Биткойн фючърсите показват, че търговците на дребно не са сигурни в посоката на пазара, въпреки новия ATH

Фючърси в петък е седмичен преглед на тримесечните биткойн фючърси на OKEx. 

Миналият петък бележи обрат за Биткойн (BTC) след корекцията му за Деня на благодарността, тъй като водещата цифрова валута се повиши за три последователни дни и достигна нов рекорд от 19 912 долара във вторник, според цената на индекса OKEx BTC. Въпреки това, имаше рязко отстъпление от $ 1800 малко след това, след което BTC започна консолидация.

Докато BTC индексът понастоящем възлиза на $ 19 500, OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225) се търгуват на около $ 19 700 и с премия от $ 220, или около 1,14%, над цената на индекса. 

В статията от петък за фючърсите от миналата седмица отбелязахме, че инвеститорите на дребно и институционални инвеститори залагат на възходящия биткойн – това се отразява в това как цената достигна нов връх тази седмица. Въпреки това нивата от 19 900 долара се оказаха предизвикателни и оттогава цената не успя да тества критичната съпротива от 20 000 долара.

Тази седмица както съотношението BTC дълъг / къс, така и коефициентът на маржин заеми показват, че търговците на дребно са били в капан от големите колебания на цените – късо съединение преди отскачането на цената и преследване на ралито преди голямо отстъпление. През втората половина на седмицата обаче няколко съотношения се върнаха на междинните нива, което показва, че търговците на дребно нямат ясно отношение към ценовата тенденция.

Тримесечни фючърси на OKEx BTC (BTCUSD1225), от 6:00 ч. UTC на 4 декември. Източник: OKEx, TradingView

Отчитане на данни за търговия с OKEx

Посетете страницата с данни за търговия на OKEx, за да разгледате повече показатели. 

BTC дълго / кратко съотношение

Съотношението дълъг / къс всъщност спадна по време на ценовото рали от края на миналия уикенд до понеделник, като падна от около 1,08 до 0,78. Това предполага, че инвеститорите на дребно са хванати неподготвени за възстановяването и са хванати в капан като къси продавачи.

Тогава съотношението скочи, когато цената на индекса BTC проби 19 000 долара, като се повиши от 0,78 на повече от 1,0 само за шест часа, което показва, че инвеститорите на дребно преследват ценовото рали по това време. Последвалото отдръпване от $ 1800 обаче може също да е довело до изпадането на тези търговци от позиция.

Тъй като цената на биткойн продължава да дразни психологическата марка от 20 000 долара, огромната волатилност добавя ново предизвикателство за търговците. От сряда съотношението дълъг / къс отново е спаднало и в момента е около 0.9. Тази цифра е в средната зона на графиката по-долу и показва, че участниците на пазара до голяма степен не са сигурни относно бъдещата посока на пазара.

Време за събиране на данни: 11/27 6:00 ч. UTC до 12/4 6:00 ч. UTC

Съотношението дълги / къси сравнява общия брой потребители, отварящи дълги позиции, спрямо тези, които отварят къси позиции. Съотношението се съставя от всички фючърси и вечни суапове, а дългата / късата страна на потребителя се определя от нетната му позиция в BTC.

На пазара на деривативи, когато се отвори дълга позиция, тя се балансира от къса позиция. Общият брой дълги позиции трябва да бъде равен на общия брой къси позиции. Когато съотношението е ниско, това показва, че повече хора държат къси панталони.

BTC основа

По време на ценовия рали в края на миналата седмица, BTC базата между тримесечните фючърси и индекса не се проследи. В комбинация с факта, че отрицателните ставки на финансиране на вечния суап на BTC са настъпили през това време, може да се заключи, че инвеститорите на дребно не са се възползвали от ралито.

След като цената на индекса навлезе на нива от 19 000 щатски долара, внезапно скок в BTC базата и процентите на финансиране – BTC базата скочи от $ 200 на $ 300 нива, докато процентите на финансиране скочиха до над 0,2%. Това показва, че инвеститорите на дребно преследват увеличението на цените с висок ливъридж, което обяснява последвалия срив от 1800 долара. През повечето време пазарът унищожава търговците с висок ливъридж. 

В момента BTC базата и нивата на финансиране се връщат към нормалните си нива от $ 200 и под 0,3%. Движението на цените, съответстващо на колебанията на тези два показателя през последната седмица, може да бъде много полезно за последваща търговия.

Време за събиране на данни: 11/27 6:00 ч. UTC до 12/4 6:00 ч. UTC

Този показател показва тримесечната фючърсна цена, цената на спот индекса, както и основната разлика. Базата на определено време се равнява на тримесечната фючърсна цена минус цената на спот индекса.

Цената на фючърсите отразява очакванията на търговците за цената на биткойн. Когато основата е положителна, това показва, че пазарът е бичи. Когато основата е отрицателна, това показва, че пазарът е мечи.

Основата на тримесечните фючърси може по-добре да показва дългосрочната пазарна тенденция. Когато основата е висока (положителна или отрицателна), това означава, че има повече място за арбитраж.

Отворена лихва и обем на търговия

Отвореният лихвен процент беше 1,1 млрд. Долара миналия петък и се повиши до седмичен връх от 1,37 млрд. Долара, преди цената на биткойна да достигне рекордното ниво във вторник. След последвалата нестабилност на цените, текущата отворена лихва остава на 1,26 млрд. Долара, което показва, че пазарът все още е силно активен.

Освен това $ 1,26 млрд. В OI също се класира на първо място сред всички борси за деривати според данните на skew. OKEx е последван от CME, с отворена лихва от 1,14 милиарда долара. 

Време за събиране на данни: 11/27 6:00 ч. UTC до 12/4 6:00 ч. UTC

Отворената лихва е общият брой неизплатени фючърси / суапове, които не са били затворени в даден ден.

Обемът на търговията е общият обем на търговията с фючърси и вечни суапове за определен период от време.

Ако има 2000 дълги договора и 2000 отворени къси договора, отворената лихва ще бъде 2000. Ако обемът на търговията скочи и отворената лихва намалее за кратък период от време, това може да означава, че много позиции са затворени или са били принудени да се ликвидират. Ако както обемът на търговията, така и отворената лихва се увеличат, това показва, че са отворени много позиции.

BTC коефициент на маржин кредитиране

Коефициентът на маржин кредитиране на BTC остава съобразен с дългия / къс коефициент през последните седем дни. Съотношението сега се връща около 11.0, което е подобно на нивото от миналия петък. Това междинно ниво не ни предоставя много информация, за да преценим краткосрочното развитие на цените, но нивата от 11,0 също са в най-високия диапазон, ако се обърнем назад към последните три месеца, което предполага, че пазарът на спот ливъридж все още е уверен в бъдещето.

Време за събиране на данни: 11/27 6:00 ч. UTC до 12/4 6:00 ч. UTC

Коефициентът на маржин кредитиране е данните за спот пазарна търговия, показващи съотношението между заемите на USDT спрямо заемите на BTC в USDT стойност за даден период от време. 

Това съотношение също помага на търговците да разгледат настроенията на пазара. Обикновено търговците, заели USDT, имат за цел да купят BTC, а тези, които заемат BTC, целят да го скъсят.

Когато коефициентът на маржин заеми е висок, това показва, че пазарът е възходящ. Когато е ниско, това показва, че пазарът е мечи. Екстремните стойности на това съотношение показват исторически обрати на тенденциите.

Проницателност на търговеца

Роби, инвестиционен анализатор на OKEx

Тъй като цената все още се движи високо над $ 19 000, китовете могат да се възползват от високата ликвидност, за да изхвърлят този ценови диапазон на пазара. Диапазонът от 19 500 до 20 000 долара, според цената на индекса, също се превърна в трудно ниво за пробив в близко бъдеще. В крайна сметка е вероятно да станем свидетели на битка между китовете и търговците на дребно, докато Биткойн се опитва да тества ключовото психологическо ниво от 20 000 долара.

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции и подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner