Глобалният пейзаж на дигиталните валути на Централната банка

Ключови продукти за внос

  • 80% от анкетираните глобални централни банки са били ангажирани с определено ниво на развитие на CBDC, като 10% ще стартират CBDC през следващите три години, според BIS.
  • Централната банка на Холандия пусна 45 страници доклад казвайки, че искат „водеща роля“ с дигиталното евро.
  • Съединените Щати Фед е предприел по-проактивен подход с проучването на потенциала за пускане на своята цифрова валута.

По-рано, отколкото си мислите

Ерата на харчене на цифрова валута вместо хартия може да настъпи по-рано, отколкото предполагахме. A проучване от Банката за международни разплащания показва, че 80% от световните централни банки са разглеждали активно CBDC през 2019 г., което е с 10% повече спрямо предходната година. 30% от анкетираните 66 държави заявиха, че вече имат планове да издават някаква форма на цифрова валута. Също така 20% от тях заявиха, че евентуално ще пуснат CBDC на широката общественост до 2026 г..

Въпреки че процентът може да не изглежда значителен, това вече обхваща една пета от световното население и те могат да имат достъп до CBDC в обозримо бъдеще.

BIS вярва, че въпреки че CBDC е централизиран, той все още има по-виден потенциал да се разпространява в световен мащаб в сравнение с криптовалутата и стабилната валута.

Глобалната CBDC надпревара

Страните по света ускориха темповете си на развитие на CBDC тази година. На 23 януари Световният икономически форум дебютирал неговата цялостна CBDC рамка за света, обхващаща търговията на дребно, търговията на едро, трансграничната CBDC и алтернативи в частни пари като "хибриден CBDC." Планът има за цел да действа като фар и предоставя „изчерпателна и осъзнаваща риска” информация на политиците, за да им помогне да решат дали да издадат CBDC.

Само тази седмица централната банка на Холандия разкри положителната му позиция за стартирането на CBDC. Те вярват, че холандските граждани ще спечелят огромни ползи от този проект. DNB също заяви, че са готови да играят водеща роля по отношение на издаването на CBDC.

Също така си струва да се спомене, че някои страни са се обединили, за да разработят CBDC. На 21 януари 2020 г. BIS, заедно с централните банки, включително BoC, BoE, BoJ, ЕЦБ, Riksbank и SNB, публикува съвместно съобщение, казвайки, че ще сформират група от централни банки, за да проучат сценариите за кандидатстване за CBDC. Блокът има за цел да създаде CBDC, който отговаря на техните икономически нужди, като същевременно е функционален и технически усъвършенстван, достъпен и за трансгранична употреба. Групата ще работи с Борда за финансова стабилност и Комитета по плащанията и пазарните инфраструктури, за да започне да популяризира диференцирана CBDC.

Riksbank също разкри неговият проект e-Krona е в ход и вече е в етап на тестване. Очаква се оценката да приключи до февруари 2021 г. Според съобщенията тестът включва мобилен портфейл e-krona с функции като извършване на плащане, депозит и теглене. Като държава с 80% от хората си използва карта за плащане на покупки, Швеция отдавна е посветена на надпреварата да се превърне в първото почти безкасово общество в света.

Разбира се, Китай е водещ играч в пространството на CBDC. В предишната ни публикация <Пет факта, които трябва да знаете за DCEP>, ние посочихме, че Китай може скоро да стане първата държава в света, която стартира своя CBDC. Пандемията COVID може да е била една от причините Китай да засили усилията си в областта на цифровата валута.

В светлината на хода на Китай, САЩ изглежда започват да възприемат по-проактивен подход в тази област. Въпреки че Фед беше добре известен с подкрепяните от Facebook Везни, Brainard на Fed наскоро казах, че Федералният резерв е „провеждал изследвания и експерименти, свързани с технологиите на разпределената книга и техния потенциален случай на използване за цифрови валути, включително потенциал за CBDC“.

Тази промяна в позицията се счита за отговор на САЩ на критиките през последните няколко месеца, че действат твърде бавно върху развитието на CBDC.

Япония също настига бързо. Страната съобщи че ще пусне своята цифрова йена през "две до три" години. Регулаторните органи на Япония, включително Министерството на финансите, Агенцията за финансови услуги и BoJ, започнаха да работят заедно по проучването за насърчаване на CBDC.

……

Въпреки че надпреварата в цифровата валута никога досега не е била толкова разгорещена, някои държави все още казват „не“ на държавната цифрова валута. Въпреки това, като се има предвид постоянно нарастващото количество страни, които са възприели идеята, ерата на CBDC може да настъпи по-рано, отколкото очаквахме.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner