Telegram печели съдебна битка, но изоставя TON Blockchain

Изключително популярните съобщения ап, Telegram се радва на краткотрайна победа в съда срещу Комисията за ценни книжа и борси (SEC) тази седмица. Федерален съдия отхвърли искането на SEC за Telegram да предаде всички банкови извлечения преди 8 януари във връзка с неговия блокчейн проект TON. За съжаление нарастващите правни последици, съчетани с по-агресивната позиция, заета от SEC след началото на процеса, накараха ръководителите на компаниите да преразгледат изцяло стратегията си за TON.

Telegram е увлечен по дело със SEC за развитието на своята блокчейн TON и криптовалута Gram в продължение на месеци. През октомври SEC съден Телеграма. Според документацията на SEC, компанията твърди, че Telegram е нарушил многобройни федерални закони за ценни книжа по време на своите рекорден 2017 първоначално предлагане на токен за 1,7 милиарда долара (ICO).

Защита на TON Blockchain

От своя страна, Telegram предложи сериозен защита. Компанията твърди, че Grams са полезни токени. Следователно те попадат извън юрисдикцията на SEC. От своя страна SEC видя тези действия като шамар. Следователно групата реши да разшири разследването си. Сега SEC не просто иска да спре продажбите на Gram токени, групата се опитва да постави под въпрос валидността на ICO на компанията за 2017 г..

SEC твърди, че Telegram се е занимавал с измамни дейности по време на кампанията си за набиране на средства. Този въртящ момент към по-агресивно преследване на фирмата идва, след като служители на SEC обвиниха Telegram, че се забавя и се оправдава по отношение на искането на групата за информация за инвеститорите. По ирония на съдбата, точно тази молба постави Telegram в малко блато.

Малка победа за TON Blockchain

Федералният съдия Кевин Кастел от Южния окръг на Ню Йорк е официалното предшестващо делото. Той връчи на Telegram малка победа в съда тази седмица, след като отложи искането на SEC за информация за инвеститорите. Telegram отрече възможността да предоставя тази информация до искания краен срок от 8 януари, тъй като това би нарушило законите на ЕС за защита на потребителите. По принцип изискванията на ЕС за поверителност налагат фирмата да премахне цялата лична информация от досиетата на гражданите на ЕС, преди да ги предаде на чуждестранно правителство.

Съдия Кастел обаче съобщи на служителите на Telegram, че отказът наистина е по-скоро отлагане. Той заяви, че в „не твърде далечното бъдеще“ фирмата ще трябва да предостави исканите банкови извлечения на SEC. Добавената времева рамка дава на Telegram шанс да създава такива записи, без да нарушава чужди закони за поверителност на данните.

Преосмисляне на концепцията за блокчейн TON

След засиления натиск върху SEC, служителите на Telegram решиха, че е най-добре да се откажат от някои от най-критичните части на своята блокчейн стратегия TON. В скорошно блог пост, фирмата хвърли малко светлина върху монументалните промени, за които са взели решение ръководителите. От една страна, Telegram вече няма да интегрира портфейла си за криптовалута Gram в Telegram Messenger. По принцип портфейлът ще се предлага само самостоятелно.

TON Blockchain Post чрез Telegram Twitter

TON Blockchain Post чрез Telegram Twitter

Публикацията беше еднакво затрудняваща за проекта TON blockchain. Служители на компанията заявиха, че не планират да поддържат или разработват бъдещи приложения за TON blockchain. Всъщност компанията заяви, че се надява разработчици на трети страни да се намесят, за да запазят функционирането на блокчейна чрез някаква новоучредена фондация.

Масивен удар към TON Blockchain Investors

Решението да не се интегрира ТОН екосистемата в месинджъра на Telegram е огромен удар за инвеститорите. Telegram има над 200 милиона активни потребители месечно. Директната интеграция на TON в платформата би осигурила на системата огромно предимство пред конкуренцията. Стартирането на концепцията с гигантски пазар за задържане и предоставянето на потребителите на моментален и безпроблемен достъп до Gram токени беше основната движеща сила зад решението на повечето инвеститори да станат част от блокчейн TON.

За да отправи пощата до дома, Telegram направи публично изявление, което е по-скоро правен отказ от отговорност. В отказа от отговорност компанията посочва някои изненадващи факти. От една страна, Telegram твърди, че никога „направи някакви обещания или ангажименти за разработване на каквито и да било приложения или функции за TON Blockchain. ”  Тази публикация остави инвеститорите на TON да се чудят какво ще се случи с капитала им сега, когато основните тегления на проекта вече не са реалност.

Telegram – TON Хванат в кръста

Като се има предвид големият размер на ICO за 2017 г. на Telegram, не е голяма изненада да се види, че SEC е решила да окаже известен натиск върху фирмата. За съжаление SEC вече е оставила инвеститорите на TON да държат чантата, тъй като фирмата почти е изоставила техните крипто мечти.

Дали е измама?

Има някои анализатори, които вярват, че новите тактики, показани от Telegram, всъщност са част от по-голяма стратегия. Те виждат маневрите като начин за улесняване на съществуването на платформата. Чрез създаването на блокчейн и портфейла TON като отделен субект, Telegram може да избегне голяма част от страха и презрението, които регулаторите и законодателите са показали досега.

Голяма част от тази негативна преса може да се отдаде на разпространението от проекта Libra на Facebook. Правителствените служители не се интересуват от огромни платформи за социални медии, които навлизат в крипто сектора. Вече законодателите от двете страни на пътеката изложиха задушаващи законови законопроекти, за да забавят приемането на криптовалути от тези технически гиганти. Сега остава въпросът, дали тези разпоредби ще бъдат достатъчни, за да спрат тези проекти? В случая с блокчейн TON изглежда, че те са били.

ТОН – Изгубена мечта

Тъжно е да видим концепция толкова изгодна, колкото TON блокчейн, демонтиран бавно. Самият размер на мрежата на Telegram би увеличил значително приемането на криптовалути в световен мащаб. Анализаторите посочиха масивните социални мрежи като един от най-бързите начини за ефективно интегриране на използването на криптовалута. За съжаление, точно това широкомащабно приемане има законодатели и регулатори на ръба.

Няма грамове за вас

Въпреки силната подкрепа от страна на инвеститорите и рекордната ICO, сега изглежда, че целият проект за блокчейн TON е поставен под въпрос. Дано Telegram и SEC намерят взаимно разбирателство. Ако е така, това може да позволи продължаването на развитието на този уникален и променящ играта блокчейн. Засега криптообщността очаква да види както окончателния отговор на SEC, така и на Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner