дългото / кратко съотношение отчете най-високата си стойност за седмицата, 0.91, миналия петък, след което то непрекъснато намалява, въпреки консолидацията на цените и най-накрая в понеделник. По времето, когато цената на тримесечния договор на BTC достигна своя връх, съотношението дълъг / къс беше 0.76. Фактът, че съотношението е спаднало с покачването на цените, показва обща липса на доверие в сегмента на дребно, което се е проявило при последващия спад на цените във вторник.

Следващият връх в съотношението дойде в сряда, когато той достигна 0,88 и кореспондира с обръщане на цената за фючърсния договор. Въпреки това, за пореден път, когато цената се повиши до 11 000 долара, видяхме съотношението да спадне чак до 0.76.

И накрая, последният връх, отново при 0.88, настъпи в четвъртък, след като беше извършен големият ценови спад, показващ опити на търговците да отворят лонгове при възможно ценово дъно. Съотношението обаче отново падна до 0.77, последвано от нов спад в цената, стигайки договора до минимума от тази седмица от $ 10 508.

Пазарните настроения, отразени от съотношението дълъг / къс през седмицата, бяха очевидно отрицателни, с опити да се продължи дълго на нива на подкрепа, само за да се вземе печалба и да се намали цената всеки път. Това търговско действие очевидно оказва силен натиск върху цената на биткойн, като го тласка към по-ниски и по-ниски нива.

Време за събиране на данни: 9/25 до 10/2. Източник: OKEx

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Тримесечната фючърсна премия остана положителна през последната седмица, като отчете най-високата си стойност от 211 долара по време на ценовото рали в понеделник и най-ниската си стойност от 140 долара, съответстваща на днешното най-ниско ниво от 10 508 долара.

Фактът, че пазарът все още търгува на тримесечие с премия, показва средносрочен оптимизъм въпреки краткосрочното негативно изложение на пазарите през миналата седмица.

Време за събиране на данни: 9/25 до 10/2. Източник: OKEx

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният интерес отчете голям спад миналия петък с изтичане на предходното тримесечно бъдеще и възобнови натрупването си, водещо до ценовото рали в понеделник. В понеделник отвореният интерес възлезе на над 829 милиона долара, но не спадна значително въпреки колебанията в цените. Всъщност отвореният интерес в момента е още по-висок, над 840 милиона долара, което показва известна степен на сигурност в поведението и очакванията на участниците на пазара.

Време за събиране на данни: 9/25 до 10/2. Източник: OKEx

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC остава обхванат от миналия петък до тази сряда, достигайки около 7.0 всеки път. Тенденцията обаче се промени след дъното на цената в сряда и съотношението продължи да се увеличава оттогава, достигайки връх до 9.06, съответстващо на цената, която спада до най-ниската си точка от 10 508 долара днес.

Докато съотношението оттогава е спаднало до около 8,2, то все още е доста по-високо от 7,3 от миналия петък и показва оптимизма на пазара по отношение на цената, която достига до $ 10 500.

Време за събиране на данни: 9/25 до 10/2. Източник: OKEx

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време.

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Hunain Naseer, старши редактор на OKEx

Тримесечната цена на фючърсите беше доста волатилна през последната седмица, като два неуспешни опита да останат над $ 11 000. Докато коефициентът на маржин кредитиране и BTC базата показват известен оптимизъм, те смятат, че негативните настроения на пазара се отразяват от съотношението дълъг / къс и натрупването на отворена лихва.

Графикът на цените също отчете модел с двойно дъно след днешния спад на цените и можем да очакваме продължителен натиск надолу върху цената през следващата седмица с формирането на нови нива на съпротива.

По-добрата страна е, че днешният минимум от $ 10 508 може да се окаже дъното засега, тъй като цената на BTC влиза в консолидация.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner