Уроци от крипто-цунамито

Оригинален автор:Дейвид Вайсбергер

Тъй като 2018 г. вече приключи, има множество коментари както за прогнози, така и за „година в преглед“. В тези статии се пише много за останките, оставени от крипто цунамито, където крипто нарасна до метеорни висоти през 2017 г., последвано от брутален мечи пазар през 2018 г. През 2017 г. станахме свидетели на невероятно богатство и прогнози за промяна в света технологии. През 2018 г. видяхме както положителни, така и отрицателни истории. Положителната страна е, че осиновяването продължава да се увеличава и много имена на домакинства обявиха планове за навлизане на пазара. В същото време има много доклади за регулаторни действия, случаи на измами и, разбира се, катастрофалните резултати от неразумни инвестиции, направени от инвеститори.

Един от най-важните уроци, които индустрията трябва да научи, е, че зад много от негативните истории има причини, включително прекомерната алчност, измама и организирана манипулация на пазара, които се случиха. Нефинансовият опит на много участници спомогна за създаването на култура, при която „предупредителният измамник“ се смяташе за приемлив, докато в същото време онези, които управляваха повечето крипто пазари, имаха малко опит с принципите на финансовите пазари като най-доброто изпълнение или честните и подредени пазари. С този фон крипто пазарът се развива бързо, тъй като привлекателността на нова технология предизвиква въображението на инвеститорите, в резултат на ускорен цикъл на алчност и страх.

2017–2018 беше в много отношения доста подобен на дотком балона от 90-те. В допълнение към новата технология, която обещаваше прекъсване на много индустрии, тя включваше бързо поскъпване на основните активи и дори по-големи ценови движения сред по-малките активи. Всъщност голяма част от поведението на пазара на ICO наподобяваше истории от извънборсовия пазар на акции, като тези, описани във филма „Вълкът от Уолстрийт“. (Това сходство е важно да се разбере за регулаторите; тъй като ценните книжа не защитават инвеститорите в хиляди случаи през 90-те години, така че би било глупаво да се предположи, че би предотвратило нещо в лудостта на ICO. Измамата е престъпление и трябва да бъде наказан, но има малка причина да удушите зараждащата се индустрия, когато го правите)

За да поставя всичко това в перспектива, бих искал да подчертая 4 важни урока, научени миналата година, заедно с нашата перспектива:

  • Има огромно инвестиционно търсене от световната общественост за технологии на ранен етап
  • За инвеститорите лесните пари са песен на сирената
  • $$$ привличат опортюнисти, което от своя страна ще привлече регулаторен отговор
  • Основните принципи на финансовите пазари не трябва да се пренебрегват

Нека разгледаме всеки от тях на свой ред:

Налице е огромно обществено търсене за инвестиране в технологии на ранен етап: Както отбеляза председателят на SEC Клейтън, капиталовите пазари имат основен проблем с привличането на нови публични компании. The броят на регистрираните компании е спаднал наполовина от 1997 г. насам, докато размерът на капитала, инжектиран в частни компании от рисков капитал и фондове за дялово участие, се е увеличил значително. Тази комбинация ефективно е попречила на отделните инвеститори да могат да участват в инвестиции на ранен етап на фондовите пазари. По този начин не е изненадващо, че представени с това, което изглеждаше като способността да инвестира в потенциално ценни блокчейн проекти, много инвеститори се възползваха от шанса. Въпреки малко повече от основни описания на идеи, често без реални бизнес планове или оперативни продукти, компаниите успяха да съберат милиарди долари.

Междувременно глобалният характер на тези предложения представлява нож с две остриета за капиталовите пазари в САЩ. От една страна, пазарната структура на цифровите активи обещава значителна ефективност за по-добро свързване на инвеститорите и предприемачите по целия свят. Обратната страна е, че САЩ могат да бъдат изоставени, ако нашите регулатори са прекалено агресивни. Вместо за пореден път да предоставят инвестиции в САЩ на ранен етап на изключителната провинция на рисковите капиталисти, регулаторите и индустрията трябва да работят за по-добро разкриване и правила, които гарантират правата на инвеститорите.

Инвеститорите трябва да внимават за лесните пари: Както се казва в старата поговорка, ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е … Песента на сирената на пазара на ICO привлече както инвеститорите, които се интересуват от дългосрочни, потенциални инвестиции, променящи живота, така и тези, които търсят бързи пари . Имаше обаче две основни разлики между VC, които бяха насочили пазара в началото на инвестирането, и феномена ICO. Първо и най-важното е, че отделните инвеститори, насочени от ICO, не могат да извършат надлежна проверка или да поискат вида на защитата на инвеститорите, предоставена на VC фирми. (Това отчасти обяснява защо ICO са били толкова популярни сред основателите за набиране на пари). Тези основатели успяха да се измъкнат с това, обаче, поради втората разлика: много проекти успяха да обещаят незабавна ликвидност по силата на крипто „борси“, изброяващи и търгувайки токените. Това допринесе значително за привлекателността на тези активи и спомогна за успеха на тактиката на продажбите под високо налягане. По-рано казах, че това напомня на балона в интернет, тъй като продажбите на ICO бяха доста сходни с тактиката на продавачите на извънборсови запаси на „котелно помещение“. Тези активи също имаха незабавна ликвидност и показваха цени на розовите листове, които често показваха метеорично покачване на цените. Способността да се докаже, че ранните инвеститори са спечелили състоянието е основен компонент на привлекателността на тези активи. За съжаление, когато музиката спря, повечето инвеститори загубиха пари.

Урокът тук е, че инвестициите на ранен етап (т.е. без реални продукти и приходи) трябва да се третират по същия начин, независимо дали са „ценни книжа“ или не. Вместо остарели правила, които не успяват да спрат проблема, компаниите, които контролират такива активи, и тези, които ги продават, трябва да разкриват всичко съществено за продажбата, да се придържат към строги насоки за годност на клиентите и да има стриктно прилагане на правилата срещу измамите.

Когато става дума за много пари, ще последва измама: Това е доста очевидно, като се има предвид човешката природа, но е важно да се има предвид. Единствената причина, поради която определих това като отделен урок, е да ни напомни, че не бива да отхвърляме цяла технология поради факта, че тя привлича измамници. Всеки път, когато има технология, която изглежда като трансформационна, независимо дали Интернет, генетични биотехнологии, енергийни пробиви или блокчейн, тя привлича комбинация от легитимни фирми и измамници. Срамота е, че това се случва и опетнява за известно време цялата индустрия, но изглежда и неизбежно.

Когато измамата се разраства, регулаторите ще реагират: Както е сигурно, че денят следва нощта, когато хората са измамени, регулаторите ще се опитат да направят нещо, за да предотвратят това да се случи в бъдеще. Понякога правилата имат смисъл, а понякога нямат, така че ключът за законните индустрии е да се работи по-скоро с регулатори, отколкото да се възразява & оплакват. Макар да не е панацея, най-добрата стъпка обикновено е някаква форма на индустриално сътрудничество и саморегулация. Добрата новина е, че изглежда е това, което се случва с крипто.

Финансовите пазари са се развили по важни причини и крипто пазарите трябва да ги възприемат: Всички негативни истории се случиха, тъй като повечето от ранните възприемачи и технолози, които движеха криптоиновациите, имаха малко познания за това как функционират финансовите пазари И имат основни убеждения, които противоречат на ключовите установени принципи на защита на инвеститорите, откриване на цени и най-добро изпълнение.

Защита на инвеститорите – Съвременните финансови пазари са се развили с правила, които се опитват да гарантират, че пазарите са справедливи и че инвеститорите са защитени срещу недобросъвестни опити да се възползват от тях. Те варират от правила за годност на клиентите до задължителни финансови оповестявания до правила за пазарната структура, които гарантират справедлив достъп. В крипто обаче има много емитенти и пазарни модели, които нарочно игнорират тези принципи. Емитентите и техните съветници, които преследват „неразреждащ капитал“, олицетворяват това, но концепцията за предупреждение emptor отива по-далеч. Има борси, които са умишлено невежи за манипулациите, които се извършват на техния пазар, и други, чиито служителите са обвинени в съучастие в подобни действияities. Други са направили публични изявления, че манипулацията не е тяхна грижа. Освен това, SEC ясно заяви, че коригирането на тази ситуация и установяването на култура на съответствие е необходимо условие за тяхното одобряване на ETF за биткойн. Всичко това каза, че институциите обикновено избягват пазари, които смятат, че са фалшифицирани срещу тях, и единственият начин да ги убедят, че пазарите са справедливи, е спазването на ясен правилник.

Откриване на цена / Най-добро изпълнение – Съвременните финансови пазари се основават на предпоставката, че всички участници знаят цената на активите и че тези цени се определят справедливо по прозрачен начин. В резултат на това откриването на цените е основна цел на пазарите, докато концепцията за най-добро изпълнение (което означава, че клиентите трябва да имат реалистични очаквания да получат най-добрата цена, когато търгуват) е от съществено значение за инвеститорите да имат доверие на пазарите. За да се постигне максимално откриване на цените обаче, е необходимо клиентските поръчки да си взаимодействат или поне да разполагат с информация за цените на други пазари. И все пак крипто пазарите нарочно са фрагментирани. Доминиращите борси игнорират цените, налични другаде, докато пазарите на равнопоставени партньори се изграждат без консолидирани цени. Междувременно популярните крипто уебсайтове често постоянно грешат в цените, които отчитат, поради усредняване на цените от юрисдикциите, които търгуват на премия или цени, базирани на различни валути на финансиране. Затова са необходими консолидирани ценови емисии, каквито предлага CoinRoutes, ставайки вездесъщи и авторитетни.

В заключение, ексцесиите на крипто пазарите през последните две години трябва да бъдат сигнал за събуждане за индустрията и регулаторите, които се опитват да я реформират. Разбирането как функционират финансовите пазари и включването на видовете технологии и правила, които защитават инвеститорите, като същевременно се подобрява целостта на пазара, е точно това, което крипто пазарите изискват. Като се има предвид потенциалът на цифровите активи да подобрят банковата система и капиталовите пазари, позволяващи на предприемачите в цял свят да се свържат с капитала, това трябва да бъде жизненоважна стъпка напред.

Препечатано от: https://medium.com/@daveweisberger_91857/lessons-from-the-crypto-tsunami-1dfe0ba8cedf

Promo
banner
Promo
banner