Нефунгируемите токени не са нови, но бъдещето им изглежда по-светло от всякога

Изследване на миналото, настоящето и бъдещето на NFT

В сферата на криптовалутите развитието на децентрализираните финанси зае централно място през 2020 г. Докато пазарният шум около DeFi и добива на ликвидност се охлади от края на септември, негоримните токени – известни също като NFT – възвърнаха голяма част от популярността, която видяха в върха на популярността на CryptoKitties през 2017 г..

С нарастващите негомулационни токени OKEx Insights преразглежда техните случаи на използване и проучва потенциалното приемане на NFT.

Какво представляват негодните символи?

Разликите между заменяеми и негодуеми символи не са особено сложни.

Fungible символите са взаимозаменяеми и могат лесно да бъдат заменени с нещо идентично. BTC е добър пример за заменим жетон – или, в този случай, монета. Ако отпуснете една монета на някой от биткойн мрежата, няма значение, ако не върне точно същата. Това е така, защото стойността на един BTC е същата като всяка друга монета в мрежата.

Преди да разгледаме NFT, струва си да разберем примери за нематериални активи в реалния свят. Нека използваме самолетни билети като пример: Докато размерът и формата на всеки билет изглеждат еднакви, информацията, отпечатана върху билетите – като данни за пътник и дестинация – е различна. Не можете да замените билет за САЩ с билет за Япония. По подобен начин негодните символи са цифрови изображения на активи, които не са взаимозаменяеми в реалния свят.

Защо NFT, базирани на блокчейн, имат значение?

Несменяемите цифрови активи съществуват от появата на интернет и варират от имена на домейни до електронни билети до манипулатори на акаунти в социалните мрежи. Тези активи притежават свои собствени характеристики и не са взаимозаменяеми. Освен това, един потребител обикновено не може лесно да прехвърли рядък артикул от онлайн игра на друг потребител и липсва доказателство за собствеността върху конкретния артикул.

Тук влизат в действие NFT, базирани на блокчейн.

Четири предимства на NFT

Използването на блокчейн технология с NFT носи следните характеристики и предимства на цифровите активи:

  • Стандарт за токени ERC-721
  • Доказателство за собственост
  • Повишена прехвърляемост и ликвидност
  • Намаляването на риска от фалшифициране

Стандарт за токени ERC-721

Както беше представено за пръв път от CryptoKitties в края на 2017 г., ERC-721 е най-често срещаният стандарт за токени за негъбими токени.

Има две основни разлики между стандартите за токени ERC-721 и ERC-20.

Първо, токените ERC-20 са делими, докато жетоните ERC-721 не са. Например потребителите могат да закупят 0,5 единици Ether (ETH) или UNI. Въпреки това, съгласно дизайна на стандарта ERC-721, потребителите могат да притежават само цялата единица на маркера. Такава неделимост прави токените ERC-721 съвместими с естеството на нематериалните активи. Например потребителите не могат да притежават половин коте в CryptoKitties или да заявят 30% собственост върху цифрова колекционерска карта.

Доказателство за собственост

Токените ERC-721 се различават от маркерите ERC-20 в техните записи за собственост. Токените ERC-20 записват само баланса на сметката на адреса. Напротив, токените ERC-721 не само записват салда по сметки, но и поддържат записи на идентификатора на маркера за всеки превод. Тази характеристика е от решаващо значение за повишаване на прозрачността на прехвърлянето на нематериални активи.

Всеки негодлив маркер представлява уникален актив и съдържа важна информация, като основни свойства и данни за собствеността. Записът на собствеността върху актива се съхранява в NFT, който може да се проследи в блокчейна.

Преносимост

NFT позволяват техните базови активи да бъдат прехвърляни и търгувани лесно в множество екосистеми. Като използват артикули в играта като пример, блокчейните премахват всички посредници и служат като унифицирани платформи за потребителите да търгуват с техните артикули. За разработчиците на игри те могат да включат сложни възможности за търговия, като търгове в стил eBay и наддаване, в интелигентни договори. Това прави блокчейн платформите на едно гише за потребителите да търгуват, търгуват и продават своите NFT.

Освен това търгуемостта на NFTs води до по-висока ликвидност, тъй като те могат да се търгуват на открити пазари. Пазарите за негомулируеми токени предлагат по-голяма експозиция на цифрови активи за по-широк кръг купувачи.

Фалшиви смекчаващи мерки

Използването на NFT помага да се намали рискът от закупуване на фалшиви стоки.

Изкуството е една област, в която това е особено полезно. На всяко колекционерско произведение на изкуството се присвоява неговата уникална идентификация в негодния символ, което позволява на хората да докажат липсата на произведения на изкуството. Блокчейнът служи като публично проследима база данни, за да покаже целия живот на произведението на изкуството. Това помага да се докаже автентичността на произведението на изкуството, тъй като само оригиналното произведение на изкуството се проследява на блокчейна.

История на NFT, обяснена

Докато несмужимите токени за пръв път привлякоха основното внимание с възхода на CryptoKitties през 2017 г., Цветни монети е може би първият проект, свързан с NFT – датиращ от 2012 г. Colored Coins е първият, който е изградил NFT в биткойн мрежата и представлява собственост върху различни активи, като собственост и цифрови колекционерски предмети.

Междувременно CryptoPunks беше първият токен, базиран на Ethereum в началото на 2017 г. Той създаде 10 000 уникални и колекционерски знака с доказателство за собственост, съхранявано в блокчейна Ethereum.

2017: Възходът на CryptoKitties

Стартирана в края на 2017 г. на ETH Waterloo Hackathon, CryptoKitties е базирана на Ethereum игра, която позволява на потребителите да събират и размножават свои собствени цифрови котки. Токените на CryptoKitties са негодни, тъй като всеки токен представлява уникална цифрова котка на блокчейна. Атрибутът на всяка котка се определя от алгоритъм за размножаване по веригата, написан в интелигентен договор с затворен код. Котетата могат да се продават чрез холандски търгове и вторични пазари – и колкото по-редки са характеристиките на котката, толкова по-висока цена може да бъде продадена.

CryptoKitties стана вирусна поради своите механизми за развъждане и търговия. Потребителите първо закупиха няколко котки и ги отглеждаха, за да правят по-редки котки, които след това можеха да продадат с печалба. След това повече потребители се втурнаха да отглеждат собствени котенца, за да печелят от тях. Нарастващото търсене на CryptoKitties доведе до броя на ежедневните транзакции в мрежата Ethereum, които достигнаха рекорд за всички времена (1.349 милиона) през януари 2018 г. – рекорд, който съвсем наскоро беше надминат през септември 2020 г. на фона на лудостта за добив на ликвидност, предизвикана от Uniswap (1,4 милиона).

Ежедневните транзакции в мрежата Ethereum достигат предишния си връх по време на лудостта на CrypoKitties. Източник: Etherscan, OKEx Insights

От друга страна, треската CryptoKitties разкри липсата на мащабируемост на Ethereum. Нарастващият брой потребители, които развъждат и търгуват с котките си, доведе до огромен ръст на транзакциите, които трябваше да бъдат изпълнени в мрежата на Ethereum. Тъй като Ethereum може да обработва само около 15 транзакции в секунда, повечето транзакции на CryptoKitties попаднаха в пула от чакащи транзакции. Дневната средна стойност на чакащите транзакции се е увеличила от 1500 на 11 000 през това време. За да изпълнят своевременно транзакциите си, потребителите са готови да платят по-високи такси за газ. Това доведе до високи нива на задръствания в мрежата Ethereum с средна такса за транзакция достигайки над $ 2. 

Задръстванията в мрежата Ethereum изскочиха балона CryptoKitties в началото на 2018 г. Въпреки това, CryptoKitties беше първият NFT, който привлече вниманието на масовия потребител. Той също така въведе холандски договор за търг, който след това се превърна в един от основните механизми за откриване на цени за NFT.

2018: Интересът към инвестициите в NFT нараства

Въпреки интереса към негъвкави токени, охлаждащи се след CryptoKitties, основите на екосистемата NFT нарастват от 2018 г. по два основни начина:

  • Игри от ниво 2 на CryptoKitties
  • Инвестиции от крипто фондове и рискови капиталисти

Игрите от ниво 2 се появиха в екосистемата NFT през 2018 г. и се отнасят до игри, които са изградени върху CryptoKitties от разработчици на трети страни, несвързани с екипа на оригиналната игра. Например, Kitty Race позволява на CryptoKitties да се състезават един срещу друг, за да спечелят ETH. KittyHats позволява на потребителите да получат достъп до своите CryptoKitties, докато Wrapped Kitties позволява на потребителите да конвертират своите CryptoKitties в заменими ERC-20 токени, които да се търгуват на децентрализирани борси. Както е описано от Dapper Labs, създателят на CryptoKitties, игрите Layer 2, изградени върху интелигентните договори на CryptoKitties, разширяват екосистемата на играта, известна също като KittyVerse.

През 2018 г. се наблюдава и нарастващ интерес към NFT инвестиции от криптофондове и рискови капиталисти. След шума на CryptoKitties, Dapper Labs получи два кръга финансиране, които заедно донесоха 27 милиона долара, от забележителни инвеститори като Andreessen Horowitz и Samsung Next. Освен това, Mythical Games повдигнати $ 19 милиона в кръг за финансиране на водещата си игра Blankos Block Party на EOS. Стартират и инвестиционни фондове в подкрепа на това ново зараждащо се пространство, като например приноса на Ripple за 100 милиона долара във фонд управлявана от блокчейн компания за игри Forte.

2019: NFT и интелектуална собственост

За да защитят интелектуалната собственост, традиционните фирми започнаха да използват негоримируеми символи през 2019 г., за да издават своите цифрови колекционерски предмети. Например автомобилният състезателен гигант Формула 1 например си партнира с Animoca Brands през май 2019 г. до развиват базирана на блокчейн състезателна игра, наречена F1 Delta Time. На 24 май играта издаде първата си единствена по рода си виртуална спортна кола F1, "1-1-1." След четиридневен търг дигиталната колекционерска стока беше продадена за 415,9 Wrapped Ether (на стойност 113 000 щатски долара по това време), което я прави най-високата продажба на NFT токени за 2019 г..

След успеха на F1 Delta Time, Animoca Brands и Dapper Labs наскоро осигуриха лицензионно споразумение с MotoGP и план да издаде друга състезателна игра, базирана на блокчейн, в близко бъдеще.

Освен състезателни гиганти, гигантът за търговски карти Panini America навлезе на пазара на NFT през януари 2019 г. с стартиране на базирани на блокчейн карти за спортна търговия за големи професионални лиги и асоциации. Star Trek също беше на сцената на NFT през юни 2019 г., когато разработчикът на блокчейн игри Lucid Sight въведени емблематичните звездни кораби и други колекционерски предмети върху блокчейна.

2020: Когато NFT се срещнат с DeFi

2020 г. беше взривоопасна година за децентрализирано финансиране. Докато добивът на ликвидност се охлади след пускането на маркера за управление на Uniswap, UNI, производителите на добив насочиха вниманието си към NFT.

Добивът на NFT е бил предимно пионер от Rarible, пазар на NFT. Rarible освободен нейният управляващ знак, RARI, в средата на юли, което доведе до 814% ръст на цените. Обемът на търговия на NFT пазари надминат 7 милиона долара през септември, от които Rarible представляват 81%.

Освен Rarible, NFT получиха сцепление сред криптовалутната общност с пускането на токена MEME. MEME е експериментален протокол, предназначен да интегрира DeFi с крипто колекционерска стойност. Въпреки лозунга на проекта "Не купувайте MEME," той натрупа пазарна реклама и веднъж достигна пазарна капитализация от 48 милиона долара. Екипът на MEME също има сътрудничил с дигитални художници, за да позволят на потребителите да залагат своите MEME, за да участват в NFT търгове на техните произведения на изкуството.

Въпреки популярността на NFT за отглеждане на добив, Иля Абугов, водещ анализатор в DappRadar, вярва, че NFT не са достигнали нива на масово приемане на хип. Той каза на OKEx Insights:

"Индустрията все още се учи как може да се приложи NFT концепцията. Мисля, че като се има предвид ограниченият в момента обхват, е твърде рано да се измерва шумът. По-вълнуващо е по време на проучвателната фаза. Изглежда изкуството и игрите са първите, които се възползват от NFT. Вече видяхме случаи на употреба, като токенизирана застраховка, които показват как NFT имат широк спектър от приложения."

През първата половина на 2020 г. сумата в щатски долари, прехвърлена в екосистемата NFT достигна $ 233 милиона – с 52% повече от цялата 2019 година.

През първата половина на 2020 г. вече се наблюдават рекордни суми в щатски долари, постъпващи в NFT. Източник: Невъзможност за загуба

NFT и игри: Поставяне на активи в играта на блокчейна

Счита се, че NFT имат огромен потенциал да революционизират игралната индустрия.

При традиционните онлайн игри активите на потребителите в играта се притежават от централизирания сървър. Разработчиците на игри позволяват на геймърите да притежават своите активи по време на игра. Потребителите обаче всъщност не ги притежават.

Технологията Blockchain позволява истинска дигитална собственост върху активи в играта. Представените от негомулаторни токени съхраняват записи за собствеността и данни за активите в блокчейна. Прехвърлянето на NFT представлява прехвърляне на собствеността върху активите, което не може да бъде спряно от разработчиците на играта. Докато напълно децентрализираната блокчейн игра може да бъде бавна и тромава за играчите, компаниите за игри разглеждан използване на технологията за обработка на игрови транзакции, като същевременно се запазва действителната механика на играта на централизирания сървър.

Ят Сиу, основателят на Animoca Brands, вярва, че компаниите за игри вече могат да предложат истински икономически ползи за игрите чрез NFT. Той каза на OKEx Insights:

"NFT предоставят истинска цифрова собственост и правят възможно предоставянето на права на недвижими имоти на геймърите. Това означава, че традиционните компании за игри вече могат да предложат реални икономически ползи на играчите – концепцията за стойност вече може да бъде реализирана в играта. Това е подобно на предлагането на услуги за търговия и виртуално банкиране за вашите игрални активи."

Siu също вярва, че NFT в игрите се интегрират все повече в екосистемата DeFi. Той обясни:

"Тъй като NFT по същество са реални активи, можете да започнете да прилагате принципи от реалния живот – например отдаване под наем или отдаване под наем на активите. Във F1 Delta Time позволяваме залагането на състезателни автомобили, които могат да бъдат наети на други играчи за използване в играта."

По-подробно, Siu добави:

"Ние също така предоставяме награди за състезания за най-добрите играчи, изчислени въз основа на сумата, която залагате, така че ние комбинираме отглеждане на добива с малко забавление. Всеки, който заложи нашия REVV токен, може да получи доходност, но най-добрите играчи получават по-добра доходност! Виждали сме играчи, които се обединяват и формират отбори, като някои осигуряват финансиране и позволяват на тези, които знаят как да играят по-добре играта, да се състезават и да споделят печалби."

Дигитално изкуство

Преди блокчейн технологията липсата на адекватно удостоверяване на произведения на изкуството е главоболие за художниците. Според 2014г доклад от Експертния институт за изящни изкуства, над 50% от изкуството е подправено или не се приписва на правилния художник. Това до голяма степен е резултат на неправилна документация по време на изкуствени сделки. Художниците и частните колекционери понякога не документират трансфери на изкуство с официални правни споразумения. Освен това купувачите рядко извършват официална проверка на произведенията на изкуството, които са закупили.

Появата на блокчейн технологията носи потенциал за справяне с липсата на произход на произведения на изкуството. Всяка транзакция в живота на дадено произведение създава нов блок и се добавя към предишния си блок. Транзакциите са защитени от фалшифициране на блокчейна и никоя страна не може да променя данните на произведението, съхранени в блокчейна. Това повишава прозрачността на произхода и доверието сред купувачите, продавачите и колекционерите.

CryptoZR, художник на блокчейн, каза пред OKEx Insights, че онлайн произходът е основната разлика между цифровите произведения на изкуството и традиционните произведения на изкуството. Тя коментира:

"Произходът на традиционните произведения на изкуството се извършва офлайн, което често изисква съдействието на трети страни. Например опитни художници, изложители и експерти по коментари могат да помогнат да се определи автентичността на произведението на изкуството. Напротив, блокчейнът позволява онлайн създаването на оригинални произведения на изкуството и процесът на произход се провежда онлайн."

CryptoZR добави, че от появата на блокчейн се появи нова екосистема на произведения на изкуството, обяснявайки:

"Традиционните произведения на изкуството са имали зряла екосистема в продължение на векове – вариращи от създаването на произведения на изкуството и аукционните механизми до художествени изложби и галерии. Появата на блокчейн доведе до издигането на токенизиран пазар на изкуство, децентрализиран обмен на изкуства и виртуална изложба на произведения на изкуството, което носи нова екосистема в арт индустрията."

Произведението на изкуството може да бъде представено от негомулен маркер на блокчейна и всеки маркер притежава уникални характеристики – като например произход, собственост и записи на продажбите.

Освен това, докато индустрията за продажба на произведения на изкуството се възприема като пазар за хора с висока нетна стойност и инвеститори ангели, токенизирането на произведения на изкуството отваря пазара за купувачите на дребно. Токенизирането на произведения на изкуството позволява частична собственост за инвеститорите на дребно, които нямат достъп до огромен капитал.

Децентрализиран обмен на изкуство

Токенизирането на произведения на изкуството също е довело до възхода на децентрализирания обмен на изкуство.

Блоковите вериги за изкуство спестяват режийни разходи за експлоатация на физически художествени галерии. Освен това платформи като Blockchain Art Exchange и базирана на Ethereum платформа DADA позволяват криптовалути като начин на плащане. Децентрализираният обмен на изкуство е един от ключовите фактори за растеж на онлайн платформи за продажба на изкуство от около 5,9 млрд. долара през 2020 г. до прогнозирани 9,32 млрд. долара до 2024 г..

Освен децентрализиран обмен на изкуства, традиционните аукционни къщи за изкуство започнаха да рационализират своите операции с технологията блокчейн. Например, аукционната къща Christie’s first пилотиран използването на блокчейн технология с Artory през ноември 2018 г. И двете страни изготвиха дигитални сертификати за продажба на изкуство на стойност 300 милиона долара, което включваше произведенията на Джорджия О’Кийф и Едуард Хопър. На 8 октомври Christie’s стартира първият си търг в NFTs за произведения на изкуството, вдъхновени от биткойни "Блок 21," който се продаде за 131 250 долара.

Могат ли NFT да се превърнат в основна?

Докато NFT отново възвърнаха вниманието на общността за пореден път от CryptoKitties в началото на 2018 г., все още има пречки за NFT да се преодолеят, преди да се превърнат в мейнстрийм.

Една такава пречка се отнася до регулирането. Докато NFT предоставят на притежателите собствеността върху базовия актив, няма правен консенсус относно естеството на NFT – независимо дали те са комунални токени, маркери за сигурност, валутни символи или принадлежат към нов клас активи. Анри Арсланян, глобалният крипто лидер на PwC, каза пред OKEx Insights, че регулаторите не са постигнали консенсус относно това дали регулациите за ценни книжа трябва да се прилагат към NFT. Той обясни:

"Журито все още не знае дали NFT трябва да бъдат или дори могат да бъдат регулирани. Въпреки че повечето се съгласяват, че трябва да има надзор върху платформите, където се предлагат и търгуват такива NFT, все още няма консенсус относно това какъв тип NFT трябва да се регулира. Някои смятат, че трябва да попаднат в обхвата на регламентите за ценните книжа. Други твърдят, че те просто са уникални по своите характеристики и функции и включването им в сферата на ценните книжа не би било подходящо."

Потребителският опит е друга област, която в момента липсва в NFT пространството. Въпреки скорошния шум на пазара, екосистемата остава зараждащ се. Крипто общностите като цяло често не разбират механиката на NFT и борба да монтират свои собствени NFT. Освен това липсват добре утвърдени NFT пазари.

Иля Абугов също подчерта, че образованието и опитът на потребителите, освен регулациите, са най-големите препятствия, пред които са изправени NFT, и техният тласък да се превърнат в масово течение. Той обясни на OKEx Insights:

"Образованието и потребителският опит / интерфейс ще бъдат най-големите препятствия. Това важи особено за геймърите и колекционерските сегменти. За да постигнат смислено приемане на игра, използваща NFT, издателите ще трябва да проектират и надлежно пуснат на пазара интересна игра. Няма да е достатъчно само да добавите NFT таг и да се надявате икономиката да се погрижи за себе си. Освен това широката общественост ще трябва да бъде обучена относно употребите и функционалността на NFT."

Арсланян от PwC споделя подобно мнение с Абугов. Той добави в коментарите си:

"Все още трябва да се проведат много образование и осведоменост по темата за NFTs, преди да можем да ги видим като масови. Това отнема време."

И накрая, търговията с измиване е проблем на пазара на NFT, където търговците могат потенциално да участват в създаването на фалшиво търсене на определен жетон или умишлено да заблудят участниците на пазара. В типичен пример за търговия с активи, активите се обменят между два адреса на портфейла често в рамките на кратък период от време. Когато инвеститорите поставят поръчка за продажба, те ще направят поръчка за покупка, за да изпълнят собствената си поръчка за продажба.

Типичен пример за търговия с измиване, където активът се обменя шест пъти за 24 часа. Източник: Невъзможност за загуба

Екипите на проекта и статистическите платформи могат да помогнат за смекчаване на измиващата се търговия с NFT. За екипите по проекти те могат да налагат по-високи пазарни такси при проектиране на структури за възнаграждение. Когато наградата е по-малка от цената на атаката, търговците ще са по-малко склонни да извършват промиващи сделки. От друга страна, агрегаторите на статистически данни и платформите трябва да разработят методи за откриване на търговия с измиване и да улеснят откриването на цените за NFT.

Въпреки че пространството на NFT все още е в ранното си развитие и е изправено пред множество препятствия по пътя си към масовото приемане, то има вълнуващия потенциал да революционизира различни индустрии. Както заяви Арсланян:

"NFT ще позволят на потребителите по-добра собственост, проследимост, оперативна съвместимост и търговия с „цифрови“ активи, от предмети, внесени във видео игри, до нови цифрови колекционерски предмети. Въпреки че не е изцяло нов клас активи, възможностите, които NFT отключват, са нови и много вълнуващи."

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner