Биткойн липсва посока, тъй като институционалните инвеститори печелят печалби след изтегляне

Market Watch Weekly е преглед на крипто пазарите и развитието всяка седмица.

Миналата седмица Bitcoin (BTC) надмина рекорда си от декември 2017 г. и достигна $ 19 911 в понеделник сутринта, според цената на индекса OKEx BTC. Въпреки това, след като не успя да премине 20 000 долара, водещата цифрова валута след това влезе във фаза на консолидация и това е втората поредна седмица, в която Биткойн претърпя силно разпродажба, след като се премести над 19 500 долара. Като се има предвид това, в сравнение с отдръпването от 3000 щатски долара на Деня на благодарността, корекцията от 1800 долара от миналия понеделник беше по-малко драматична, но цените не се върнаха на същите върхове.

Преди рязката корекция, прегрялото настроение на пазара се отразяваше в процентите на финансиране за вечни суапове. Осемчасовите ставки на финансиране надхвърлиха 0,1% на няколко борси. Тъй като преследването на цени с висок ливъридж от инвеститорите на дребно обикновено не завършва добре, това не беше изключение.

Въпреки това, тазгодишното покачване на биткойни има различно усещане от бума през 2017 г. Професионалните инвестиционни мениджъри продължават да обявяват подкрепата си за криптовалутата. Наскоро S&P Dow Jones индекси потвърдено че ще дебютира криптовалутни индекси през 2021 г.. 

Финансиране на вечни суапове на BTC. Източник: изкривяване

Основните алткойни не успяха да надминат биткойните

С оглед на възвръщаемостта от миналата седмица за основните алткойни, никой не надминава биткойна, който е нараснал с 4,81%. Litecoin (LTC), Bitcoin SV (BSV) и Ether (ETH) са спечелили седмични добиви съответно от 4,07%, 3,10% и 1,80%, докато други големи алткойни отчитат отрицателни добиви. Очевидно е, че когато Биткойн няма ясна посока, "по-възрастни" криптовалутите не могат да привлекат вниманието на търговците.

Седмични връщания на основните криптовалути, 11 / 30–12 / 6. Източник: TradingView

SushiSwap става най-големият победител в сливането на yearn.finance

В сектора DeFi Ethereum 2.0 успешно стартира Beacon Chain – първата фаза в прехода към доказателство за залог. Междувременно общата стойност, заключена в DeFi, достигна нов рекорд от 14,8 милиарда долара в петък.

Обща стойност заключена в DeFi. Източник: DeFi Pulse

Yearn.finance (YFI) продължи своите високопоставени сливания и на първия ден на декември, yearn.finance се сля със SushiSwap (SUSHI), за да комбинира своите ресурси за развитие. По тази новина SUSHI беше най-добре представящият се DeFi токен, с 50.17%. 

Съединението (COMP) и AAVE също нараснаха съответно с 24,36% и 22,75%. 

Седмични връщания на основните DeFi токени, 11 / 30–12 / 6. Източник: TradingView

Институционалните инвеститори значително намаляват дългите позиции

CME пусна най-новите (от 1 декември) биткойн фючърси данни за позицията на 5 декември. Биткойн направи V-образен обратен модел, отскачайки бързо след дълбоко отдръпване от над 3000 долара и възстановявайки всичките си загуби, за да достигне нов връх до края на отчетния период. Въпреки че в крайна сметка цените достигнаха нови върхове, огромното отстъпление оказа значително влияние върху настроенията на пазара.

Първо, отвореният лихвен процент падна от 12 336 на 11 812, завършвайки триседмична поредица от печалби. Корекцията от 3000 долара предизвика някаква паника и инвеститорите ликвидираха позициите си.

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Отворена лихва. Източник: Quandl

Второ, дългите позиции на мениджърите на активи паднаха допълнително от 668 на 626, докато късите позиции останаха непроменени на 0. Мениджърите на активи продължиха да ликвидират дългите си позиции през последните два отчетни периода, което показва, че са забелязали силен попътен вятър към нивата от $ 20 000. 

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой мениджъри на активи, копнежи спрямо шорти. Източник: Quandl

Трето, дългите позиции на ливъридж фондовете спаднаха рязко от 5 441 на 4 509, докато късите позиции спаднаха едновременно от 9 864 на 9 375. Намаляването на дългите позиции беше по-значително – съкращаване на почти всички допълнителни позиции, задържани през последните три седмици. Това показва, че фондовете с ливъридж не са много оптимистични за краткосрочните перспективи на BTC, тъй като те са нетърпеливи да вземат печалби от дългите си позиции след рязкото възстановяване. 

Данни за фючърсите на CME Bitcoin – Брой фондове с ливъридж, дълги срещу шортове. Източник: Quandl

Поглед напред тази седмица

На макроикономическия фронт се очаква нов кръг от икономически стимули да се ускори с наближаването на прехода към ново правителство на САЩ. Оптимизмът на пазара се увеличава, тъй като разработването на ваксини срещу COVID-19 вижда повече напредък. Освен това с наближаването на края на годината институционалните инвеститори залагат на икономическото възстановяване през следващата година.

В крипто, SPARK токените ще бъдат пуснати на екрана на 12 декември за притежателите на XRP, което се разглежда като фактор за скорошното повишаване на цената на XRP. Освен това JUST (JST) ще пусне своята децентрализирана платформа за кредитиране, Justllend, на TRON (TRX) на 7 декември. 

Не сте търговец на OKEx? Научете как да започнете да търгувате!

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner