Биткойн фондовете ще продължат да се умножават през 2021 г.

От години инвеститорите в Съединените щати чакат Bitcoin ETF да бъде одобрен от регулаторите. Към днешна дата има заявления, подадени от различни субекти, като всяко от тях е спряно от SEC.

Докато евентуалното одобрение на биткойн ETF изглежда неизбежно, докато пазарът узрее, в момента има или други инвестиционни инструменти, които ще бъдат на разположение на инвеститорите, докато чакат. Следват няколко примера за тях, както от, така и извън Съединените щати.

‘HAIC Digital Asset Fund I’ от Hauck & Aufhäuser и Kapilendo

Първият ни пример е и най-скоро обявеният, озаглавен „HAIC Фонд за цифрови активи I’. С очакваното стартиране на 1 януари 2021 г. се казва, че този фонд предоставя на инвеститорите пасивни инвестиции в група от базирани на крипто активи като Bitcoin, Ethereum и др..

С минимални инвестиционни изисквания от 200 000 евро и такси от 2,05%, този новосъздаден фонд е насочен към институционални инвеститори и инвеститори с висока нетна стойност.

Холгер Сеп, Хак & Член на борда на Aufhäuser, държави,

„Виждаме, че цифровите активи и криптовалутите стават все по-привлекателни за институционалните инвеститори. С пускането на първия ни крипто фонд, ние създадохме заедно с Kapilendo иновативен инвестиционен инструмент, който позволява на нашите клиенти икономически ефективен и сигурен достъп до новия клас активи Crypto, като същевременно спазва установените стандарти за качество и високите стандарти на Hauck & Aufhäuser. “

Докато Хаук & Aufhäuser ще контролира управлението на фонда, услугите за попечителство ще се предоставят от Kapilendo.

‘Биткойн фондът’ от 3iQ

От старта си през април 2020 г., „Биткойн фондът“ от 3iQ нараства по размер и популярност със зашеметяваща скорост. Този фонд привлече вниманието на мнозина, тъй като беше един от първите по рода си, котирани на национална фондова борса – фондовата борса в Торонто.

От 4 декември 2020 г. Биткойн фондът може да се похвали с Нетна стойност на активите (NAV) или 400 245 240,58 щатски долара. Фондът предлага 1,95% такса за управление и предоставя на инвеститорите възможността да получат експозиция към дългосрочното поскъпване на конкретно биткойн, без да е необходимо самостоятелно попечителство.

Докато 3iQ контролира управлението на фонда, услугите за попечителство се предоставят от Cidel Trust Company и Gemini Trust Company.

Въпреки че причините за участие в такъв фонд са различни, 3iQ отбелязва, че „Биткойнът има ниска корелация с някои традиционни класове активи, предлагайки ценна диверсификация на портфейла & намаляване на риска, ”. Интересното е, че това е настроение, споделено с различни инвестиционни посредници, тъй като все по-голям брой компании се „събуждат“ за потенциала на цифровите активи.

С очевидния успех на Bitcoin Fund, 3iQ вярва, че има достатъчно апетит за инвеститори за подобни предложения, базирани на алтернативни активи. Като такава, компанията наскоро съобщи че е получил одобрение за пускането на „Етерния фонд“ на фондовата борса в Торонто. Както подсказва името му, този фонд ще осигури на инвеститорите експозиция към Ethereum, като същевременно елиминира необходимостта от самостоятелно попечителство.

‘Bitcoin Trust’ от Grayscale

Тъй като Bitcoin ETF остава неуловим в САЩ, институционалните инвеститори продължават да се обръщат към „Bitcoin Trust“. Това предложение от Grayscale се предлага като извънборсов (OTC) продукт и предоставя на инвеститорите излагане на биткойн. Достъпът до доверието е достъпен както за акредитирани, така и за институционални инвеститори, като последните показват значително увеличение на интереса през 2020 г..

За тези, които търсят доказателство, че биткойнът е търсен от институционални инвеститори, не търсете повече от настоящите премии, свързани с Bitcoin Trust на Grayscale. През последните дни участниците във фонда са платили приблизително 20-30% премии срещу директно закупуване на биткойн. Тази премия, разбира се, е оправдана чрез удобството и сигурността, предоставени от фонда, тъй като премахва необходимостта от самостоятелно попечителство.

Въпреки тази премия, Bitcoin Trust на Grayscale нараства и държи грубо $ 6.4 млрд. USD под управление.  Биткойн тръстът изисква инвестиция от минимум 50 000 щатски долара и предлага 2% годишна такса за спонсор.

Докато Bitcoin Trust се предлага и управлява от Grayscale Investments, услугите за попечителство се предоставят от Coinbase Custody Trust Company.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner