Informe mensual del mercat de criptomonedes: any nou, nous registres

Una visió general de l’evolució i el rendiment del mercat criptogràfic al gener

Punts clau

  • El primer mes del 2021 es va assistir a Bitcoin (BTC) i Ether (ETH) a establir nous màxims històrics i a la capitalització de mercat de criptomonedes que superava el bilió de dòlars..
  • Les expectatives d’estímul van augmentar després de la victòria dels demòcrates a les eleccions dels Estats Units. Amb l’augment de les vacunacions, l’economia està en bon camí cap a una recuperació en forma de V, sobretot perquè la Fed continua donant suport.
  • Bitcoin va superar en gran mesura els actius mundials al gener i va mostrar una correlació més gran amb els actius de risc. El líder del mercat també va generar un interès institucional creixent.
  • Hi va haver una considerable volatilitat al gener a causa de la negociació activa, que va resultar en un volum de negociació total de 717.000 milions de dòlars a OKEx durant el mes.
  • Altcoins va superar la rendibilitat mensual del 14% de Bitcoin, amb una moneda meme, DOGE, que es va beneficiar de la saga de Wall Street Bets.
  • L’èter va tenir un bon rendiment fonamental i va obtenir un rendiment mensual del 78%. Els tokens DeFi també es van disparar a mesura que el mercat semblava tornar-los a valorar amb valoracions més altes.

Recapitulació de l’entorn macro

El subministrament en dòlars nord-americans marxa cap al nord des que va començar l’epidèmia. La Reserva Federal es compromet a continuar comprant bons i els tipus d’endeutament a curt termini es van mantenir ancorats prop de zero al gener. Els mercats creuen que mentre la Fed mantingui la seva posició actual, és segur continuar invertint. Com a resultat, els preus mundials dels actius s’han beneficiat de la generosa oferta monetària.

Amb les vacunes en augment, és probable que l’economia nord-americana acabi amb una recuperació en forma de V. Un precursor d’aquesta recuperació va ser l’índex de dòlars dels Estats Units, que va registrar un repunt contra tendència al gener, un 0,7% més. Tot i que el ral·li del dòlar havia pressionat actius de risc al gener, és probable que un paquet d’estímuls posterior per part de l’administració de Biden limiti l’alça del dòlar.

Mentrestant, el rendiment de la tresoreria ha crescut fins a l’1,10%, nivells que no es van veure des de l’accident del març passat. La forta corba és un senyal que els inversors esperen una inflació més elevada en els propers anys. Aquesta expectativa d’inflació i el capital excessivament abundant al mercat han creat un gran escenari per a Bitcoin.

A més, el moviment de les apostes de Wall Street va portar la inestabilitat general al mercat a finals de gener, amb la caiguda de les accions i l’índex de volatilitat bombejant un 60% el 27 de gener. Però Gamestop i AMC es van retirar a finals de gener, i sembla que que la saga del WSB s’acaba.

Històricament, Bitcoin té un millor rendiment durant els períodes de volatilitat del mercat en declivi. No obstant això, la popularitat de la narrativa antiestabliment a les xarxes socials està cridant més l’atenció sobre Bitcoin i les finances descentralitzades.

L’abundant oferta monetària i les expectatives d’inflació van establir un bon escenari per a Bitcoin. Font: TradingView

Rendiments d’actius globals

Des del punt de vista del rendiment, Bitcoin va superar els actius mundials al gener amb una rendibilitat mensual del 14,2%, segons el preu spot OKEx BTC. El preu spot del cru TWI va saltar un 7,5% enmig de la recuperació econòmica, situant-se en el segon lloc. El punt d’or va patir una venda a causa de l’augment de la gana pel risc de mercat, que va caure un 2,7% al mes.

La borsa va experimentar un comportament divergent al gener, amb el S&L’índex P 500 finalitza un 1% a causa de la caiguda de blue chips enmig de la saga WSB, mentre que les accions dels mercats emergents registraven rendibilitats positives. Els forts rendiments de la Gran Xina van contribuir al rendiment mensual del 4,1% de l’índex MSCI Asia ex-Japan, mentre que l’índex MSCI Emerging Markets va augmentar el 3,1%..

Bitcoin va superar en gran mesura els actius mundials al gener. Font: OKEx, JPMorgan Chase

L’interès institucional per Bitcoin continua creixent a mesura que la moneda digital marca nous rècords. MicroStrategy va fer una vegada més una important inversió en la criptomoneda més important i va augmentar la inversió total en BTC de la firma fins a més de 70.000 monedes. El miner miner criptogràfic Marathon Patent Group va comprar 150 milions de dòlars en Bitcoin durant la caiguda dels preus a mitjan gener i hi ha una tendència evident de la creació d’empreses Tresoreria de Bitcoin

Fins i tot Ray Dalio, el fundador de Bridgewater Associates, va canviar la seva actitud cap a la criptomoneda i va dir que Bitcoin ho és "un invent d’infern." També considera les criptomonedes com a inversions per protegir els clients contra la degradació de la moneda fiduciària.

També val la pena assenyalar que la correlació de 90 dies de Bitcoin amb la S&L’índex P 500 es va repuntar al gener i va passar de 0,1 a 0,21. En diversos dies de negociació, Bitcoin va veure moviments sincronitzats amb el mercat de valors al voltant del temps obert del mercat de valors dels Estats Units.

La correlació de Bitcoin amb l’or, en canvi, va disminuir de 0,07 a -0,07. Això suggereix que, en aquesta etapa, Bitcoin es veu més com un actiu de risc alternatiu que un actiu de refugi segur.

La correlació de Bitcoin amb la borsa va augmentar, mentre que la seva correlació amb l’or va disminuir. Font: Mètriques de monedes

Sentiment comercial de gener a OKEx

La primera quinzena de gener, a mesura que el preu de Bitcoin va passar de 30.000 dòlars a més de 40.000 dòlars, el sentiment del mercat es va sobreescalfar. La prima dels futurs trimestrals va pujar del 3% al 6% i les taxes de finançament a vuit hores dels swaps perpetus van augmentar repetidament fins al 0,15% a OKEx.

La prima del futur trimestral de BTC reflecteix plenament el canvi del sentiment del mercat al gener. Font: OKEx

Bitcoin va experimentar dos retrocessos importants durant la primera quinzena de gener. El retrocés del 21% el 3 de gener va ser ràpidament recuperat pel frenètic poder adquisitiu i el preu va continuar el seu moviment ascendent, establint un nou màxim històric prop de 42.000 dòlars. El segon retrocés al voltant de l’11 de gener va anar en paral·lel a la caiguda d’altres actius de risc a causa de la pujada dels rendiments dels bitllets del tresor i de l’índex del dòlar. Aquesta caiguda va provocar que Bitcoin perdés el 28% del seu valor durant tres dies i els participants del mercat es preguntaven si havia arribat un mercat baixista.

El segon retrocés també va contribuir al sentiment generalitzat del mercat a la segona quinzena de gener. La prima trimestral de futurs es va reduir per sota del 2%; mentrestant, tant la ràtio llarga / curta com l’interès obert van caure ràpidament.

Just quan el mercat es tornava pessimista, Elon Musk va actualitzar la seva biografia de Twitter amb la paraula #Bitcoin el 29 de gener. La criptomoneda líder va obtenir immediatament un 20% de resposta. Això també va servir com a últim moment destacat al gener abans que Bitcoin retornés la major part dels "Ral·li d’Elon" guanys.

Els pics i les caigudes van empènyer el volum de negociació mensual a un màxim històric a OKEx. Font: OKEx

Un mercat ple de nous màxims i forts retrocessos va permetre que el volum de negociació arribés a nivells rècord al gener. OKEx va generar un volum total de 717.000 milions de dòlars, amb un 55% dels futurs. A més, l’instrument més cotitzat a OKEx, el futur trimestral de BTC amb marge de moneda, va establir el volum d’un dia més alt de la història, a 7.200 milions de dòlars l’11 de gener. Altres instruments també van registrar pujades de volum el mateix dia. A més, l’interès obert de BTC per OKEx va establir un nou màxim històric de 2.4200 milions de dòlars el 19 de gener abans de retrocedir bruscament per sota dels nivells de 2.000 milions de dòlars, ja que els borsistes van començar a tancar les seves posicions per obtenir beneficis.

El volum de negociació a OKEx va assolir els 717.000 milions de dòlars al gener, establint un nou rècord. Font: OKEx

Altcoins va superar el BTC

L’índex altcoin-season proporcionat per Blockchain Center va augmentar del 14 al 57. Això demostra que a finals de gener, el 57% de les 50 criptomonedes principals funcionava millor que Bitcoin en comparació amb els darrers 90 dies.

Un fenomen important al gener va ser un esclat de sentiment antiestabliment –encapçalat per Wall Street Bets– que va sacsejar el mercat de les criptomonedes. Dogecoin (DOGE) va saltar més d’un 1.000% en poc més d’un dia després que la multitud del WSB suposadament bombés la moneda meme. La moneda va continuar tendint, ja que Elon Musk també l’ha mencionat un parell de vegades a Twitter, i això l’ha portat al primer lloc entre les nou criptomonedes més cotitzades per volum spot OKEx.

XRP i Lumen estel·lar (XLM) també van ser afavorits pels Redditors. La bomba dirigida per WSB va permetre a XRP obtenir un guany del 122% al gener. Abans d’això, XRP s’enfrontava a una pressió de venda elevada a causa d’una demanda presentada per la SEC dels EUA. Mentrestant, XLM va augmentar el 148%.

Polkadot (DOT) va experimentar un ràpid salt de preus la segona quinzena de gener a causa de les properes subhastes de slots. Aquests esdeveniments van augmentar clarament la demanda de DOT a curt termini i van acabar el mes amb un rendiment del 93%.

Les apostes de Wall Street van dominar els rendiments altcoin de gener. Font: OKEx

Donat l’impacte de factors externs, el preu de DOGE es va desvincular de Bitcoin al gener, amb un factor de correlació inferior a 0,25. De la mateixa manera, XRP i XLM no tenien una correlació superior a 0,5 amb cap altra criptomoneda enumerada anteriorment.

DOGE va tenir una tendència independent al gener, no afectada pel gran mercat. Font: OKEx

L’èter mostra fonaments sòlids

Tres anys després del boom de l’ICO, Ether va tornar a assolir un nou màxim històric per sobre dels 1.400 dòlars al gener, amb un rendiment mensual del 78%. La volatilitat de l’Eter ha estat històricament superior a la de Bitcoin, i això no va canviar al gener. Tots dos líders del mercat van veure com la volatilitat augmentava fins als màxims de mitjans d’abril. No obstant això, al gener, Ether va retrocedir molt menys que Bitcoin, i el seu rally va ser més sostenible. Això es va reflectir en el fet que el retorn de la inversió a 30 dies d’ETH no va caure massa a finals de mes.

Ether va mostrar una concentració més sostenible i una major volatilitat al gener. Font: Mètriques de monedes

A 31 de gener, el valor total bloquejat a la xarxa Ethereum va arribar als 28.000 milions de dòlars, un 80% més que el mes anterior, segons les dades de Pols DeFi. A mesura que el mercat DeFi continua en auge, la demanda d’Eter augmenta de forma tàndem.

La mètrica clau per mesurar l’ús de les criptomonedes són les comissions totals de transaccions, que reflecteixen la demanda real dels usuaris que paguen. Tot i que les comissions de transaccions totals de Bitcoin (mitjana de 30 dies) eren cinc vegades superiors a les d’Ether al gener de 2018, aquesta situació es va revertir completament al gener d’aquest any, amb les comissions de transacció totals d’Ether de 10,7 milions de dòlars, tres vegades superiors a les de Bitcoin.

L’única preocupació, però, és que el recompte d’adreces actives d’Ether no va augmentar tan ràpidament com el de Bitcoin al gener, cosa que pot ser el resultat de altes taxes de gasolina dissuadir els inversors minoristes amb fons petits.

Les comissions totals de transacció d’Eter van ser tres vegades superiors a les de Bitcoin al gener. Font: Mètriques de monedes

DeFi continua tendint

Molts tokens DeFi líders van assolir els seus preus més alts durant el gener, ja que el mercat els va valorar amb valoracions més altes basades en fonaments sòlids. Un altre dels motius d’aquest ral·li va ser la publicació de l’Oficina del controlador de la moneda dels Estats Units un article discutint "bancs autònoms" basat en protocols DeFi.

Entre els tokens DeFi llistats a OKEx, els tokens natius d’intercanvis descentralitzats van ser, sens dubte, els majors guanyadors al gener. Entre ells, Curve (CRV) i Tokenlon (LON) van encapçalar el sector, amb rendiments al voltant del 320% cadascun. El testimoni de protocol de préstec AAVE i el protocol d’actius sintètics Synthetix (SNX) també van obtenir un retorn mensual del 245% i el 138%, respectivament..

Els cinc primers guanyadors van ser arrasats per les fitxes DEX, amb un guany mensual mitjà del 295%. Font: OKEx

D’acord amb Dune Analytics, Uniswap va superar els intercanvis descentralitzats amb un volum de negociació mensual de 25.900 milions de dòlars, seguit de SushiSwap a 12.200 milions de dòlars. Curve ocupa el tercer lloc amb un volum de 6.300 milions de dòlars.

Uniswap i SushiSwap segueixen sent els dos primers DEX en termes de volum. Font: Dune Analytics

La corba de creixement del total d’usuaris de DeFi va continuar sent forta, passant d’1,18 milions a 1,32 milions durant el mes. Els protocols DeFi sense permís i confiança poden adoptar una adopció accelerada, ja que plataformes com Robinhood van aturar repetidament les activitats comercials normals al gener. De fet, és possible que ja estigui en marxa un canvi de paradigma a la indústria financera.

El nombre d’usuaris totals de DeFi al llarg del temps manté un creixement alt. Font: Dune Analytics

Mirant endavant

Les dades mostren que febrer ha estat històricament un mes fort per a Bitcoin, amb la segona mediana més alta del 21% i una mitjana del 17% de rendiments mensuals. La notícia de la compra de Bitcoin per valor de 1.500 milions de dòlars de Tesla havia incendiat el mercat a principis de febrer i el preu havia entrat en un territori desconegut. Els comerciants, però, han de vigilar si la presa de beneficis pot provocar una davallada, tal com va fer a finals de gener. Dit això, és probable que els sentiments positius a llarg termini al voltant de Bitcoin es mantinguin intactes.

Les dades històriques mostren que febrer ha estat un mes fort per a Bitcoin. Font: CoinMarketCap, OKEx

Un parell de retrocessos ràpids al gener van provocar que les mans febles deixessin caure les seves monedes, mentre que els inversors que eren alcistes a llarg termini continuaven comprant. Això es reflecteix en el nombre creixent d’adreces amb saldos superiors a 1.000 BTC, malgrat les retrocessions. Segons les dades de Glassnode, durant el mes han aparegut 201 balenes noves al gràfic, senyal que les institucions i les grans empreses poden començar a acumular monedes. La compra feta per Tesla podria tenir un efecte de senyalització, i el seu rumorejat el cost d’uns 33.000 dòlars per moneda probablement crearà un preu mínim.

Les balenes continuaven acumulant monedes durant els forts retrocessos del gener. Font: Glassnode

Els miners abocaven les seves participacions al gener. L’índex de posició dels miners (MPI) va començar al voltant de 1.256 i va arribar al màxim històric de 12.666 el 17 de gener. A finals de gener, aquest índex tornava a 2,79. Com que els miners han desbloquejat una quantitat tan gran de monedes al gener, el subministrament es podria esgotar a curt termini.

MPI va augmentar fins al màxim històric al gener. Font: CryptoQuant

A més, l’exposició institucional s’ha obert amb el llançament de futurs ETH a CME a principis de febrer. Un informe recent de CoinShares mostra que les entrades de capital cap a ETH s’han concentrat molt durant les darreres setmanes. Cal destacar que el Banc de la Reserva Federal de Sant Lluís va publicar un document Informe de recerca DeFi, explorar mercats financers intel·ligents basats en contractes. Tot plegat ens fa creure que el sentiment del mercat és optimista respecte a l’ETH.

OKEx Insights presenta anàlisis de mercat, funcions en profunditat i notícies seleccionades de professionals de criptografia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner