Yearn.finance предлага компромис между бъдещото развитие и идеологията на Биткойн

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализираната финансова индустрия.

Изображение на DeFi Digest

Натискът от страна на продавачите продължи и тази седмица и децентрализираното финансиране не беше имунизирано. Общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, спадна до 21,92 млрд. Долара на 21 януари, въпреки че възстанови загубите през последните три дни, за да достигне 25,81 млрд. Долара по време на пресата.

Освен това средният седмичен обем на търговия на децентрализирани борси се е понижил с 11% и възлиза на 1,79 милиарда долара към момента на писането. Uniswap продължи лидерството си сред DEX с 41% пазарен дял.

Общият обем на заемите в сферата на кредитиране на DeFi също е спаднал с 4%, тъй като Compound запазва пазарното си господство в този сектор с 48% дял. Curve запази лидерството си като най-големия пул на ликвидност – отчитане със 17% седмично увеличение, като общата му стойност беше заключена в размер на 1,32 млрд. Долара.

Средноседмичните обеми на търговия с DEX отбелязаха значителен спад. Източник: DeFi Pulse и DeBank

Споделяне на идеологията на фиксираните доставки на Биткойн

Беше забързана седмица за DeFi агрегатора на доходността Yearn.finance, след като общността обсъди неотдавнашно предложение за финансиране по отношение на сечването на YFI токени. Аргументът представлява компромис между първоначалната визия на протокола и бъдещото му развитие.

Копнеж за финансиране е пакет от продукти на DeFi която осигурява агрегиране на заеми, генериране на доходност и застраховка за блокчейна Ethereum. Протоколът има управляващ токен, YFI, и обикновено споделя подобна философия на доставките като Биткойн, като фиксира общото предлагане на 30 000 токена, без награди за предварително минаване, разпределение на екип или основател. Този недостиг на YFI доведе до масивна възвръщаемост от 35 000% през първата седмица от включването му в Uniswap.

През септември 2020 г., основателят на Yearn.finance Андре Кроне предложено предотвратяването на бъдещо издаване на YFI чрез определяне на твърда граница от 30 000 токена. Предложението обаче не беше прието – въпреки факта, че то придобити над 90% одобрение. Според разработчика на Yearn "Трахеоптерикс," Cronje не направи официално предложение за подобрение на YEarn или YIP за доставката на токени YFI. Имаше няма задължителен вот за да запишете YFI клавишите за коване. В резултат на това понастоящем няма твърдо ограничение за общото предлагане на YFI.

Задържане на разработчиците на Yearn

Дискусията относно общото предлагане на YFI беше поставена отново на масата, когато общността на Yearn започна да обсъжда бъдещото развитие на протокола. Член на общността "yfi_lit" изрази загриженост относно задържането на разработчиците на Yearn и предложено сечене на 1000 YFI токена за стимулиране на развитието. 60% от гласувалите обаче се обявиха против предложението.

Общността на копнежите изглежда формира консенсус относно награждаването на разработчиците чрез предложението YIP-56 – Обратно изкупуване и изграждане копнеят. Така нареченият "БЕБЕ" предложението не би могло да създаде нова YFI и има две ключови цели:

  1. Заменете наградите за залагане на YFI с обратно изкупуване на YFI
  2. Оттеглете управлението на YFI

Лицата, които стоят зад предложението, вярват, че ниският годишен процент на доходност на YFI го прави неконкурентен за притежателите. Това може да разубеди притежателите на YFI да участват в управлението. Ако предложението бъде прието, обратно изкупуване на YFI ще бъде от полза за всеки притежател на YFI – вместо само за тези, които залагат управляващите символи. Поскъпването на капитала чрез обратно изкупуване на YFI може да бъде обложено по-малко от доходите от дивиденти чрез залагане на награди. Освен това оттеглянето на трезора за управление ще позволи на потребителите да участват в управлението – дори ако са доставяли YFI за пулове на ликвидност в други протоколи DeFi.

Предложението премина с над 99% одобрение.

Сечене на нов YFI

На 22 януари единадесет основни разработчици и членове на общността представиха a предложение Наречен "Финансиране на бъдещето на копнеж" в опит да се отсекат 6 666 YFI – една трета от които ще отидат за основни вносители, две трети от които ще бъдат вложени в съкровищницата, управлявана от общността на копнежите.

Екипът на Yearn вярва, че най-новото предложение за финансиране консолидира визията на предложението BABY, като същевременно запазва основните сътрудници. Те признаха, че пакетите за възнаграждения за разработчиците не са конкурентни и някои участници се бракуват от екипите на други проекти. По-специално, Yearn.finance разполагаше с оперативна съкровищница от само $ 500 000 и нула токени, разпределени на отбора – което прави почти невъзможно да се състезава с конкуренти като Uniswap и Compound.

Протоколи Размер на съкровищницата (USD) Токени, разпределени на отбори (USD)
Копнеж за финансиране 500 000 долара 0
Разменете ~ 2 милиарда долара ~ 4 милиарда
Съединение ~ 176 милиона ~ 580 милиона

Yearn.finance се бори да задържи таланти поради ограничените ресурси на касата и липсата на разпределение на символи за екипи. Източник: Yearn.finance

За да запази основните разработчици, екипът на Yearn заяви, че коването е единственият разумен начин да се преодолее пропастта между протокола и конкурентите. След като събра отзиви от общността на Yearn, екипът реши, че увеличението с ~ 20% е минималната жизнеспособна сума за осигуряване на конкурентен план за задържане на разработчици. Като такива те предложиха гореспоменатия монетен двор от 6 666 YFI – 22% от текущото общо предлагане.

Ще бъде създадена работна група за компенсации, която да финализира компенсационните пакети и условията за придобиване на допустими разработчици. Работната група ще отговаря също за набирането на нови сътрудници.

Междувременно средствата в хазната ще бъдат разпределени в различни случаи на употреба – като бъдещи стимули за вноски, програми за добив на ликвидност и сливания на протоколи. Освен това изсеченият YFI може също така да подпомага текущите разходи, посочени в YIP-54.

Ангажираща общност на копнеж

Докато общността на Yearn се съгласи с най-новото предложение за финансиране по принцип, те поддържаха различни възгледи относно сумата за коване на YFI и дела на YFI, разпределен на основния екип от разработчици. По време на писането на предложението предложението е получило 70% одобрение и се очаква официално гласуване чрез инструмента за управление.

Докато неотдавнашните предложения, свързани с изсичането на YFI, предизвикаха скандални дебати, основният екип на Yearn до голяма степен изрази радост от ангажираността на общността. Cronje заяви в туит по-рано тази седмица, че дебатите са били очарователни за гледане и че той вярва, че това е солиден пример за управление на общността.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner