Цената на биткойните остава хладка, тъй като DeFi Boom продължава да краде Limelight

Миналата седмица се наблюдават големи централизирани борси, подкрепящи пространството на DeFi. Водени от OKEx, гигантите на CEX не само са изброили множество токени DeFi, но са представили и иновативни продукти, като OKB Staking, които са добре приети от участниците на пазара.

Общата стойност, заключена в OKB Staking, надхвърли $ 200 милиона в понеделник, с повече от 16 000 участници. Този ход значително намалява бариерите пред търговците на дребно, участващи в DeFi, без допълнителни разходи за газ по веригата.

OKB също се повиши рязко през последната седмица, както поради увеличеното търсене, така и поради намаления тираж, като нарасна с 17,87%, за да стане един от водещите изпълнители.

Биткойнът (BTC), от друга страна, показа малко ентусиазъм миналата седмица, като намали незначителните 0,08%, след като няколко пъти тестваше марката от 10 000 долара. Водещата дигитална валута започна възстановяване в сряда и достигна седмичен връх от $ 10 580 рано сутринта в неделя – според цената на индекса OKEx BTC – преди да спадне, за да затвори седмицата на $ 10 300.

Polkadot (DOT) беше друг алткойн, който се представи добре миналата седмица, като се покачи с 8,93%, заемайки петото място по пазарна капитализация. Междувременно Chainlink (LINK) падна на шесто място в класацията за пазарна капитализация, след като спадна с 9,07%. Етерът (ETH) остава предимно непроменен, с незначителен 0.44%, докато EOS и TRON (TRX) намаляват съответно със 7.44% и 5.09%.

Седмични връщания на основните криптовалути, 9 / 7–9 / 13. Източник: TradingView

Разглеждайки токените DeFi, yearn.finance (YFI) и Loopring (LRC) превъзхождаха конкурентите благодарение на предстоящите им обяви на Coinbase Pro, като им даваха седмична възвръщаемост от съответно 44,78% и 37,27%. DFI.money (YFII), YFI вилица, също реализира 30.43% седмична печалба.

Седмични връщания на основните DeFi токени, 9 / 7–9 / 13. Източник: TradingView

Най-лошо представящият се токен в сектора DeFi беше SushiSwap (SUSHI), спад от 28,57%. SUSHI затвори седмицата на ниво от 2,20 долара, спрямо седемдневния си връх от 3,50 долара.

Общата стойност, заключена в SushiSwap, също е спаднала рязко, след като понижи наградите на блока този уикенд. TVL спадна до 808,3 милиона долара – спад от 42,74% през последните 24 часа, според Данните на DeBank. Преди това TVL на SushiSwap достигна 1,5 млрд. Долара и беше класиран на първо място. Интересно е да се отбележи, че на 9 септември SushiSwap успешно мигрира 800 милиона щатски долара от Uniswap, заради земеделски производители, търсещи SUSHI блок награди.

Този път, поради огромното нарязани блокови награди от 1000 до 100 SUSHI, търсещият печалба характер на фермерите за добив доведе до оттегляне на ликвидността много бързо. Неговите 14 милиона долара на стойност обратно изкупуване и 2 милиона долара въздушни капки изглежда не са помогнали много на цената.

Обща стойност, заключена в топ 10 проекта DeFi – 9/14. Източник: DeBank

В същото време забелязахме, че TVL на Uniswap се е повишил с 62,63% през последните 24 часа. Uniswap и SushiSwap са дори много по-различни, що се отнася до броя на 24-часовите потребители и броя на транзакциите.

Uniswap V2 срещу SushiSwap. Източник: DeBank

Освен това, поради високата доходност, която се предлага в DeFi, са били близо 100 000 BTC "преместени" към блокчейна Ethereum, според Данни от DeFi Pulse. Най-популярният проект за кръстосана верига от BTC към ETH е опакованият биткойн, който представлява повече от 66% или 53 000 от всички кръстосани вериги BTC.

BTC заключен в DeFi. Източник: DeFi Pulse

Разглеждайки Bitcoin, видяхме как CME пуска най-новите (към 8 септември) биткойн фючърси данни за позицията. Биткойнът падна с повече от 2000 долара във времевата рамка, съответстваща на този доклад, и данните отразяват възможните реакции от институционални инвеститори.

Можем да видим, че отворената лихва рязко е спаднала от рекорд от 11 617 на 8 198, достигайки най-ниското си ниво от 7 юли и всички видове сметки са претърпели намаление на позициите.

Забележително е, че дългите позиции в сметки на фондове с ливъридж спаднаха от 4 271 на 2 758, докато късите позиции паднаха от 6842 на 4661 за същото време. Сметките на фондовете с ливъридж са имали многократни печалби след увеличаване на късите си позиции миналата седмица, но текущите намаления на позициите отразяват тяхната несигурност относно посоката на цените на биткойн.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой дългове на ливъридж фондове спрямо шортове. Източник: Quandl.com

Поглед напред тази седмица

Федералният резерв ще проведе още едно заседание на Федералния комитет за отворен пазар тази седмица – последното преди президентските избори.

След пет последователни месеца на рязко нарастване, американските акции навлязоха в корекционен период от началото на септември. Като се има предвид как Bitcoin все още е свързан с пазара на акции, търговците трябва да обърнат внимание на представянето на американските акции тази седмица.

В крипто, OKEx обяви трансформация на OKChain в OKExChain, Coinbase Pro ще изброи YFI и LRC, а UniTrade (TRADE) ще пусне официалната си платформа на 30 септември.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Promo
banner
Promo
banner