Стандартизиране на оперативната съвместимост на блокчейн, регионалното приемане на DCEP и разпознаването на лица в съдилищата – China Market Watch

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг.

OKEx Insights разглежда най-добрите новини за крипто новини от Китай и Хонконг тази седмица – включително натиска на Ant Group към оперативна съвместимост на блокчейн, потенциала на Greater Bay за пилот за електронно плащане с цифрова валута и първата услуга за правно разследване, базирана на блокчейн в Гуанджоу.

Ant Group инициира стандартизация на оперативната съвместимост на блокчейн

Ant Group, дъщерно дружество на китайския технологичен гигант Alibaba, наскоро ръководи работна група за проучване на стандартизация на оперативната съвместимост на блокчейн под Института на инженерите по електротехника и електроника или IEEE. Стандартът е кръстен "P3205 – Стандарт за оперативна съвместимост на блокчейн – Протокол за удостоверяване и комуникация на данни."

Според проект, стандартът предоставя четири протокола за улесняване на удостоверяването на данните и комуникацията между блокчейн веригите. Тези протоколи включват:

 • Протокол за разпределена идентичност
 • Протокол за метаданни
 • Протокол за доказателство за преобразуване по веригата
 • Протокол за комуникация между различни вериги

Ключови продукти за внос

 • Очаква се завършването на стандарта P3205 да служи като глобален стандарт за оперативна съвместимост на блокчейн. Стандартът поддържа ефективна комуникация и удостоверяване на данни между множество кръстосани вериги модели и нива.
 • Alibaba е лидер в блокчейн патентите, като 62% от тях са свързани с блокчейн инфраструктура. Понастоящем Alibaba притежава повече от 30 патента за оперативна съвместимост на блокчейн.
 • Ant Group стартира своята инициатива за оперативна съвместимост на блокчейн, Отворена услуга за доверен достъп до данни, през септември 2019 г. ODATS цели за намаляване на комуникационните разходи между публичните и частните блокчейни.

Районът Greater Bay може да бъде отлично място за ранни пилоти на DCEP

Бай Хесян, президент на клона на Китайската народна банка в Гуанджоу, каза местни медии, че трансграничният пазар за търговия в района на Големия залив – регионална амалгама от девет града, включително Хонконг, Макао, Шенжен и Гуанджоу – е идеалното място за тестване на китайската цифрова валута, електронното плащане с цифрова валута. Според статистиката на клона в Гуанджоу пазарът на цифрови плащания в провинция Гуангдонг достигна 11,95 трилиона RMB през първото тримесечие на 2020 г..

Бай подчерта, че лидерството в цифровите плащания, достъпа до международна търговия и огромната населена база в района на Големия залив са благоприятните фактори за широкомащабно приемане на DCEP.

Ключово за внос

 • PBoC показа ранни признаци на подкрепа за развитието на блокчейн на Greater Bay Area през май 2020 г. Той си сътрудничи с китайската Комисия за регулиране на ценните книжа, за да издаде консултативен документ за насърчаване на иновациите на блокчейн и приемането на цифрова валута в района.

Гуанджоу първо въведе правно разследване, основано на блокчейн

На 12 август Междинният народен съд в Гуанджоу обяви пускането на решение за блокчейн за рационализиране на процеса за правни разследвания.

Според съда юридическите разследвания, базирани на блокчейн, имат четири предимства в сравнение с разследванията на хартиен носител:

 • По-бързо време за изпълнение
 • По-сигурна система за идентификация
 • Проследими одиторски пътеки
 • Удобен процес на кандидатстване

Ключово за внос

 • Адвокатите в Гуанджоу разследват съдебни дела в различни индустрии – като банковото дело, данъчното облагане и управлението на собствеността. Повечето от разследванията остават на хартиен носител. Базираната на блокчейн система за разследване рационализира KYC процедурите на съда, като изисква разпознаване на лица за адвокати и кандидати за всеки случай.

Новите RMB заеми и социално финансиране не отговарят на пазарните очаквания

Фондовият пазар в Китай отчете лек спад тази седмица. В момента Shanghai SE Composite и CSI 300 се търгуват на 3330 и 4656, с лек седмичен спад съответно от 1,67% и 2,24%. Индексът SZSE Blockchain 50 възлиза на 3 940, със седмична промяна на стойността от -5,3%. За Хонг Конг индексът Hang Seng се повиши с 1,31% тази седмица и в момента възлиза на 25 246.

Лекият спад на китайския фондов пазар се дължи отчасти на последните актуализации на новите RMB заеми и общото социално финансиране. През юли банките в Китай отпуснаха нови заеми в размер на 0,99 трилиона RMB – което не достигна очакваните 1,2 трилиона RMB. Общото социално финансиране в страната, като обща мярка за кредит и ликвидност в икономиката, достигна 1,69 трилиона RMB през юли и не отговаря на очакваните 1,85 трилиона RMB. Тези слабо представени икономически показатели доведоха до лек спад на китайския фондов пазар тази седмица.

Изпълнение на китайските пазарни индекси. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner