Обобщение на разговорите в Академията OKEx: Намаляването на биткойните наполовина

Терминът Bitcoin Halving обем на търсене ракети и датата наближава, какво точно ще се случи преди, по време и след наполовина Bitcoin? Академия OKEx събра онлайн уеб семинар с много специални гости, за да сподели своите идеи по тази тема под светлините на прожекторите, тази статия ще ви преведе през резюмето на дискусията.

Гост-лектори:

Avaneesh Acquilla – CIO в Arrano Capital

Джейсън Чой – ръководител на научните изследвания в Спартан

Уили Ву – Вубул

Модератор:

Lennix Lai – директор на финансовите пазари в OKEx

Леникс: Преди да осъществим достъп до възможностите за търговия във връзка с това събитие наполовина, бих искал да попитам Джейсън, наскоро публикувахме статия, базирана на дати, посочваща, че исторически биткойнът или другият основен PoW-токен вероятно ще имат доста добър бик- стартирайте преди реалното появяване на наполовина и постепенно амортизирайте след това. Смятате ли, че има солидна фундаментална причина или обосновка?

Джейсън: Имам няколко теории около това, но мисля, че е важно първо да се отбележи, че притежаването е важно събитие и това подчертава програмния недостиг на нещо като биткойн, което му дава характеристиките, които са валидни в активите на магазина в исторически план, но в същото време се колебая просто да го изолирам като променлива. Средната възвръщаемост на Биткойн през целия му живот не е много съществено различна, ако внедрите, знаете веднага след двете събития на тримесечен или едногодишен хоризонт. Също така е важно да запомните, че наполовина се е случило по време на най-дългия бичи пазар в рода на традиционни рискови активи. За нас сме склонни да разглеждаме дългосрочното въздействие на това, което означава за намаляване на предлагането. И тъй като графикът на предлагането е известен, ние сме склонни да се фокусираме повече върху страната на търсенето.

Мисля, че един интересен казус е фактът, че наполовина може да има краткосрочно въздействие върху цената, може би защото това е медицинска стойност, така че видяхме това през 2019 г. с нещо като Litecoin, където мисля, че цената се покачи, около 500% в 200 дни и след това се отказа от всички печалби, като цяло се отказа от 40% през 30 до 40 дни, водещи до наполовина, преди да се откаже от повече.

Така че мисля, че за мен това предполага, че хората са се опитвали да проведат събитието наполовина и това се превърна в самоизпълняващо се пророчество, тъй като повече хора спекулираха и се опитваха да се съсредоточат един върху друг. Цената всъщност е издадена преди дори да не е настъпила, така че основният случай дори не се е разиграл там. Как ще бъде различно за биткойните Мисля, че търсенето няма да бъде толкова преходно, мисля, че е много по-интересна настройка за биткойн.

Разглеждах факторите на търсенето, водещи до това и след това, като гледах първо на фронта на търговията на дребно, мисля, че такива неща като обема на социалните медии и обема на търсене за наполовина са почти винаги максимални в момента, в сравнение с последния връх през юли, 2016 г., ние сме почти пет пъти повече хора, които се интересуват от това какво е наполовина. По отношение на стабилните монети на борсите, в момента в кулоарите имаме милиарди долари, които могат или не могат да бъдат внедрени, и ако не бъдат внедрени, мисля, че Bitcoin вероятно ще бъде основният бенефициент като най-ликвидната двойка и по отношение на осведомеността в сравнение с последното притежание също е много по-добро в това през последната половина на 2016 г. Биткойн все още беше известен като транзакция за незаконни дейности в интернет, докато този път имаме почти надпревара във въоръжаването между две геополитически сили. Имаме Китай с DCEP, САЩ с Везни, така че блокчейнът в това FUD става по-легитимиран и по-малко заклеймен за инвеститорите на дребно.

Мисля, че наскоро достигнахме високи нива във всички времена и през последните шест месеца видяхме доказателства, че майньорите натрупват и значителни количества от своите блокови дъски. Така че това за нас показва, че има признаци на натрупване, водещи до това случване.

Накратко, мисля, че основният случай за намаляване на предлагането е, че това е илюстрация на това, което прави нещо като биткойн уникален актив, но мисля, че основите на търсенето вероятно имат по-голямо значение в този случай, което води до наполовина и след това са доста положителни за биткойн.

Леникс: Пазарът има две противоположни гледни точки, повечето от два основни лагера. Първият лагер твърди, че събитието вече има цена; вторият вярва, че половината не е на цена и ще запали следващия цикъл на бичи пазар. Привържениците на първата цитират хипотезата за ефективния пазар, докато привържениците на втората точка за механиката на предлагането / търсенето, както и предишните половинки на пазарните цикли.

Смятате ли, че пазарът на биткойни в момента е също толкова ефективен, колкото на фондовия пазар, за да приеме класическата пазарна хипотеза? Или смятате, че промяната в търсенето на предлагане в наполовина би била от полза за цената на биткойн?

Avaneesh: Мисля, че тук играят редица фактори. Пазарът е по-ефективен в смисъл, че информацията е по-широко достъпна. Наистина има широко разпространено разбиране за биткойните и за събитието и мисля, че в крайна сметка, когато имате това разпространение на информация, винаги ще има малко предварително позициониране. По същия начин чухме за по-малките миньори, които продават това събитие, така че да могат да балансират пазара по отношение на текущото търсене и предлагане. Единственото нещо, което знаем, е, че уравнението на търсенето и предлагането става по-привлекателно след наполовина, така че аз лично смятам, че благоприятно за глобалната среда на ликвидност имаме по-голям шанс да видим напредъка на цените през втората половина на годината.

Леникс: Говорейки за търсенето и предлагането на биткойни, проверих съотношението на енергията на биткойн майньорите на Willy – съотношението между пазарната капитализация на биткойни спрямо потреблението на енергия. Бихте ли обяснили връзката между цената на биткойн и консумацията на енергия? Смятате ли, че енергийните разходи на миньорите са основният фактор за определяне на цената на биткойн?

Вили: Майнингът има силно влияние върху дъното на цената на биткойн, това, което представляват майньорите, е по същество това, което е най-долният ценови диапазон. Това е икономика от страна на предлагането. Когато съотношението цена / енергия започне да спада до исторически минимуми, това означава, че много миньори ще са излезли от бизнеса, оставяйки най-силните и ефективни миньори, тези миньори няма да продават през този период. Защо би? Слабите миньори са ликвидирани, натискът им върху продажбите е изчезнал, поради което цената е готова за покачване. Силните миньори ще продават минимално на този етап и ще HODL колкото е възможно повече, намалявайки натиска върху продажбите на пазара.

Леникс: Наполовина от главницата е икономически стимул за миньорите чрез програмно намаляване на очакванията за предлагане и на теория, след точно 32 събития наполовина, биткойн мрежата ще бъде достатъчно поддържана единствено от такси за транзакции – следователно не се изисква възнаграждение за блок.

Смятате ли, че моделът на наполовина в биткойн – който е напълно в противоречие с фиатната валута – би по-вероятно да (ПО ДИЗАЙН) да насърчи инвестициите, а не разходите?

Ако това е вярно, биткойнът е форма на цифрови колекционерски предмети или дигитално злато, мислите ли, че биткойн ВЕЧЕ се е доказал като добър алтернативен инструмент за хеджиране на макро събития, подобни на злато?

Вили: BTC имитира златото, тъй като е проектирано да бъде оскъдно, всичко, което е оскъдно, може да бъде добър запас от стойност, неговият дизайн се поддава на съхранение на стойност, следователно инвестиране. Това далеч не е доказано като хедж за макро, теоретично е хедж в дизайна си, има силни показатели около него, които са по-малко свързани с други макроси. Мисля, че се нуждае от повече време, за да бъде доказано, трябва действително да видим как се държи, преди повече хора да се доверят на това поведение. Например безопасно убежище за военно време или хедж за паричен колапс. Също така не трябва да се забравя колко е малък, той наистина се нуждае от $ 1T пазарна капитализация, преди да започне да бъде полезен за основните пазари. В идеалния случай $ 10T, грубият размер на златото.

Avaneesh: Мисля, че биткойнът по своя дизайн е по-подходящ като запас от стойност, отколкото решение за плащания. Аргументите за запасите, които текат, улавят как недостигът може да се сравни със златото и среброто. Той вече има много свойства, които са изгодни в сравнение със златото като преносимост и делимост, но златото съществува от хиляди години, така че хората му се доверяват. В момента хората просто се чувстват комфортно с биткойните, така че естествено ще отнеме време, за да се изгради доверието – щом е там, то със сигурност може да бъде алтернативна инвестиция на златото.

Леникс: Навлизаме в ера, в която QE е безкрайна, а държавният дълг на богатия свят достига 66trn, или 122% от БВП до края на годината. Учебниците ни казват, че неконтролираното печатане на пари би довело до хиперинфлация. И CB по едно време трябваше да изплати дълга си чрез драстично намаляване на задлъжнялостта и повишаване на данъка – но ще има политически затруднения при правенето на esp сред богатите.

Смятате ли, че необузданите QE в крайна сметка ще ни доведат до хиперинфлация – което ни дава повече основание да купуваме биткойн? Или смятате, че правителството по някакъв начин е в състояние да държи инфлацията под контрол, като същевременно поддържа такъв огромен бюджетен дефицит?

Вили: Лесно е да се каже, че ако печатаме пари до безкрайност, ще преминем към хиперинфлация. Моят опит на пазарите е, че ефектите от втори ред не трябва да се отстъпват. Ситуацията, в която се намираме, е уникална с това, че целият свят печата пари едновременно в момент, когато световната икономика е на върха на взаимосвързаността, където предишни проучвания бяха много изолирани от една държава. Също така никога не сме виждали глобалната резервна валута като чист фиат, намираме се на неизследвана територия и моето лично мнение е, че е опасно да се правят незабавни и опростени изводи за: печатайте пари, след което получаваме хиперинфлация. Разбира се, това вероятно ще се случи, но ще отнеме много много години, може би десетилетие или повече, за да се играе, навигацията, която е в нюансите и тези нюанси ще бъдат важни.

Ако трябва да намаля, това е нулиране на дългосрочния дългов цикъл. Случва се на всеки 70-100 години, това нулиране обикновено идва с нова глобална валута, по същество ново споразумение за това какво са парите. Последното нулиране беше USD да поеме GBP след Втората световна война, историята показва, че този преход ще отнеме десетилетия.

Смятам ли, че купуването на биткойн е добра идея в тези времена, добре, да, да. Това е хедж, той е децентрализиран, не може да се конфискува, той е цифров и ние сме в дигитална ера, а поколението бум, което обичаше златото като този хедж при подобни икономически обстоятелства, ще премине преди този преход да остане, оставяйки поколенията, които се чувстват комфортно дигиталната ера и следователно биткойн.

Джейсън: Мисля, че някои хора в крипто са склонни да имат доста опростен поглед върху печатането на пари и хиперинфлацията, че щом се случи QE, ще видим внезапна имплозия на долара, парите няма да означават нищо. Но както Вили посочи точно през 2008 г. и много хора разпространяват едни и същи разкази тогава, те казваха, че ще видим хиперинфлация в САЩ след QE, но инфлацията постоянно намалява очакванията и CPI остава ниска.

И мисля, че това е така, защото хората имат такъв вид редукция на това, което всъщност е печатането на пари. И всички ние изучавахме икономика на мултипликатора на пари, така че единственият начин паричната база да тече в икономиката е, ако тя се превърне в едно в реални пари за банките да увеличат съразмерно кредитирането, не съм сигурен, че това се случва веднага. Не мисля, че имам предимство да предвиждам кога хиперинфлацията може да се случи или не. Мисля, че винаги по подразбиране се връщам към страната на търсенето. Какво ни казват доказателствата? Доказателствата сочат, че напоследък има голямо търсене на стабилни монети, особено в азиатското извънборсово бюро, общата пазарна капитализация на всички стабилни монети, деноминирани в щатски долари, е достигнала 9 милиарда долара, така че до известна степен сигнализира за по-широкото търсене на долара, които виждаме сега, дали това ще бъде внедрено в биткойн, в крипто, мисля, че това е друг въпрос, но представлява доста хубава настройка, тъй като имате 9 милиарда, имате милиарди долари стабилни монети на борсите , имате всички тези фактори от страна на търсенето, които споменах в началото на този панел.

Имаме подобен разказ около наполовина, който също се случва по едно и също време, така че мисля, че представлява доста добра входна точка за крипто, но дали хиперинфлацията ще бъде непосредственият катализатор за приемането на биткойн. Аз лично не мисля така. Не мисля, че това ще се случи, дори и да се случи, това няма да е нещо, което се случва, което знаете следващата седмица или следващия месец.

Avaneesh: Има силен аргумент, че политиките за управление на качеството и фискалните стимули имат все по-малко влияние върху реалната икономика. Виждали сме такива политики в САЩ и печалбите за производителност и растеж на БВП стават все по-ограничени. Едно от последствията, което може да се види, е въздействието върху цените на активите, така че имаме икономика, която се бори, и нивата на инфлация, които са ниски едновременно с покачването на цените на активите. В близко бъдеще мисля, че ще се борим с дефлация известно време, но рискът след това вероятно е стагфлация, а не хиперинфлация според мен.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner