China’s Blockchain Push: задълбочен поглед върху държавната политика, предприятията и инвестициите

Миналия месец, по време на годишната среща на Китай за националната политика, блокчейнът беше широко дискутирана тема. Китайската среща „Две сесии“, известна още като „Lianghui“, започна на 22 май, след като беше отложена от март поради пандемията COVID-19.

Lianghui е по всякакъв начин важно политическо събитие, определящо на кои области ще се съсредоточи официалната политика на Китай през следващата година. Срещата събира над 2000 членове на Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC) и Националния народен конгрес (NPC). Членовете представят предложения по време на срещата, които след това са обобщени от премиера Ли Къцян в Отчет за работата, което подчертава политическите приоритети и икономическите цели за Китай през следващата година.

По време на тазгодишната сесия, на 23 май, Jieqing Tan, заместник на NPC, настояваше Китай да ускори развитието на блокчейн, като предложи създаването на управляван от правителството фонд за развитие на блокчейн. Предложеният фонд има за цел да подкрепи обещаващи блокчейн предприятия, да насърчи иновациите, включващи технологията, и да се култивира блокчейн еднорози в дългосрочен план.

Освен това Тан предложи Китай да използва периода на планиране на „четиринадесетия петгодишен“ план за определяне на национална блокчейн стратегия за страната. От създаването на блокчейн технологични стандарти на най-долното ниво, последвано от средно ниво на индустриални приложения, стратегията ще се състои от триизмерна система от технологии, индустрия и регулиране.

От президент Си Дзинпин натиснете по отношение на разработването на блокчейн започна миналата есен, блокчейнът придоби значителна сила в Китай. OKEx Insights разглежда по-отблизо текущото състояние на технологията – и екосистемата, развиваща се около нея – в Китай.

Нарастване на политиката на блокчейн

Към април 2020 г. a доклад от китайски консултантски гигант CCID посочва, че Китай се очертава като световен лидер в прилагането на политиката на блокчейн. С 267 свързани с блокчейн политики до края на 2019 г. както на държавно, така и на местно ниво, CCID съобщава, че Китай сметки за 45 процента от всички ръководени от правителството политики, включващи технологията. От 2016-2019 г. има общо 29 свързани с блокчейн политики, обявени от националните власти в Китай, като 17 от тях са разкрити само през 2019 г..

С 13 блокчейн политики под колана си от миналата година, Министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT) на Китай е най-активният държавен играч в това пространство, следван от Национална комисия за развитие и реформи (NDRC) с 4 политики.

Как изглеждат политиките за блокчейн в Китай?

The постановяване на национален закон за криптографията на 1 януари 2020 г. е широко разглеждан като една от най-значимите регулаторни политики, свързани с блокчейн в Китай до момента. Според Комитет по конституция и закон на NPC, законът стандартизира прилагането и управлението на криптографията и насърчава най-добрите практики в развитието на бизнеса, свързан с криптография.

Законът включва и набор от разпоредби относно неправомерното поведение, което включва криптография. Например излагане на това как правната система реагира на хора, които крадат шифрована информация на други хора и извършват незаконни хакове.

Китайското правителство също се стреми да установи национални стандарти за блокчейн. През април тази година MIIT издаден „Публично известие за сформирането на Национален блокчейн и Технически комитет по стандартизация на технологиите за леджър“. “ Воден от заместник-министъра на MIIT Чън Джаосионг, техническият комитет ще се състои от 71 професионалисти от политически, индустриални, академични и изследователски организации.

По отношение на броя на блокчейн политиките съобщи от провинциалните и общинските правителства, столицата на Китай, може би изненадващо, не държи водещата роля. По-скоро крайбрежната провинция Гуангдонг може да се похвали с най-много блокчейн политики сред всички останали региони в страната, като Пекин е на пето място, досега 15 официални политики са обявени.

Блокчейн политики, обявени в Китай от общински и провинциални правителства. Източник: CCID, OKEx Insights

Блокчейн в бизнеса

Към 2019 г. имаше 1006 блокчейн предприятия в Китай, 338 от които – или 33,6% – са базирани в Пекин, според доклада на CCID. Пекин е последван от 254 в Гуангдонг и 122 в Шанхай. Сред блокчейн предприятията по-голямата част са финансовите приложения, следвани от веригата за доставки, държавните услуги и проследяването на фактури.

Разглеждайки по-задълбочено финансовите приложения на блокчейн в Китай, предприятията са фокусирани най-вече върху финансирането на веригата за доставки (36 процента), трансграничните парични преводи (16 процента) и търговското финансиране (14 процента).

Финансови приложения на блокчейн в Китай, 2012-2019. Източник: CCID, OKEx Insights Финансови приложения на блокчейн в Китай, показани случаи на употреба. Източник: CCID, Иновационен център Дания Шанхай, OKEx Insights

Али Мадхаджи, управляващ партньор на Blockchain Founders Fund, каза пред OKEx Insights в коментари тази седмица, че вярва, че Китай е спечелил предимство над САЩ в надпреварата за развитие на блокчейн. Той обвинява американското законодателство относно нововъзникващите технологии за изоставането:

„Китай е забелязал значително увеличение на инвестициите в блокчейн технологии след многобройни успешни пилотни проекти в различни сектори, включително верига за доставки, застраховане и финанси. За разлика от това, виждаме, че регулациите в Съединените щати продължават да възпрепятстват иновациите, които предоставя блокчейнът.

Едновременно с това застъпничеството на президента Си Дзинпин Китай да бъде лидер в блокчейн подхранва широкия интерес към технологията, включително създаването на Китайска мрежа за обслужване на блокчейн (BSN). “

Blockchain Service Network – национална блокчейн?

The Блокчейн-базирана сервизна мрежа (BSN) стартира през октомври 2019 г. и е предназначен да служи като основа за блокчейн инфраструктура в националната китайска стратегия за блокчейн. BSN е съвместна инициатива на Държавния информационен център (SIC) и държавни предприятия като China Mobile и China UnionPay.

Бета тестване на инфраструктурата започна между октомври 2019 г. и март 2020 г. За първи път беше пилотиран в Ханджоу, като събра над 2000 разработчици за изграждане на приложения, свързани с обществена благотворителност, продуктова логистика и електронно проследяване на фактури. След фазата на бета тестване, на 25 април, разработчиците на BSN съобщи официалното стартиране на мрежата за глобална търговска употреба.

Шан Жигуанг, председател на Алианса за развитие на BSN, заяви в съобщението, че в момента мрежата има 128 обществени градски възли, като осем от тях са разположени на шест континента. Алиансът прогнозира че обществените градски възли на BSN ще достигнат поне 200 до края на 2020 г..

Разработчиците на BSN също така отбелязаха, че технологията е проектирана да поддържа популярни блокчейн рамки като Hyperledger Fabric и Baidu’s XuperChain.

Създателите на BSN изразиха увереност, че мрежата ще привлече разработчици на децентрализирани приложения (DApp), като се има предвид, че те твърдят, че са много по-ниски – до 20 процента – оперативни разходи от „традиционните блокчейн облачни услуги“.

Блокчейн сделките преминават от САЩ към Китай

През последните четири години имаше драстична промяна в дела на блокчейн сделките, преместващи се в Китай, според доклада на CB Insights ’2020 за глобалния блокчейн пейзаж. Докато базираните в Китай компании претендираха само за 2% от свързаните с блокчейн сделки през 2015 г., до 2019 г. този брой е нараснал до 22%. От друга страна, базираните в САЩ компании отбелязаха спад от 20% за същия период – от претендирането на 51% от всички глобални сделки с блокчейн до 31%.

Възходът на Китай по отношение на блокчейн сделките също е в съответствие с констатациите на PwC’s 2nd Global Crypto M&A и Доклад за набиране на средства, публикувано през април 2020 г. PwC съобщи, че през 2019 г. набирането на средства за крипто и сливанията и придобиванията (M&А) сделките се изместиха от Америка към Азия и EMEA.

Дял от глобалната дейност, свързана с блокчейн, 2015-2019 г. Източник: CB Insights, OKEx Insights

Финансиране и инвестиции

Китай се очерта като доминиращ регион по отношение на развитието на блокчейн и се занимава на фона на спадащите глобални инвестиции в блокчейн през 2019 г..

Глобално финансиране на развитието на блокчейн от фирми за рисков капитал възлиза до 2,79 млрд. долара през 2019 г., което е 34,5% спад в сравнение с 2018 г., съобщава CB Insights. Китай също пострада от мечи настроения на инвестициите през 2019 г., като неговите вътрешни блокчейн инвестиции (от всички видове) спаднаха малко над 40% – от 41,25 млрд. Юана (около 5,8 млрд. Долара) през 2018 г. до 24,43 млрд. Юана (около 3,4 млрд. Долара) през 2019 г. – според доклад от Данни за носорог.

Очевидно институционалните инвеститори са били по-предпазливи да правят блокчейн инвестиции в Китай, както се вижда от рязкото намаляване на броя на сделките за финансиране на блокчейн, което показва 59% спад през 2019 г..

Инвестиции в блокчейн от китайски предприятия в Китай (2014-2019), Източник: Данни за носорог

Едно от възможните обяснения за спада на вътрешните блокчейн инвестиции в Китай е свързано с факта, че китайските предприятия продължават да инвестират в блокчейн извън страната. Докладът на Rhino Data показва, че броят на китайските предприятия, инвестиращи в чуждестранни блокчейн проекти, е видял лек спад само през 2019 г..

Въпреки неотдавнашния спад в инвестициите, свързани с блокчейн в Китай, фирма за проучване на пазара IDC прогнозира в доклад от ноември 2019 г., че разходите на Китай за технологията на блокчейн ще надминат $ 2 милиарда през 2023 г., със сложен годишен темп на растеж от 65,7% от 2018-2023 г..

Инвестиции в блокчейн от китайски предприятия извън Китай (2014-2019 г.), Източник: Данни за носорог

Получаване на предимство с блокчейн

По време на третата сесия на 13-ия национален комитет на CPPCC, част от годишната среща на две сесии, проведена в края на миналия месец, Чарлз Ли, изпълнителният директор на Хонконгската фондова борса, се обърна към регулаторите относно блокчейн. Ли сресиран че Китай може да използва технологиите за блокчейн, изкуствения интелект (AI) и големите данни, за да надмине други големи икономики:

„Китай има възможност да използва големи данни, за да води други икономики. От една страна, Китай е по-цифров, по-базиран на интернет и по-способен да използва нови технологии като изкуствен интелект, блокчейн и големи данни от която и да е друга държава. “

В обръщението си Ли се позова на „Мнения“ изявление че Централният комитет на Комунистическата партия на Китай и Държавният съвет са публикували в края на март. Ли твърди, че изявлението „за първи път изрично включва данни в производствените фактори“. Правителственият текст наистина се фокусира върху „откритото споделяне на държавни данни“, стандартизиране на управлението на данните и подобряване на сигурността на данните.

Дигитални плащания и DCEP

Лидерството на Китай в цифровите плащания постави солидна основа за насърчаване на цифровата икономика – в която блокчейнът може потенциално да бъде по-интегриран. Към май 2020 г. Китай отгоре глобална стойност на транзакциите при цифрови плащания, с 1,9 трилиона долара транзакции – почти два пъти повече от тази на САЩ с 895 милиарда долара. Според Statista и Китай класиран за първи път в проникването на потребителите в сегмента на мобилните точки на продажба през 2019 г., показва, че 35,2% от всички транзакции на мястото на продажба се обработват чрез приложения за смартфони в Китай.

Проникване на потребители в сегмента на мобилните точки на продажба през 2019 г. Източник: Statista

По отношение на включването на блокчейн в сектора на цифровите разплащания, световната икономика следи отблизо предложената от Китай дигитална валута на централната банка (CBDC), Digital Currency Electronic Payment (DCEP). DCEP бе представен за първи път на обществеността през март 2018 г. от Джоу Сяочуан, бивш губернатор на Китайската народна банка, централната банка на Китай.

DCEP е система за разпространение на цифров юан и е проектирана да бъде двустепенна, при което първото ниво се използва от PBoC и търговските банки, а второто ниво се използва от търговските банки и широката общественост. През април 2020 г. PBoC започна пилотното си изпитание на DCEP в Xiong’an, с американските вериги за бързо хранене McDonald’s, Subway и Starbucks на име в списъка с участници на пилота.

Хронология на китайския DCEP. Източник: уебсайт PBoC, агенция Синхуа, CICC Research, KWM.com, OKEx Insights

Струва си да се отбележи, че според някои експерти DCEP не използва непременно блокчейн технология – или не по начина, по който технологията се разбира общо. Преподавателят по технология и бизнес университет в Чунцин Чангюн Лиу каза по-рано пред OKEx Insights, че „DCEP не се вписва в глобалната мания за блокчейн. Освен това той заяви:

„DCEP е основно техническа трансформация, тя не променя естеството на RMB и свързаните с тях регулаторни системи, поради което DCEP няма да донесе много удобство на настоящата индустрия на блокчейн или криптовалутата.“

Дълбоко анализ на DCEP от главния икономист на HashKey Group отбеляза, че нейната книга ще бъде задължително централизирана, както всички предложени проекти на CBDC, което я прави „деградирала“ блокчейн само с един възел. “

Що се отнася до глобалната конкуренция, САЩ също очевидно преследва своя CBDC, въпреки че дигиталният долар все още е само на фаза планиране и проектиране. Само миналата седмица група, ръководена от бивши американски регулатори, публикува бяла книга за собственото предложение на CBDC на САЩ – подобна двустепенна, фиатирана, обвързана с пари, централизирана система, която ще използва някои елементи на блокчейн технологията.

Blockchain е изключен от годишното резюме на китайското правителство

Въпреки активния натиск сред китайските държавни органи – да не говорим за предприятия и инвеститори – за разработване и прилагане на свързана с блокчейн политика, самата технология все още не е държавен приоритет. Технологията Blockchain не попадна в дневния ред на тазгодишната програма Отчет за работата – резюмето на срещата на двете сесии, което определя приоритети за следващата година.

Това показва, че като нововъзникваща технология самата блокчейн все още не принадлежи към основните инициативи на китайското правителство – поне не тази година. Вместо като самостоятелна индустрия сама по себе си, блокчейнът очевидно се разглежда от китайското правителство като инструмент или технология за подобряване на ефективността в области като веригата на доставки, които сами по себе си могат да се считат за национален приоритет.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти. Следвайте OKEx Insights на и Телеграма.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner