Поверителността се застрашава чрез предложения като CBDC – струва ли си?

Поверителността е нещо, за което всички пожелаваме, но приемаме за даденост. Често само когато сме лишени от него, осъзнаваме важността му. Тя може да бъде в много форми, всяка от които е застрашена от различни технологии.

  • Финансова неприкосновеност (навици за харчене, притежание на активи и др.)
  • Мисловни процеси (политически възгледи, разделящи тематични позиции)
  • Геолокация (проследяване на движение, проследяване на контакти)

Нашият свят става все по-свързан чрез приток на технологии, като блокчейн, на всяка крачка. Като такива ние придобихме способността или да предоставяме нови нива на поверителност, или да се лишаваме от него едновременно.

Имайки предвид това, преобладава ли загубата ни на поверителност от предоставените предимства? Или загубата е занижена и прикрита под маската на напредъка напред?

Двуостър меч

Както беше посочено, технологии като блокчейн са нож с две остриета. Следват няколко примера за ползите и недостатъците, свързани с използването му.

Ползи

Достъпност

Технологии като блокчейн доведоха до появата на криптовалути, цифрови ценни книжа, дигитални валути на Централната банка (CBDC) и др. Всяка от тези реализации споделя обща черта – достъпност; Това означава, че те предоставят на новите клиенти достъп до услуги и възможности, които преди това са били избягвани от участие.

Прозрачност

Прозрачността е нещо на пълен дисплей с повечето блокчейни. Чрез използването на цифрови счетоводни книги всеки блок данни е видим за света. Те могат да представляват транзакции, фирмени участия, баланси и др.

Недостатъци

Загуба на сила

Тези, които се занимават с криптовалути, ще са чували фразата „ако не контролирате ключовете си, това не са вашите пари“. Това се отнася до тези, които съхраняват активите си на борси, и означава, че който контролира достъпа до актива, поддържа властта. Широко разпространеното приемане на CBDC представлява същата заплаха. Като централизирани активи, техните емитенти запазват пълната власт над използването им. С пари в брой, ако ги имате в джоба си, можете да ги харчите свободно. С CBDC тази свобода се лишава от отговорниците за нейното издаване; Значимите акаунти могат да бъдат наблюдавани, анализирани и изключвани по прищявка.

Кражба на данни

Докато данните, събрани чрез CBDC, несъмнено биха се поддържали с високи нива на сигурност, остава фактът, че масови кражби на данни се случват всяка година. Просто защото CBDC може да идва от централна банка, не означава, че те са имунизирани срещу заплахата от кражба.

Бъдете внимателни

Цифровите валути на Централната банка завладяха умовете по целия свят. Те се рекламират като следващо поколение валута, която в крайна сметка замества паричните средства. Това нещо хубаво ли е обаче?

CBDC има потенциал за много неща. Една от тях е способността му да се разпространява по-лесно – нещо, което често се отбелязва, когато се разглеждат последните препятствия, свързани с разпределението на средства, дължащи се на пандемията COVID-19. Друга е възможността за по-лесно управление и проследяване на нечии финанси. Списъкът продължава, но в процеса CBDC носят потенциални големи недостатъци, които често се прикриват, когато се рекламират техните предимства – най-важното е финансовата поверителност на потребителя.

Чрез използването на CBDC, всяка отделна покупка, продажба или прехвърляне на актив може да бъде проследена. По този начин правителствата ще постигнат нови нива на прозрение за навиците на харчене, навиците на гражданите да пътуват, финансовите активи и др. По същество дава огромно количество власт на субекти, които вече са силно упълномощени.

Освен че просто получават гореспоменатите данни за потребителите, издателите на CBDC ще получат и засилен контрол върху актива. Много по-трудно е да се осуети финансовата дейност за хората, занимаващи се с пари в брой, отколкото дигиталния вариант. С последното гражданските средства могат да бъдат замразени, задържани и т.н..

Черни списъци

Вече са съществували множество примери за поставяне на черен списък на портфейла показани през последните седмици. Това означава, че различни портфейли, съдържащи стабилни монети, са имали замразени активи по искане на властите. Тези действия се предприемат срещу заподозрените в нечиста дейност в повечето случаи. Фактът обаче остава фактът, че емитентите на централизирани цифрови активи имат силата да правят каквото пожелаят.

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от страните, обмислящи стартирането на CBDC, все още не са взели решение за окончателна рамка. Това означава, че макар да има потенциал за загуба на неприкосновеност на личния живот, може просто да има държава, която реши да даде приоритет на значението си – колкото и малко вероятно да е това.

Ако в крайна сметка CBDC се хванат, ние ще бъдем напълно пощадни на прищевките на техните емитенти. По-голямата част от времето това може да е нещо добро, тъй като регулаторите биха имали увеличени правомощия за осуетяване на нечистата дейност. Това също означава да им предоставите тази сила, за ваша сметка.

Плуване нагоре по течението

Признавайки тревожните околни технологии, като CBDC, и потенциалната липса на поверителност, има компании / услуги, които работят за отстраняването на това.

Вместо да използват технологията за сметка на поверителността, те полагат съгласувани усилия да предоставят услуги, които налагат поверителността чрез нейното използване. Следват само няколко примера.

Монеро

Широко разглеждан като връх на монетите за поверителност, Monero се превърна в опора в света на криптовалутите. Постигна статута си на най-сигурна валута чрез използването на пръстеновидни подписи и скрити адреси.

Смел браузър

Известен като браузър за поверителност, Brave е отклонение от предложения като Chrome, Edge и други. Brave посочва, че браузърът му е „… проектиран да не знае кой си или какви сайтове посещаваш.“

Какво си струва

В края на деня, независимо дали става дума за финансова неприкосновеност на личния живот, навици на потребление или дори политически възгледи, всички ние трябва да се запитаме: „Какво струва моят личен живот? И дали ползите, предоставени от технологията, оправдават ли я намаляването? “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner