Пазарът на биткойн фючърси все още е оптимист след корекция на Деня на благодарността от 3000 долара

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx. 

След като се повиши в продължение на седем последователни седмици, Bitcoin (BTC) изпита първата си голяма корекция точно преди празника на Деня на благодарността. Следобед на 25 ноември, цената на BTC първо достигна най-високото ниво от около 19 500 долара, според цената на индекса на OKEx BTC, но след това започна рязък спад, губейки важни краткосрочни и средносрочни подкрепа от 18 900 и 17 400 долара от края на деня.

Мащабният спад предизвика най-големите ежедневни ликвидации на пазара на деривати от 12 март – общо 1,335 милиарда долара на големи борси. Всички търговци, които са купували на спот пазара през последните осем дни, също са в капан.

Докато BTC индексът в момента е 16 800 щатски долара, OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225) търгуват около 17 050 долара с премия от 250 долара, или около 1,45%, над цената на индекса. 

В миналия седмичен фючърсен петък статия, ние отбелязахме как пазарът очакваше отстъпление, а търговците печелеха печалби. Но въпреки че цената на BTC спадна $ 3000 през тази седмица, оптимизмът на пазара изглежда далеч не е смазан.

Както съотношението BTC дълг / къс, така и коефициентът на маржин кредитиране са се повишавали, което показва бик на дребно. Освен това отвореният интерес на CME изпреварва други борси за първи път след корекцията, което показва, че институционалните инвеститори също залагат на бъдещето на биткойн.

OKEx BTC Quarterly Futures (BTCUSD1225), от 8:00 ч. UTC на 27 ноември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели. 

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението BTC дълъг / къс достигна скорошен връх от 1,12, след като цената на индекса проби 19 000 долара във вторник, а след това падна рязко до 0,95 в рамките на 24 часа, което показва, че търговците влязоха в къси позиции, за да защитят печалбите си.

Друго наблюдение е, че когато цената падна до 17 000 долара в четвъртък, съотношението дълъг / къс внезапно се повиши до 1,12, отразявайки стремежа на търговците на дребно да купуват дип. В резултат на това цената за кратко се възстанови до 17 400 долара, преди второ отдръпване да достигне до 16 200 долара.

Съотношението дълги / къси все още се движи около 0,95 – и в сравнение с историческите му данни през последните няколко седмици, това показва, че настроенията на дребно все още са предимно бичи.

Време за събиране на данни: 11/20 6:00 ч. UTC до 27/11 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

Оптимизмът на пазара се отразява в премията за тримесечни фючърси. След като цените се счупиха над 19 200 долара в сряда, премията достигна скорошния връх от 400 долара, или 2%. Тъй като декемврийските тримесечни фючърси, които изтичат след по-малко от месец, тази премия е относително много висока.

Въпреки това, прекомерните нива на премиите също са индикация за предстоящ обрат на пазара. Базата на BTC вече се връща на $ 250, или 1,4%, което по същество е същото като миналия петък, което показва, че оптимизмът на пазара все още е непокътнат.

Освен това, в сряда наблюдавахме, че цената на вечния суап на BTC се е повишила, когато процентът на финансиране е надхвърлил 0,1%. Отчитайки 0,01% до 0,03% като нормален диапазон на лихвите за финансиране, цифрата от сряда показва, че търговците на дребно преследват ценовото рали.

Време за събиране на данни: 11/20 6:00 ч. UTC до 27/11 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

В сряда отвореният интерес достигна рекорд от 1,3 милиарда долара. Огромното отстъпление на цените, което последва, накара пазарите на деривати да кървят и OI спадна с 200 милиона долара за два дни.

В момента OI на OKEx от 1,1 млрд. Долара е надминат от 1,16 млрд. Долара на CME, според данните на skew, и това показва до известна степен, че институционалните инвеститори все още имат доверие на пазара, след корекция. 

Време за събиране на данни: 11/20 6:00 ч. UTC до 27/11 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC показва постепенно нарастване от 8,0 на миналия петък на 10,6. Коефициентът на маржин кредитиране продължава да расте дори когато цената се срива, което показва, че търговците на дребно вярват, че дъното е близо.

Време за събиране на данни: 11/20 6:00 ч. UTC до 27/11 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Цената на BTC може да влезе във фаза на консолидация в краткосрочен план поради корекцията от $ 3000 в четвъртък. Предишната зона за търговия от втората седмица на ноември – т.е. $ 15 800 до $ 16 400 – ще осигури известна подкрепа за BTC. От друга страна, средносрочната подкрепа от 17 400 долара от миналата седмица се обърна към съпротива.

Ако цената не може скоро да се измъкне от диапазона от 17 400 до 17 600 долара, пазарът може да отслабне, особено след като китовете отново депозираха големи суми от BTC на борсите. В средносрочен план обаче участниците на пазара – както институционални, така и на дребно – остават уверени, както беше подчертано по-горе.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner