Как стартирането на фючърсите CME ETH тази седмица се различава от фючърсите на BTC през 2017 г.

По-подробен поглед върху пускането на фючърсите на Ether на CME и неговото потенциално въздействие върху цената на ETH

Етерните фючърси стартираха на търговската борса в Чикаго на 7 февруари 2021 г. Очакваният инструмент е първият по рода си за родната монета от мрежата Ethereum – идва от утвърдена, световно известна борса.

В този доклад на OKEx Insights ние разглеждаме новия продукт на CME и неговите последици за пазара на ETH. По този начин анализираме неотдавнашното ценово действие на ETH и го сравняваме с ценовата история на BTC преди, по време и след пускането на фючърсите на CME Bitcoin – тъй като предишните тенденции в последния може да хвърлят светлина върху потенциалните бъдещи движения на цените на ETH.

Но първо, бърза бележка – днешната криптовалутна индустрия е различна от тази от края на 2017 г. Следователно, надеждността, с която ценовата история на BTC може да информира собствената траектория на ETH, остава да се види.

По-подробен поглед върху фючърсите на CME Ether

ETH фючърсите на CME са нов финансов инструмент, уреден в брой, базиран на цената на родната монета на Ethereum. Те търгуват под продуктовия код "ETH" между 23:00 и 22:00 UTC, от неделя до петък. Всеки договор е за 50 ETH и е котиран в текущата цена USD / ETH, според CME CF Ether-Dollar Reference Rate. Важното е, че договорите изтичат в последния петък на съответния месец на договора.

CME е най-голямата борса за деривати в света. Той рутинно вижда ежедневни обеми и открит интерес за десетки милиарди долари. Докато OKEx и други места за търговия предлагат собствени фючърсни договори за ETH от известно време, влиянието, което CME оказва на традиционните пазари, със сигурност прави много за легитимирането на Ethereum към нов клас инвеститори.

Доминирането на ETH на пазара се увеличи след обявяването на CME

В седмиците, откакто CME обяви фючърсите на ETH на 16 декември, цената на ETH се увеличи от около 662 долара до неотдавнашния рекорд от над 1825 долара. Въпреки това, почти всяка голяма криптовалута претърпя значително значително увеличение на цените през същия период. Следователно е трудно да се прецени истинското въздействие, което новият инструмент вече е оказал върху цената на родния актив на Ethereum.

Въпреки това, сравненията между общата капитализация на криптовалутата и тези на BTC и ETH предполагат, че одобрението на CME за одобрение е насърчило пропорционално повече покупки на ETH. По отношение на процентните печалби между първоначалното обявяване и пускането на пазара на 7 февруари, ETH изпревари както по-широкия пазар, така и BTC.

На малко над 67 млрд. Долара на 16 декември, пазарната капитализация на ETH набъбна до над 192 млрд. Долара – увеличение с приблизително 186,5% – с пускането на фючърсите в ETH. За същия период пазарът на BTC нарасна от 365 млрд. До 725 млрд. Долара – ръст от около 98,6%. Общият пазар на криптовалути се е увеличил от 574,1 милиарда на 1,2 трилиона долара, или приблизително 110%.

Пазарната капитализация на ETH се е увеличила с около 186,5%, откакто CME обяви фючърсите за ETH. Източник: CoinGecko

Нарастващото пазарно доминиране на ETH спрямо останалата част от индустрията също предполага особен ентусиазъм за ETH след обявяването на CME. Отчитайки 11,64% от цялата криптовалутна индустрия на 16 декември, общият пазарен дял на ETH достигна над 17,5% на 5 февруари, според данни от TradingView.

"Този път е различно"

В навечерието на фючърсите на ETH, много наблюдатели побързаха да напомнят на най-еуфоричните ефирци за дебюта на BTC в CME. След обявяването на подобно свръхпроизводството на криптовалута на 31 октомври 2017 г., цената на BTC / USD се повиши от около 6500 долара.

Той достигна своя връх малко под $ 20 000 на 16 декември, ден преди стартирането на фючърсите на CME за Bitcoin. Веднага последва едногодишен мечи пазар, който потисна цените на BTC до минимуми от около 3220 долара до декември 2018 г..

Цената на BTC падна с около 83% между декември 2017 г. и декември 2018 г. Източник: CoinGecko

Подобно на BTC в края на 2017 г., ETH достигна нов рекорд за всички времена в дните, непосредствено предшестващи стартирането на фючърсите на CME. По-широкият контекст около двете събития обаче е напълно различен. BTC фючърсите започнаха да се търгуват след няколко месеца параболични печалби. Водещата криптовалута проби предишния си рекорд на 4 януари 2017 г. – почти година преди стартирането на фючърсите на BTC. До декември пълна спекулативна мания, движена отчасти от първоначалната лудост, предлагаща монети, беше обхванала пазара. Всичко, свързано с блокчейн, беше получаване ненужно внимание на инвеститорите. Хип-ходът изтласка цената на BTC над максимума от 1130 долара, определен в края на 2013 г., с над 1600%. Погледнато назад, издухването беше неизбежно.

За разлика от това, фючърсите на ETH стартираха на пазара, за което мнозина смятат, че е началото на многомесечен бичи пазар. Когато CME пусна инструмента тази седмица, цената на ETH наскоро беше надминат досегашният си рекорд от около 1450 долара за всички времена. В действителност, в дните от пускането на пазара, втората класирана цифрова валута по пазарна капитализация продължи своето изкачване – достигайки нов връх над 1825 долара на 10 февруари.

В случая на ETH, легитимността, която носи изстрелването на CME, може да допълни скорошното изваждане от рекорда. След години, търгуващи се под върха на пазара, новите върхове често водят до по-голям ръст – вместо до продължителна корекция.  

Криптовалутната индустрия е по-зряла през 2021 година

В подкрепа на аргумента за продължаване на ETH е и повишената зрелост на пазара на криптовалути през 2021 г. Биковата кампания за 2017 г. беше насочена към търговията на дребно. За разлика от това, доказателствата показват, че днес нараства институционалният интерес към BTC и ETH.

Grayscale, най-големият мениджър на цифрови активи, изкупува огромни количества ETH през последните месеци. В своите активи на 10 февруари, които са оповестени от ръководството, компанията съобщи ETH притежава 5,4 милиарда долара.

Разпределението представлява повече от 200% увеличение от 1,79 милиарда долара деклариран в деня, в който CME обяви своите фючърсни договори за ETH. Инвестиционната компания, благоприятстваща институциите, подкрепи нарасналите си покупки в доклад от февруари подробно Стойността на Ethereum за клиенти.

Анализаторите смятат, че потенциалът на децентрализираното финансиране може също да привлича институционални инвеститори в ETH. Докато специфичните за протокола експлойти и уязвимости на интелигентни договори продължават да представляват бариера за влизане пред най-големите мениджъри на пари на планетата, някои коментатори вярвам че институциите инвестират в ETH като начин да се възползват от растежа на все още високорисковия сектор.

Как фючърсите на CME могат да повлияят на цената на ETH

Въпреки че са уредени в брой и не изискват действителни ETH да сменят собствениците си, стартирането на фючърсите на Ether изглежда допълващо към все по-възходящите настроения около Ethereum. Въпреки че новият продукт е малко вероятно да предизвика многогодишен мечи пазар, има доказателства, които предполагат, че самите договори могат да повлияят на цената на ETH в по-кратки срокове.

Въвеждането на фючърсни договори позволява на песимистите да залагат на амортизацията на цените, създавайки ценови натиск надолу върху базовия актив. Многобройни изследвания са проучени връзката между спот цената на BTC и търговията с фючърси. Всъщност някои дори предполагат, че предлагането на фючърси на биткойн на CME е отчасти усилие контрол Цената на BTC.

Подобно на новия продукт ETH на CME, фючърсите на BTC на борсата изтичат в последния петък на съответния месец на договора. Анализ на BTC и други пазари бележки увеличен обем и нестабилност около датите на валидност на фючърсите.

Акции.com заключава че разпродажбите обикновено предхождат изтичането на договора, като цената на BTC често се отскача в рамките на 24 часа, непосредствено след това. По същия начин, 2019 доклад от Arcane Research наблюдава среден спад на цените на BTC от 2,27%, заедно с скокове в обема и нестабилността, през дните, предхождащи изтичането. Вероятни причини за такива променящи се пазарни показатели са внезапното разместване на позициите на търговците с наближаването на изтичането, заедно с усилията на най-големите участници на пазара да променят благоприятно цената.

Подобно на подготовката за пускането на фючърси на BTC, новият дериват на CME вече е оказал положително въздействие върху цената на ETH. Приемането от едно от най-големите места на търговията на планетата насърчи по-големи институционални покупки, както се вижда от нарастващото разпределение на ETH на Grayscale.

Въпреки това, настъпвайки в рамките на напълно различни фази на съответните им пазарни цикли, продължителното разпродажба на ETH след старта на фючърсите изглежда малко вероятно. Ентусиазмът за Ethereum – частично задвижван от нарастващия сектор DeFi, който поддържа, и отчасти от възходящите ценови действия в BTC – изглежда се натрупва, но не е близо до високата температура в края на 2017 г..

В края на първата седмица на търговия е твърде рано да се определи дали тези наблюдения, извлечени от тенденциите около изтичането на фючърсите на BTC на CME, ще останат верни за цената на ETH. Въпреки това, като се има предвид, че BTC проявява същите общи тенденции като по-традиционните пазари около фючърсите, може да бъде справедливо да се заключи, че ETH ще се държи по подобен начин. Дните, предхождащи последния петък на месеца, със сигурност ще бъдат тези, които трябва да се наблюдават за тези, които активно търгуват с най-важните алткойни.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner