Трябва ли да купя биткойн сега?

Каква суматоха прави Биткойн през последните дни! Тонове статии, рецензии и проучвания излизат само с една цел – да се предскаже дали ще спре да пада и ще скочи нагоре, за да достигне нов таван, или ще видим нови дълбочини в BTC класациите. Едва има един експерт по криптовалута, който да не е участвал в тази дискусия. Тази година, когато Биткойн заедно с всичките му поклонници празнува 10-ия си рожден ден, е най-доброто време да вземете всичките си патици подред. Искам да ви кажа какво мисля за последните тенденции и близкото бъдеще на първата крипто. Надяваме се, че ще ви помогне да отговорите на основния въпрос – да купувате или да не купувате.

Нека да видим дали нещо се е променило в технологията и природата на Биткойн. Все още е напълно независим, децентрализиран и цифров. Което означава, че той не е подкрепен от банки или национална икономика. Той е анонимен, сигурен, глобален и общото предлагане е все още ограничено до 21 милиона. Какво казва това на обикновените потребители? Крипто остава дефицитен, полезен и различен от фиатните пари. Може да кажете – неща, които се търсят и могат да направят това, което другите не могат, никога няма да загубят стойността си. Защо тогава Bitcoin не може да намери дъното и все още се дави?

Е, ако си спомняте ситуацията с технологичния пазар в началото на века, можете да видите прилики между BTC и високите технологии. Интернет балони, сривове и замаяни изкачвания: видяхме това наскоро и сега ситуацията изглежда е по-стабилна. Същото е и с основните криптовалути – те са много млади и са на мода. Това води до бързи скокове и спадове, защото когато твърде много внимание е насочено към актива, малко движение на цената предизвиква големи надежди или лавиноподобна паника.

Ситуация с основната криптовалута

изображение2

Нека да видим къде е Биткойн в момента и как е попаднал там. Ще започна от огромното вълнение, което наблюдавахме на 17 декември 2017 г., когато цената на BTC скочи до 19 000 USD и нагоре. Това беше най-големият таван на основната криптовалута, но не държеше този рекорд дори за ден. В навечерието на новата 2018 година биткойнът струва почти седем хиляди долара по-малко. След това, за една седмица, тя нарасна с три хиляди, след което загуби още повече и тези влакчета с влакчета влачеха BTC нагоре-надолу в продължение на няколко месеца, докато през юни-юли той намери пода и застана сравнително неподвижно на приблизително шест до седем хиляди долара за биткойн.

Този мир и стабилност бяха краткотрайни. 13 ноември 2018 г. беше „черният вторник“ на биткойн, когато цената се премести под $ 4000 и може да спадне още. Блумбърг дава много песимистична прогноза: неговият крипто анализатор твърди, че биткойнът е завладян от негативните пазарни настроения и разпродажбата ще продължи, което ясно се вижда от най-високото ниво на ADX. ADX е специалният индекс, който е висок, когато тенденциите са лоши. Майк Макглоун, експертът от Bloomberg, предвижда цената около 1500 USD.

Друга причина за този спад може да бъде скорошната вилка на Bitcoin Cash, която се случи през ноември. Това не беше първото разделяне на потомството на BTC, но този път две групи програмисти не успяха да постигнат консенсус за това как да разработят своя проект. Това несъгласие не засегна директно класическия биткойн, но въпреки това големите инвеститори се почувстваха несигурни, защото този случай ясно показва колко зараждащ се е цифровият актив. И така, те се втурнаха към изхода. Освен това много потребители на крипто продават своите притежания в края на годината, за да плащат данъци, да купуват подаръци и т.н..

Ето какво мисля за волатилността на биткойните:

  • Съществува висок риск от спекулации, тъй като беше изчислено, че 40% от всички биткойни принадлежат на приблизително 1000 притежатели;
  • Той има по-малък размер на пазара, поради което е по-лесно да се намали или принуди цената;
  • Биткойн класациите са много уязвими към негативна преса и слухове;
  • Новите разпоредби, особено забраните и ограниченията, от страна на националните правителства не правят нещата по-добри.

Страхът от злонамерени манипулации, лоши новини от телевизията и леки промени в търсенето и предлагането могат да причинят значителни колебания в настроенията на пазара. Биткойн инвеститорите започват да се разпореждат със своите жетони, което води до допълнителна паника и ситуацията се превръща в омагьосан кръг. Но цената никога не пада безкрайно, нали? Има много причини да купувате на мечи пазар.

Причини за инвестиране, когато биткойнът падне

image1 1

Помислете за едно нещо – ако напоследък се продават толкова много биткойни, трябва да има купувач, нали? Какво ги кара да инвестират в нещо, което пада и изглежда твърде рисковано? Просто осъзнаването на нещо, на което не сте обърнали внимание:

  • Това не е първата катастрофа на Биткойн и тя вече се е възстановила от основни колапси преди. Мога да ви напомня, че през 2011 г., когато през април беше по-малко от долар, през юни достигна почти 30 долара, а след това загуби над 90% от цената си до ноември. Жив или мъртъв? През април 2013 г. той скочи по-високо от $ 260, падна до $ 50, а през ноември 2013 г. търговците дадоха над 1000 USD за един биткойн. Винаги се връща, за да достигне нов рекорд за всички времена;
  • Биткойните се излъчват от системата съгласно протокол, така че няма риск от изкуствена инфлация;
  • Cryptos не зависят от никое правителство. В това крайно несигурно време хората винаги ще търсят стабилност в нещо, което няма да изгори в ядрен огън или просто ще обезцени поради световната икономическа криза;
  • Потребителите на BTC се нуждаят от нея за анонимно онлайн пазаруване, което е невъзможно с фиатни пари. В допълнение, повече компании за електронна търговия, които приемайте биткойни всяка година;
  • Блокчейн технологията навлиза в живота ни: новите стартиращи компании я използват за счетоводство (Auditchain), за откриване на фалшиви лекарства (FarmaTrust), за подпомагане на бежанци (ExsulCoin) и др. Освен това големите финансови компании започват да търгуват и инвестират в криптовалути, напр. JP Morgan и Goldman Sachs;
  • Има индикатор, множествен на Майер, според който текущата цена на биткойн е по-ниска от средната му историческа стойност.

Всичко това казва, че дори в краткосрочен план биткойнът е добра покупка сега, когато е по-евтино. Запомнете основното правило за игра на пазара – купувайте, когато всички продават, и продавайте, когато всички купуват.

След Мечия пазар

По време на писането на тази статия Биткойн все още беше на мечи пазар и нещата не бяха толкова ясни за това какво може да се случи с най-популярния дигитален актив. Сега, когато сме по-близо до 2020 г., отколкото до 2018 г., можем да разберем малко повече за това какво се е случило с дигиталния актив и какво може да се случи в бъдеще. 

През тези месеци Биткойн успя да нарасне от 3700 долара в началото на годината до 13 750 долара преди няколко месеца. Това показва, че съществува реален интерес към най-популярния дигитален актив и че много купувачи и ентусиасти отново излизат на пазара. 

През последните няколко седмици биткойн се търгуваше между 9 500 и 11 000 долара. Изглежда, че криптовалутата е в период на натрупване, след като бикът стигна до 13 700 долара. Нещата се подготвят за дигиталната валута да се покачи отново и да продължи своята възходяща тенденция. 

Има няколко анализатори, които смятат, че виртуалната валута може да надмине предишния си рекорд от 20 000 долара. Въпреки че само няколко анализатори дават конкретна ценова цел, всички те смятат, че виртуалната валута навлиза в нов цикъл на растеж. 

Една от причините, които карат потребителите, инвеститорите и експертите да се радват на тази виртуална валута, е фактът, че тя ще намалее наполовина през май следващата година. Майньорите ще получават половината от наградите, които получават в момента. Това означава, че те ще печелят 6,25 BTC на блок. 

Това е бичи биткойн, тъй като новото издаване на биткойн се намалява на всеки четири години. В същото време 85% от всички биткойни вече са добити, което означава, че има малко по-малко от 15% от биткойните, които трябва да бъдат добити. 

Майкъл Новограц, например, признат инвеститор и бивш мениджър на хедж фондове, каза по време на разговор с Блумбърг че цифровата валута може да достигне $ 40 000 до 2020 г. Това показва, че според него е подходящ момент за закупуване на биткойн, дори когато той се търгува около $ 10 800 по време на писането на тази статия. 

Джон Макафи и много други експерти дадоха своите прогнози за бъдещата цена на виртуалната валута. Всички те смятат, че биткойнът ще надмине рекордното си ниво и ще достигне по-големи стойности. 

Съединените щати и еврозоната също изпитват парични стимули за подобряване на съответните икономики. Централната банка на всяка от тези юрисдикции предприе мерки, които биха инжектирали щатски долари и евро на пазара, правейки спестяването на пари или руда скъпо за физическите лица. 

Председателят на FED Джером Пауъл информира, че в сряда те са намалили четвърт точка референтния си процент, за да избегнат бъдещи проблеми в икономиката. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да продължи да стимулира икономиката поради много лошите резултати, показани от PMI в производствения сектор. Темповете на инфлация също падат, което накара властите да продължат да разширяват икономиката си. 

Тъй като цифровата валута преживява наполовина за по-малко от година и с гъвкави парични политики, биткойн може да се превърне в много добра инвестиция за бъдещето. Всъщност биткойнът се превръща в много по-ценен актив в сравнение с други цифрови валути на пазара. Както съобщава CoinMarketCap, Биткойн има същото господство, каквото имаше през 2017 г.. 

Тъй като пазарът продължава да се разширява, най-популярната криптовалута показва колко е устойчива на колебанията в пространството и как превъзхожда алткойните. 

Ако искате да научите повече за прогнозите за Биткойн, можете да проверите това тук.

Заключения

В заключение бих искал да кажа, че Bitcoin е по-скоро инструмент за дългосрочна инвестиция. Когато купувате крипто, трябва да имате предвид, че участвате в нещо ново, все още неизвестно, с огромен потенциал. Тази технология е свързана с развитието на целия свят на електронната търговия, статистиката, финансите и т.н. Ето защо биткойните са добри за търпеливите играчи. Да, това се превърна в катастрофа за много търговци, представете си онези бедняци, които са закупили монети за 19 000 долара. Е, справянето с крипто е като хазарт: трябва да сте мъдри и много внимателни, защото можете да загубите всичко.

Има обаче притежатели на BTC, които са ги купили преди няколко години. През 2013 г. те биха могли да купят пет монети за ~ 100 USD. Въпреки всички катастрофи от тези дни, сега те притежават активи на стойност около 19 000. Може да кажете, че би било по-разумно да ги разпродадете, когато всеки жетон си струва тези пари, но кой знае къде следващата огромна бича ще покачи цената на BTC? И както показва историята, ще има и то съвсем скоро.

Защо съм толкова сигурен? Имам моите причини и сме говорили за тях по-горе. Първо – биткойните ще останат в търсенето, тъй като са необходими за много хора. Второ – броят им е ограничен и предлагането ще намалява само с години, тъй като добивът ще донесе по-малко биткойни, тъй като системата работи така. Ето защо ви казвам – не чакайте, докато BTC изскочи и графиките станат апетитни. The прогнози на г-н McGlone може никога да не се сбъдне. Лично аз разчитам на мнението на такива експерти като инвеститора в Blockchain Оливър Айзъкс, Доналд Булерс от Elastos или Мати Грийнспан от eTorro. Всички те казват, че криптовалутите далеч не са мъртви и това е подходящ момент за инвестиции.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner