Данните за веригата на биткойни показват, че пазарът на зреене третира $ 10K като силно ниво на подкрепа

Оригинален доклад за изследване, оценяващ данните за блокчейн Bitcoin за оценка на пазарното поведение и тенденции.

Написано от OKEx Insights | Осъществено от Catallact

В долната част на тази страница е включен PDF на следния отчет, така че читателите да могат да го преглеждат, изтеглят и споделят, когато им е удобно.

През последните няколко седмици – тъй като Bitcoin (BTC) отново се търгуваше значително над нивото от $ 10 000 – участниците на пазара естествено поставят под въпрос способността на Bitcoin да расте допълнително. Предвид възходящите пазарни условия, анализаторите задават въпроса дали текущите цени са прекомерно разширени или фундаментално подкрепени.

Въпреки че разглеждането на такива въпроси относно ефективността на активите обикновено изисква данни, които не винаги са публично достъпни, случаят на Биткойн – предвид децентрализираната му публична книга – е особено уникален. В този случай ние имаме достъп до множество данни от веригата, които, когато се анализират, могат да предоставят полезни улики за това какво може да съдържа бъдещето за водещата цифрова валута.

За тази цел OKEx Insights си сътрудничи с компания за анализ на блокчейн Каталакт да представят и обсъдят различни набори от данни по веригата, които могат да хвърлят повече светлина върху бъдещото поведение на пазара и очакванията за цената на биткойн.

Цената на биткойн – Защо ни интересува

Биткойнът остава поляризираща тема от гледна точка на неговата полезност и перспективи в свят, който вероятно е познавал масово централизирани финансови системи. Привърженици иск това ще промени начина, по който държим и прехвърляме богатството, като същевременно недоброжелатели спори никога няма да измести валутите, емитирани от централните банки.

Настрана обаче са философските въпроси, а единственият невежествен и напълно приковаващ аспект на Биткойн – който доминира в заглавията в големите медии и принуждава традиционните банки, регулатори и финансови органи да вземат под внимание – е цената му.

Като се има предвид как BTC се търгуваше под долар през 2010 г., неговото покачване през годините предизвика скептицизъм, неверие, критика, регулаторни действия, регионални забрани и накрая признание, тъй като стана най-добрата инвестиция за десетилетието стъпване към 2020 г..

С такива безпрецедентни печалби, Bitcoin направи милионери от ранните поддръжници и, не е изненадващо, спечели култ, от сорта си. Водещата криптовалута се превърна в ежедневна тема на дискусии и дебати в социалните медийни канали – най-вече Twitter, чиято крипто-фокусирана част е галено (или горчиво) известна като Crypto Twitter – или просто "CT."

Връзката между цената и поведението на пазара

Цената на всеки актив, включително биткойн, по всяко време е нещо повече от цифра за търговия. Той представлява консенсус на пазарните участници и маркира прага, при който офертите (т.е. максималната цена, която купувачът е готов да плати за актива) отговарят на исканията (т.е. минималната цена, която продавачът е готов да вземе за актива). Обаче, освен очевидното, цената на актива също влияе по същество на пазарното поведение и психологията поради едно основно правило: Участниците на пазара универсално искат да купуват ниско и да продават високо. Това предположение ще важи за всеки рационален търговец или инвеститор и обикновено това е, което движи пазарите.

Стремежът към рентабилност е това, което придава значение на влизането на всеки участник или цената, на която той купува актив. Ако търговец е купил биткойн на 10 000 долара, тази цена става тяхното влизане за тази позиция и служи като отправна точка за рентабилността на търговеца.

В този пример търговецът естествено ще се стреми да продаде биткойн над 10 000 долара и най-вероятно ще задържи актива чрез спадове – възможно най-дълго – за да достигне поне точка на безубезност и да избегне загуба. От друга страна, ако биткойн остане за известно време над 10 000 долара – като по този начин печели търговеца – те вероятно ще добавят повече към позицията си, ако биткойнът спадне до 10 000 долара в коригиращ ход. Това поведение, когато се излага в голям мащаб, изобразява това, което техническите анализатори идентифицират като зони за подкрепа и съпротива.

Ако значителен брой търговци установят своите позиции на определено ценово ниво, те са по-малко склонни да продават под тази цена и по-вероятно ще добавят към своите позиции, ако активът се коригира след период на растеж. От друга страна, същите търговци не са склонни да добавят към своите позиции, ако активът спадне значително под тяхната входна цена, което ги подтиква да продават при първия признак на възстановяване до безубезност и да напуснат търговията.

Първото поведение подхранва цената и формирането на нива на подкрепа, докато второто потиска всякакви възходящи движения и създава зони на съпротива. Това е важен момент, който трябва да запомните, докато обсъждаме различни предстоящи набори от данни за пазара на биткойни.

Преглед на счетоводството на биткойн и UTXO

Като публично достъпни книги за водене на записи, блокчейн веригите са особено подходящи за задълбочено счетоводство и анализ на данни. Фирми като Catallact са в състояние да извлекат различни вериги от данни от веригата Bitcoin, за да попълнят, съпоставят и набележат визуални изображения на състоянието на мрежата, както и миналото поведение и текущото състояние на пазара.

Повечето анализи, свързани с цените, като тези в този доклад, разчитат на блокчейн счетоводството, за да идентифицират произхода на монетите – т.е. кога монетите са били добити за първи път или последно преместени – със съответните им пазарни цени и текущото им състояние (като например дали са неизразходвани или не). Това за биткойн (и монетите, които са раздвоени от него) означава да разгледате неизразходвани изходи за транзакции или UTXO.

Всяка транзакция с биткойн има входни данни (адрес за изпращане), изходи (адреси за получаване) и UTXO записи. Когато биткойн адрес получава сума от BTC, сумата се записва като UTXO. След като този получен BTC бъде изпратен в нова транзакция, той се счита за изразходван или изразходван. Това означава просто, че UTXO представляват активните салда на монети, налични за даден адрес, които да похарчите.

Екранната снимка по-долу, взета от Blockchain.com explorer, показва произволна транзакция с нейните входове и изходи, които по това време не са били изразходвани от приемника.

Пример за биткойн транзакция, показваща нейните входни и изходни данниБиткойн транзакция, показваща своите входове и изходи. Източник: Blockchain.com

23,51 BTC в транзакцията по-горе представлява един от изходите, който сега е записан на блокчейна, заедно с времето на създаване и стойността му в щатски долари към момента. След това този запис е на разположение, за да се използва като отправна точка за тази конкретна сума на BTC в бъдеще. Докато тези 23,51 BTC остават неизразходвани от получателя, възможно е да се изчисли нереализираната печалба или загуба от тази сума – като се гледат пазарните цени и се сравняват с цената на BTC, когато продукцията е получена. След като BTC бъде изпратен в друга транзакция, той се изразходва и по подобен начин е възможно да се изчисли реализираната печалба или загуба.

Мониторингът на UTXO данни в цялата блокчейн биткойн е в основата на наборите от данни, които ще обсъдим по-долу.

Трябва да се отбележи, че моделът UTXO не е приложим за всички монети или мрежи. Например Ethereum използва модел на баланс на сметката, за да присвои собственост. За целите на този доклад обаче всички данни ще се отнасят до биткойн UTXO.

UTXO местоположения – Идентифициране на натрупване на позиции

Идентифицирането на местоположенията на UTXO на блокчейна във връзка с цената на биткойн може да ни даде бърз, проницателен поглед върху дългите позиции (тъй като те по природа са неизразходвани) и техните входни цени.

Графиката по-долу, предоставена от Catallact, визуално представя броя на UTXO в различни ценови точки във времето (от 2015 г.) и служи като добър индикатор за установените позиции и техните размери.

С един поглед можем да видим два основни клъстера UTXO, представени от розови точки: първият около декември 2018 г. и вторият в края на юли и началото на август 2020 г..

Местоположения на натрупванията UTXO в биткойн мрежатаМестоположения на натрупванията UTXO в биткойн мрежата. Източник: Catallact.com

Първият клъстер, от декември 2018 г., се формира около най-ниската точка на мечи заклинания на Биткойн след манията от 2017 г. Обикновено отразява как участниците на пазара по това време са се чувствали Bitcoin привлекателен на цени под 5000 щатски долара.

Увеличавайки този времеви интервал в диаграмата по-долу, от август 2018 г. до юли 2019 г., можем да видим как другите UTXO клъстери са относително много малки (най-вече като BTC се повиши до $ 10 000 и повече) в сравнение с клъстера, формиран между $ 4 000 и $ 3 400 през декември 2018 г. Това показва, че по това време е имало липса на доверие в цената, нарастваща много над $ 10K.

Места на натрупване на биткойн UTXO, август 2018 до юли 2019Местоположения на натрупванията UTXO в биткойн мрежата, август 2018 г. до юли 2019 г. Източник: Catallact.com

Преминавайки напред към по-новите времеви рамки, както е показано на графиката по-долу, можем да видим, че сривът от март 2020 г. не се счита за убедително дъно в сравнение с декември 2018 г., предвид относително по-малкия размер на клъстерите UTXO.

Места на натрупване на биткойн UTXO, от януари 2020 г. до август 2020 г.Местоположения на натрупванията UTXO в биткойн мрежата, януари 2020 г. до август 2020 г. Източник: Catallact.com

Въпреки това, има видим ръст в броя на позициите, установени, тъй като цената пресече $ 10 000 в края на юли и началото на август 2020 г., което предполага, че инвеститорите и търговците, които са били на оградата, са скочили да купуват, след като това ниво на съпротива е било нарушено.

В обобщение, тези местоположения на UTXO отразяват скорошна промяна в настроенията, където участниците на пазара, които бяха скептични след катастрофата през март 2020 г., чакаха Биткойн да избере посока, преди да купи. Относителният размер на UTXO, установен около текущите ценови нива, ясно отразява относително по-високото доверие на пазара в неотдавнашното движение над $ 10 000 в сравнение с подготовката на същото ниво през 2019.

Промени в притежанията на UTXO – Отразяващи очакванията на пазара

Докато местоположенията на UTXO с течение на времето, както е показано по-горе, ни позволяват да идентифицираме пазарните настроения около основните движения на цените, наблюдаването на последните промени в холдингите на UTXO може да помогне за потвърждаване на някои от тези констатации.

Графиката по-долу проследява промените в притежанията на UTXO между 15 юни и 6 август 2020 г. Сините линии представляват нови позиции, установени на съответните цени, докато розовите линии представляват позиции – с първоначалните им входни цени – които бяха затворени през същия период.

Промяна в притежанията на Bitcoin UTXO в различни ценови точки на BitcoinПромяна в притежанията на Bitcoin UTXO в различни ценови точки. Източник: Catallact.com

Графиката по-горе показва как редица позиции, първоначално установени около 6 200 долара, бяха затворени през седемте седмици между 15 юни и 6 август. Те бяха последвани от затваряне на позиции, установени на 8 700 и 9 700 долара – което означава, че търговците продадоха своите BTC, за да вземат печалба. От друга страна бяха създадени относително по-големи нови позиции, водещи до $ 10 000 и след това отново между $ 11 000 и $ 12 000, както показват сините линии.

Затварянето на по-стари позиции по време на бичи заклинание намалява известен натиск надолу върху цената, тъй като дългосрочните участници на пазара реализират печалбите си и излизат от тези сделки. Това оставя зад търговците и инвеститорите по-високи входни цени или новоучредени позиции при текущите ценови нива. След това тези нови позиции допринасят за формирането на етаж или опорна зона за цената, която в този случай вероятно ще се формира около нивото от 10 000 долара – в подкрепа на нашите констатации в предишния раздел.

Реализирани печалби и загуби – разкриване на предположения на пазара

Точно както UTXO отразяват нереализираните печалби и загуби, тъй като са неизразходвани, изразходваните продукти могат да бъдат анализирани, за да се изчислят реализираните печалби и загуби при различни ценови точки. Докато вземането на печалба е естествен пазарен феномен, екстремните стойности – както за реализирани печалби, така и за реализирани загуби – могат да намекат за дисбаланси на пазара.

Диаграмата по-долу показва реализиран P&L (в щатски долари) по различно време, както и цените на BTC през последните четири години.

Реализирани печалби и загуби при различни ценови точки на Биткойн, юли 2016 г. до юли 2020 г.Реализиран P&L в биткойн мрежата, юли 2016 г. до юли 2020 г. Източник: Catallact.com

Тук има два забележителни скока: първият представлява реализирана печалба (зелена) през декември 2017 г. (близо до рекорда на Биткойн за всички времена от над 20 000 долара), а вторият показва реализирани загуби (червен) по време на катастрофата през март 2020 г..

Погледнато назад, купувачите на първа инстанция и продавачите на втората инстанция бяха в много неравностойно положение. Екстремното взимане на печалба през 2017 г. отразява a "сега или никога" отношение, показващо липса на доверие в ценовите нива, които се държат или оценяват. От друга страна, реализацията на екстремни загуби през март 2020 г. напомняше на "направи или умри" сценарий, отразяващ страха и отчаянието.

Разглеждайки по-новите времеви рамки обаче, можем да видим, че загубите, предизвикани от мартската катастрофа, дадоха на пазара известно облекчение, тъй като реализираните загуби спаднаха до незначителни нива след големия скок поради факта, че продавачите на паника вече бяха излезли от пазара.

Реализирана печалба и загуба в различни ценови точки на биткойн, от март 2020 до юли 2020Реализиран P&L в мрежата на биткойн, март 2020 г. до юли 2020 г. Източник: Catallact.com

По същия начин случаите на реализиране на печалба също са значително ниски през последните месеци, което означава, че по-малко търговци и инвеститори продават – т.е. излизат от своите печеливши позиции. Това е особено забележимо в сравнение с юни и юли 2019 г., когато биткойн се търгуваше приблизително между $ 8,500 и $ 14,000.

Тази тенденция на ниско реализирани печалби може да се отдаде на зрелостта на пазара и показва, че търговците и инвеститорите не бързат да теглят пари сега, както през 2017 г., когато ралито беше оценено от мнозина като еднократно събитие. Липсата на реализирани загуби, от друга страна, може да се дължи на т. Нар. Слаби ръце, напускащи пазара при първите признаци на паника и проправящи път за поскъпване.

Самият факт, че участниците на пазара не се борят да вземат печалби на сегашните нива – както правеха в миналото на същите тези нива – сочи към промяна в пазарния манталитет и очаквания. Търговците и инвеститорите очевидно не смятат, че настоящите нива са неразумни или неустойчиви.

Нереализирани печалби и загуби – Състояние на пазара

Докато отбелязахме тенденцията на спад в реализирания P&L през последните няколко месеца, изучаването на диапазоните и пропорциите на нереализираните печалби може да предостави допълнителна информация и да помогне за проверка на нашите констатации и предположения.

Графиката по-долу показва пропорциите и ценовите диапазони на UTXO, които са в парите (т.е. в печалба) или от парите (т.е. в загуба) с течение на времето.

Нереализирана печалба и загуба в различни ценови точки на Биткойн, юни 2017 г. до юли 2020 г.Нереализиран P&L в мрежата на биткойн в различни ценови точки, юни 2017 г. до юли 2020 г. Източник: Catallact.com

На тази диаграма са посочени три основни периода на интерес по отношение на печалбата и загубата – връх 2017 г., дъното на мечи пазар 2019 г. и текущите ценови нива над $ 10 000.

На първо място, по-голямата част от позициите бяха разбираемо с печалба, тъй като цената почти достигна $ 20 000. Във втория случай биткойнът беше спаднал под $ 4000, поставяйки повечето позиции в червено – или в горната графика – розово. В третия, по-скорошен случай обаче, делът на монетите в печалбата е относително висок, докато тези в загуба са малко – въпреки че цената все още е по-ниска от максимумите от 2019 г..

Този неотдавнашен модел на нереализирани печалби и загуби след срива през март 2020 г. може да се отдаде на два основни фактора: Търговците в загуба вече са затворили позициите си, осъзнавайки загубите си и търговците, които са закупили BTC на относително ниски цени по време и след срива, вече са лесно в печалба.

Самият факт, че реализираните печалби също са ниски, както беше показано по-рано, въпреки че почти всички отворени позиции са на печалба на текущите нива, показва, че участниците на пазара очакват още по-големи печалби в средносрочен и дългосрочен план.

SOPR – Индикатор за пазарните тенденции

Коефициентът на изразходвана печалба или SOPR, по същество показва дали участниците на пазара продават средно своите печалби с печалба или не. Съотношението над 1 показва средно рентабилни разходи, а цифрите под 1 отразяват продажбата на загуба.

Това съотношение може да се използва като индикатор за пазарните тенденции поради начина, по който търговците и инвеститорите обикновено се държат (т.е. търсене на печалби и минимизиране на загубите).

На бичи пазар, когато участниците на пазара очакват цената да нарасне, е малко вероятно да продадат своите притежания за загуба. Това води до това, че SOPR остава на или над 1 за времето на бичи заклинание. По същия начин, на мечи пазар, търговците и инвеститорите чакат да се изравнят и да излязат, което води до натиск върху продажбите, когато SOPR достигне 1, като го тласкат отново надолу.

Диаграмата по-долу показва това поведение със SOPR по време на мечия пазар от 2018–2019 г. Оранжевата кутия подчертава как съотношението е останало под 1 по време на по-голямата част от това мече заклинание – което означава, че повечето хора са продавали на загуба – поради натиска да се продават на безпроблемни цени.

SOPR на Bitcoin за ценови точки, юни 2018 до април 2019SOPR на биткойн в различни ценови точки, юни 2018 г. до април 2019 г. Източник: Catallact.com

Като алтернатива, ако разгледаме SOPR през последните няколко месеца, както е показано по-долу, можем да видим как стойността се е задържала най-вече над 1, което показва, че участниците на пазара са оптимисти за ценовата тенденция и чакат да спечелят преди да продадат.

SOPR на Bitcoin за ценови точки, март 2020 до август 2020SOPR на биткойните в различни ценови точки, март 2020 до август 2020. Източник: Catallact.com

Заключение

Този доклад беше насочен към идентифициране на тенденции в множество набори от данни по веригата, за да се обсъди и заключи дали Биткойн има силна подкрепа при текущите ценови нива – наскоро преминал 10 000 долара и търгувал над 11 000 долара вече близо две седмици.

Моделът UTXO, който блокчейнът на Биткойн следва, дава възможност за проследяване на изразходвани и неизразходвани транзакции. В комбинация с информация за цените, тези набори от данни могат да разкрият прозрения за поведението на пазара и състоянието на макросите на холдингите Bitcoin.

За нашата оценка разгледахме местоположенията на UTXO, промените в притежанията на UTXO през последните седмици, реализираните и нереализирани печалби и загуби и съотношенията на изразходваната продукция, за да стигнем до следните заключения:

  • Участниците на пазара изграждаха нови, големи BTC позиции, тъй като цената достигна и надхвърли 10 000 долара.
  • Много по-стари позиции (между $ 6,200 и $ 9,700) наскоро (през последните седем седмици) бяха затворени за печалба, намалявайки натиска надолу върху цената на BTC.
  • Реализираните печалби и загуби от април 2020 г. нататък са много опитомени в сравнение с предишните скокове и спадове на цените, което показва пазарна зрялост и оптимизъм.
  • Нереализираните печалби и загуби на сегашните нива представляват оптимистичен пазар, като търговците и инвеститорите очевидно очакват по-големи печалби в бъдеще.
  • Стойностите на SOPR от април 2020 г. също отразяват оптимизма по текущи цени и като цяло положителна пазарна тенденция.

В светлината на тези прозрения, изглежда, че катастрофата от март 2020 г. видя слаби ръце, изтласкани от пазара, което му позволи постепенно да се възстанови и да си върне 10 000 долара – което постави повечето отворени позиции днес на зелено.

Освен това натрупването на позиции, водещо до текущите нива (между $ 10K и $ 12K), съчетано с настоящата мекота на вземане на печалба, показва, че тези цени са били считани за разумни входни точки от участниците. Това също така показва, че хората с печалба са готови да държат монетите си за по-големи печалби в бъдеще.

Тези наблюдения – заедно с очевидната липса на натиск надолу, който се движи напред, и общо взето положителните настроения на пазара около това неотдавнашно ценово действие – предполагат, че дните на пазара за търговия с биткойни под $ 10K могат да бъдат номерирани.

Ако сте намерили този анализ за проницателен, можете да видите, изтеглите и споделите PDF версията на този отчет по-долу:

Преглед на цял екран

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner