Флаш катастрофата на Биткойн на 2 юни направи няколко борси – Ето какво се случи

Миналата седмица цената на биткойн (BTC) тръгна с влакче в увеселителен парк от нощта на понеделник на 1 юни до следобед на вторник на 2 юни (UTC време). То нарасна до тримесечен връх от 10 396 долара, според BTC Index Price на OKEx, преди да спадне с 800 долара за по-малко от 24 часа – причинявайки цикъл от ликвидации заедно с Прекъсване на Coinbase.

На 1 юни цената на биткойните скочи от 9 450 до над 10 000 долара, като спечели осем процента. След помпата цената направи корекция и сменяше ръцете си между $ 10 050 и $ 10 200 – много тесен диапазон – през следващите 10 часа. Около 2 юни, 14:45 ч. UTC, цената внезапно спадна с близо 800 долара за десет минути, като падна от $ 10 150 до под $ 9 400, докато ликвидира 347 милиона долара на борсите за деривати само за един час.

Внезапното спадане на цените на биткойните значително се различава на различни борси за деривати. BitMEX беше най-забележителният отстъпник, който имаше безсрочен суап договор с най-ниската цена от $ 8 600 по време на нестабилното действие. Вечните суапове на други големи борси някога са варирали от $ 9 232 до $ 9350, на ICO Анализ данни.

обмен на биткойн цениНай-ниските нива на борсите за деривати на 2 юни. Източник: ICO Анализ

Защо цената на биткойн падна?

Търговците на дребно FOMO’d in

От данните за търговия на OKEx открихме и риск от натрупване след гореспоменатата помпа. Съотношението BTC Long / Short скочи до 1,76 от 1,19 за по-малко от шест часа – което показва, че търговците на дребно преследват ралито за страх от липса (FOMO) върху него.

съотношение дълъг / къс okex btcДълго / кратко съотношение OKEx BTC – 5/29 6:00 ч. До 6/5 6:00 ч. Сутринта (UTC). Източник: OKEx

Освен това, броят на трансферите на стабилкойн Tether (USDT) към борси се е увеличил за една нощ и е достигнал рекорд за всички времена от около 20 000, според данните на Glassnode. Glassnode посочи също в своя Twitter, че „като се има предвид, че обемът на притока не се е увеличил значително, това предполага голямо количество малки депозити на Tether“.

Премиите и ставките на финансиране привлякоха арбитражи

Изтеклата през юни фючърсна премия на големи борси достигна годишен диапазон от 26,78 до 41,92 процента във вторник сутринта, според данни от компания за крипто кредитиране Бабел. От BTC Quarterly Futures на OKEx видяхме, че премията се покачва до $ 160 от $ 70.

Тъй като търговците на дребно и инвеститорите започнаха FOMO-ing с висок ливъридж, процентите на финансиране на борсите за деривати полудяха. Всички прогнозирани ставки на финансиране са надхвърлили 0,15% във вторник сутринта, според агрегирания доставчик на данни за обмен на деривати Bybt.

Високата премия във фючърсите и високите проценти на финансиране при вечни суапове привлякоха много арбитражни търговци, които влязоха на къси позиции, за да се възползват от ценовата разлика.

Техническите индикатори предупреждават за обрат

След огромната помпа на 1 юни няколко технически индикатора показаха предупреждения за риска.

QCP Capital посочи веднага след помпата в излъчването си в Telegram, че „Ние виждаме това като възможен краткосрочен връх с множество TD обратни сигнали в играта – седмичен TD 9 (потвърден), ежедневен TD 13 (потвърден).“

Индикаторът TD 9/13 има тенденция да бъде точен при по-високи времеви рамки, защото изисква 13 свещи, за да се затвори в определена структура.

Възможно изхвърляне от неизвестен BTC майнинг пул

CryptoRank откри, че неизвестен майнинг пул е преместил огромно количество BTC на 2 юни – общо 4513 биткойни (около 45 милиона долара). Същият отлив от този майнинг пул на 20 май беше в съответствие с спада на цените на 20 май.

Освен това CryptoQuant отбеляза в своя Twitter, че китовете са преместили монети на някои борси за деривати само няколко часа преди сметището.

Open Interest (OI) на OKEx също разкри възможни движения на крипто китове. OI се увеличи от 640 милиона договора (1 договор = 100 долара) на 810 милиона договора, когато цената на Биткойн достигна над 10 300 долара. Ценовият скок предизвика огромен брой ликвидации на къси позиции в понеделник вечерта, но OI не спадна. Това показва, че някои китове отварят къси позиции в горната част на диапазона, когато заповеди за ликвидация тласкат цената нагоре.

Защо имаше толкова широко разпределение на цените между вечните суапове?

След това, във вторник следобед (UTC), 2 юни, цената на Биткойн внезапно се срина. Докато другите вечни суапове на BTC паднаха до ценово ниво близо 9 300 долара, постоянната цена на BitMEX спадна до 8 600 долара.

Разпространение от -5,98 процента между постоянните суапове на BitMEX и BTC цената на Coinbase е записано от доставчика на данни Косо. Обща сума от 96 милиона долара позиции беше ликвидирана на BitMEX за един час.

изкривяване bitmex xbtusd coinbase btc-usd базаBitMEX – Основа на Coinbase. 6/1 – 6/4. Източник: Косо

В своята Доклад от 5 юни, Arcane Research заяви, че ситуацията е причинена от свръхразширения ливъридж, което е довело до автоматични продажби на големи позиции, когато цената падне:

„Тези поръчки за продажба стигнаха чак до 8 600 долара, преди всички да бъдат изпълнени. Тази каскада от ликвидации е това, което доведе до отклонението от $ 1000 на BitMEX от други борси. “

Продуктов мениджър на крипто деривати, който иска да остане анонимен, каза на OKEx Insights:

„Твърде много заповеди за спиране на загуби и ликвидации унищожиха ликвидността в книгата с поръчки, което доведе до ликвидационна спирала. Едва до 8 600 долара поръчките най-накрая бяха изпълнени в BitMEX. След 12 март забелязахме, че книгата с поръчки на BitMEX не е толкова дълбока, колкото преди – но това не е очевидно в нормалните търговски дни. “

Ю Цин от SkyLine Capital каза в коментар на OKEx Insights:

„Една много голяма ликвидация може да предизвика много малки позиции да пропаднат. Това ще доведе до изтичане на ликвидност и ще остави дълъг фитил на графиката, но това, което ниво на цените може да предизвика много голяма ликвидация, е по-случайно. “

Разглеждайки диаграмата за ликвидации BitMEX XBTUSD, можем да открием позиция от 10 милиона долара, която се ликвидира в 14:46:46 UTC, последвана от поредица от ликвидации. Тази ликвидирана позиция за 10 милиона долара беше най-голямата на всички борси във вторник.

bitmex xbtusd ликвидацииЛиквидации на BitMEX XBTUSD. 6/1 – 6/4. Източник: Косо

Текущи проблеми с ликвидността в BitMEX

Всички гореспоменати коментари сочат едно: BitMEX беше изправен пред проблем с ликвидността.

Според CryptoDiffer, три други големи борси за деривати – OKEx, Huobi и Binance – имаха приблизително същия ликвидации като BitMEX на 2 юни. Въпреки това, цената на вечните суапове на тези три борси беше много подобна на около $ 9 300.

okex bitmex huobi binance ftxРазмер на ликвидациите по борси на 2 юни. Източник: CryptoDiffer

Освен това, разглеждайки средния спред на офертата / офертата, за да търгувате 10 милиона щатски долара на вечни суапове BitMEX на 2 юни, ликвидността на BitMEX изсъхна, умножавайки спреда оферта-искане по 40 пъти – голям спред от средно 0,16 процента до 6,36 процента за поръчка за покупка на стойност 10 милиона долара.

xbtusdBitMEX Perpetual Swap -— Ниво Цена: $ 10 милиона ($). Източник: Косо

Според доставчика на данни Skew, дневният обем на търговията на BitMEX е спаднал значително на 14 март, два дни след като цената на биткойн се срина с 50%. Междувременно OKEx, Huobi и Binance започнаха да превъзхождат BitMEX в дневния обем на търговията през следващите дни.

btc фючърси агрегирани дневни обемиBTC фючърси – обобщени дневни обеми. Източник: Косо

На 8 юни например OKEx, Huobi и Binance търгуваха съответно 3,66 млрд. Долара, 3,27 млрд. Долара и 2,49 млрд. Долара във фючърси, съответно. BitMEX търгува $ 1,92 милиарда, според Косо данни. Въпреки че OI остана на високо ниво от 0,83 милиарда долара на BitMEX, обемът му за 24-часова търговия едва се класира в челната тройка.

btc фючърсиОбмен на 24-часови обемни фючърси на BTC срещу отворена лихва (млрд. Долара). Източник: Косо

Намаляващият обем на търговия на BitMEX е свързан с лошото му представяне през периоди на екстремна волатилност на пазара.

По време на събитията от 12 до 13 март, сривът на биткойн предизвика най-много ликвидации на борсите за крипто деривати. Най-добрата криптовалута по пазарна капитализация е спаднала от $ 7,200 на под $ 4000. BitMEX прекъсната търговия за 25 минути. По това време най-ниската цена за търговия на вечни суапове на BitMEX, Binance и OKEx беше съответно 3 596, 3 621 и 3 811 долара. BitMEX също търгуваше на най-ниската цена на борсите.

В един интервю с Cointelegraph, основател и главен изпълнителен директор на Celsius Network (CEL), Алекс Машински, каза:

„Мисля, че загубиха клиентите, които трябваше да ликвидират през март по време на светкавичната катастрофа. Също така много други борси сега предлагат абсолютно същия продукт и имат много други функции, които BitMEX няма, така че е по-трудно за BitMex да възстанови клиентската база. “

По-рано тази година BitMEX преживя още един емисия на ликвидност на своята двойка за търговия Ripple (XRP). Цената XRP / USD на BitMEX бързо се срина от $ 0,33 на $ 0,13 – спад от близо 60% – около 14:00 UTC на 13 февруари. Възстанови се до $ 0,3277 в рамките на една минута.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner