Естествен подбор: Може ли конюшните да ядат на крипто пазара?

Въпреки финансовата несигурност, породена от 2020 г., бурната година представляваше нещо като просперираща за стабилния пазар на монети. От началото на годината криптовалутите, чиито стойности са фиксирани към съществуващи активи като злато или щатски долар, са забелязали голям поток от финансиране, тъй като все повече търговци се стремят да купуват стабилни активи като начин да предпазят парите си от обезценяване.

Докато стабилните монети се превърнаха в полезен финансов запас, който обещава по-силна защита срещу прекъсването, застрашено от COVID-19 и последващите рецесии, има разумни доказателства, които предполагат, че валутите активно се развиват извън ролята си на търговски актив и все по-често се разглеждат като а средство за прехвърляне на стойност.

През следващите години е вероятно да видим, че редица централни банки и големи корпорации започват да се придвижват към стабилния пейзаж наcoin, като глобални бегемоти като Facebook вече сигнализират за намерението си с рафтовете Проект „Везни“. С големи инвестиции в стабилни монети, които изглеждат като неизбежност, какво ще означава това за по-малките, необвързани активи на крипто света, като Ripple?

Възходът и възходът на конюшните

Tether влезе в битката като първата стабилна валута в света. Стартирала през 2014 г., отнема няколко години, преди криптовалутата, подкрепена с щатски долари, да започне да получава широко разпространение.

Тъй като Биткойн направи известното си рали към края на 2017 г., все повече и повече борси за криптовалути започнаха да превключват от фиатните двойки за търговия на биткойн към Tether към биткойн – като по този начин позволяват на борсите само за крипто да надграждат върху печалбите от пазарния дял.

Бумът от края на 2017 г. отвори вратата за по-стабилни монети да навлязат на пазара, безброй проекти се появиха в опит да подражават на целта и успеха на Tether.

През следващата година се появиха няколко големи играчи в света на стабилните монети от USD монета, да се Паксос и TrueUSD.

Тъй като пристигането на COVID-19 предизвика широкоразпространена финансова несигурност, пазарната капитализация на стабилните монети се увеличи колективно до над 7 млрд. Долара за стойност в рамките на три месеца – с почти 6 млрд. Долара от инвестиции в Tether.

От пролетното време нарастването на протоколите DeFi доведе до подуване на стабилните пазари с толкова 100 милиона долара всеки ден – оставяйки пазарната капитализация на индустрията повече от удвояване на размера си от началото на годината.

Освен това, повече нововъзникващи тенденции около приемането на стабилни проекти за банки сред банките доведоха до по-голямо ниво на приемане сред инвеститорите. Базираната в Лихтенщайн Bank Frick обяви наскоро че ще поддържа USD Coin – позволявайки на клиентите да изпращат, получават и съхраняват stablecoin, използвайки своите банкови сметки.

Метеорният възход на пазара на стабилни монети, съчетан с непрекъснато нарастващите нива на интерес към блокчейн технологията както от банкови институции, така и от голям бизнес, означава, че стабилните монети ще се появят като основна форма на банкова монета на пазара на криптовалути. Но какво ще означава това развитие за монетите Пулсации и инвеститори, които се стремят да сменят своите участия Биткойн към Litecoin, например, за да се използват бързи транзакции?

Хранене на крипто пазара

Годините на Ripple донесоха широко разпространено вълнение за блокчейн технологията, върху която е изградена монетата XRP.

Плащанията с помощта на монетата бяха определени да бъдат бързи и без солидни такси за обработка, които някои ранни крипто активи са заповядали. Фокусът на монетата беше насочен към междубанкови плащания, но ранният й успех накара Ripple да се разшири във водеща мрежа за крипто разплащания по целия свят.

В разгара на популярността си, Ripple беше лесно достъпен на водещи крипто борси, които позволяват лесен достъп до цифрови финанси, които могат лесно да се търгуват.

Въпреки това, Ripple също неволно формира плана за това как да се изгради успешен стабилкойн.

Прилагането на стабилни монети, които са обвързани с различни активи, предназначени да запазят стойността си на фона на икономически спад, докато работят на лесна рамка за транзакции с ограничени такси за обработка, постави много стабилни монети в пряка конкуренция с Ripple.

С пристигането на други стабилни монети, поддържани от корпорацията, като JPM монета и Проект за монети за уреждане на комунални услуги, ясно е, че старата гвардия на XRP е изправена пред значителна битка, за да не бъде заглушена от новите стартиращи пазари.

Финансовата мощ на корпоративните стабилни монети означава, че бързите платежни системи на Ripple скоро могат да бъдат подобрени чрез нови транзакционни разработки.

Възможно е обаче да има известна надежда за Ripple поради дълголетието на монетата на бързо разрастващия се пазар. Ripple е помогнал да се качи на борда 300 клиенти през живота си, и притежава по-високо ниво на крипто опит в сравнение с конкурентите си.

Ясно е, че стабилните монети са тук в обозримо бъдеще и дори притежават потенциала да ревизират националните фиатни валути в масовата употреба. Тъй като пазарните капачки се надуват експоненциално, старата гвардия на необвързани криптовалути може да е изложена на риск да загуби, тъй като повече осиновители търсят практичност и постоянни цени в криптоактивите.

За Ripple идеята да се състезава да си върне мястото като предпочитана монета в индустрията за транзакции изглежда твърде причудлива, предвид финансовата мощ на тези нови играчи, въвеждащи стабилни монети на пазара.

Вместо това, на което някога се гледаше като на една от най-обещаващите криптовалути в света, ще трябва да се възползва от опита си, за да се адаптира далеч от бързите си корени на транзакциите. Пазарът на криптовалути се основава на естествен подбор, където оцеляват само най-иновативните. В този непримирим климат, много от прагматичните криптовалути от вчера ще бъдат задължени да изследват нови блокчейн разработки другаде, за да запазят значимостта си за осиновителите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner