Попълнете пропуските: Децентрализация на реалните финансови пазари – кръгла маса #OKExDeFi

В OKEx ние постоянно гледаме към бъдещето – и вярваме, че това означава DeFi. 

За да разпространи посланието, нашият главен изпълнителен директор, Джей Хао, провежда нова виртуална поредица от кръгли маси #OKExDeFi с лидери от различни индустрии, за да обсъди техния напредък, прозрения и бъдещи планове в DeFi.

В тази кръгла маса Джей интервюира Кори Каплан, главен технологичен директор на DeFi Money Market. Страстта на Кори към пространството DeFi се простира далеч отвъд DMM, тъй като в началото на 2018 г. той също е съосновател и изгради децентрализираната борса Dolomite. Когато не работи върху DMM, той често изучава най-новите тенденции в DeFi, изгражда интелигентни договори и играе с DApps.

Ето основните акценти от кръглата маса.

Решихме да включим DMM: Governance (DMG) на OKEx миналата седмица! Освен списъка, какво очаквате от централизираните играчи в крипто пространството като нас, за да улеснят DeFi пространството?

Това е страхотен въпрос. Причината, поради която решихме да работим с OKEx на първо място, е, че смятахме, че сътрудничеството може да стигне много по-далеч – просто да изброим DMG. И така, виждаме участници като вас да са заинтересовани страни в DMG и действително да участват в гласуването, защото ви виждаме като много силен борд за участниците в екосистемата.

Също така смятаме, че има потенциал хората да държат своите DMG на OKEx и пак да могат да гласуват за различни предложения, които се срещат. И така, смятаме, че има много потенциал за сътрудничество.

И третото нещо – което е малко по-напреднало и което смятаме, че ще дойде по-надолу по пътя – е, че имаме тази концепция за таван на дълга в нашата екосистема, защото винаги, когато предлагаме лихва, тя трябва да бъде подкрепена от реални световни активи. Нашата екосистема за интелигентни договори, което е това, което DMG управлява, изисква да поддържаме нашата екосистема свръхзащитена. С това имаме таван на дълга, който гарантира, че всъщност никога няма да отпускаме повече активи, отколкото всъщност имаме подкрепа за екосистемата.

Така че, ако имаше например търсене на стойност 100 милиона долара за нашите mTokens, но таванът на дълга ни е само 10 милиона долара, това би означавало, че има излишък или излишък от търсене от 90 милиона долара – и това се излива на вторичния пазар търговия за mToken. Смятаме, че това е много важно нещо, защото нашите интелигентни договори са по-скоро първичен пазар – но посещението на професионални обекти, като OKEx, би било място за вторичен пазар за търговия с mTokens с премия, когато имаме ликвидност за тях.

Каква роля играе децентрализираната рамка на Oracle на Chainlink, за да помогне на DMM да поддържа изцяло обезпечен, прозрачен и сведен до минимум паричен пазар?

С Chainlink има четири ключови области на участие от тяхна страна. Ще започна с простичките и ще започна да се ровя в тях още малко.

И така, първото е, че когато измерваме обезпечението, се нуждаем от общо средство за изчисление за него. За нас ние използваме щатския долар за това – но в други страни бихме могли да използваме друг, като китайския юан. В момента, с криптовалутата, която държим под ръка, ние използваме техните ценови емисии по веригата, за да изчислим колко всъщност е струвала крипто. Можем да измерим това, което имаме в депозити.

Навлизайки с един слой по-дълбоко, по отношение на всички обезпечения, които имаме в момента, ние всъщност извличаме данни от черната книга. Chainlink работи с нас, за да донесе тези данни по веригата. По същество това, което правят, е да вземат данните от черната книга и да ги дезинфекцират с всяко от 912-те превозни средства, които седим в басейна, и те им приписват стойност, за да можем действително да измерим как много всъщност имаме в реални активи, които помагат за връщането на екосистемата. И така, това е още едно голямо.

В края на деня имаме протокол, който съществува по веригата. Наистина се виждаме като основен протокол, който се опитва да свърже активите от реалния свят в среда на блокчейн – което е потенциално много разхвърляно и трудно за правене, особено за тези, които са по-технически настроени и разбират проблемите на оракула, които могат да дойдат от че. За нас Chainlink е най-доброто решение там.

Другите неща, по които работим с тях, са двойни. Първият е парите, които се вливат в екосистемата DMM. Първо се предлага като крипто, разбира се, и винаги ще държим под ръка голямо количество крипто. Нашите интелигентни договори всъщност диктуват колко трябва да задържим там – така че не можем да измамим системата – и винаги ще има част, която да се влива в активи от реалния свят. Възможно е да има период от няколко дни, когато парите са в транзит от крипто към тези активи и през този период те могат да бъдат в крипто или могат да бъдат във фиат. Chainlink може да ни помогне в действителното проследяване на тези пари, така че участниците в екосистемата винаги да могат да се чувстват удобно да виждат към къде всъщност текат парите, когато не са разпределени или не се намират директно в интелигентните договори на DMM – което е доста важно. Това е третото нещо.

Четвъртото нещо – което, по мое мнение, е най-страхотното и тук правим голяма част от изследванията и разработките с тях – е действителният DAO или мястото, където DMG влиза в игра. Ако си представите екосистема, в която всички притежатели на DMG се събират, за да гласуват за нещо … да речем, че ще гласуват за включване на нов актив, който в случая е самолетът PC-12. И така, нашата статия за това всъщност не вкарва самолета. Ние просто правим това, което според нас е основната ни отговорност в момента, което представя нов поток от сделки към DAO като едно от нещата, които могат да му помогнат в момента. В края на деня зависи от DAO или притежателите на DMG да го гласуват за съществуването му.

Така че, когато притежателите на DMG го гласуват за съществуване и искат да го включат, ще има някои интелигентни договори и някои технически неща, които трябва да се случат. Освен това, ние смятаме, че оракулите на Chainlink всъщност могат да прочетат резултата от гласуването по веригата и всъщност да го разпространяват, за да извършват действителни действия. Най-просто казано, това може да бъде нещо като, въз основа на резултата от гласуването, изпращане на API повикване до нашата банкова сметка, което може да премества средства от един ден в друг, за да плати услуга по заем, за да започне процеса на всъщност вкарване на самолета PC-12. Това може да са много изчерпателни неща.

Въпреки това, без силно, независимо оракулово решение като Chainlink, което прави независими действия, както току-що описах, то по своята същност вече не е недоверително и всъщност заобикаля цялата цел на това, че го изпълняваме като DAO, като по същество преместваме много от това реално – световни действия след това към Chainlink – или всъщност по-нататъшна децентрализация на процеса и преместването му в независима страна, която всъщност ни подтиква да бъдем ръце.

В традиционния свят това би изглеждало след това: Ако нямахме нещо като Chainlink, притежателите на DMG щяха да гласуват за нещо и след това фондацията DMM правеше действието въз основа на гласуването – но всъщност никой не ни принуждава да предприемем това действие. Ако предложението беше гласувано и резултатът заяви, че няма да се качва на борда на самолета PC-12, но ако ние сме отговорни за това във фондацията DMM, можем просто да кажем, че не сме съгласни с гласуването. Не ни харесва това, за което са гласували. И ние бихме могли просто да продължим и да го направим така или иначе. Но това не е това, за което всъщност гласува DAO, което очевидно отразява онова, към което клони гласуването и участието.

Така че, използвайки Chainlink за това, вместо друга страна да го направи ръчно, това може да е независимата страна. Фондацията DMM не би могла да заобиколи това по никакъв начин. Просто това, което правят, отразява действията на предложението и гласуването на DAO. Нямаше как да измамим системата или да я заобиколим. Каквото, такова. И ние трябва да се справим с резултата от гласуването – и това е най-честното.

И така, ние смятаме, че това наистина ще доведе до нова ера на DAO. Мислим, че можем да помогнем за илюстриране на тази нова технология.

Можете ли да предложите една дума, за да опишете бъдещето на DeFi и защо?

Мисля, че тази дума би била "ускоряване. ” Мисля, че за много хора, които първоначално влязоха в тази екосистема, влязохме, защото чухме тази история за това как тази технология може да измести банките – за да можем да предложим финансови ресурси на тези, които не са разполагали преди това, или да предложим по-добри финансови ресурси на тези, които преди това не са имали достъп до него. Или им хареса идеята да могат по всяко време да проследяват къде са парите.

Причината, поради която казвам „ускоряване“, е, че мисля, че ще видим голям растеж за цялата индустрия. Мисля, че DeFi ще бъде един от най-големите катализатори за индустрията, защото е много, много силен случай за него.

Мисля, че игрите, които се изграждат върху блокчейна и други неща от това естество са много важни – и мисля, че са много готини. Но в края на краищата мисля, че движението на финанси тук е най-голямата игра за момента. Това е едно от най-важните неща – тъй като паричната система, както видяхме, стана много, много сложна. В някои случаи е много корумпиран. В някои случаи само определени хора могат да получат достъп до нещата. DeFi е този огромен еквалайзер досега, тъй като позволява на всеки да се включи, да види какво се случва и да има достъп до неща, до които преди това не е имал достъп.

Мисля, че за онези, които са в индустрията от дълго време, това ще бъде движението към по-нови, невиждани досега върхове, за които всички сме развълнувани. За онези хора, които търсят по-добра финансова свобода и изпитват трудности при намирането й, мисля, че ще имат много почит и ще се преместят в пространството на DeFi. За тези хора – като Джей и аз, които в момента помагат за изграждането на протоколи, които започват да постигат много осиновявания – мисля, че ще бъде много забавно за нас, ако можем да помогнем на следващата вълна от участници в екосистемата.

Бележка на редактора: Този текст е леко уплътнен и редактиран за по-голяма яснота.

Присъединете се към нашите канали, за да научите повече за блокчейн, криптовалута и DeFi:

Джей Хао, главен изпълнителен директор на OKEx 

https://twitter.com/JayHao8

https://www.linkedin.com/in/jayhaookex/

OKEx Official

Кредит на нашия гост на кръгла маса #OKExDeFi:

Кори Каплан, технически директор на DeFi Money Market (DMM)

https://twitter.com/coreycaplan3

https://www.linkedin.com/in/corey-caplan

Паричен пазар на DeFi (DMM)

https://twitter.com/DMMDAO

https://www.linkedin.com/company/dmmfoundation/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner