NBA Top Shot тласка NFT към масовото приемане

NBA Top Shot, официално лицензирано блокчейн приложение от Националната баскетболна асоциация, наскоро избухна в популярност – с еднодневни обеми над 1 милион долара за около половин месец. Платформата за колекционерство вече надмина известните CryptoKitties по отношение на общите продажби и е на първо място в сектора на крипто-колекционерството според данните от CryptoSlam. Към момента на писането на тази статия продажбите на NBA Top Shot са достигнали 43 милиона долара, с около 20 000 купувачи и 33 000 колекционери. Докато броят на колекционерите значително изостава от 92 000 на CryptoKitties, общата му стойност отразява одобрението на участниците за тази нарастваща платформа, базирана на блокчейн.

NBA Top Shot е най-високо класираната крипто-колекционерска платформа в продажбите за всички времена. Източник: CryptoSlam

В сравнение с традиционните спортни карти, всеки елемент в NBA Top Shot съдържа кратко видео на игрови момент, за разлика от снимка. Всеки момент е незаменим маркер или NFT, който съдържа своята уникална идентификационна информация и базирана на блокчейн гаранция за автентичност. Цифровата карта също съдържа богата информация – като например играта, от която идва моментът, значението на момента в кариерата на играча, статистиката на играча за играта и средните стойности за сезона. 

Всички моменти са разделени в три категории – често срещани, редки и легендарни – и цените се определят от известността на играча, рядкостта на картата и нейния сериен номер. Колекционерите могат да закупят любимите си моменти, като вземат пакети в понеделник и четвъртък или директно от пазара на платформата.

Пакетите от NBA Top Shot се разпродават много бързо. Източник: НБА Топ Шот

Оценка на пазара за NBA Top Shot

На 23 януари момент от LeBron James беше продаден в NBA Top Shot за 71 455 долара. Само два дни по-късно този запис беше разбит от момента на продажбата на Zion Williamson 100 000 долара. През последните седем дни, към момента на писането, видяхме над 15 500 адреса на портфейла, участващи в покупки, на обща стойност на транзакцията от 18,5 милиона долара. Тези цифри също показват, че тази базирана на блокчейн платформа е много популярна и има силна ликвидност. 

Понастоящем платформата поддържа плащане чрез кредитна карта или криптовалута. В момента поддържаните криптовалути включват BTC, ETH, DAI и USDC. 

Според доклад, публикуван от Форбс през септември 2018 г. пазарът на спортни сувенири eBay само в САЩ достигна 4,7 милиарда долара по това време. Предвид бързия растеж на този пазар през последните две години, пазарът на спортни карти сега надхвърля 10 милиарда долара – според нашата оценка. Тъй като Националната баскетболна асоциация има глобална база от фенове, потенциалът за успех на NBA Top Shot е ясен. 

Момент от Сион Уилямсън се продава за 100 000 долара, поставяйки рекорд. Източник: НБА Топ Шот

Развиване на играта за колекционерство в НБА

На традиционния пазар физическите карти, които получават високи оценки от професионални организации, са значително по-ценни. Колекционерите обръщат много внимание на картите за комуникация и доставка – което носи определени рискове – да бъдат оценени от хора като Бекет и други, преди да ги пуснат на вторичния пазар. Освен това естественото стареене на физическите карти също влияе върху тяхната стойност.

Цифровите колекционерски предмети, като картите MyTEAM от NBA 2K серията видеоигри, също имат недостатъци – а именно картите, получени през по-старите сезони, ще загубят стойност, когато започне новият сезон. Още по-лошото е, че когато старите игрови сървъри бъдат преустановени, тези колекционерски предмети стават безполезни – това е една от причините, поради която играчите от NBA 2K вярват, че серията трябва да премине към унифициран модел за игри като услуга.

Картите MyTEAM от NBA 2K серията видеоигри губят стойност. Източник: 2KMTC Централно

Е NBA Top Shot приложението убиец за NFT?

NBA Top Shot и CryptoKitties идват от същия екип за разработка, Dapper Labs. Разработката на първата е в партньорство с Асоциацията на играчите от НБА. Инвеститорите, подкрепили този проект, включват звезди от НБА като бившия играч на Филаделфия 76ers и играча на Golden State Warriors Андре Игуодала и играча на Brooklyn Nets (и известен привърженик на криптовалутата) Спенсър Динуиди.

NBA Top Shot е изграден върху блокчейн протокол, наречен Flow, който е проектиран от самото начало за масово приемане. Flow Token (FLOW) е основният актив за блокчейн на ниво Layer-1 и е необходим за залагане и участие в платформата с цел печелене на такси за транзакции и награди.

Екипът на Flow разработи криптографска техника за справяне с дилемата на Verifier’s, известна като Специализирани доказателства за поверително знание или SPoCK. Технологията позволява висока пропускателна способност на транзакциите и по-добре отговаря на нуждите на децентрализираните игрални приложения. За разлика от изискванията за съхранение и рейтинги на физически спортни карти, почти несъществуващите разходи за съхранение на NFTs улесняват участието на любителите на спорта. Най-общо казано, NFT може да се купува, продава и обменя по интернет без посредник.

Освен това, поради продължаващата глобална пандемия, много физически колекционери няма да посещават магазини или изложения, за да търгуват с карти. В тази ситуация предимствата на NFT са по-очевидни. В NBA Top Shot моменти могат да се търгуват незабавно и без разходи за доставка. Купувачът също не трябва да се притеснява за автентичността на колекционерските предмети.

От друга страна обаче, NBA Top Shot е официално лицензиран от Националната баскетболна асоциация. Ако НБА отмени разрешението или игрите бъдат поставени на пауза, това може да представлява огромно предизвикателство за тази нововъзникваща блокчейн игра.

Търсят се и FLOW монети

От ранното представяне на монетата Flow става ясно, че пазарът е много възходящ по отношение на протокола. Още през октомври 2020 г. протоколът беше повдигнат 9,5 милиона долара чрез продажба на 25 милиона FLOW монети по 0,38 долара всяка. В комбинация със средствата, събрани в първия кръг от 0,10 долара за ПОТОК, протоколът събра около 18 милиона долара от повече от 12 000 участници в повече от 100 държави. 

FLOW е регистриран за първи път на Kraken на 27 януари, където на този етап се търгуват само награди за залагане. В момента монетата се търгува около $ 11.30, което дава на инвеститорите от първия кръг възвръщаемост от над 100 пъти.

FLOW генерира възвръщаемост от над 100 пъти за своите ICO инвеститори. Източник: CoinGecko

Тъй като обемът на NBA Top Shot се покачва, можем да видим, че потребителското поведение бързо се променя. Като основна блокчейн игра, NBA Top Shot със сигурност ще направи повече потребители запознати с NFT. Dapper Labs също работи с Ultimate Fighting Championship или UFC – който има бързо растяща база от фенове – по подобно партньорство за създаване на NFT колекция от продукти с марка UFC.

Комбинирано с скорошни препоръки от собственика на Далас Маверикс Марк Кубан, със сигурност може да се каже, че разработването на базирани на блокчейн платформи за колекционерска дейност ще продължи да тласка пазара за NFT по-високо.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner