Какво представляват „Stablecoins“?

Stablecoins използват същата блокчейн технология като обикновената криптовалута – които иначе са известни като цифрови активи. Стабилните монети са директно фиксирани редовни валути като USD или EUR.

Предимства на Stablecoins?

Прозрачност – Тъй като тези активи са базирани на блокчейн, всеки може да преглежда историята на транзакциите, тъй като тези данни се съхраняват в публични книги. Този външен вид може да бъде получен чрез използването на различни „блокови изследователи“.

Ефективност – Докато прехвърлянията на FIAT са на милостта на банките и често отнема много време, за да бъдат одобрени, стабилните монети се възползват от липсата на посредници. Големите и малките деноминации могат да бъдат прехвърляни директно между две страни. Няма периоди на задържане.

Достъпност – Въз основа на горната точка, липсата на посредници в транзакцията е нещо добро. Това е една уста по-малко, която трябва да се храни. Резултатът от това е по-ниските такси за транзакции, тъй като не е необходимо да плащате намаление на банка.

Летливост – Това несъмнено е най-голямото привличане за мнозина към стабилни монети. Цялата основа на идеята, върху която са изградени, е да се осигури финансова стабилност на притежателя им. Това се дава на задържането чрез „привързване“ на стабилкойн към традиционно нелетлив актив. Това най-често означава национални валути, като USD, CAD, FRANC, EUR и др. Въпреки че има различни случаи на стабилни монети, привързани към стоки като кленов сироп, злато и др..

Тези качества също просто се харесват на участниците в цифровите ценни книжа, което кара инвеститорите да видят привлекателността и на двамата. Цифровите ценни книжа са средство за участие в света на блокчейн, като същевременно се гарантира спазването на разпоредбите. Резултатите са инвестиционни възможности, които са по-предсказуеми и подкрепени от активи от реалния свят – и двете черти, предлагани от стабилните монети.

Спорни връзки

Едно скорошно противоречие включваше индустриалния титан „Tether“, когато беше обявено, че не успяват да поддържат резерв от 1: 1 USD в банковите си сметки.

Макар това отдавна да се подозира от много участници в света на криптовалутите, то едва сега е потвърдено в клетвена декларация, подписана от адвокат, работещ с Tether. По-долу е a кратък откъс от това скорошно изявление.

„Tether разполага с пари в брой и парични еквиваленти (краткосрочни ценни книжа) на обща стойност приблизително 2,1 милиарда щатски долара, което представлява приблизително 74 процента от текущите непогасени връзки.“

Историята на StableCoins

За да уточни липсата на ситуация, в която се намира Tether, наскоро главният прокурор на Ню Йорк публикува изявление, осъждащо практиките на компанията. В тези изявления беше казано, че резервите на Tether се използват от сестринската компания, BitFinex, за покриване на загуби на инвеститорски средства – в размер на около 900 милиона долара. Смята се, че тези действия не само се проведоха, но и бяха умишлено скрити от обществеността.

В дните след тези изявления BitFinex отрече всякакви грешки и посочва, че не са загубили средства. Те бяха по-скоро заключени от техния процесор на плащания, базиран в Панама, Crypto Capital, поради невъзможност да докажат собствеността.

Смисълът в повишаването на осведомеността за тази история е, че статутът на стабилна монета „go to to“, държана от Tether, в най-добрия случай е слаб. Сега е моментът всеки претендент да се засили и да узурпира Tether в наддаването си за господство; господство, което може да бъде постигнато чрез успокояване със света на цифровите ценни книжа.

Ситуацията продължава да се развива, тъй като разследването продължава.

Съвпадение?

Някои отбелязват, че има общ знаменател, както в разгръщащата се ситуация с Tether, така и в тази на канадската борса QuadrigaCX; това ще бъде процесор за плащане Crypto Capital.

Голяма част от неволите, изпитани както от Tether, така и от QuadrigaCX, произтичат от това, че всеки има значителни суми пари, „заключени“. С течение на времето разследващите се надяват да хвърлят повече светлина върху това как всяка от тези компании е попаднала в съответните им ситуации и дали Crypto Capital е изиграл роля при гибелта на всяка.

Лидери на пазара на StableCoin

Следват компании, които предлагат алтернативи на Tether.

TrueUSD (TUSD) | TrueGBP (TGBP) | TrueAUD (TAUD) | TrueCAD (TCAD)

Всеки от тези четири стабилни монети е продукт на компанията майка, TrustToken. Всички тези токени са подкрепени 1: 1 от съответната валута на FIAT. По-специално TrueUSD е видял високи нива на приемане и може активно да се търгува на различни борси, като например Bittrex, Binance, UpBit и др.

TrustToken е обещаваща компания, специализирана в токенизирането на реални активи. Въпреки че TrustToken може да се използва за токенизиране на активи като недвижими имоти, изкуство и други, тяхното изпълнение по отношение на стабилни монети, обвързани с различни валути на FIAT, привлече вниманието на много.

TrueUSD видя ексклузивното си използване в скорошен STO, хостван от Blockport.

Долар Близнаци (GUSD)

Продукт на борсата Gemini, Gemini Dollar (GUSD), е друг знак, подкрепен в съотношение 1: 1 от щатски долари. Целта на тази стабилна валута е да предостави на инвеститорите актив, който се държи по предсказуем начин като USD, но ползите формират присъщите качества на blockchain. Тази стабилна валута се основава на стандарта ERC-20, което означава, че тя функционира на блокчейн Ethereum.

Този конкретен стабилен курс се рекламира като първият по рода си, който се регулира. Този регламент идва под формата на ежемесечни одити от счетоводни фирми, попечителство, предоставено от State Street Bank и Trust Company, и чрез лицензиране, предоставено на Gemini от щата Ню Йорк.

До момента приемането доведе до това, че GUSD се търгува на различни борси, в допълнение към установяването на партньорства с токенизиращи платформи като Harbor.

USD монета (USDC)

Circle е базирана в САЩ компания, която през последните две години прави заглавия чрез закупуването на Poloniex, и публични изявления, указващи евентуално нахлуване в цифрови ценни книжа. По пътя си Circle отбелязва както цифровите ценни книжа, така и стабилните монети като нарастващи тенденции и се стреми да участва. Това доведе до създаването на USD Coin (USDC).

Както подсказва името му, този базиран на Ethereum актив е обвързан с щатския долар в съотношение 1: 1. Целта е да се осигурят на притежателите му средства за поддържане на постоянна покупателна способност в индустрия, известна със своята волатилност.

Неотдавнашното приемане видя Securitize да обяви подкрепата си за USDC чрез своите водещи в индустрията услуги за токенизация.

Важно е да запомните, че това са само три от най-жизнеспособните алтернативи на Tether. Повече предложения се появяват всеки ден и никой не е достигнал статус # 1 или някакво подобие на господство. С развитието на ситуацията с Tether наблюдавайте внимателно как пазарите реагират и започват да се обръщат към конкурентни стабилни монети.

С развитието на дигиталните ценни книжа, който процъфтява, и небесен таван за сектора, може би най-добрият индикатор за това коя стабилна валута е наследник на короната на Tether, е този, който вижда най-голямото приемане в процъфтяващия сектор.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner