Оливър Сая, главен изпълнителен директор на Fraxtor Capital – Интервюта

Имате интересна и разнообразна житейска история, след като сте прекарали 17 години в държавната служба като офицер от ВВС на Република Сингапур и пилот. Как преминахте от такава кариера към стартирането на първата си компания за инвестиции в недвижими имоти Hanson Court Pte Ltd?

Имах две страсти, израствайки. Единият беше авиацията, а другият беше инвестиция в недвижими имоти. Записах се като пилот във ВВС, когато бях на 19 години и ми беше предложена държавна стипендия за продължаване на обучението ми в Австралия. На 21 години купих първия си търговски имот, който беше търговска единица в търговски център в Сингапур. По времето, когато завърших на 23 години, бях продал единицата за продажба на дребно за приблизително двойна цена на закупуване, като ми донесе повече от 10 пъти възвръщаемост на собствения капитал. Бях толкова заинтригуван от това, че нямах търпение да купя следващия си имот, този път жилищен блок в Сингапур. Продадох тази единица шест години по-късно за повече от два пъти по-висока от покупната цена.

Знаех, че се занимавам с нещо. Затова създадох моето семейно инвестиционно превозно средство Hanson Court Pte Ltd (кръстено на първия имот, който придобихме), след като завърших пилотското си обучение във ВВС през 2009 г. (по време на финансовата криза). Продължихме да купуваме десет търговски и индустриални единици в Сингапур, със стратегия за добавяне на стойност към активите чрез подобряване на активите. По този начин успяхме да увеличим значително приходите от наем и продадохме дяловете пет години по-късно, постигайки над 40% IRR (p.a.).

След като служих 17 години, през 2018 г. напуснах ВВС, за да се съсредоточа върху стартиращия ми Fraxtor.

За да запознаете по-добре нашите читатели, бихте ли споделили с нас какво прави Hanson Court Pte Ltd?

Hanson Court Pte Ltd е създадена като компания за инвестиции в имоти в Сингапур. По време на финансовата криза през 08/09, ние придобихме много търговски и индустриални активи за по-ниска оценка и ги държахме, докато пазарът се възстанови, спечелвайки ни повече от 40% IRR. В момента все още инвестираме в търговски единици в Сингапур, а също така сме се впуснали в чужбина в Китай, за да развием имоти.

Имаше ли нещо, което видяхте или опитвахте да управлявате Hanson Court, което ви вдъхнови да стартирате Fraxtor, компания, специализирана в предлагането на токенизирани и финансирани от много хора недвижими имоти?

Чрез моя опит с инвестирането в собственост разбрах, че някои проблеми могат да бъдат решени чрез символизиране. Първо, големите капиталови разходи, необходими за закупуване на имот, затрудняват инвеститорите да диверсифицират портфолиото си. Второ, липсата на ликвидност на инвестицията я прави непосилна за хората, които искат да инвестират в краткосрочен план. Трето, получаваше достъп до световния пазар на недвижими имоти. Ноу-хау, необходимо за извършване на надлежната проверка на имота и дори за структуриране на инвестицията, затруднява физическите лица да инвестират в чужбина.

С платформа като Fraxtor, можем да позволим на инвеститорите да инвестират съвместно с нас от едва $ 10 000 и да се насладят на безпроблемно инвестиционно изживяване.

Бихте ли разяснили как Fraxtor произвежда в кой имот да инвестира?

В момента се фокусираме върху опортюнистични проекти и проекти с добавена стойност на зрели пазари като Австралия, Япония, Сингапур и Европа (включително Великобритания). Това са пазари, на които екипът ни е и по-опитен.

Първо, разглеждаме два ключови фактора: местоположение и потенциал. Местоположението е нещо, което не можем да променим. Следователно е от съществено значение да се избират проекти въз основа на достъпността и желателността на местоположението на актива. Потенциалът е това, което можем да отключим в имота чрез инициативи за преустройство или подобряване на активи. Това според нас би ни позволило да увеличим стойността на имота.

След това разглеждаме финансовото структуриране на актива. Ние разглеждаме най-добрия начин да структурираме капиталовия пакет на инвестицията, за да максимизираме възвръщаемостта за инвеститора. В настоящата пазарна ситуация разглеждаме 10 +% IRR за проекти с добавена стойност и 15 +% IRR за опортюнистични проекти.

Проекти, които отговарят на нашите критерии, ще бъдат представени на нашия инвестиционен комитет за подбор.

Колко дълго се държат имотите? Целта е да ги наемете или да ги обърнете за капиталови печалби?

Продължителността на периода на държане зависи от вида на собствеността и стратегията, която приемаме. За нашите проекти за развитие се стремим да продадем активите възможно най-скоро, за да отключим възвръщаемостта за нашите инвеститори. Това вероятно ще отнеме между 1,5 до 3 години. За нашите инвестиционни проекти целта е да добавим стойност към активите чрез инициативи за подобряване, да увеличим нетния оперативен доход и впоследствие да ги продадем за капиталови печалби. Това би отнело между 3 и 5 години.

Издават ли се месечни или тримесечни актуализации за инвеститорите? До какъв тип информация имат достъп?

Инвеститорите се актуализират, когато и когато има актуализации на имота. Инвеститорите имат достъп до информационния меморандум за имота, както и до проучването на финансовата осъществимост, което направихме за проекта.

Къде е регулиран Fraxtor и какви лицензи има?

Понастоящем Fraxtor е освободен от лицензиране в Сингапур, тъй като се занимаваме само с акредитирани инвеститори.

Бихте ли ни разказали за някои от настоящите инвестиции, които предлагате, като местоположението и типа на имота?

Настоящият ни проект е да преустроим жилищен поземлен имот в Сингапур. Имотът се намира в имението Adelphi Park по протежение на Upper Thomson Road. Планираме да разрушим съществуващия имот и да построим две полуфабрикати на терена.

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите с нашите читатели?

Fraxtor скоро ще разшири дейността си в Австралия и ние сме в процес на получаване на австралийски лиценз за финансови услуги.

За да научите повече, посетете Fraxtor Capital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner