Комисар Хестър Пиърс получи втори мандат в SEC

От сега до 2025 г. светът на блокчейн може да очаква поне едно приятелско лице, което да пребивава в Комисията за ценни книжа и борси. По-рано тази седмица беше комисар Хестър Пиърс гласува успешно в следващ мандат в регулаторния орган.

Одобрение от сената

Гласуването, което се проведе на 6 август 2020 г., беше завършено от Сената на САЩ. Въпреки че никога не се гарантира резултат, това решение се очакваше от месеци, тъй като първоначалната номинация беше предложена шест месеца преди това, на 6 февруари.

История на несъгласието

Въпреки че има различни причини, поради които блокчейн и криптовалутната общност са се влюбили в комисар Пиърс – спечелвайки й името „Крипто мама“ – най-очевидните са предишните й изявления за несъгласие.

Декларацията за несъгласие просто се отнася до изразяване на убеждение, противно на това на другите, и техните действия. През последните няколко години комисар Пиърс многократно изрази несъгласието си.

Winklevoss Bitcoin Trust, 2018

Първото изказване на несъгласие, издадено от комисар Пиърс, се завъртя около отказа на заявление, базирано на биткойн, борсов фонд (ETF) през 2018 г. Докато основният мандат на SEC е да защитава инвеститорите, комисар Пиърс смята, че действията им правят точно обратното . Тя заяви, „… Загрижен съм, че подходът на Комисията подкопава защитата на инвеститорите, като изключва по-голяма институционализация на пазара на биткойн. По-голямото институционално участие би улеснило много от притесненията на Комисията по отношение на пазара на биткойни, които са в основата на неговия ред за неодобрение.

Борсово търгувани фондове (ETF), 2020 г.

В началото на 2020 г. комисар Пиърс повтори противоположната си позиция по отношение на криптовалутите и продуктите от тип ETF. По времето между първоначалното й изявление за фонда Winklevoss през 2018 г. и сега SEC продължи да отказва различни заявления – по същество удвоявайки позицията им. Тя заяви, „… Предупредих, че колебанието на Комисията да възприеме нови продукти и технологии пречи на иновациите в тази страна и заплашва да насочи предприемачите и възможностите, които те създават, към други юрисдикции. Действията на Комисията в тази област през последните осемнадесет месеца потвърждават тези опасения. Междувременно интересът на инвеститорите към експозиция към биткойн продължава да расте. “

Телеграма, 2020 г.

Този пример е най-новият от трите. Провеждайки се през юли 2020 г., по време на реч на Blockchain Week в Сингапур, комисар Пиърс засегна защо смята, че действията на SEC срещу Telegram са погрешни. Въпреки че нейната позиция не беше разкрита в официално изявление за несъгласие, все пак беше ясно. Тя заяви, „Telegram избра да прекрати правната си битка, като се разправи с нас. Не подкрепих споразумението, защото не подкрепих основното действие. Не подкрепям съобщението, че разпространението на жетони по своята същност включва транзакция с ценни книжа. “

Големи планове

Въпреки че може да е лесно да не се съгласите с връстниците си, комисар Пиърс гарантира, че тя е дала не само критики. Най-забележително е „Предложението за безопасно пристанище“ на комисар Пиърс. В предложението за безопасното пристанище компаниите биха се възползвали от „тригодишен гратисен период, в рамките на който биха могли да улеснят участието и развитието на функционална или децентрализирана мрежа, освободена от разпоредбите за регистрация на федералните закони за ценни книжа, стига да се спазват условията са изпълнени. ” Това е интересен и важен подход; времето доказа, че докато много базирани на блокчейн активи могат да започнат живота си като ценни книжа, те по-късно могат да се трансформират в различен клас активи. Такъв пример е изключително популярният Ethereum.

Ethereum, който проведе ICO в началото на жизнения си цикъл, оттогава се превърна във функционална децентрализирана платформа и токен. Този прост преход, който винаги беше планиран, позволи на Ethereum да се превърне от ценна книга в просто символ.

Прилагайки предложение като това, иновативните и добронамерени компании биха имали повече свобода за производство на продукти от следващо поколение, без да се страхуват от последиците от SEC (при условие, че компаниите отговарят на всички условия). Предложението за безопасно пристанище на комисар Пиърс може да бъде прочетено подробно тук.

Ново лидерство?

Въпреки че SEC запазва познато лице на комисар Пиърс, регулаторният орган скоро може да изглежда съвсем различно.

Макар разговорите да замряха за момента, настоящият председател на SEC Джей Клейтън е издигнат като кандидат за позиция като американски адвокат в Южен Ню Йорк. Ако това напускане настъпи, комисар Пиърс несъмнено ще бъде вълнуваща бъдеща заместител на позицията на председател.

Подобен ход несъмнено би бил придружен от различни подходи към блокчейн и крипто пазарите, тъй като комисар Пиърс ясно заяви, че вярва, че пазарите са тук в дългосрочен план. Времето ще покаже дали комисар Пърс ще се окаже да пълни тези обувки.

Комисия за ценни книжа и борси

Комисията за ценни книжа и борси (SEC) е американски регулаторен орган, натоварен да гарантира справедливи и прозрачни пазари. Това става чрез създаването и прилагането на различни закони, свързани с използването на ценни книжа.

Председателят, Джей Клейтън, в момента ръководи операциите в SEC.

В други новини

В началото на 2020 г. имахме късмета да завършим ексклузивно интервю със самата комисар Пиърс. В тази дискусия научихме повече за нейните подходи към крипто и блокчейн, както и този на SEC. За тези, които се интересуват да научат повече за комисар Пиърс, това интервю може да бъде намерено изцяло ТУК.

Promo
banner
Promo
banner