Високите такси за газ пречат на капацитета на Ethereum да поддържа DeFi растеж

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализирания финансов свят.

Снимка на пазара на DeFi

Въпреки корекцията, децентрализираният финансов пазар продължи положителния си инерция тази седмица, тъй като общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, нарасна от 8,8 милиарда на 9,4 милиарда долара.

След пускането на управляващия токен UNI, Uniswap си върна първото място в DeFi пространството за заключване на най-голямата стойност в щатски долари. Децентрализираната борса също постигна процент на господстващо положение на пазара от 18,7% – въпреки че DEX отбелязаха 5% спад в средния седмичен обем на търговията.

В сферата на доходността Uniswap беше и най-големият пул на ликвидност с заключени 1,4 млрд. Долара. По отношение на децентрализираното кредитиране общият обем на заемите достигна 2,1 милиарда щатски долара – 26% увеличение седмично.

Ключовите показатели в света на DeFi продължиха своя положителен импулс тази седмица. Източници: DeFi Pulse и DeBank

UniLogin се изключва

UniLogin, доставчик на бордови решения за Ethereum, съобщи спирането му на 18 септември, като се позовава на високи такси за газ в мрежата Ethereum. Според съоснователя му Алекс Ван де Санде разумните такси за газ са от решаващо значение за оцеляването на проекта.

Внедряването на нов мулти-сиг портфейл за потребители, извършването на регистрации на Ethereum Name Service и използването на релайера на UniLogin за добавяне на DAI транзакции изискват нова транзакция на верига, която изисква от потребителите да плащат такса за газ – нещо, което стана изключително скъпо след нарастването на DeFi. Ван де Санде добави, че разходите за включване на нови потребители са над $ 130 на потребител, което струва еквивалента на настройването на нов хардуерен портфейл за всеки.

Треската на DeFi доведе до високи такси за бензин

Таксата за газ в мрежата Ethereum е цената, необходима за извършване на транзакция или за изпълнение на интелигентен договор на блокчейна. Таксата за газ се измерва най-често в gwei, което равно на 0,000000001 Етер (ETH).

След златната треска в добива на ликвидност, високите такси за газ в мрежата Ethereum са широко обсъждани в крипто общността. Compound, алгоритмичен протокол за паричния пазар на Ethereum, пусна своя токен за управление, COMP в средата на юни – което бележи началото на лудостта по добива на ликвидност в сферата на DeFi.

Пускането на COMP доведе до огромно търсене на проекти за отглеждане на добив, което увеличи броя на транзакциите, проведени в блокчейн Ethereum. Това доведе до задръстване на мрежата Ethereum и участниците плащат по-високи такси за газ, за ​​да изпълняват своите транзакции. В резултат на това добивът на ликвидност на токените DeFi доведе до устойчиво увеличение на дневните такси за газ през последните три месеца. Ежедневният използван газ достигна рекорд от 80,18 млрд. В началото на септември.

Общият газ, използван на ден в мрежата на Ethereum, нараства непрекъснато, след като Compound пусна своя токен за управление. Източник: Etherscan.io, OKEx Insights

Нарастващото количество газ, използван в мрежата на Ethereum, също съвпадна с скок в средната похарчена такса за газ. Както се вижда на графиката по-долу, скоковете на средните такси за газ на четири места са причинени от пускането на нови токени DeFi за добив на ликвидност. Например средната цена на газа достигна 709 gwei в средата на юни, по време на пускането на COMP. Други забележителни списъци с токени DeFi – като YAM в средата на август, SUSHI в началото на септември и UNI миналата седмица – също доведоха до задръствания в мрежата на Ethereum и забележими увеличения на средната цена на похарчения газ.

Средните цени на газа в мрежата Ethereum скочиха заедно с пускането на нови токени за добив на ликвидност. Източник: Etherscan.io, OKEx Insights

Най-добрите потребители с най-много изразходван етер също посочиха, че DeFi доминира в активността в мрежата Ethereum. Uniswap v2 представлява 30% от общия етер, изразходван за последните 30 дни, последван от 24% на Tether.

Газът се изразходва предимно от проекти, свързани с DeFi. Източник: Ethgasstation.info

Високите такси за газ правят Ethereum неустойчив

Популярността на добива на ликвидност идва за сметка на проекти на Ethereum, които не са свързани с DeFi.

Според Van de Sande на UniLogin, ключовите играчи на DeFi определят цените на други употреби на блокчейна Ethereum – като игри, немунгируеми токени и децентрализирани автономни организации. Това може да се види в дневния обем транзакции в мрежата Ethereum през последния месец, който е доминиран от протоколи DeFi и децентрализирани борси.

Ежедневен обем на транзакциите на мрежата Ethereum за последните 30 дни. Източник: Dapp.com

Дали решенията за мащабиране на Ethereum Layer-2 са изходът?

Липсата на мащабируемост в мрежата Ethereum отново беше разкрита след предизвиканото от DeFi стремително нарастване на таксите за газ. Това също поражда загрижеността дали Ethereum е правилната платформа за подкрепа на непрекъснато нарастващата екосистема DeFi. Виталик Бутерин, съосновател на Ethereum, сресиран че решенията за високи такси за газ вече съществуват чрез решения от втори слой. Докато Бутерин твърди, че приложенията с решения за мащабиране от втори слой могат да обработват прости плащания с 2500 транзакции в секунда, приемането на тези приложения е ограничено и той призова общността да ги използва.

За да облекчат тежестта на таксата за газ за мрежата Ethereum, някои от водещите протоколи DeFi експериментират с решения Layer-2. Например, верижен протокол за синтетични активи Synthetix освободен неговото второслойно решение, "Фомалхаут," на 24 септември. Synthetix стартира стимулирана тестова мрежа за тестване на SNX, залагайки на Optimistic Ethereum, което е комбинация от използване на виртуални машини Optimistic и решение на Layer 2, Optimistic Rollup. Пускането на testnet има за цел да облекчи разходите за газ за малки SNX участници. По същия начин, деацентриран протокол за кредитиране Aave съобщи през август, че планира да замени таксите за газ със собствени aTokens за всякакви плащания, свързани с транзакции с токени ERC-20.

Докато решенията за мащабируемост Layer-2 дават проблясък на надежда за претоварената мрежа Ethereum, Иля Абугов, водещ анализатор в DappRadar, предупреди, че екипите на проекта DeFi ще преминат от Ethereum към други блокчейн, ако високите такси за газ продължат да съществуват. Той каза на OKEx Insights:

"Екипите на проекти се надпреварват да намалят таксите си за газ, за ​​да привлекат потребители и разработчици. Освен Ethereum, други блокчейни като IOST и NEO стартират свои собствени инициативи DeFi. Докато решенията за мащабиране на Ethereum Layer-2 представляват огромен потенциал за намаляване на таксите за газ за потребителите, потребителите и екипите по проекти могат да започнат да мигрират своята ликвидност от Ethereum към други блокчейни, ако предстоящият Ethereum 2.0 не може ефективно да реши проблема с високите такси за газ."

Готови ли сте да влезете в DeFi? Започнете копаенето на ликвидност по лесния начин с OKEx Earn.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner