Регулираните цифрови активи поемат през 2020 г. – Лидери на мисълта

2018 г. беше марката на водата за първоначално предлагане на монети (ICO), когато 1253 нови монети събраха 7,8 милиарда долара. През 2019 г. този пазар на „Дивия Запад“ премина от бум към крах. Доларите, набрани в ICO, спаднаха с 95% в сравнение с 2018 г. и Комисията за ценни книжа и борси (SEC) продължава да обявява нови действия срещу различни ICO играчи за измами и нерегистрирани издания. Шерифът е дошъл в града.

Регламент, мой стар приятел

Не е утеха за инвеститорите, загубили милиони в ICO измами, но те бяха част от естествената еволюция на пазара. Законите, уреждащи традиционните ценни книжа, първоначално са били вдъхновени от лоши действащи лица като „кофички“, които се появиха, когато друга нова технология, телеграфът, променяше финансовите пазари. Решението на SEC да предприеме мерки срещу цифровите активи и да приложи същите тези закони към блокчейн ценните книжа е добра новина за участниците на пазара.

Блокчейн ценните книжа имат потенциала да повишат ефективността, да намалят разходите, да осигурят по-голяма прозрачност и да намалят риска. Финансовата индустрия обаче не може напълно да реализира потенциала на блокчейн ценните книжа без публичен пазар и регулирана екосистема, за да поддържа пълния им жизнен цикъл. Това означава напълно съвместимо издаване, инвестиране, търговия, сетълмент и попечителство.

Правителствата по целия свят работят за създаването на необходимите рамки в собствените си юрисдикции. Това намалява риска от инвестиране в блокчейн ценни книжа чрез въвеждане на защити за инвеститори, свързани с традиционните пазари. Въпреки че различните юрисдикции имат различни изисквания към регулираните субекти, инвеститорите, търговците и потребителите, има четири общи области:

  • Разпределение – как се създават маркери за сигурност и защо и как се доставят на собствениците им?
  • Попечителство – къде се води крайният отчет за собствеността и от кого?
  • Докладване и водене на записи – какви допълнителни регулаторни изисквания се поставят пред участниците, като услугите на трансферни агенти?
  • Специфични процеси – какви допълнителни процеси са необходими, например за преместване на маркери за сигурност между личния и главния портфейли?

SEC и Органът за регулиране на финансовата индустрия (FINRA) са установили насоки във всичките четири области чрез поредица от съобщения, включително доклад за DAO и съвместно изявление относно брокерско-дилърско попечителство на цифровите активи. Необходимата рамка на САЩ най-накрая е налице, за да позволи на регулираната публична търговия с блокчейн ценни книжа да цъфти.

Ако сокът не изглежда така

Паралелно с тези регулаторни разработки компаниите се втурнаха да създават необходимата пазарна инфраструктура. Критичните компоненти са налице и тази година предстоят още. Въпросът за тези, които обмислят дали да участват: заслужава ли сокът от тази версия 2.0 на дигиталните активи? Отговорът ще бъде положителен, ако блокчейн пазарът на ценни книжа изглежда като надграждане на традиционните пазари, което ще изисква две ключови ползи за инвеститорите и компаниите, които искат да наберат пари.

Първият е ефективността. Блокчейн ценните книжа трябва да премахнат тромавите системи за данни и ръчните процеси, базирани на хартия, при традиционната търговия с ценни книжа. Потенциалът е налице, но изпълнението е всичко, както се казва. Приложен правилно, блокчейнът може ефективно да поддържа целия жизнен цикъл на цифровите активи от издаването и инвестирането чрез търговия, сетълмент и попечителство.

Втората полза е интелигентният надзор. За да бъде жизнеспособен в дългосрочен план, пазарът на ценни книжа в блокчейн трябва да бъде напълно съвместим не само за задоволяване на регулаторите, но и за създаване на ликвидност. Той трябва да предостави на инвеститорите удобен достъп до прозрачност, предпазни мерки за сметките и регулирана търговия. Това ще изисква интеграция с традиционните брокерски акаунти, както и интуитивен потребителски интерфейс.

Станах толкова вцепенен

Надявах се да премина през тази статия, без да използвам „прекъсване“, защото знам, че всички сме вкочанени в концепцията. За съжаление непрекъснато чувам, че блокчейн ценните книжа ще нарушат финансовите пазари. Казах го сам! Но реалността е, че блокчейн ценните книжа са еволюция, а не революция. Същата година, в която ICO достигна своя връх от 7,8 милиарда долара, традиционната индустрия за ценни книжа в САЩ повдигнати 2,4 трилиона долара. За да се превърнат блокчейн ценните книжа в основен клас активи, те не могат да останат на острова на личните портфейли. Те трябва да бъдат купувани, държани и продавани от инвеститори на дребно, институции и съветници чрез традиционни системи за търговия и брокерски сметки. Това може да се случи още тази година.

Promo
banner
Promo
banner