Три вида маркери за сигурност, които трябва да знаете – лидери на мисълта

Подобно на традиционната сигурност, защитният токен изпълнява същата функция, с изключение на това, че потвърждава собствеността чрез транзакции на блокчейн и също така прави възможна частична собственост. Федералните закони, които регулират ценните книжа, се прилагат и за жетоните за сигурност с цел да защитят инвеститорите на някои нива. Токените за защита са програмируеми. Токенизирането на ценни книжа на теория премахва необходимостта от трета страна чрез използване на интелигентни договори. Например, заем, „токенизиран“ на блокчейн, може автоматично да извършва плащания без използването на традиционен посредник като банка. Подробна статия за STO е написана от Moonwhale Ventures, която обсъжда по-задълбочено различните регулаторни изисквания наоколо маркери за сигурност.

Нека да разгледаме три общоизвестни типа защитни маркери:

 1. Капиталов токен
 2. Токен на дълга
 3. Токен на реални активи

Капиталов токен

Капиталовите токени представляват стойността на акциите, издадени от компания в блокчейна. Разликата между токена на собствения капитал и традиционните акции се крие в метода му за регистриране на собствеността. Традиционният запас се регистрира в база данни и след това записите се представят с хартиен сертификат. За ток на собствения капитал обаче той се записва върху неизменяем блокчейн, по същество дигитализиращ традиционните средства за запис. Притежаването на токен на собствения капитал дава на инвеститора част от печалбата на компанията и право на глас. Важно е да се отбележи, че тези токени не се ограничават само до ранните етапи на финансиране, въпреки че е по-често да се срещат компании, предлагащи своите токени по време на кръг от семена. Има три предимства на тази система:

 • Позволява на инвеститорите да инвестират в блокчейн компании, като същевременно спазват закона за ценните книжа
 • Нов модел за набиране на средства за ранни стартиращи компании
 • Рамка за регулаторите за оценка на набирането на средства по проекта

ICO предоставиха възможност на ранните стартиращи компании да търсят финансиране чрез комунални токени. Той обаче е подложен на сериозен контрол от властите, тъй като комуналните токени не представляват собственост на компанията. STO гарантира, че усилията им за набиране на средства са в съответствие със закона за ценните книжа. Един пример за предлагане на токен на акции е Докумо. Те ще стартират едно от първите предложения в света на акции за финансиране, за да финансират своята бизнес инициатива, за да стимулират масовото приемане на безхартиени технологии за документи. Техните токени DCMO представляват действителната собственост в Documo.

Токен на дълга

Дългови ценни книжа, които включват облигации, банкноти, дългови инструменти

Токените за сигурност, основани на дълга, представляват дългови инструменти като ипотеки на недвижими имоти и корпоративни облигации. Цените на тези токени се диктуват от два фактора: риск и дивидент. Средният риск от неизпълнение при ипотека на недвижим имот не може да бъде оценен по същия начин като облигацията на компания преди IPO. Следователно, моделирането на цената на ценна книга след риск и дивидент е ключово. В условията на блокчейн, интелигентният договор, представляващ маркер за ценна книга, трябва да включва операции като условия за изплащане, които диктуват модела на дивидент, но също така да включва различните рискови фактори на базовия дълг.

Ползите от токенизирането на дълга включват:

 • Фракциониране

Фракционирането на дълговите инструменти носи нови възможности за по-голям обхват на инвеститорите

 • Фючърси

Токенизирането на фючърсни договори и деривати може да отвори цял свят от нови възможности. В резултат на това те могат да внесат огромна ликвидност на токенизирания пазар, благодарение на неговия характер на силно стимулиране. Той също така осигурява чудесен начин за хеджиране на портфейли.

 • Размер на пазара

Настоящият публичен пазар, който включва облигации и дългови ценни книжа, е на стойност 100 трилиона долара. Ако токенизацията е следващата еволюционна стъпка за финансовите инструменти, потенциалът за дългови базирани жетони може да бъде огромен.

 • Дивиденти

Разликата между дивидентите от собствения и от дълга е неговата редовност. Дивидентите от облигации обикновено са по-чести от собствения капитал, тъй като дивидентите от собствения капитал силно зависят от представянето на основните компании.

Токени за реални активи

токенизиране на стоки в селското стопанство, метали, животновъдство и енергетика

Този тип токен представлява собственост върху определен актив като недвижим имот или стоки. Обезпечените със стоки токени разглеждат въпроси на доверието, тяхната неефективност и сложността на транзакциите, които обикновено включват множество страни. Технологията Blockchain позволява прозрачен запис на сложни транзакции, проследяване на стоки и намаляване на измамите, което изглежда го прави естествено подходящ за стоковия бизнес.

Токените могат да се използват като виртуални валути, които имат същите характеристики като всяка стока (като злато), която може да се търгува с намерение за печалба. Криптовалутите, обезпечени със стоки, включват жетони, свързани със злато, сребро и петрол. И всяка от тези стоки има своите предимства и недостатъци.

Обезпечените със стоки стабилни монети са едно от най-вълнуващите събития в крипто света. Стоки като злато или диаманти, които дават на жетоните стабилност и стойност.

Няколко примера:

 1. Банани – криптовалута, подкрепена от банани.
 2. Канабиум – подкрепено с течни екстракти от канабис от легални източници
 3. PowerLedger – подкрепена от възобновяемата слънчева енергия.
 4. “El Petro” – с масло. Икономиката на Венецуела рязко спада.
 5. Диамантите са лесна за изкупуване стока с добър потенциал за скоро отключен пазар. Сред стоките диамантите са едни от най-стабилните по стойност. Докато златото, среброто и други стоки са изложени на финансовите пазари и капризите на спекулантите, диамантите остават стабилни повече от три десетилетия (радвайки се на положителна оценка).

Пазарът на STO днес

По отношение на тези три вида маркери за сигурност, по-голямата част от проектите, които предлагат маркера, са с недостатъчно качество. Има няколко чудесни примера за токени на реални активи като проекта, ръководен от Inveniam Capital Partners за токенизиране на сделки с недвижими имоти и дългове на стойност 260 милиона долара. Въпреки това, купувачите трябва да държат най-малко 10 милиона долара в Crypto, за да участват и да закупят минимум 500 000 щатски долара. Ясно е, че светът на маркерите за сигурност е насочен основно към институциите.

Ще отнеме значително време, за да се включи истинската красота на първоначалните предложения на монети в символите за сигурност. Първоначалните предложения за монети демократизират процеса на набиране на средства, който е бил отворен само за по-големи институции и акредитиран инвеститор. Представете си свят, в който студент, живеещ в Аржентина, може да притежава акции на компания със седалище в Русия просто от телефоните си. Но засега аржентинският студент трябва да изчака и да продължи с настоящите начини за инвестиране в маркери за сигурност. Пазарът на STO определено трябва да се следи през следващите години, докато се опитваме да революционизираме финансовите пазари.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner