Обяснени са таксите за търговия с криптовалути на OKEx

Неотдавнашният пробег на биткойн отново постави криптовалутите под светлините на прожекторите и кара нови участници да влязат в пространството. За да улесни новодошлите, OKEx предлага не само бонуси за регистрация, но също така предоставя подробни ресурси, като задълбочено ръководство за търговия с криптовалути, както и урок за търговия с криптовалути с помощта на нашата платформа.

В тази статия ще опростим и обясним всички такси за търговия с криптовалути на OKEx, включително разбивка на типа такси, техните правила и тяхната вариация въз основа на нивата на потребителите и типовете активи.

Видове такси за крипто търговия: Такси за производители и вземащи

Казано по-просто, производителите са търговци, които добавят ликвидност към книгата с поръчки на борсата, като поставят лимитирани поръчки, които не се попълват незабавно и вместо това са достъпни за други.

Takers, от друга страна, са търговци, които премахват ликвидността от книгата с поръчки, като изпълняват пазарни поръчки, които консумират лимитните поръчки, поставени от производителите.

Производителите обикновено плащат по-ниски такси и по този начин се стимулират да добавят ликвидност към книгата с поръчки на борсата. Междувременно взимащите плащат по-високи такси в сравнение с това, че незабавно изпълняват поръчките си.

Такси за производител / вземане на OKEx

На OKEx процентът на таксите за производители и участници зависи от следните фактори:

  • Клиентски нива
  • Търговски пазари
  • Клас на активите

Посочените по-долу лихвени проценти се прилагат за всяка сделка.

Клиентски нива

"Нормално" и "ВИП" са двата основни потребителски сегмента на OKEx, като всеки от тях има свои собствени нива или нива.

Нормалният потребител на OKEx има месечен обем на търговия под 5 милиона долара. Този сегмент е допълнително разделен на пет нива, базирани на OKB – собствения токен на платформата – притежания. Колкото по-голям е броят на OKB, държан от потребител, толкова по-висок е неговият ред и по-ниски такси, които те плащат.

Нормалните потребители могат да станат VIP потребители, ако имат минимален месечен обем на търговия от $ 5 милиона. Има седем нива за VIP потребители, а месечният праг на обема на търговия варира от 5 милиона до 1 милиард долара, докато дневният им лимит за теглене варира от 600 до 2000 BTC.

От VIP ниво четири потребители нататък могат да се възползват "отрицателен" такси за производители на различни пазари, като вечна търговия със суапове. Например потребителите на VIP ниво седем получават отрицателни такси за производители за всички пазари, включително спот, фючърси, суапове и опции, и следователно печелят такси срещу всяка поръчка.

Пазари и класове активи

Процентите на таксите за вземане и вземане също варират в зависимост от спот, фючърси, вечни суапове и пазари на опции и всеки от тези пазари има различни категории класове активи.

Активите, предлагани при спот търговия, се класифицират като клас A, B, C и промоционални. Фючърсите имат само активи от клас A и B, суаповете имат клас A, B и промоционални, докато опциите нямат конкретни класове активи, тъй като BTC, ETH и EOS са единствените криптовалути, налични за търговия.

Активите от клас А представляват основни криптовалути като BTC, ETH, LTC и OKB, докато други класове активи са подробно описани в Такси за търговия с OKEx страница.

Изчисления на таксите за търговия

Приложимите такси за търговия се изчисляват въз основа на най-високото ниво на потребителите във всички продукти за търговия, както е описано подробно в таблиците с такси по-долу за активи от клас А.

Тарифи за активи от клас А за нормални потребители

Тарифи за активи от клас А за VIP потребители

Например, ако потребителят има месечен обем на спот търговия от $ 10 милиона (VIP2), месечен обем на фючърсите от $ 200 милиона (VIP3) и месечен обем на опциите от $ 5 милиона (VIP1), таксата за търговия на потребителя се изчислява въз основа на най-високия ниво – VIP3 – и същото се разпростира и върху другите търговски дейности на потребителя на OKEx.

За пълни подробности относно структурата на таксите за различните класове активи, вижте това съобщение.

Уреждане на търговски такси

Таксата за търговия се урежда в единицата валута, която потребителят купува.

Например за двойката BTC / USDT, когато потребител купува BTC чрез USDT, таксата за вземане се приспада в BTC, докато когато потребителят продава BTC за USDT, таксата за вземане се приспада в USDT.

Такси за търговия, специфични за фючърсни договори

Освен таксите за производители и вземащи, потребителите трябва да са наясно с таксите за сетълмент на фючърси и таксите за принудителна ликвидация.

Такса за сетълмент се начислява при уреждане на фючърсен договор. Таксата е 0,03% за всички монети и жетони и се прилага както за нормални, така и за VIP потребители.

Принудителна ликвидация се извършва в следните сценарии:

  1. В режим на фиксиран марж, ако съотношението на маржа на поддръжката на потребителите е по-малко от 10% от маржа им за 10x лост.
  2. При частична ликвидация, ако съотношението на маржа за поддръжка на потребителите е по-ниско от минималното изискване за марж.

Потребителите плащат такса, когато настъпи принудителна ликвидация. Тази такса е равна на таксата за взимане на текущия слой на потребителя. Таксата за принудителна ликвидация се прилага и за непрекъсната суап търговия.

Такси за търговия, специфични за опционните договори

Търговците на опции трябва да са наясно с таксите за упражняване на опции, както и таксите за ликвидация и частична ликвидация.

Таксите за упражняване на опции се начисляват, когато потребителите упражняват своите опции. Тази такса е 0,02% и е приложима както за нормални, така и за VIP потребители. Еднодневните и двудневните опции са освободени от тази такса за упражняване и като правило ставката на таксата за договор за единични опции няма да надвишава 12,5% от премията на договора.

Таксата за ликвидация се основава на таксата за взимане на ниво 1 за нормални и VIP потребители, докато таксата за частична ликвидация варира в зависимост от нивото на потребителя и съответните такси за производител и участник. По време на частична ликвидация обаче се прилага отделна санкционна такса само за къси позиции, фиксирана на 0,2%, и е приложима както за нормални, така и за VIP потребители. Тази наказателна такса, когато се начислява, се инжектира в застрахователния фонд OKEx по време на сетълмента. Както таксата за частична ликвидация, така и таксата за ликвидация също не могат да надвишават 12,5% от премията на опционния договор.

Въпреки че това ръководство представя различните видове такси и тяхното прилагане към потребителските нива, можете да се свържете с нашия Център за поддръжка за допълнителни въпроси. Ако все още нямате акаунт в OKEx, можете да се регистрирате тук, за да започнете да търгувате и да получите бонус от $ 10.

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

Следвайте OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner