Mirror Protocol се опитва да направи акциите на САЩ достъпни за света на DeFi

DeFi Digest на OKEx Insights е седмичен преглед на децентрализираната финансова индустрия.

Снимка на пазара на DeFi

Децентрализираният финансов пазар леко се понижи тази седмица, тъй като общата стойност, заключена в продуктите на DeFi, спадна от 14,44 млрд. Долара на 14,12 млрд. Долара.

Maker продължи лидерството си в сферата на DeFi с ниво на доминиране на пазара от 18%. Междувременно Compound запази своето пазарно господство в сферата на кредитирането с 54% дял.

Средният седмичен обем на търговия на децентрализирани борси се е увеличил с 2%, като Uniswap разширява доминацията си в обема на търговията до 49%. Междувременно Curve остана най-големият пул на ликвидност тази седмица с 0,79 млрд. Долара (към момента на писане).

Общата стойност, заключена в сферата на DeFi, леко спадна тази седмица. Източник: DeFi Pulse и DeBank

Свързване на DeFi и акции в САЩ

С огромен Пазарна капитализация от 36,3 трилиона долара, акциите в САЩ са един от най-атрактивните класове активи за глобалните инвеститори. Тъй като няма изисквания за гражданство за притежаване на акции в американски компании, чуждестранните инвеститори често имат достъп до акции чрез местни банки и международни брокерски фирми. Тези финансови институции обаче ограничават инвеститорите извън тяхната оперативна юрисдикция и налагат допълнителни изисквания за съответствие на своите клиенти – като например данни за банкови сметки. Тези изисквания правят 1,7 млрд. Безбанкови неспособни да получат достъп до американския пазар на акции.

Появата на децентрализирани криптовалути позволява на инвеститорите да получат експозиция към акции в САЩ. Например потребителите на платформата Abra могат да сключват договори, които осигуряват синтетична експозиция на движението на цените на американските акции. Предложенията на Абра обаче се провали за да се съобрази с американското законодателство за ценните книжа и Комисията за ценни книжа и борси наложи заповед за прекратяване и отказване на Abra през юли 2020 г. Потребителите в Abra вече не могат да купуват американски акции с помощта на криптовалути.

Освен Abra, борсите за криптовалута и платформи за търговия – като Currency.com, Bittrex и FTX – също предоставиха токенизирана търговия с акции. Тези платформи обаче са централизирани и не могат да предоставят услуги извън тяхната юрисдикция.

Terraform Labs, създател на stablecoin LUNA, съобщи стартирането на Mirror Protocol на 4 декември. Протоколът DeFi позволява синтетични активи чрез предоставяне на ценови експозиции към реални активи – включително акции, стоки и борсово търгувани фондове в САЩ.

Като децентрализиран протокол, Mirror Protocol предлага портал към акциите на САЩ за глобални потребители. За да направи това, Mirror Protocol позволява на потребителите да секат Mirror актив или mAsset – знак, който проследява цената на акции, базирани в САЩ, като Apple и Tesla. Mirror Protocol приема ценовия оракул на Band Protocol, за да проследява цената на американските акции на всеки шест секунди. Ценовият оракул обаче не актуализира цената на mAsset извън работното време за търговия на американските фондови пазари.

Потребителите трябва да депозират средства като обезпечение за монетиране на синтетичен собствен капитал, базиран в САЩ, в Mirror Protocol. За да монетират този капитал, потребителите трябва да залагат 150% от стойността на обезпечението в стабилни монети на LUNA или да залагат 200% от стойността на обезпечението в mAssets. Необходимото съотношение на обезпечение в Mirror Protocol е много по-ниско от това на други синтетични борси. Synthetix например изисква 750% съотношение на обезпечение в своя SNX токен.

Arrington XRP Capital наскоро публикувано доклад за изследване и цитира две причини за ниската стойност на обезпечението, изисквана от Mirror Protocol – а именно, ниската волатилност на цената на обезпечението и факта, че обезпечението може да се търгува на ликвидни пазари. Цените на стабилните монети показват ниска волатилност на цените от средата на 2019 г., със стандартно отклонение от 0,006. Също така, ценовата стабилност на стабилните монети позволява по-ниско съотношение на обезпечение за сечене на активи. Освен това mAsset се котира и търгува в Terraswap и Uniswap.

Основни разлики от закупуването на акции на фондовия пазар

Важно е да се отбележат разликите между закупуването на акции от САЩ на фондовия пазар и закупуването на синтетични договори за акции в САЩ в Mirror Protocol. Инвеститорите имат право на искове за собственост на регистрирани компании за акциите, които са закупили на фондовия пазар. Това не е така при синтетичните активи на Mirror Protocol. Освен това инвеститорите в Mirror Protocol нямат право да получават дивиденти.

Протоколът Mirror обаче предлага небанкова експозиция на населението към акции в САЩ. Също така, инвеститорите могат да сключват синтетични договори за акции в САЩ на частични дялове, което подобрява гъвкавостта на инвестициите.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner