Комисията по ценните книжа на Онтарио е втората провинция, която забранява BitMEX

В скорошно обръщение към клиентите си в Онтарио, Канада, популярната борса за криптовалути BitMEX има съобщи напускането му от провинцията.

BitMEX отбелязва, че това отпътуване от най-гъсто населената провинция на Канада се дължи на принудителни действия, предприети от Комисията по ценните книжа на Онтарио (OSC). За съжаление, тъй като Онтарио представлява повече от една трета от населението на Канада, това е огромен удар за криптотърговците, използващи BitMEX.

За базираните в Онтарио потребители на BitMEX услуги, операциите трябва да бъдат прекратени на 1 септември 2020 г. – давайки на потребителите една седмица да подредят своите дела.

Завръщане в бъдеще?

Докато новините за тази оперативна забрана може да са обезсърчаващи за феновете на борсата, BitMEX изглежда остава оптимист по отношение на бъдеща възвръщаемост. В неотдавнашното си обръщение към клиенти от Онтарио BitMEX заяви,

„Подкрепяме усилията на регулаторите да помогнат за установяването на стандарти за криптовалутни продукти, които ще подкрепят напредъка на този бързо нарастващ клас активи. Ще продължим да работим с Комисията за ценни книжа на Онтарио, за да подкрепим нейните цели за пазара в Онтарио и ще поддържаме актуални нашите клиенти-резиденти в Онтарио. “

Въпреки че BitMEX не е изяснил мотивите зад забраната, оптимистичният му поглед за бъдещето би предполагал, че е възможно решение, което да гарантира спазването на законите за ценните книжа.

Забележка 21-327

Канадските провинции и територии се регулират индивидуално от субекти като OSC. С цел „хармонизиране“ на националния подход към законите за ценните книжа е създаден канадският администратор на ценни книжа (CSA), който се управлява от регулаторите на ценни книжа от всяка провинция и територия.

Причините за оттеглянето от провинция Онтарио не са напълно известни – може обаче да бъдат обяснени при разглеждане на последните съобщения от CSA.

В началото на 2020 г. докладвахме за канадските администратори на ценни книжа (CSA) и неговите прясно изготвени „Забележка 21-327’. Това известие привлече вниманието ни по това време, тъй като разглежда позицията на CSA относно борсите с криптовалути и как все още се прилагат съществуващите закони за ценни книжа.

По-конкретно, CSA отбелязва, че въпреки че борсата може да не хоства маркери за сигурност, „… транзакция, включваща криптоактив, може да бъде предмет на законодателство за ценни книжа, ако транзакцията не води до задължение за извършване и приемане на крипто актива, посочен в транзакцията, непосредствено след транзакцията. “

CSA продължава, като изяснява какво точно означава „незабавна доставка“ чрез следния откъс.

Обикновено ще считаме, че незабавната доставка е настъпила, ако:

 • платформата незабавно прехвърля собствеността, притежанието и контрола върху крипто актива на потребителя на платформата и в резултат на това потребителят е свободен да използва или да се занимава по друг начин с крипто актива без
 • по-нататъшно участие или разчитане на Платформата или нейните филиали и
 • платформата или който и да е филиал, запазващ какъвто и да е интерес към сигурността или друго законно право на крипто актива; и
 • след незабавната доставка на крипто актива, потребителят на Платформата не е изложен на риск от несъстоятелност (кредитен риск), риск от измами, риск от изпълнение или риск от професионална компетентност от страна на Платформата.
 • Следвайки костюм

  Въпреки че 1 септември остава само след седмица, жителите на Онтарио имат повече време от останалите канадци, които използват услугите на BitMEX. Квебек, втората по население провинция в страната, видя свой собствен провинциален регулатор на ценни книжа, Autorité des Marchés Financiers (AMF), налага собствена забрана за BitMEX през 2018 г. Между забраните, наложени и в двете, Онтарио и Квебек, около 60% от канадците вече са загубили достъп до BitMEX.

  С нетърпение, тези забрани за BitMEX може би са само началото на по-голяма тенденция. Ще видим ли други борси, които ще срещнат същата съдба през следващите месеци, тъй като регулаторите продължават да насочват повишено внимание към такива операции?

  Bitmex

  Основана през 2014 г., BitMEX е борса за криптовалути, която поддържа седалище в островната държава, Сейшелските острови. От старта си BitMEX успя да установи глобално присъствие, прераствайки в една от най-известните по рода си платформи.

  Изпълнителният директор, Артър Хейс, в момента ръководи операциите в BitMEX.

  Комисия по ценни книжа в Онтарио

  Комисията за ценни книжа в Онтарио (OSC) е регулаторен орган със седалище в Онтарио, Канада. OSC има за задача да осигури справедливи и прозрачни пазари за всички участници, чрез прилагането на Ontario’s Закон за ценните книжа.

  Главният изпълнителен директор, D. Grant Vingoe, в момента ръководи операциите в OSC.

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Our Socials
  Facebooktwitter
  Promo
  banner
  Promo
  banner