Пълно ръководство за Bitcoin Mempool

Ако сте били на пазара на криптовалути от известно време, може би сте чували за биткойн мемпула. Това очевидно е важна част от биткойн (BTC), която ще ви помогне да разберете как работи мрежата.

В това ръководство ще споделим с вас цялата информация, от която се нуждаете за биткойн мемпула. Не само това, ще получите данни за това как да го анализирате, къде да го търсите и много други неща. Ако сте анализатор на криптовалута или просто ентусиаст, това ще бъде важен инструмент за вас.

Какво е Bitcoin Mempool?

Това е основният въпрос, който всички ние задаваме: „какво е биткойн мемпул?”. Отговорът е един и е много прост: Биткойн мемпулът показва информация за всички транзакции, които чакат да бъдат потвърдени в биткойн мрежата.

Тези транзакции са в процес на изчакване и те трябва да бъдат включени възможно най-скоро в следващия блок Bitcoin. Колкото по-голям е размерът на биткойн мемпула, толкова по-голям е броят на транзакциите, които все още не са потвърдени.

Биткойн мемпулът може да бъде анализиран чрез широк спектър от показатели. Най-важните са следните:

  • Непотвърдено броене на транзакциите (това е използването на Mempool Bitcoin)
  • Изчакваща такса за транзакция (таксите, които ще бъдат дадени на миньорите)
  • Размер на Мемпул (колко голям е изоставането на биткойн мемпул)

Тази информация за биткойн мемпула със сигурност е огромна и може да бъде много полезна. Можем да разберем задръстванията на мрежата в определени моменти. След това това може да бъде свързано с други фактори, които се случват в биткойн и в неговата мрежа. Можете да видите диаграмата на биткойн mempool по-долу.

Биткойн мемпул диаграма

Когато изпращаме транзакция с помощта на биткойн, тя трябва да бъде обработена от миньорите. Майньорите са тези потребители, които отговарят за потвърждаването на транзакции с BTC. Използвайки специализирани хардуерни устройства, майнерите могат да обработват транзакции и да ги добавят към блок.

Всеки блок Bitcoin се обработва на всеки 10 минути и има 1 MB размер. Това позволява да се обработват средно над 500 транзакции на блок. Ограничението на BTC транзакции в секунда в момента е между 2 и 7. Това означава, че блоковете ще могат да поддържат до 4200 транзакции.

Миньорите получават възнаграждение за обработката на тези транзакции. Има два начина за възнаграждение на миньорите:

  • Такси за транзакции
  • Блокиране на награди

Понастоящем повечето от наградите, получени от миньорите, идват от блокови награди. Таксите за транзакции все още са много малки, за да могат майньорите да ги считат за важен източник на доходи. Всеки блок ще възнагради майньорите с 6,25 BTC. Миньорите не биха могли да работят без блоковите награди. Вместо това майньорите на Ethereum (ETH) понякога получават повече пари от транзакции, отколкото от блокови награди.

В следващите раздели ще споделяме с вас информация за това как работи биткойн мемпулът. Освен това ще научите как да приоритизирате транзакциите и къде да проверите биткойн мемпула на живо.

Как работи Bitcoin Mempool?

Биткойн мемпулът работи по много прост начин. Той просто ни отчита броя на транзакциите в биткойн мрежата, които все още са в процес на изчакване. В очакване означава, че те все още чакат да бъдат одобрени от миньорите.

Копачите, разбира се, ще дадат приоритет на някои транзакции пред други. Но как могат да решат кои транзакции трябва да приоритизират? Това ще зависи от таксата за транзакция. Това може да се види в чакащите такси за транзакции в таблицата по-долу.

Биткойн Мемпул такси

Това изображение показва таксите, които все още са висящи в BTC мрежата. Ако миньорите решат да приоритизират транзакциите, те със сигурност биха го направили с тези, които имат най-високите такси. Това е представено в класациите с червения цвят.

Докато повечето транзакции плащат такса за трансфер между 0 и 10 сатоши на байт (син цвят), само малка част от транзакциите плащат повече от 140 сатоши на байт. Независимо от това, във втората диаграма виждаме, че по-голямата част от възнагражденията за транзакции на миньорите идват от най-малкия брой транзакции.

Като цяло транзакциите с биткойн са големи 250 байта. Това означава, че тези, които плащат най-малко 140 сатоши на байт, по текущи цени плащат повече от 6,78 долара за трансфер. Това е равно на 35 000 сатоши (0,00035 BTC). Въпреки че това изглежда голяма цена, в сравнение с други крипто транзакции, Биткойн е най-сигурната блокчейн мрежа в света.

Тези преводи са свързани с големи потребители, които може би изпращат няколко хиляди долара. Биткойнът е без разрешение, децентрализиран и сигурен. Ето защо потребителите са готови да платят за по-големи суми пари, за да получат транзакциите си. Използването на традиционни финансови решения няма да даде на потребителите същите предимства като Bitcoin. Също така си струва да се отбележи, че независимо от това колко голяма е транзакцията, таксите ще бъдат избрани от подателя. Разбира се, със сигурност е важно да се приоритизират големите транзакции. Това означава, че ако изпращате големи количества BTC, трябва да платите по-високи такси. Това ще гарантира, че средствата ще достигнат портфейла на получателя в най-краткия възможен период.

Майньорите със сигурност ще дадат приоритет на трансферите, които им осигуряват най-голям размер на таксите. По този начин червените транзакции ще бъдат изтласкани първо, а сините и зелените транзакции ще трябва да изчакат по-дълго.

Къде е Bitcoin Mempool?

Биткойн мемпулът съхранява транзакции, които все още не са обработени. Това позволява ценна информация да бъде използвана от анализатори и потребители на биткойн мрежата. Всички транзакции, които са показани в mempool все още не са включени в блок.

Възлите на биткойн мрежата ще проверяват валидността на транзакциите. Ако всички данни, предоставени от тези прехвърляния, са верни, те ще бъдат добавени към mempool.

Струва си да се спомене, че няма универсален басейн. Какво означава? Това означава, че всеки възел ще получава транзакции по различно време. Ето защо те ще обработват тези с най-високи такси.

Потребителите могат да получат достъп до биткойн мемпула чрез различни сайтове, които предоставят информация за него. Blockchain.com споделя много интересни данни за Mempool. Можете да проверите няколко показателя, свързани с него. Това включва броя на транзакциите в Mempool, нарастването на размера на mempool, размера на mempool (в байтове) и много други.

Друг уебсайт, който ще предоставя ценна информация за Mempool е jochen-hoenicke.de. Този сайт е много прост, но в същото време съдържа цялата информация, която трябва да бъде споделена за него. Ще намерите всички данни, необходими за анализ на биткойн мемпула.

Този сайт също ще сподели с вас биткойн мемпула на живо. Всички данни ще бъдат споделени и показани там. Можете също така да изберете периода от време, за който да видите данните. Допълнителен начин да получите биткойн мемпул на живо е да стартирате свой собствен възел. Ще споделим повече информация за него в следващите раздели.

Какво е Mempool Priority?

Както споменахме по-рано, всеки блок Bitcoin може да обработва ограничено количество преводи. Когато броят на трансферите надхвърли броя на транзакциите, които един блок може да обработи, тогава натрупването на биткойн mempool нараства.

Когато натрупването на биткойн мемпул нараства, миньорите започват да приоритизират трансферите с най-високи такси. Колкото по-висока е таксата, толкова по-бързо ще бъде обработен вашият превод. Колкото по-ниска е таксата, която плащате, толкова по-дълго ще отнеме превода да бъде обработен.

Приоритетът ще бъде за тези потребители, които плащат по-високи такси. Още през 2017 г. таксите за транзакция с BTC надхвърлиха $ 50. По това време прехвърлянията в биткойн мрежата бяха толкова много, че бяха обработени само тези с най-високи такси.

Такси за транзакции с биткойн

Графиката, която споделихме по-горе, може да ни предостави ценна информация за изоставането в биткойн мемпула. Когато таксите са по-високи, трябва да мислим, че е трудно да се даде приоритет на миньорите. Това означава, че има изоставане, което нараства в биткойн мемпула.

В тази диаграма на биткойн mempool виждаме как има четири основни периода на задръствания в мрежата. Първите скокове представляват разширяването на биткойн пазара на бикове през 2017 г. Третият скок е свързан с бичия период, преживян в средата на 2019 г. Последното увеличение на изоставането в биткойн mempool вече е свързано с неотдавнашното представяне на цените на BTC. Както можете да видите, има връзка и между таксите за биткойн и изоставането в биткойн mempool.

Биткойн Мемпул

Размерът на биткойн мемпула има тенденция да расте, когато пазарът е бичи. Когато биткойнът и криптовалутите се издигнат нагоре, търговците, инвеститорите и потребителите на дребно извършват транзакции. Вместо това, когато пазарът е в меча тенденция, има по-малък интерес към BTC и трансфери на обработка. По този начин се очаква размерът на биткойн мемпула да бъде по-малък.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, докато извършвате BTC преводи, е да анализирате изоставането в биткойн mempool. Това би ни помогнало да разберем дали трябва да плащаме по-високи такси от обикновено или не. Също така трябва да помислим кой е приоритетът, който имаме за нашия трансфер. Ако искаме средствата да бъдат доставени в следващия блок, тогава трябва да платим по-голяма такса.

Ако не ни интересува времето, необходимо за потвърждаване на транзакцията, тогава можем просто да платим по-малка такса. Обичайното е да платите стандартната такса за трансфер, който да бъде приоритизиран от миньорите. Независимо от това, биткойн мемпулът ще бъде много полезен за нас, за да разберем кой е изоставането на транзакциите в мрежата.

Как да проверите Bitcoin Mempool?

Има различни начини да проверите биткойн мемпула. Можете просто да посетите сайтовете, които сме ви споделили преди: jochen-hoenicke.de и Blockchain.com. Вместо това, ако искате да научите повече информация за мемпула, можете да стартирате своя възел и да получите актуална информация в биткойн мрежата.

Биткойн възлите са участници в биткойн мрежата, които прехвърлят информация за транзакции. Пълните биткойн възли правят мрежата на Биткойн защитена и те проверяват транзакции и блокове. Ако стартирате свой собствен Bitcoin възел, можете да получите актуална информация за биткойн mempool.

Наличието на биткойн възел може да не е толкова лесно за потребители, които нямат необходимото оборудване. Освен това потребителите изискват и някои технически познания, за да могат да се справят с биткойн възел. Използването на биткойн възел за проверка на биткойн мемпула ще бъде най-добрият вариант. Ще имате достоверна информация, вместо да разчитате на други.

Крипто пазарът обаче предоставя и ценна информация на потребителите. Blockchain.com и Jochen-Hoenicke работят от няколко години. Данните, които те предоставят, обикновено са много точни и се използват от анализатори от цял ​​свят. Това ще бъде най-доброто изчакване по отношение на консумацията на време и използваемостта за проверка на биткойн мемпула.

Въпреки че тези два сайта имат някои данни за отчитане на закъснения, използването на възел Bitcoin би ви позволило да имате достъп до биткойн mempool на живо. Ако вече използвате възел, можете сами да започнете да проверявате тази информация. На криптовалутния пазар всичко е свързано с намаляване на доверието. „Не вярвайте, потвърдете.“

Заключение на Bitcoin Mempool

Това ръководство има за цел да сподели с вас какво представлява биткойн мемпулът, как работи и др. Научихте къде е биткойн мемпулът, който е приоритетът на мемпула и много други неща.

Биткойн мемпулът ще ви предоставя ценна информация за текущото състояние на биткойн мрежата. Той споделя с потребителите данни за използването и таксите. Данните могат да бъдат екстраполирани с други показатели, за да се разберат периодите, в които се обработват голям брой преводи. Освен това можете да получите данни за таксите BTC и да разберете как да приоритизирате вашите трансфери.

Също така вече можете да знаете как да проверите Mempool, как да получите достъп до него и как да видите широка гама от диаграми.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner