Litecoin – среброто на биткойн златото (част I)

Резюме: Планираме да представим Litecoin в три статии, за да помогнем на нашите читатели да разберат Litecoin цялостно. Първата част от тази поредица обхваща Litecoin от гледна точка на историята на нейното развитие и текущото статукво, като се фокусира главно върху постигнатите до момента етапи, алгоритъм на работа, наполовина блокиране на възнагражденията, тенденция на цените, разпределение на майнинг пул, Github ангажименти и търсене в Google.

Аз. Въведение в Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC или Ł) е създаден от Чарли Ли, бивш служител на Google, който се е посветил в стремежа си да изпълни визията си за създаване на по-лека версия на Bitcoin (BTC). Технически Litecoin почти прилича Биткойн.

Подобно на биткойн, създаването и прехвърлянето на Litecoin се основава на отворен кодкриптографски протокол и не се управлява от нито един централен орган. Планира се мрежата Litecoin да произвежда 84 милиона Litecoin (LTC), което е 4 пъти повече валутни единици от Bitcoin, като текущата циркулираща доставка е 61 276 211 LTC.

1. Litecoin’s Chronicle of Milestones

 • Litecoin беше пуснат чрез клиент с отворен код на Github на октомври 2011 г..
 • На 26 август 2015 г. наградата за блок Litecoin се намали наполовина за първи път, като продукцията на Litecoin за блок намаля от 50 на 25.
 • На 3 юли 2016 г. Асоциация Litecoin, която се застъпва за Litecoin, се обедини с основния екип за разработка на Litecoin и пусна Пътна карта 2016, очертаваща плановете си за бъдещето. Една от основните им перспективи от пътната им карта включва пускането на нова версия на Litecoin с функции на Segregated Witness (SegWit), Lighting Network и Smart Contract.
 • На 11 май 2017 г. Сегрегираният свидетел (SegWit) беше активиран в 1 201 536-ия блок и оттогава ходлерите на Litecoin бяха в състояние да извършват транзакции със сегрегиран свидетел (SegWit).
 • През юни. На 21st, 2017 г., Чарли Лий обяви, че Lightning Network of Litecoin е официално стартиран. Мрежовата мрежа е една от най-очакваните технологии за мащабиране на плащанията в дългосрочен и устойчив метод.

Litecoin (LTC) използва основните стойности на блокчейн инфраструктурата и се радва на дълбока ликвидност на крипто пазара. Също така броят на банкоматите на Litecoin (LTC) нараства напоследък експоненциално и сега е на второ място след биткойн (BTC) в световен мащаб.

Litecoin също е забелязал значителен скок в броя на миньорите, платформите за транзакции с криптовалута, разработчиците, търговците, които приемат Litecoins и потребителите от еволюцията му.

2. Litecoin срещу Bitcoin: Разбиране на основната разлика

Наречен като „Silver to Bitcoin’s Gold“, Litecoin е първата валута на peer-to-peer интернет, базирана на алгоритъма Scrypt. Въпреки че функциите на Litecoin са почти идентични с Биткойн, между тях има видими разлики:

 • Мрежата Litecoin има за цел да обработва блок на всеки 2,5 минути, докато времето за обработка на Bitcoin е 10 минути. Следователно разработчиците твърдят, че това позволява на Litecoin да има по-бързо потвърждение на транзакциите.
 • Litecoin има ограничение на предлагането от 8 400, 4 пъти от ограничението на предлагането на Bitcoin.
 • Litecoin използва скрипт в неговата доказателство за работа алгоритъм, изискваща функция с последователна памет, твърда асимптотично повече памет от не-твърдия алгоритъм SHA256 на Биткойн. Твърдата памет скрипт алгоритъм за криптиране би могъл да се конкурира с капацитета на професионалното минно оборудване. Скрипта алгоритъмът напомня на хората да се справят с проблемите на централизацията в хеш изчисленията, тъй като предотвратява това, което е известно катоASIC от доминирането на Litecoin скорост на хеш, като по този начин тласка напред индустрията към по-децентрализирана посока.

3. Намаляване на наградите на блок лайткойн

Litecoin претърпява награда наполовина приблизително на всеки четири години, като последното се случва на 26 август 2015 г., когато наградата Litecoin намалява от 50 LTC на 25 LTC. Теоретично, наполовина генерирането на блокове може да доведе до небалансирано предлагане & търсене и предизвиква ценово нарастване. Тъй като цената на Litecoin е до голяма степен повлияна от търсенето и предлагането, някои предполагаха, че намаляването на предлагането ще доведе до последващо увеличение на цената на Litecoin. В действителност обаче се случи обратна тенденция, тъй като в играта влязоха повече фактори и променливи. Историческите данни през 2015 г. показват, че Litecoin е видял цената му да спадне до известна степен след събитие наполовина. Въз основа на анализа следните фактори може да са допринесли за неговата низходяща тенденция:

Ценова тенденция на LTC два месеца след наполовина блокиране на наградите през 2015 г.

 • Първо, въз основа на графиката на ценовите тенденции на Litecoin през 2015 г., Litecoin (LTC) се е повишил рязко месеци преди наполовина да спечели наградата си, достигайки максимум от $ 8.967, далеч надхвърляйки пазарните очаквания.
 • На второ място, тогавашната стойност на общата пазарна капитализация на целия крипто пазар беше сравнително малка и също така реалните случаи на употреба все още бяха ограничени. Въз основа на нашето проучване, рязкото покачване на цените е по-скоро спекулация, отколкото реалното отражение на неговата стойност.
 • На трето място, наполовина производството на блокове също принуди майньорите да затворят сървърите си поради намаляващите награди и високите разходи. Въпреки това, изчислителната мощ също стана свидетел на известен спад след съкращаване наполовина, което изтласка цената на Litecoin в мечешка тенденция от доста време. Затруднението на Litecoin премина през първата си корекция на 27 август същата година, след като наполовина запази времето за генериране на блока на 150 секунди, което е 7,61%

Пазарът на криптовалути е свидетел на множество бикове и мечки от 2015 г. насам, както и Litecoin. Litecoin напредва по-бързо от много други основни монети по отношение на технологията, изграждането на екосистема и други аспекти.

II. Текущо състояние на основите на Litecoin Fundamentals

 1. Текущи основи на Litecoin

В момента Litecoin се търгува на около $ 60 по време на пресата, с обща пазарна капитализация от $ 3.67B

2. Транзакции върху веригата Litecoin

3. Сравнение на данните за транзакциите на основните блокови вериги

Обемът на търговията по веригата Litecoin все още има пропуск, който трябва да се намали, за да се навакса с този на BTC и ETH. Въпреки това, Litecoin все още е устойчив, благодарение на голямата си пазарна капитализация, голяма потребителска база и покритие от 5,51% от общата пазарна капитализация от 24-часовия си обем на търговия. Освен това в момента Litecoin има 55 822 активни адреса. Освен това, съдейки по нарастващата тенденция на таксите за транзакции, Litecoin показва стабилен и непрекъснат ръст в обема на транзакциите си.

4. LTC разпределение

5. Задържане на LTC% спрямо общата пазарна капитализация от първите 10, топ 100 и първите 1000 LTC адреса

Подобно на други масови монети, LTC също е концентриран в няколко най-добри адреса. В действителност, стойността на активите само на топ 500 адреса покрива над 60% от общото предлагане на LTC, включително адресите на някои централизирани борси, което е често срещаният случай за други топ монети.

6. LTC Mining Pool

Разпределение на LTC Mining Pool

Разпределението на LTC майнинг пул е относително дори сред големите играчи, като най-добрият пул за копаене F2Pool покрива 20,45% от цялата добивна продукция, последван от други основни пулове като Poolin, LTC Top и ViaBTC. Относително равномерното разпределение на миньорските басейни осигурява по-добра стабилност и безопасност на своите миньори. Litecoin все още трябва да извърви дълъг път, когато става въпрос за подобряване на изчислителната си мощност в сравнение с 47,31 EH / s на Bitcoin и 1,6EH / s на BCH.

Разпределение на хешрейта за последните 100 блока

7. Liecoin’s Github ангажира честотата

Ангажиранията за LTC код на Github са били непрекъснато активни. През последните три месеца обаче има лек спад.

8. Google Trend

Google Trend на Litecoin Google Trend Distribution

Litecoin се класира високо в тенденцията на Google, тъй като данните показват, че интересът към Litecoin е силен сред основните монети, концентрирани в Северна и Южна Америка, особено в страните от Венецуела, Америка и Канада.

III. Заключение

Като четвъртата по големина криптовалута в света на CoinMarketCap, параметрите на Litecoin, както споменахме по-горе, обикновено показват нейната изключителна и устойчива производителност. Блокчейнът Litecoin е напълно функционален, което се дължи най-вече на неговите солидни технологични предимства. Litecoin обаче се бори и с определени болезнени точки в сравнение с други топ монети, като концентрацията на активи в най-добрите адреси.

В следващата статия ще се потопим дълбоко в събитието за наполовина на блоковите награди и неговото широко въздействие върху екосистемата Litecoin.

Препратки:

BitInfoCharts: https://bitinfocharts.com/zh/

CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/

CryptoID:https://chainz.cryptoid.info/

BlockChair: https://blockchair.com/

CryptoMiso:https://www.cryptomiso.com/

LTC браузър

Бяла книга за Litecoin (LTC): https://cryptoverze.com/litecoin-whitepaper/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner