Какво представляват валутните двойки?

При валутната търговия вие едновременно обменяте една валута с друга. Това е естеството на пазара. Много просто, валутна двойка са две валути, които са „сдвоени“ заедно със стойността на едната валута, изразена в другата.

Чрез тази статия ще разгледаме точните елементи на дадена валутна двойка, какво означават числата и различните видове валутни двойки, с които несъмнено ще се сблъскате, когато търгувате на валутния пазар. Това трябва да ви въоръжи с добро разбиране на различните налични валутни двойки, както и с които може да искате да търгувате.

Основи на валутна двойка

Както бе споменато, валутната търговия представлява обмен на две валути едновременно. Това, което валутната двойка прави при най-основните функции, е да комбинира тази търговия от две валути в един инструмент или актив. Нека разгледаме отблизо как се случва това:

Двата елемента, необходими за съставяне на валутна двойка, са основна валута и валута на котировката. Базовата валута е първото съкратено име на валута, което ще видите, а валутата на котировката е второто.

Например, ако вземем валутната двойка EUR / USD, тогава еврото е основната валута, а американският долар е валутата на котировката. По същия начин, ако вземем друг пример за USD / CAD, щатският долар е основната валута, докато канадският долар е валутата на котировката. Това е важна първа отправна точка за подпомагане на разбирането на валутните двойки.

След това номерът, който виждате, представлява колко валутна котировка е необходима, за да закупите една единица от основната валута. Разширявайки нашия пример и използвайки днешния курс, ако видим EUR / USD = 1,12, тогава знаем, че ще струва $ 1,12 (валута на котировката), за да купите € 1 (базова валута). По същия начин USD / CAD = 1,35 ни показва, че закупуването на $ 1 USD струва $ 1,35 CAD.

И така, в примерите, изложени по-горе, можете да видите как две валути са комбинирани и готови за търговия чрез валутна двойка.

Различни видове валутни двойки

Ако започнете да търгувате с някой валутен брокер, обикновено ще чуете три ключови термина или категории, когато става въпрос за валутни двойки. Това са големи двойки, второстепенни (или кръстосани) двойки и екзотични двойки. Ето по-подробен поглед върху всяка категория валутна двойка.

Основни валутни двойки

Има общо седем валутни двойки, които се считат за основни двойки. Всички те включват щатския долар от едната страна и са EUR / USD, USD / JPY, GBP / USD, USD / CHF, USD / CAD, AUD / USD и NZD / USD.

Тези двойки представляват не само повечето основни валути и икономики в света, но те са и най-търгуваните валутни двойки на пазара. Това означава, че те се движат по-често, макар и може би не толкова рязко, колкото другите валутни двойки, и обикновено има много възможности да се включите в търговията с тези двойки по всяко време през деня. Поради по-големия обем на тези търгувани валутни двойки, разходите като валутния спред също могат да бъдат по-ниски.

Незначителни валутни двойки

Малки валутни двойки са тези, които не разполагат с щатски долар от едната страна на двойката, но обикновено имат една от другите основни валути като EUR, GBP или JPY от едната страна на двойката.

Тези валутни двойки също могат да бъдат известни като кръстове или кръстосани валутни двойки. Въпреки че не се търгуват толкова широко като основните двойки, най-добрите брокери обикновено все още носят голям избор от второстепенни двойки, които все още се търгуват доста често през целия ден. Някои примери за популярни незначителни валути включват EUR / GBP, AUD / JPY и GBP / CAD.

Тези незначителни валутни двойки може да са малко по-нестабилни от основната валутна двойка и разходите за търговия по отношение на форекс спреда със сигурност могат да бъдат малко по-високи. Въпреки това, те все още са добре търгуван и популярен избор за повечето форекс търговци.

Екзотични валутни двойки

Третата категория валутни двойки, които ще видите в офертата, са екзотични двойки. Тези двойки обикновено са съставени от една основна валута, съчетана с една валута от развиваща се икономика. Примерите тук могат да включват USD / RUB, USD / PLN, USD / HKD и много други.

Този тип екзотична валутна двойка не винаги ще бъде достъпна за търговия, въпреки че някои брокери могат да носят селекция от тях. Тези двойки обикновено се търгуват доста по-малко от основните или второстепенните двойки. Това може да означава, че в някои случаи разпространението е много по-голямо. Тези двойки също могат да бъдат значително по-нестабилни от другите видове валутни двойки, така че това също трябва да имате предвид при търговията.

Кои валутни двойки трябва да търгувате?

Когато обмисляте търговия, това е избор, който може да се наложи да направите в зависимост от това кои валутни двойки вашият брокер е решил да предложи. В крайна сметка изборът зависи от вас, въпреки че има няколко ключови точки, които трябва да обърнете внимание, когато търгувате във всяка различна категория валутни двойки.

Първият от тях е разходите за търговия. Както споменахме, ще установите, че цената на търговия на основна валутна двойка обикновено е много по-ниска от тази на екзотична двойка и малко по-ниска от малка двойка. Ако тези разходи ви притесняват, не забравяйте да ги вземете предвид във вашата търговия и винаги проверявайте двукратно спредовете, преди да направите своята сделка. Като интересен момент двойката EUR / USD е най-често търгуваната валутна двойка на пазара и често предлага най-ниския спред в зависимост от вашия брокер.

Второто съображение, което трябва да направите, е да помислите за волатилността на пазара. Обикновено по-малко търгуваните валутни двойки и по-специално екзотичните валути могат да страдат от внезапни и резки промени. Това отчасти се дължи на по-ниските търгувани обеми, но отчасти и на чувствителността на валутите в развиващите се пазари, когато става въпрос за социални и политически въпроси.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner