История на разклонението на Bitcoin Cash: Предистория, причини и последици от последното разделяне на веригата

Дълбоко потапяне в спорната история на развитието на най-големия конкурент на Биткойн

На 15 ноември 2020 г. противоречиво надграждане на мрежата Bitcoin Cash предизвика разделяне на веригата в основната криптовалута. Спорът, водещ до разделението, се съсредоточи около предложение за въвеждане на фонд за програмисти като част от блоковата награда на протокола. Тъй като нито тези, които подкрепят промяната, нито онези срещу нея, които желаят да отстъпят, от разделянето се появиха две версии на Bitcoin Cash: Bitcoin Cash ABC (BCHA) и Bitcoin Cash Node (BCHN).

В следващата статия OKEx Insights разглежда обстоятелствата около разделянето, като същевременно разглежда неговия фон, конкурентните възгледи на участващите фракции, историята на хард форковете на Bitcoin Cash, както и потенциалните последици за бъдещия проект (и). 

Веригата на Bitcoin Cash се разделя (отново)

Подобно на тези преди него, разделянето на веригата Bitcoin Cash на 15 ноември се случи поради непримиримо несъгласие между онези, които поддържат мрежата. От едната страна на спора беше Bitcoin ABC, дългогодишната група, ръководеща развитието на Bitcoin Cash. През 2020 г. се застъпва за фонд за разработчици – известен също като Предложение за фонд за инфраструктура или IFP – да бъде част от наградата за добив на протокола. 

Представител на широко разпространената опозиция на IFP беше по-скоро създадената група за разработчици Bitcoin Cash Node. Преди планираното надграждане на мрежата през ноември, Bitcoin Cash Node пусна собствена реализация на възел. Софтуерът Bitcoin Cash Node стартира през Март 2020 г. и включени други надстройки на мрежата. Спорният IFP код обаче беше пропуснат. 

В навечерието на планираното надграждане на Bitcoin Cash през ноември стана ясно, че консенсусът на общността относно IFP все още липсва. Въпреки че са били защитени от разработчиците, които са допринесли за създаването на мрежата на Bitcoin Cash, преобладаващият процент от BCH миньорите са преминали към внедряването на Bitcoin Cash Node преди датата на надстройка. Това накара няколко известни компании да заявят, че BCHN ще вземе името Bitcoin Cash след всяко следващо разделяне на веригата. 

На 15 ноември блокчейнът на Bitcoin Cash наистина се раздели, създавайки една версия на криптовалутата с 8% фонд за разработчици като част от наградата на блока и една без нея. В дните след разделянето BCHN изглежда се очертава като доминираща верига – както по отношение на скоростта на хеширане, така и по отношение на цената. По време на писането BCHN командва около 1,34 EH / s в сравнение с 0,0075 EH / s на BCHA. Междувременно BCHN търгува близо до $ 290, а BCHA – около $ 20.

BCHN и BCHA хеш ставите подчертават кои вилични майнери поддържат. Източник: Монетен танц

Произход на спорната твърда вилка

За тези, които не обръщат голямо внимание на екосистемата Bitcoin Cash, последното разделяне на веригата може да изглежда внезапно. Въпросът за фонда за разработчици, който е част от блоковата награда, отдавна е спор в общността.

Още през март 2018 г. биткойн кеш майнери и влиятелни разработчици са били обсъждане разпределяне на част от блоковите награди за финансиране на развитието на проекта. Среща след конференция в Хонконг, организирана от CoinGeek на Calvin Ayre, групата първоначално се заигра с идеята да разпредели 1% –10% от блоковата награда на разработчиците, с източници, различни върху точния процент. При търговия с BCH близо 1200 щатски долара по това време, разпределение от 1%, ако бъде приложено, би генерирало месечен пот от около 650 000 долара. 

Концепцията за отклоняване на процент от блоковата награда на мрежата към финансиране на развитието на инфраструктурата обаче не е измислена от привържениците на Bitcoin Cash. И двете Тире (DASH) и Zcash (ZEC) предлагат подобни вградени стимули за разработчици. Всъщност с скорошно надграждане на мрежата, последната криптовалута се завъртя далеч от това, което се наричаше негова "Фонд на основателя" – което е замислено като временна мярка – към "Фонд за разработчици." Независимо от името на много обсъждани функция, процент от възнагражденията на мрежата все още отива за тези, които изграждат проекта.    

Въпреки че бяха обсъждани през 2018 г., BCH миньорите по това време не се опитаха да внедрят фонд за разработчици. Както е видно от многобройни дебати на r / BTC – подредит, благоприятен за Bitcoin Cash, въпреки че името предполага друго – въпросът продължи да разделят общността през следващите месеци. Междувременно средства като тези съобщи от Роджър Вер през ноември 2019 г., а даренията от общността продължават да финансират различни аспекти от развитието на проекта. 

През януари 2020 г. ескалиращ дебат се превърна в нещо по-конкретно. Jiang Zhuoer, главен изпълнителен директор на водещ биткойн кеш пул BTC.TOP публикува a Среден пост, в който той заяви, че няколко влиятелни BCH миньори са за 12,5% дял от блоковата награда, насочена към развитие на инфраструктурата за период от шест месеца. Заедно с Zhuoer, публикацията твърди, че Jihan Wu от Antpool, Haipo Yang на ViaBTC и Roger Ver от Bitcoin.com първоначално подкрепят предложението.

За пореден път страстният дебат се разпали в общността на BCH, като повечето възразяващи взеха конкретен въпрос със следното изявление от публикацията на Zhuoer:

"За да осигурят участие и да включват субсидиране от целия пул на копаене на SHA-256, миньорите ще оставят сирак BCH блокове, които не следват плана. Това е необходимо, за да се избегне трагедията на общите неща."

След реакцията на общността, която включваше Bitcoin.com оттегляне на подкрепа, Zhuoer публикува втори пост на 31 януари 2020 г., в който той преструктурира IFP. Въпреки това, преди последващите действия на Zhuoer, водещият разработчик на Bitcoin ABC се самоописа "добронамерен диктатор," Amaury Séchet, добави подкрепата си към предложения фонд за разработчици. 

Séchet и Bitcoin ABC ще продължат добавете кода за изменен фонд за разработчици до последното му въвеждане на възел преди датата на прекъсване на 15 февруари за следващото надграждане на мрежата, планирано за 15 май. Актуализираният IFP ще присъди 5% от наградите за блокове на разработчици, които биха влезли в сила, само ако се задейства от миньори. Въпреки усилия за да разклати общността, в крайна сметка не беше включен IFP кодът. 

Страхът обаче, че противоречивото надграждане ще бъде приложено, накара наскоро сформирания екип Bitcoin Cash Node да действа. Тъй като Bitcoin ABC не премахна кода за IFP преди датата на надстройка през май, групата стартира собствен софтуер без спорна схема за финансиране. 

Въпреки че не беше подкрепен от майньори през май, Bitcoin ABC не се отказа от IFP. На 18 август, преди следващото планирано надграждане на мрежата през ноември, групата за разработчици стартира Bitcoin ABC 0.22.0. Новият софтуер за пореден път включва изменен IFP – този път с 8% възнаграждение на coinbase и отчетлива промяна в тона. Какво беше първоначално доброволно очевидно е станало задължително. 

Преди издаването на софтуера Bitcoin ABC, Séchet пише:

"Въпреки че някои може да предпочетат, че Bitcoin ABC не е осъществил това подобрение, това съобщение не е покана за дебат. Решението е взето и ще бъде активирано при надстройката през ноември."

С Bitcoin ABC, ангажиран с IFP и Bitcoin Cash Node – заедно с по-голямата част от потребителите на BCH – продължават да му се противопоставят, като поддържат собствен софтуер, спорният хард форк и последвалото разделяне на веригата стават още по-вероятни. В крайна сметка мрежата трябва да реши коя реализация на Bitcoin Cash да последва.

Все още липсва консенсус, тъй като денят на планираното надграждане пристигна, мрежата наистина се раздели – създавайки BCHN (впоследствие наричана от голяма част от индустрията просто като Bitcoin Cash) и BCHA.

Финансиране за разработчици: Защо няма консенсус?

Въпреки огромното противопоставяне на силно оспорваното предложение, в крайна сметка влязло в сила от Bitcoin ABC, въпросът за финансирането на разработчиците очевидно е трогателен. Фактът, че разработчиците не могат да се ангажират изцяло да поддържат проект без финансова компенсация, е трудно да се заобиколи. Самият Сечет спомена борбата на Bitcoin ABC за финансиране чрез Twitter през 2018 г., заявявайки че "Техниката не расте на дървета."

Въпреки това IFP и всяко друго предложено решение до момента имат недостатъци.

Може би най-голямото възражение срещу финансирането чрез награди coinbase е потенциалът му да насърчи по-голяма централизация на мрежата. Миньорите работят като бизнес. Пренасочването на процент от блоковата награда към развитието на инфраструктурата представлява атака върху печалбите им.

С няколко различни криптовалути, споделящи един и същ алгоритъм за копаене SHA-256, онези майнери, които не са напълно ангажирани да поддържат определена криптовалута, просто ще пренасочат своята хеш мощност към майната там, където е по-изгодно. Резултатът ще бъде по-ниска обща скорост на хеш, концентрирана сред по-малко миньори. При такъв сценарий финансовият ангажимент, необходим за атака на мрежата – и, като разширение, общата сигурност на протокола – спада. 

Някои обаче, включително Сечет, разсъждаваха, че подобен спад в скоростта на хеширане би бил тривиален. Разработчикът на биткойн ABC твърди, че адекватно финансираното развитие би укрепило мрежата по други начини. Според Séchet действителното въздействие на IFP би било незначително от гледна точка на сигурността.

Друг проблем с IFP е свързан с начина, по който го е натиснал Bitcoin ABC. Като Jonald Fyookball, водещ разработчик на портфейла Electron Cash, аргументиран в пост, предишните усилия за финансиране на развитието чрез блокови награди бяха или доброволни, или биха позволили на самите миньори да изберат кои екипи да подкрепят. Въпреки това, без да се изисква активиране на миньор и с 8% от възнаграждението на блока да отиде на един адрес, за който се съобщава, че се контролира от Séchet "неговите лоялисти," Fyookball твърди, "По същество това не е нищо повече от решението на един човек да извлече Bitcoin Cash на стойност милиони долари директно в собствения си портфейл." 

През месеците, предхождащи спорната разклона, бяха повдигнати безброй други опасения.

Те включват такъв "данък" е в противоречие с итоса на биткойн – т.е. той дава твърде много власт в ръцете на една група разработчици, липсата на отчетност по отношение на действителната разработка, която стимулира, и повишената вероятност от мрежово разделение, което със сигурност ще навреди на доверието в Bitcoin Cash в индустрията.

Всичко това каза, че има основателни опасения и относно алтернативните механизми за финансиране. Мрежите Bitcoin и Bitcoin Cash преди това са използвали както корпоративно финансиране, така и дарения от общността. Въпреки това, както Séchet посочи в канала Rice Crypto YouTube, подобни усилия не са задължителни насърчавам развитие, което е съобразено с интересите на по-широката общност. Той твърди, че влиянието на Blockstream върху финансирането на биткойн е насочило доминиращия протокол за криптовалута далеч от използването му като предимно мрежа от равнопоставени плащания и към магазин за стойност. Това според Séchet е в противоречие с по-голямата част от желанията на ранните общности на Bitcoin – които преди разделянето на веригата Bitcoin / Bitcoin Cash през август 2017 г. се ангажираха да насърчат по-голямото приемане на търговци. Предупреждение за риска от улавяне от "добре финансирани диверсанти," Изрази Жуоер подобно мнение по отношение на корпоративното финансиране в публикацията му от януари 2020 г., описваща по-ранната IFP.

Критикувайки идеята за дарения от общността, финансиращи развитието, Séchet заяви, че такъв модел на финансиране насърчава разработчиците да работят само по проекти, които привличат много внимание. Това на практика пренебрегва привидно по-малко привлекателната, но не по-малко решаваща работа по протокол. Отново говорейки за Rice Crypto, Séchet сравни криптовалутната инфраструктура с тази на доставчиците на електроенергия. Разработчикът на биткойн ABC заяви, че повечето потребители не се интересуват как нещо работи; важното за тях е само това, че работи. Разчитането на видимостта на такова финансиране за развитие, според Séchet, е "много лошо за инфраструктурата." 

Редовни надстройки, редовно разделяне на веригата?

За разлика от Bitcoin, Bitcoin Cash се ангажира с надграждане на мрежата на всеки две години през по-голямата част от своето съществуване. Всяка година, през май и ноември, разработчиците имат възможност да направят надстройки на мрежата. С честите възможности за промяна на кода и внедряване на нови функции, не е изненадващо, че мрежата е видяла повече от едно спорно разделяне на веригата. 

Въпреки че много от актуализациите до момента са завършени безпроблемно, всяка предложена промяна поражда възможност за несъгласие. Когато несъгласни страни командват достатъчно влияние, мрежата е изложена на риск от разделяне.

Самата мрежа на Bitcoin Cash е създадена в резултат на такъв спорен хард форк. Години на спор в рамките на общността на Биткойн за това как най-добре да се мащабира мрежата, завърши с разделяне на веригата през август 2017 г. Някои подкрепиха увеличаването на ограничението за размера на блоковете, за да позволят на мрежата да обработва повече транзакции в секунда. Междувременно други твърдяха, че подобно увеличение би имало централизиращ ефект върху мрежата – тъй като ще е необходим по-скъп хардуер, който да го поддържа. Това би ограничило броя на операторите, които могат да си позволят да участват и би навредило на мрежовата сигурност. 

Вместо това те предложиха използването на методи за мащабиране на втория слой и подкрепиха надстройка, известна като Segregated Witness, наричана популярно SegWit. Промяната, реализирана от мека вилица, използва по-ефективно пространството на блока, като съхранява само важни данни за транзакциите в блокчейна. С всяка транзакция, изискваща по-малко блоково пространство, всеки блок ще може да побере повече транзакции.

Несъгласието между двете фракции достигна до връх през август 2017 г. Опровергавайки, че мащабирането на втория слой е оптималният път, който следва, тези, които поддържат по-големи блокове твърда вилица за увеличаване на капацитета на блока. Липсвайки широко разпространен консенсус в общността, веригата се раздели на две различни криптовалути: Bitcoin с SegWit и Bitcoin Cash с по-големи блокове. 

Въпреки че е подкрепен от различни участници в индустрията, включително бивши "Биткойн Исус" Роджър Вер, съосновател на Bitmain Джихан Ву и Сатоши Накамото ищец Крейг Райт, самият Сечет е често кредитирани като главен архитект на оригиналния биткойн кеш хард форк.

Само месеци след създаването му, проблеми с алгоритъма за регулиране на затрудненията на Bitcoin Cash принудиха мрежата отново да форкира, въвеждайки още един ъпгрейд. Отново, Séchet беше от основно значение за промяната, тъй като предложението DAA на Bitcoin ABC, което общността прие. Надстройката се стреми да се справи с колебанията на дивия хеш, които са измъчвали мрежата след нейното създаване. 

През май 2018 г. Bitcoin Cash претърпя нов безспорна твърда вилица. Този път надстройката допълнително увеличи размера на блока до 32 MB и добави няколко други функции. Те включват повторно активиране на код, деактивиран преди това в Биткойн преди разделянето на мрежата през август 2017 г. Надстройката не само се стреми да увеличи общия транзакционен капацитет на Bitcoin Cash, но и добави допълнителна функционалност – включително съхраняване на произволни данни, които не са пряко свързани с криптовалутата.. 

През следващите шест месеца се появи разделение в общността на Bitcoin Cash. Членовете се загрижиха за австралийския компютърен учен Крейг Райт и неговото постоянно нарастващо его. Райт, подкрепен от CoinGeek и неговия основател, Калвин Ейър, става все по-враждебен към разработчиците на проекта. CoinGeek бързо се издигна, за да стане мрежата най-големият миньор и беше започнал да се опитва да упражни по-голям контрол над неговото ръководство. Въпреки че самите туитове впоследствие са изтрити, публикациите на Reddit от времето, за което се твърди, че Райт са заявили чрез Twitter, че разработчиците са подчинени на миньори и тези в несъгласие ще бъдат заменени.

До ноември 2018 г. дивизията стигна до началото с Райт и неговите последователи, които внедряват хард форк, който ще увеличи размера на блока до 128 MB, като по този начин създава Bitcoin SV (BSV). Междувременно поддръжниците на Bitcoin Cash, които се противопоставиха на Райт, включително разработчиците на Bitcoin ABC, потърсиха различни промени в протокола. Предложените от тях надстройка на мрежата ще запази размера на блока на Bitcoin Cash, но ще промени своя скриптов език. 

След разделянето на веригата, Райт, заедно с Ayre и CoinGeek, веднага стартира т.нар "хеш война" срещу Bitcoin Cash, опитвайки се да осакати мрежата, използвайки очевидно превъзходната им хеш мощност. Усилията обаче се провалят и BCH постоянно запазва господството на пазара над BSV през следващите години.

След разделянето на веригата BCH / BSV мрежата Bitcoin Cash се актуализира на всеки шест месеца – предимно под ръководството на Bitcoin ABC. Въпреки че размерът на блока му остава постоянен, мрежата е претърпяла и други леки промени. Май 2019 г. видях подписите на Schnorr да се опитват да внесат допълнителна поверителност в мрежата, а правилото за чист стек даде възможност за възстановяване на монети, случайно изпратени на BTC адреси. През ноември 2019 г. подкрепата за подписите на Schnorr беше допълнително подобрена, и втора промяна в мрежата, насочена към вектори на ковкост на трети страни.

Наред с ожесточения дебат за IFP, бяха направени промени и в Bitcoin Cash както на датите за надстройка през май, така и през ноември 2020 г. Първият въведен две промени към правилата за консенсус – SigChecks и OP_Reversebytes – заедно с други промени, които не са повлияли на правилата за консенсус. Ноемврийският ъпгрейд не само добави мрежово разделяне, недоброволен IFP към внедряването на Bitcoin ABC, но и друг преминете към DAA предназначен за отстраняване на продължаващи несъответствия с блоковите времена. Интересното е, че и двете версии на Bitcoin Cash въведени последната актуализация, въпреки Bitcoin ABC преди отхвърляне предложения алгоритъм.     

Как повтарящите се разделяния на вериги влияят на Bitcoin Cash?

Като цяло разделянето на веригите се възприема като лошо за криптовалутата.

Когато мрежата се раздели, някои в общността следват единия разклон, а други вървят заедно с другия. Това включва майнери, разработчици и самите потребители. Съзнавайки потенциално вредното въздействие на спорния хард форк, разработчиците на Bitcoin Cash Node заявява многократно преди разделянето на веригата през ноември 2020 г., че те се противопоставиха на разделянето на общността по въпроса за IFP. Миньорите, напускащи мрежа, намаляват цялостната й сигурност, тъй като скоростта на хеширане пада и разходите за атака срещу нея падат. 

Междувременно разработчиците обикновено избират да фокусират енергията си върху една от вилиците. Това означава, че има по-малко таланти, работещи за подобряване на инфраструктурата около криптовалутата. Интересното е, че въпреки създаването на разделението, което доведе до разделението през ноември 2020 г., Bitcoin ABC изглежда продължавайки своята подкрепа на внедряването на Bitcoin Cash Node. Преди хард форка, той пусна собствен софтуер за тези, които не поддържат IFP, но искат да продължат да използват Bitcoin ABC. 

И накрая, каквато и да е потребителска база, която проектът има преди разделяне, също се разделя. По-малко потребители на мрежа ограничават цялостната й полезност и значимост в по-широката криптовалутна индустрия. От друга страна, разделянето на вериги създава по-голям избор за потребителите, позволявайки на самия пазар да определи какво наистина оценява. В примера на разделянето на BTC / BCH от август 2017 г., потребителите на Биткойн могат да изберат да подкрепят внедряването на Биткойн, стремейки се да служи предимно като магазин за стойност или още един, фокусиран върху превръщането в децентрализирана мрежа за плащания.

Освен това разделянето на вериги може да премахне очевидно токсичните елементи от общността. През ноември 2018 BCH / BSV хард форк, Wright и CoinGeek се разделиха, за да създадат Bitcoin SV, се разглежда като голям триумф в общността Bitcoin Cash – тъй като мнозина не харесват посоката, в която се опитват да поемат криптовалутата. В скорошно интервю на Неразказани истории на Чарли Шрем, Séchet потвърди, че напускането на Райт е от полза за общността на Bitcoin Cash. По подобен начин през 2017 г. тези, които искат по-големи блокове – считани за токсични от мнозина в общността на BTC – бяха свободни да се разклонят и да експериментират с различни мрежови правила. В крайна сметка пазарът е оставен да избере коя страна на вилицата има по-голяма стойност. 

Има обаче още една потенциална последица от разделението на веригата, която засяга по-широката индустрия. Приемането на криптовалута разчита на подкрепата на различни компании, като борси и доставчици на портфейли. Всеки път, когато дадена криптовалута се раздели, предоставящите услуги трябва да решат как да реагират. Промените в кода изискват от компаниите да актуализират софтуера, управлявайки собствените си системи. Това ги принуждава да влагат капитал по начини, които може би не са очаквали. Прекъсването на услугите, което повтаря разделянето на веригата, несъмнено причинява смущения на много компании.

Роджър Вер подчерта тази точка преди неотдавнашния хард форк на Bitcoin Cash. Той заяви, че пазарите не обичат вида несигурност, който създават разделянето на веригите CoinDesk че би искал да види, че подобни спорни твърди вилици стават в миналото. Обаждайки им се a "голям проблем," той разсъждава, че разделянето на 15 ноември може да спре компаниите да поддържат мрежата – особено новите за индустрията. По собствените му думи той дори го мотивира "ако PayPal знаеше, че този вид спорен хард форк вероятно ще се случи, може би изобщо нямаше да добавят биткойн пари в своята пътна карта."

Като се има предвид, че голяма част от индустрията възприема поддръжката на PayPal за ограничена функционалност на криптовалутата като огромно благо за приемане, опасенията на Ver може да са оправдани. Без подкрепата на по-широката индустрия, криптовалутите могат да се борят. Това може да се докаже от ценовото представяне на Bitcoin SV след неговото делистиране от много големи платформи за обмен през 2019 г.. 

Все още се бори за финансиране?

Въпреки че Séchet и Bitcoin ABC вече имат източник на финансиране, предстои да видим дали ще им позволи да подобрят който и да е клон на Bitcoin Cash по някакъв смислен начин. На 21 ноември, например, просто 70 BCHA блока са били минирани. Следователно, блоковите награди за целия ден са били 437,5 BCHA. При текущите цени това е фиатна стойност от около 8 750 долара. Фондът за разработчици, на 8%, би присъдил около 700 долара. Ако приемем, че проектът оцелява, след като трудността на копаенето на BCHA в крайна сметка се приспособи, за да създаде блок около всеки 10 минути – което все още не е постигнал – всеки ден, възнаграждението за добив ще бъде общо 900 BCHA. Отново, при текущите цени това е около 18 000 долара на ден и 8% от тях са 1440 долара. 

С такава ниска прогноза, някои може да се замислят дали наистина си струва да се застраши репутацията на Bitcoin Cash за такава сума. Времето ще покаже дали Bitcoin ABC ще получи достатъчно подкрепа, за да доведе цената си до ниво, което адекватно ще финансира екип от професионални софтуерни инженери. Въпреки това, като се има предвид докъде репутацията на групата се спусна през последните месеци през целия провал на IPF, това е всичко друго, но не и даденост. 

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner