Технически показатели за крипто

Техническият анализ е критична част, когато става въпрос за търговия, независимо дали сте търговец на акции или търговец на крипто, проучването на историческо движение на цените, модели и други данни, свързани с търговията, би могло да помогне за идентифициране на възможностите за търговия и прогнозиране на посоката на цени. Техническият анализ е широко използван в акции, фючърси, стоки, валута и други класове активи. В ерата на блокчейн, търговците на криптовалута възприемат методите от стария свят в криптопространството, докато се опитват да разработят някакъв нов вид инструменти за анализ, пригодени за този възникващ клас активи.

Ленти Болинджър

Това е един от най-използваните показатели в търговията, кръстен е на Джон Болинджър, американски мениджър на активи и технически анализатор. Лентите на Болинджър, дефинирани от набор от линии, нанасят две стандартни отклонения (положително и отрицателно) далеч от обикновена подвижна средна стойност (обикновено 20-SMA) на цената на ценната книга. Тъй като стандартното отклонение е мярка за нестабилност, когато пазарите стават по-нестабилни, лентите се разширяват, следователно колкото по-голяма е възможността за излизане от сделка; по време на по-малко нестабилни периоди, лентите се свиват, което може да бъде потенциален знак за нарастващата волатилност и може да бъде входна точка на търговията.

Освен това много търговци вярват, че когато цените се приближат до горната лента, това може да бъде свръхзакупено на пазара. И обратно, когато цените се приближават до долната лента, това показва свръхпродажба на пазара.

По-долу е BTC / USDT дневна диаграма с Bollinger Bands, това е пример за това как лентите прогнозират ценовите насоки и посочват възможни входни и изходни точки.

Източник: OKEx (www.tradingview.com)

По време на писането, двойката се търгуваше малко под 12000 и вече е достигнала горната лента, междувременно инерцията е била относително ниска, това предполага, че скорошното рали на BTC може да е на изчерпване.

Въпреки това лентите на Болинджър са само един от многото показатели, които помагат на търговците да вземат решения по отношение на волатилността на пазара и това не е самостоятелна система. Търговците обикновено го използват заедно с други технически показатели, за да получат по-ясна картина и анализ.

Възстановяване на Фибоначи

Това е технически индикатор, който позволява на анализаторите да идентифицират възможните области на подкрепа или съпротива, като използват набор от специални съотношения, които въз основа на Златното сечение, специален номер с уникални свойства в математиката и геометрията и широко се срещат в природата, изкуството, и архитектура.

Основните нива на Fibonacci Retracement са 23,6%, 38,2%, 61,8% и 78,6%. 50% също се използва широко от търговците, но това не е официално съотношение на Фибоначи. И така, защо тези процентни числа имат значение? Тъй като те показват до каква степен на предходен ход цената се е възстановила или коригирала.

Погледнете дневната графика ETH / USDT с нива на корекция на Фибоначи. Трите бели полета са примери за намиране на референтни нива. Двойката търгува в диапазон от средата на юли и подкрепата от около 200 изглежда силна, което е 23,6% от корекцията на Фибоначи спрямо високата и ниската. Въпреки това двойката направи два опита да пробие нивото от 38,2%, но неуспешно, което счита за значителна съпротива.

Източник: OKEx (www.tradingview.com)

Подобно на другите показатели, търговците не трябва да разчитат единствено на Fibonacci Retracement, за да определят своята стоп загуба или да определят входна точка. Много повече използват проучванията на Фибоначи заедно с други форми на технически анализ.

RSI

Индексът на относителната сила или RSI е индикатор за импулс, който измерва скоростта и промяната в движението на цените. Помага на търговците да преценят дали активът е свръхкупен или препродан. Отчитането на RSI е от 0 до 100. Когато стойността на RSI достигне 70 или по-висока, активът се счита за свръхкупен. Когато стойността на RSI спадне до 30 или по-малко, това означава, че активът може да бъде препродан.

По-важното е, че различията в RSI и цената на активите могат да показват развитие на възможна нова тенденция. Например дневната графика BCH / USDT тук. През април видяхме, че двойката се търгува между 250 и 325, но RSI произведе свръхкупено отчитане и настъпи мечешки разминаване, последвано от корекция на цената за около 2 седмици. Същото се случи отново през май, настъпи мечи дивергенция на прашник, последвана от корекция на цените през юни.

Източник: www.tradingview.com

Заключение

Има много неща за изследване в областта на техническия анализ, стотици сигнали, модели и индикатори са използвани от търговци и анализатори във финансовия свят. Техническите проучвания дават възможност на търговците да вземат по-разумни решения и по-добро предсказване на бъдещото движение на цените въз основа на исторически данни и статистика. От друга страна, фундаменталният анализ е също толкова важен по време на процеса на вземане на търговски решения. В света на традиционните финанси, ако фундаменталният анализ е изследване на присъщата стойност на дадена компания, в криптопространството, това ще бъде процес за установяване дали дадена монета е над или подценена. Инвеститорите ще могат да получат по-голяма и по-пълна картина, когато ангажират собствената си фундаментална и техническа проверка, преди да инвестират или да влязат в сделка.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner