DCEP няма да замени fiat, Хонконг предоставя лиценз за виртуална търговия с активи

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг

Изображение на китайски пазар

Китайската система за електронни разплащания в цифрова валута – известна като DCEP – продължава да събира заглавия тази седмица. Бившият управител на Китайската народна банка Джоу Сяочаун сподели убеждението си, че DCEP няма за цел да замени съществуващите фиатни валути, като американския долар.

DCEP също направи своя дебют онлайн на JD.com по време на фестивала за пазаруване Double 12 миналата седмица, където бяха направени почти 20 000 транзакции. Междувременно Комисията за ценни книжа и фючърси в Хонконг предостави първия лиценз за виртуална търговия с активи на OSL Digital Securities.

Ето всичко, което може да сте пропуснали по отношение на тези истории и не само, в тази седмица на изданието на OKEx Insights ‘China Market Watch.

Бившият шеф на PBoC казва, че DCEP не е предназначен да замества фиатните валути

Джоу Сяочуан, бивш губернатор на PBoC и президент на Китайската финансова асоциация, твърдеше че Китай не се стреми да замени фиатните валути с DCEP. Говорейки на финансовия форум в Шанхай, Джоу заяви, че Китай е в процес на убеждаване на потребители и чуждестранни търговци постепенно да приемат плащания в DCEP.

Основни продукти за вкъщи

  • Китай е наясно с урока, извлечен от сагата Diem – известна преди като Везни. Политиците взеха предпазлив подход към Diem и неговия потенциал да наруши финансовите системи, като същевременно оспори паричния суверенитет.
  • Докато Китай активно напредва към развитието на DCEP, Кенджо Окамура, заместник-министър на финансите на Япония по международни въпроси, е обезпокоен за това, че неговата нация губи предимството при разработването на цифрови валути на централната банка. Други държави вероятно споделят подобни опасения относно изоставането в световната надпревара CBDC.

DCEP прекара в близо 20 000 транзакции на JD.com

JD Digits, финтех ръката на гиганта за електронна търговия JD.com, съобщава че DCEP е бил използван в близо 20 000 транзакции от началото на фестивала за пазаруване Double 12 в Шенжен миналата седмица. Компанията заяви, че първата транзакция с DCEP е направена от клиент в Суджоу и плащането е извършено за 0,5 секунди.

Ключово за внос

  • Досега DCEP се използва предимно от представители на младите поколения. JD Digits заяви, че близо 80% от транзакциите на DCEP са направени от родените през 80-те или 90-те години. Най-голямото онлайн плащане надвишава 10 000 CNY – еквивалентно на над 1500 долара.

Хонконг дава официален лиценз за виртуална търговия с активи

OSL Digital Securities, цифровото звено на подкрепената от Fidelity BC Group, получени официален лиценз от Комисията за ценни книжа и фючърси в Хонконг за извършване на регулирани дейности от тип 1 и тип 7 ​​- търговия с ценни книжа и предоставяне на услуги за автоматизирана търговия – на 15 декември.

OSL получи предварително одобрение от регулатора през август. Когато излезе на живо, OSL ще предложи на клиентите съвместим достъп до търговия до BTC, ETH и ще предложи предложения за маркери за сигурност.

Основни продукти за вкъщи

  • Лицензите за търговия с виртуални активи, предоставени от HKSFC, означават, че OSL успешно е преминал строгите изисквания за проверка на регулатора. Предложенията за виртуални активи от OSL ще получат същото повишено ниво на регулаторен контрол, приложен към традиционните ценни книжа.
  • Одобрението в Хонконг ще подкрепи опита на OSL да разшири бизнеса си в Сингапур. Компанията е кандидатствала за лиценз за цифрови активи съгласно Закона за платежните услуги и в момента се преглежда от Паричния орган на Сингапур.

Икономическото възстановяване в Китай се ускорява преди 2021 г.

Седмицата беше в застой за фондовите пазари в Хонг Конг и Китай. Към момента на пресата, Shanghai SE Composite и CSI 300 в момента се търгуват на 3 368 и 4 952 – със седмична загуба от 0,12% и печалба от 0,19%, съответно. В Хонг Конг индексът Hang Seng спадна с 0,2% тази седмица и в момента възлиза на 26 456.

Индексът SZSE blockchain 50 падна с 1,44% тази седмица. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Китай засили очакванията си за a здравословно икономическо възстановяване преди 2021 г. Промишленото производство и продажбите на дребно през ноември са нараснали съответно със 7% и 5% от преди година. Освен това инвестициите в дълготрайни активи в Китай са нараснали с 2,6%.

Промишленото производство и продажбите на дребно са нараснали на годишна база в Китай. Източник: Национално статистическо бюро

Основни продукти за вкъщи

  • Промишленото производство се възстановява по-бързо от продажбите на дребно в Китай. Докато промишленото производство и продажбите на дребно отчитат отрицателен растеж от началото на пандемията COVID-19, промишленото производство възвръща положителна траектория през април. Продажбите на дребно го направиха само през август.
  • Академичните институции подобриха своите оценки на икономическите данни въз основа на последните данни от ноември. Например Oxford Economics проектирани Икономическият растеж на Китай през 2021 г. ще бъде 8,1%, в сравнение с предишната оценка от 7,8%.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner