Цифрови валути на Централната банка (CBDC) – Актуализация за развитие

Тъй като светът продължава да става все по-цифров, виждаме как различни правителства по света усилено работят в разработването на цифрови валути. Често наричани „цифрови валути на централната банка“ или „CBDC“, тези цифрови аналози на валутата FIAT на всяка държава имат различни предимства.

Днес разглеждаме накратко някои от неотдавнашния напредък, постигнат от държавите, водещи в развитието на CBDC.

Бахамски острови

Пясъчен долар е името на вид таралеж, който лесно се намира в топлите води близо до екватора. Тези същества получават името си поради външния си вид, наподобяващ монета от пясък. Като такъв е подходящ за Бахамските острови да измисли предстоящия си CBDC като „пясъчен долар“.

Проектът за пясъчен долар често е засенчен от напредъка, постигнат в областта на цифровия юан – последният в края на краищата е продукт на втората по големина икономика в света. В действителност пясъчният долар беше един от първите CBDC, които бяха пуснати. Въпреки че се използват само в границите на нейните граници, служителите в Централната банка на Бахамските острови напоследък посочено че скоро ще може да се използва по целия свят.

Въпреки че Китай може да засенчи напредъка на Бахамите с публичния процес на своя CBDC, смята се, че пясъчният долар в крайна сметка ще стане първият официално пуснат в глобален мащаб.

Канада

Към днешна дата Канада е възприела по-трепетивен подход към CBDC от повечето. Докато други държави вече считат CBDC за път напред, Канада реши да изчака и да види как функционират тези проекти.

„Банката на Канада участва в мащабна изследователска програма за анализ на рисковете и възможностите от тези нови разработки. Ключова част от тази програма е рамката за мониторинг на парите и плащанията и планирането на непредвидени обстоятелства за дигиталната валута на централната банка (CBDC). Това е програма от голямо социално значение и ще изисква от нас да пробием нови позиции. “

Въпреки че Банката на Канада посочи, че ще бъде готова за CBDC, когато му дойде времето, изглежда, че усилва своите изследвания за тяхното използване. Това наскоро стана очевидно, тъй като обяви за работа бяха направени публично достояние, търсейки икономист, добре запознат с блокчейн, който да ръководи изследванията му.

Китай

Без съмнение Китай е един от, ако не и ЛИДЕРЪТ в развитието на CBDC. Наречен цифров юан, китайският CBDC вече е влязъл във фаза на публично тестване.

Този тест видя, че Китайската народна банка разпространява 10 милиона дигитални юана (1,5 милиона щатски долара) под формата на лотария в средата на октомври за жителите в Шенжен. В този тест хиляди местни търговци бяха снабдени с възможността да приемат новоразпределените цифрови юани. Рано доклади посочват смесена реакция, като анкетираните потребители посочват липсата на удобство, стимул и лошо време като проблеми, свързани с цифровия юан.

Макар че това може да е просто фаза на тестване, а не официално стартиране, това ясно показва, че Китай е в челните редици на развитие по отношение на CBDC.

Русия

Не всички държави създават дигитални валути на централната банка поради нужда, а поради необходимост. Един от страховете, свързани с CBDC, е потенциалната способност да се помогне на страните да заобиколят наложените финансови санкции. Този страх просто получи повече доверие от самата Русия, каквато е и Банката на Русия съобщава да посочи изрично този потенциал като причина за развитието на цифрова рубла.

Въпреки че Русия не е взела окончателно решение дали да освободи или не CBDC, изглежда все повече, че това ще бъде така. В настоящия си вид се очаква руска CBDC да бъде структурирана като по същество подкрепена от правителството стабилна монета, като всяка цифрова рубла е подкрепена от традиционни рубли.

Обобщение на CBDC

Ако едно нещо беше ясно през последните няколко месеца, то е, че CBDC вече не са възможни, те сега се разработват активно от правителствата по целия свят. През следващите няколко години вероятно ще видим няколко от тези валути в „обращение“. В резултат на това най-голямата икономика в света (Съединените щати) трябва да бъде подготвена, тъй като тези CBDC имат потенциала да намалят зависимостта на останалата част от света от американския долар – позиция наскоро споделени от Deutsche Bank.

„Приемането на CBDC в ключови двустранни търговски отношения би могло да наруши примата на долара на световния финансов пазар.“

Promo
banner
Promo
banner