Què és OKExChain?

{"@context": "https://schema.org","@ tipus": "Article","mainEntityOfPage": {"@ tipus": "Pàgina web","@id": "https://www.okex.com/academy/en/what-is-okchain"},"titular": "Què és OKChain?","descripció": "OKChain és un conjunt de cadenes públiques de codi obert desenvolupades per aplicacions blockchain. Està dissenyat per establir una arquitectura de finançament descentralitzat segura i eficient que es pot utilitzar per crear un intercanvi descentralitzat, o DEX, que compta amb operacions basades en la comunitat, regles comercials transparents i permet als usuaris controlar els seus propis actius..","imatge": "https://www.okex.com/academy/wp-content/uploads/2020/08/11540510.png", "autor": {"@ tipus": "Persona","nom": "Zhang Xiuxiu"},"editor": {"@ tipus": "Organització","nom": "OKEx","logotip": {"@ tipus": "ImageObject","url": "https://static.bafang.com/cdn/assets/imgs/MjAxOTQ/5CAB3C0086E2F1135A3428116E435B8A.png"}},"dataPublicat": "20-08-2020"}

Una mirada en profunditat al protocol descentralitzat de blockchain creat per OKEx

Taula de continguts

 • Token OKExChain
  • Mecanisme d’emissió
  • Funcions d’OKT
  • El procés d’operació d’OKExChain i el seu paper en l’ecosistema
   • Procés de generació de blocs
   • Esquema de votació
    • Pes de vot
    • Proxies
    • Requisits per als nodes OKExChain
     • Dipòsit de seguretat
     • Requisits de maquinari
     • Requisits de programari
     • Regles per recompensar i penalitzar els nodes
      • Recompenses i distribució de recompenses
      • Normes de sanció
      • Governança en cadena
      • OKExChain i OpenDEX
       • Intercanvis centralitzats i descentralitzats
        • Intercanvis centralitzats
        • Intercanvis descentralitzats
        • OKExChain i OKEx es complementen
        • OpenDEX
         • Model de llibre de comandes en cadena
         • Model de concordança basat en subhastes de trucades
         • Avantatges d’OpenDEX
         • Conclusió: resum OKExChain
         • Contents

          Introducció

          OKExChain és una tecnologia pública de codi obert, blockchain, desenvolupada per OKEx per crear aplicacions comercials basades en blockchain. Està dissenyat per establir una arquitectura de finançament descentralitzat segura i eficient que es pot utilitzar per crear un intercanvi descentralitzat, o DEX, que compta amb operacions basades en la comunitat, regles comercials transparents i permet als usuaris controlar els seus propis actius..

          Sabem que, en el món de la cadena de blocs, la tecnologia de cadenes creuades és un vincle clau per aconseguir la interacció entre actius i dades i és la base tecnològica de DeFi. Com el seu nom indica, la cadena creuada significa la realització de la transferència d’actius, l’intercanvi d’informació i la col·laboració entre aplicacions entre diferents plataformes blockchain. Actuant de manera similar a un pont que connecta diferents cadenes públiques, la tecnologia de cadenes creuades ajuda a realitzar la transmissió de dades entre diferents xarxes de cadenes de blocs, alhora que redueix considerablement els costos de transmissió. És senzill i eficaç utilitzar el mòdul de cadenes creuades per aconseguir una interconnexió basada en aplicacions de valor, usuaris i escenaris entre cadenes de blocs, que estableix les bases per construir conjuntament un ecosistema compartit i un sistema de valor afegit..

          Tenint en compte l’anterior, l’equip va utilitzar Cosmos SDK i Tendermint per construir OKExChain. Cosmos introdueix un protocol de comunicació entre blocs, o IBC, que, juntament amb l’algorisme de consens Tendermint, amb finalitat instantània, es pot utilitzar per realitzar la transmissió de valor entre cadenes de blocs. En el futur, podrem utilitzar Cosmos per resoldre problemes relacionats amb la circulació multidireccional de valor afegint suport per a la cadena creuada heterogènia..

          Arquitectura del cosmos

          Cosmos és una xarxa composta per moltes cadenes de blocs independents i paral·leles que estan interconnectades per nodes.

          Dins de Cosmos, totes les capes de consens adopten Tendermint, un motor de consens que admet la tolerància a fallades bizantines i que ofereix una alta eficiència, alt rendiment, consistència i altres característiques..

          La xarxa Cosmos es compon principalment de dues parts:

          • Hubs
          • Zones

          Cada zona i centre és una cadena de blocs independent amb consens estatal independent. Les zones s’utilitzen per resoldre necessitats específiques d’aplicacions i els hubs estan dissenyats específicament per gestionar transaccions entre cadenes entre zones, de la mateixa manera que un banc central que gestiona la liquidació entre bancs. La transferència de valor entre cadenes s’aconsegueix realitzant intercomunicació i interoperació entre diferents zones i el seu centre compartit, que es basen en el protocol IBC per a la comunicació entre cadenes.

          Una imatge que mostra l’arquitectura del Cosmos.Una il·lustració de l’arquitectura Cosmos i l’organització entre zones i centres

          L’objectiu de Cosmos és aconseguir un desenvolupament simplificat de blockchain i aconseguir una interconnexió entre blockchains. La clau del primer rau en l’algorisme de consens Tendermint, mentre que el segon rau en el seu mecanisme de cadena creuada.

          Tendermint

          Tendermint conté dos components tècnics principals:

          • Tendermint Core, que és el motor de consens de blockchain.
          • ABCI, que és l’API general.

          Tendermint Core s’utilitza per aconseguir el consens bizantí i la transmissió de dades entre nodes. Mitjançant l’ús de l’algoritme de consens que combina la tolerància a les falles bizantines i la prova delegada d’aposta, pot assolir la finalitat final en la generació de blocs, cosa que significa que la transacció s’ha escrit al bloc, s’ha afegit a la cadena de blocs i no es pot revertir ni manipular posteriorment assegureu-vos que cada node registri la mateixa transacció en el mateix ordre i aplani el camí per a confirmacions de transaccions extremadament ràpides i alt rendiment. En general, Tendermint Core s’utilitza principalment per construir la capa de xarxa i la capa de consens de la cadena de blocs de manera que permeti al desenvolupador personalitzar la cadena de blocs sense preocupar-se de la realització de consens i transmissió de xarxa..

          ABCI és una API blockchain i un protocol que admet la implementació del processament de transaccions en qualsevol llenguatge de programació. Per als desenvolupadors, l’únic que han de fer a l’hora de desenvolupar blockchain basat en el framework Cosmos és escriure aplicacions compatibles amb la interfície ABCI.

          Per tal de reduir encara més la complexitat del desenvolupament de blockchain a part de Tendermint Core i ABCI, Cosmos ha introduït el Cosmos SDK, una eina que es basa en l’estandardització d’alguns mòduls de blockchain habituals. Cosmos SDK es pot considerar un "eina de fabricació de cadenes" de Cosmos, ja que fa que el disseny de cadenes de blocs a la xarxa sigui tan senzill com afegir mòduls (com ara governança, participació i compromís), que, juntament amb la interoperabilitat innata entre cadenes de blocs creades amb ell, serveix per reduir enormement la complexitat del desenvolupament de projectes de cadenes de blocs.

          Mecanisme de cadena creuada

          Segons si les cadenes de blocs relacionades es basen en diferents plataformes tecnològiques, el mecanisme de cadena creuada pot ser de cadena creuada homogènia o heterogènia. El primer es refereix a la interacció entre cadenes de blocs amb la mateixa estructura subjacent en termes d’algoritme de xifratge, adreça, regles d’algoritme de compte, etc. Un exemple és el comerç de fitxes basades en Ethereum. Tot i que hem vist aplicacions relativament madures d’una cadena creuada homogènia en molts projectes, continua sent impotent en la resolució de problemes que impedeixen la interacció entre els actius principals (com ara Bitcoin (BTC), Ether (ETH) i Tether (USDT)) amb consens.

          La cadena creuada homogènia, que realitza el bloqueig de valor i l’intercanvi de valor entre cadenes de blocs amb diferents estructures de cadena, proporciona la resposta al problema de la circulació de valor multidireccional. Cosmos, que adopta una arquitectura multicapa i multi-cadena basada en relés, donarà suport a la interacció entre actius entre cadenes.

          Per tal de donar suport a la interoperació entre cadenes entre cadenes paral·leles, Cosmos introdueix el protocol de comunicació entre blocs i l’algoritme de consens Tendermint, amb finalitat definitiva instantània, per realitzar transmissions de valor i dades entre múltiples cadenes heterogènies. Totes les cadenes paral·leles estan connectades al Hub mitjançant IBC, i el Hub actua com a cadena de relés per ajudar a la verificació i transferència de transaccions entre cadenes.

          Específicament, el Hub ajuda cada zona a sincronitzar de forma sincronitzada l’estat de les altres zones i l’objecte d’aquesta funció són les capçaleres de bloc d’altres zones. Quan la zona 1 envia un missatge de cadena creuada a la zona 2, tota la seva informació s’embala en un paquet de dades que s’emmagatzema a la capçalera del seu bloc. El Hub espera que la zona 1 arribi a un consens pel que fa al bloc que conté la informació i després transfereix la informació emmagatzemada a la capçalera del bloc de la zona 1 a un bloc nou. Després que el Hub completi el consens de blocs, la Zona 2 rebrà el missatge de verificació emès pel Hub, que implica la capçalera del bloc de la Zona 1. Després, la Zona 2 haurà de verificar si la prova relativa a la Zona 1 és certa. Si és cert, la Zona 2 començarà a realitzar operacions relacionades i enviarà comentaris al Hub sobre el bloc relacionat.

          Missatgeria de cadena creuada basada en IBC. Font de la imatge: OKEx Investment AnalysisMissatgeria de cadena creuada basada en IBC. Font de la imatge: OKEx Investment Analysis

          Utilitzem la transferència de 10 OKT d’OKExChain a Cosmos com a exemple per il·lustrar la interacció entre cadenes basada en IBC:

          1. 1. Per realitzar transaccions entre cadenes entre OKExChain i Cosmos, les cadenes dels dos extrems han d’executar els serveis de node de cadena de blocs lleugers..
          1. a. D’aquesta manera, la informació de capçalera de bloc de l’altra part es pot rebre en temps real, cosa que és convenient per a l’execució posterior de la confirmació similar a la verificació de pagaments simples, en què els nodes SPV verificen l’existència de la transacció sol·licitant una prova del camí de Merkle i verificar la prova del treball a la cadena de blocs.
         • 2. La cadena OKExChain inicialitza el protocol IBC i congela els actius relacionats (10 OKT, en aquest exemple), després dels quals genera la prova corresponent i l’envia a la cadena de blocs Cosmos Hub.
         • 3. Després de rebre el missatge corresponent, la cadena Cosmos Hub confirma que OKExChain ha congelat els actius corresponents comprovant la informació de capçalera del bloc de la cadena OKExChain abans de generar un actiu de valor equivalent; de nou, 10 OKT, al nostre exemple.
         • 4. Els 10 OKT es transfereixen d’OKExChain a Cosmos.
         • Token OKExChain

          OKT és el testimoni natiu emès a la xarxa principal d’OKExChain. Totes les fitxes incloses al bloc de gènesi OKExChain s’assignen als titulars d’OKB en proporció a les seves participacions d’OKB. OKT és el portador de valor per a l’ecosistema OKExChain i el seu valor determina les perspectives de desenvolupament de DEX, DeFi i altres aplicacions a OKExChain.

          Mecanisme d’emissió

          OKT adopta el mecanisme d’emissió de bloc de gènesi + emissió addicional anual, amb la primera generant un total de 10 milions de fitxes i la segona establerta en la proporció d’1: 100, i totes les fitxes addicionals emeses cada any es distribuiran per igual entre tots els blocs segons a les proporcions corresponents.

          Funcions d’OKT

          Ús de recursos del sistema

          Un programa que s’executa a la xarxa OKExChain requereix que OKExChain assigni certs recursos de xarxa (com ara càlcul, emmagatzematge, amplada de banda, etc.) segons les seves necessitats operatives..

          Com a tal, OKExChain adopta el model Ethereum de cobrament segons l’ús dels recursos, és a dir, s’ha de pagar una taxa de transacció corresponent per a l’execució de la transacció corresponent. El mètode específic de fixació de preus és el següent: el cost d’executar una transacció = "sostre" (Gas x Gas Price), on el Gas Price és la contraprestació que l’operador està disposat a pagar per cada Gas, que té un preu a OKT.

          Compromís

          Per tal d’evitar comportaments maliciosos, s’ha de comprometre una quantitat determinada d’OKT abans de sol·licitar un node per convertir-se en un validador / node proxy, enviar una proposta de govern de cadena o executar una comanda pendent d’operar..

          Taxa de tramitació

          Els usuaris que tinguin una certa quantitat d’OKT poden emetre nous tokens a la xarxa OKExChain, que es poden negociar lliurement a OpenDEX un cop s’hagi completat la sol·licitud i l’activació de la proposta corresponents a través de parells de negociació d’actius digitals. Cadascuna de les operacions rellevants (emissió i activació de tokens, emissió addicional i destrucció de parells de negociació d’actius digitals) suposaria una taxa de manipulació corresponent que s’ha de pagar.

          Anàlisi d’inversions OKExGestió de les dades de tarifes recollides de la xarxa de prova, que poden ser diferents de les de la xarxa principal. Font de la imatge: OKEx Investment Analysis

          Seguretat en la confecció de partits

          Cada bloc només té una capacitat limitada i, a mesura que el volum de comandes pendents a OpenDEX continua augmentant, el nombre de transaccions que el bloc ha de processar en un sol cicle pot superar la capacitat de càrrega del bloc, cosa que dóna lloc al sistema al no poder distingir els parells de fitxes brossa dels que tenen valors. En aquest cas, com selecciona OpenDEX les transaccions que el bloc processarà?

          Per resoldre aquest problema, s’introdueix seguretat per fer coincidències, cosa que significa que un operador pot dipositar qualsevol import o 0 OKT com a seguretat per a cada parell de negociació que opera. El sistema de concordança donarà prioritat a la negociació de parells amb valors més elevats o, si els valors són els mateixos, seleccionarà transaccions segons l’ordre cronològic d’enviament.

          La solució esmentada, que es basa en subhastes de licitació dinàmica, pot ampliar els escenaris d’ús d’OKT alhora que quantifica la força dels operadors DEX. Suposem que la capacitat de fer coincidències de cada bloc està limitada a 100 transaccions, però es generen 200 transaccions en un determinat cicle de generació de blocs, 100 de les quals pertanyen al parell de transaccions A i els altres 100 al parell de transaccions B – 100 d’aquestes transaccions no poden es col·loquen en aquest bloc per al seu processament durant la durada d’aquest cicle. En aquest cas, si la seguretat proporcionada per A és superior a la de B, el sistema de concordança donarà prioritat a les 100 transaccions del parell de negociació A i, si els valors proporcionats per als dos parells de negociació són del mateix import, el sistema de concordança donarà prioritat a les primeres 100 transaccions classificades per l’ordre cronològic de la seva presentació.

          Votació

          Per als titulars de fitxes, votar és la forma més important de participar en eleccions de validació i governança en cadena. Els titulars obtenen drets de vot comprometent les seves fitxes, amb 1 OKT corresponent a un vot que es pot utilitzar en unes eleccions amb fins a 30 nodes.

          Durant el procés de producció de blocs, els validadors són elegits calculant els seus pesos de vot, que es determinen pel vot dels titulars o dels seus representants.

          En la governança en cadena, els validadors també prenen decisions sobre les propostes mitjançant votacions.

          El procés d’operació d’OKExChain i el seu paper en l’ecosistema

          Procés de generació de blocs

          OKExChain adopta l’algorisme de consens de Tendermint (BFT-DPOS) i hi ha sis passos bàsics per crear un bloc:

          1. Converteix-te en un node complet.
          2. Registreu-vos com a node candidat.
          3. Vota per triar un validador.
          4. Seleccioneu un node de generació de blocs.
          5. Fes una proposta.
          6. Genereu un bloc nou després d’arribar al consens de Tendermint.

          Procés de creació de blocs d’OKChainProcés de creació de blocs d’OKExChain. Font de la imatge: OKEx Investment Analysis

          Abans de convertir-se en un productor de blocs, el titular d’un testimoni ha de convertir-se primer en un node complet de la xarxa distribuïda de blockchain executant un client de node. Per participar a les eleccions del validador, un node complet s’ha de registrar com a candidat després d’haver promès un nombre determinat de fitxes a l’efecte. Els nodes classificats entre els 21 primers classificats de les eleccions es converteixen en els validadors del cicle següent. Després de les eleccions, el sistema calcularà els pesos de vot corresponents en funció dels vots obtinguts pels 21 nodes i seleccionarà els nodes de generació de blocs executant un algorisme aleatori amb aquests pesos. Aquests nodes seleccionats produiran blocs segons el protocol de consens Tendermint.

          La generació de blocs basada en el mecanisme de consens Tendermint requereix dues etapes de votació:

          1. Prevot
          2. pre-compromís

          Un productor de blocs seleccionat supervisarà i recollirà totes les transaccions de tota la xarxa i, a continuació, reunirà un bloc nou (és a dir, el bloc de la proposta) en un període de temps determinat i el transmetrà a tota la xarxa..

          Després de rebre l’emissió sobre el bloc de la proposta, tots els validadors llegiran totes les transaccions del bloc i les verificaran. Si no hi ha cap problema, s’emetrà un missatge previ a la votació a tots els validadors. La segona etapa (pre-commit) començarà si els vots que aproven el bloc de la proposta suposen més de dos terços de tots els vots rebuts. Si els vots de compromís previ que aproven el bloc de propostes representen més de dos terços de tots els vots rebuts, el bloc de la proposta s’escriurà a la cadena de blocs local i el nou bloc es crearà amb la màxima finalitat.

          Procés de consens TendermintProcés de consens Tendermint. Font de la imatge: OKEx Investment Analysis

          Després de generar un bloc nou, el sistema entrarà a la següent ronda de generació de blocs.

          Si un bloc de la proposta actual es desconnecta, a causa d’una connexió deficient i per altres motius, és possible que el productor del bloc no enviï un bloc; en aquest cas, el protocol triarà el següent validador per convertir-se en el productor del bloc i proposarà un bloc nou al mateix i reinicieu el procés de votació.

          A més, Tendermint introdueix un mecanisme de bloqueig, cosa que significa que, una vegada que un validador promet un bloc, "tancat" a aquest bloc i també ha de votar prèviament per aquest bloc. Només si un bloc no s’envia amb èxit a la ronda prèvia de proposta prèvia i a la votació prèvia, es pot desbloquejar el validador corresponent i participar a la següent ronda de compromís previ per a un nou bloc. Suposant que menys d’un terç dels validadors són nodes bizantins, Tendermint garanteix que els validadors mai no presentaran blocs repetidament a la mateixa alçada, cosa que pot provocar conflictes.

          Esquema de votació

          Per als titulars de fitxes, votar és la forma més important de participar en eleccions de validació i governança en cadena.

          Les eleccions dels validadors es determinen mitjançant els vots dels titulars de tokens o dels nodes de representació, i cada votant pot votar fins a 30 nodes. Tots els nodes que reben un vot s’ordenen per pes de vot de major a menor, i el sistema seleccionarà els 21 nodes principals per convertir-los en validadors. La resta de nodes es convertiran en nodes d’espera (candidats). L’elecció del validador és un esdeveniment periòdic, és a dir, que tindrà lloc una nova elecció al començament d’un nou cicle.

          Si els titulars de símbols o els nodes de representació no van participar en la votació per a la governança en cadena, els validadors que han triat poden heretar directament els seus drets de vot i votar sobre les propostes pertinents, però els titulars de símbols o els nodes de representació encara tenen el dret de canviar el vots després.

          Pes de vot

          El coeficient de pes de la votació es calcula dividint la diferència entre l’hora d’inici i el temps de votació pel nombre total de segons en 364 dies, que augmentarà amb l’augment d’aquesta diferència..

          El pes de la votació és l’import de la promesa multiplicat per la potència X de 2 i la "X" és igual al coeficient de pes.

          Podem veure que el coeficient de pes de les votacions augmenta quan augmenta la seguretat del dipòsit, així com quan disminueix la diferència des de l’hora d’inici fins al temps de votació. En certa mesura, aquest mètode de càlcul anima els usuaris a proporcionar dipòsits més grans i continuar participant en les votacions.

          Coeficient de pes i fórmula Coeficient de pes i fórmula. Font de la imatge: OKExChain GitHub

          • A la fórmula, "Pes" és el coeficient de pes de les votacions, que canvia amb el temps (és a dir, com més gran sigui la diferència entre l’hora d’inici i el temps de votació, major serà el coeficient de pes).
          • now_timestamp és la marca de temps per al vot actual.
          • start_timestamp és la marca de temps inicial, que és 946684800 (00:00:00 UTC de l’1 de gener de 2000).
          • segons_per_ dia és el nombre de segons per dia, és a dir, 60 * 60 * 24.
          • setmanes_per_any és el nombre de setmanes a l’any, és a dir, 52.
          • "Accions" és el pes de vot calculat.
          • delegated_Tokens és la quantitat d’OKT compromesa.

          Proxies

          L’elecció del validador es decideix mitjançant la votació dels titulars d’OKT, que poden votar directament o per delegació. Per registrar-se com a representant de vot, els usuaris han de dipositar un cert nombre d’OKT al seu compte de penyora. Si un representant opta per retirar-se de la votació bloquejada, no pot retirar el testimoni compromès fins que expiri el període de tancament de 14 dies.

          Pel que fa a la seguretat del fons, perquè l’usuari no necessita lliurar cap clau i el compte de representació només obté els drets de vot respecte al testimoni, tota la delegació és un procés en cadena que no té cap efecte sobre la propietat real de el testimoni, que encara roman a l’adreça personal de l’usuari. Tanmateix, quan els usuaris canvien el nombre de fitxes compromeses pel servidor intermediari, també s’actualitzaran totes les seves ponderacions de vot en conseqüència.

          Tenint en compte que les recompenses i els càstigs d’un validador també afectaran qualsevol representant que l’hagi votat, els representants haurien d’utilitzar navegadors a OKLink o altres blocs d’OkExChain per obtenir informació sobre els validadors i dur a terme investigacions detallades i proves abans de votar. Després de votar, el representant també ha d’observar contínuament el funcionament del validador per assegurar-se que actua correctament, com ara assegurar el temps d’activitat, no doblar la signatura o comprometre’s i participar en la governança. Si hi ha algun signe d’advertència, el representant pot desenllaçar ràpidament el vot o canviar el vot a un altre validador amb efecte immediat.

          Requisits per als nodes OKExChain

          OKExChain es basa en un conjunt de validadors per mantenir la seguretat de la xarxa, cadascun dels quals és un node complet que participa en el consens mitjançant la votació per transmissió. Per convertir-se en un validador, el node ha de complir alguns requisits proposats pel sistema, inclòs un dipòsit de seguretat en fitxes, així com complir els requisits de configuracions de maquinari i programari.

          A continuació es mostra una llista de les responsabilitats dels validadors:

          • Els validadors han d’evitar la signatura doble. Un cop trobada una doble signatura a la xarxa de proves, s’executarà immediatament una penalització automàtica.
          • Els validadors han de poder executar contínuament la versió correcta del programari. Els proponents han de garantir que els seus servidors estiguin sempre en línia i que les seves claus privades no es vegin compromeses.
          • Els validadors han de mantenir les seves versions de node actualitzades activament per augmentar la seguretat.
          • Els validadors han de vigilar els requisits de maquinari quan s’actualitza el sistema i mantenir el maquinari actualitzat per complir els requisits.
          • Els validadors han de protegir-se dels atacs DDoS quan es produeixin.
          • Els validadors han de participar activament en la governança. Els proposants han de votar cada proposta.

          Dipòsit de seguretat

          Per convertir-se en un validador, el node ha d’estar connectat a la xarxa OKExChain i tenir un dipòsit de seguretat de 10.000 OKT..

          Requisits de maquinari

          Els requisits mínims del sistema d’OKExChain són:

          • Maquinari d’escriptori o portàtil amb versions recents de MacOS, Windows o Linux.
          • 500 GB d’espai lliure al disc, accessible a una velocitat mínima de lectura / escriptura de 100 MB / s.
          • Quatre nuclis de CPU i 8 gigabytes de memòria (RAM).
          • Una connexió a Internet de banda ampla amb velocitats de càrrega / descàrrega d’almenys 1 megabyte per segon.

          Com podeu veure, al principi del projecte, els requisits de configuració del node semblen, en el millor dels casos, mitjans, però, amb el pas del temps, els requisits de maquinari augmentaran amb l’augment de l’ús de la xarxa. En comparació amb altres cadenes de blocs, com Ethereum o Bitcoin, la xarxa OKExChain té un rendiment molt superior i, per tant, requereix un ample de banda més alt per mantenir una comunicació fluida entre diversos nodes. A més, a mesura que augmentarà la mida de les dades de blocs i el node de generació de blocs ha de tenir suficient capacitat de disc dur per emmagatzemar dades de blocs completes, també cal ampliar la capacitat del disc dur d’un node sempre que sigui necessari..

          Els servidors disponibles actualment es divideixen principalment en dos tipus:

          1. Servidor autoconstruït: un servidor que és comprat, muntat i connectat per ell mateix a una xarxa rellevant. Aquest tipus de servidor comporta uns costos inicials relativament elevats, inclosos els costos de maquinari, els costos del lloc i els costos operatius, i també els requisits d’impacte elevat (font d’alimentació permanent i connexió a la xarxa). L’avantatge d’un servidor de construcció pròpia és que permet ajustar directament determinats suports de servei.
          2. Servidor de núvol: un servidor de núvol ja preparat que executa serveis relacionats a través d’ell després de completar la configuració de paràmetres dinàmics corresponent. Els avantatges dels servidors al núvol inclouen flexibilitat i baix cost. En l’actualitat, la majoria dels nodes existents utilitzen servidors en el núvol, com ara AWS d’Amazon, els serveis al núvol de Google, Alibaba Cloud, etc., a causa dels avantatges esmentats. Tot el que heu de fer després de comprar un servei al núvol és configurar-lo d’acord amb el tutorial oficial. Per descomptat, aquest mètode de configuració de nodes ha estat criticat durant molt de temps a la comunitat de descentralització perquè significa lliurar el control dels serveis de node de les xarxes descentralitzades als gegants de TI centralitzats que proporcionen aquests serveis..

          El centre de dades del servidor de validació hauria d’estar equipat amb fonts d’alimentació redundants, connectivitat i instal·lacions de còpia de seguretat d’emmagatzematge. A part de diverses caixes de xarxa redundants per a la connexió de fibra òptica, operacions de tallafocs i commutació, també s’espera que els validadors tinguin servidors petits amb discs durs redundants i funcions de migració després d’un error. El maquinari corresponent es pot col·locar a la part inferior del centre de dades.

          Requisits de programari

          El millor és que els nodes OKExChain tinguin solucions completes de supervisió, advertència i gestió contra atacs i interrupcions, de manera que puguin mantenir la seguretat i l’aïllament dels seus centres de dades i evitar així la vinculació accidental o els esdeveniments que provoquin càstigs del sistema..

          Regles per recompensar i penalitzar els nodes

          Recompenses i distribució de recompenses

          El mecanisme d’incentius econòmics dissenyat per a nodes de comptabilitat és una part indispensable i important de qualsevol projecte blockchain. Les recompenses dels nodes comptables BTC (miners) inclouen recompenses de generació de blocs i comissions de transacció. Atès que els OKT generats pel bloc de gènesi OKExChain es distribueixen als inversors d’OKB en una proporció 1: 1, d’on provenen els beneficis per als miners??

          Aquestes recompenses provenen principalment de dues fonts:

          1. La primera font és l’emissió addicional anual de l’1% del sistema (que es distribuirà proporcionalment a cada bloc), un 25% de la qual es considerarà recompensa de generació i es distribuirà entre 21 validadors segons els seus pesos de vot.
          2. El 75% restant es distribuirà a tots els nodes candidats segons la proporció de vots. Aquest mètode ajuda a evitar la inacció dels nodes de generació, perquè encara poden obtenir recompenses de vot actuant com a nodes candidats després d’haver obtingut recompenses de generació de blocs.

          Una altra font és la taxa de gestió, que s’assigna només a 21 validadors, segons el seu pes de vot. Hi ha dos tipus de tarifes de manipulació: la tarifa de gestió del sistema i la tarifa de gestió empresarial. La primera és la comissió de gas i la segona inclou les comissions de manipulació incorregudes per l’emissió de parells de tokens-divises per part dels operadors, l’activació de parells de transaccions d’actius digitals i les emissions addicionals, entre altres coses..

          OKEX: fonts i ràtios de distribució dels ingressos dels nodesLes fonts i les proporcions de distribució dels ingressos dels nodes. Font de la imatge: OKEx Investment Analysis

          Normes de sanció

          La seguretat de token proporcionada pel node també es pot considerar com un dipòsit de seguretat per a activitats de verificació. Un node pot perdre la qualificació per produir blocs si està inactiu o té alguna acció indeguda o malintencionada durant la producció de blocs, ja sigui publicitàriament o involuntàriament, a causa d’atacs..

          Les regles específiques de sanció són les següents:

          1. La no participació en la signatura de verificació del bloc comportarà una prohibició durant 10 minuts, és a dir, el node no pot participar en la generació de blocs en els propers 10 minuts..
          2. La doble signatura, és a dir, la signatura de dos blocs de cadenes diferents a la mateixa alçada, farà que el node quedi permanentment desqualificat per a la producció de blocs..

          Governança en cadena

          A més de crear nous blocs, els validadors també han de participar en la governança en cadena.

          Si la creació de nous blocs vol garantir la continuïtat de la cadena de blocs, la governança en cadena determina la configuració dels paràmetres de tot el sistema, que al seu torn determina la direcció de desenvolupament de tota la xarxa..

          El govern en cadena d’OKExChain implica principalment quatre aspectes:

          • Pluja d’idees sobre un tema determinat.
          • Canvi dels paràmetres del sistema.
          • Supressió de parells comercials a DEX.
          • Suport a les actualitzacions de xarxa.

          Per evitar propostes malintencionades i sense sentit, cada proposta de govern ha d’anar acompanyada d’un dipòsit de seguretat d’almenys 100 OKT, i l’import del dipòsit determina el pes de la proposta. Cada proposta que compleixi els requisits esmentats entrarà en un període de votacions de dues setmanes. Al final del període de votacions, la proposta s’aprova si els vots afirmatius, excloent les abstencions, representen el 50% del total dels vots i els vots negatius, excloent les abstencions, representen menys del 33,33% del total dels vots.

          Un model de flux de treball de propostes per al govern en cadena d’OkExChain

          OKExChain i OpenDEX

          OpenDEX és un intercanvi obert i descentralitzat basat en l’ecosistema OKExChain.

          Abans d’introduir OpenDEX, hem d’entendre les característiques dels intercanvis centralitzats i descentralitzats i els seus respectius avantatges i mancances..

          Intercanvis centralitzats i descentralitzats

          Intercanvis centralitzats

          El comerç és la funció més important de qualsevol intercanvi i l’avantatge d’un intercanvi centralitzat és que té una bona liquiditat i fa que sigui molt còmode dipositar i retirar en moneda legal, però requereix col·locar fitxes a la seva custòdia, cosa que és una deficiència evident. perquè comporta un risc enorme. Hi ha una vella dita al món de la cadena de blocs: "No les vostres claus. No les vostres monedes."

          Punts de dolor per als intercanvis centralitzats

          El risc de filtració d’informació

          Els intercanvis centralitzats requereixen que els usuaris proporcionin informació personal detallada, que és un procés tediós. A més, aquesta informació i les dades de transaccions dels usuaris emmagatzemades als servidors estan controlades per intercanvis centralitzats. Actualment, els usuaris no tenen manera de saber com i quan s’utilitza aquesta informació i dades.

          Hi ha molts problemes amb els sistemes d’identitat actuals. Les dades d’identitat dels usuaris es troben disperses als servidors de diferents proveïdors de serveis. En absència d’una gestió unificada, els usuaris han de proporcionar un nom d’usuari i una contrasenya cada vegada que utilitzen un servei de lloc web i es veuen obligats a utilitzar noms d’usuari i contrasenyes diferents en diferents llocs web, ja que si no ho fan poden comportar greus riscos de seguretat..

          El risc d’apropiació indeguda de fons

          Com que els tokens dels usuaris s’emmagatzemen als servidors d’intercanvis centralitzats i els recursos dels usuaris són gestionats per ells, no hi ha manera de descartar la possibilitat que aquests intercanvis s’apropiïn indegudament dels recursos dels usuaris o manipulin la informació dels usuaris.

          El risc de robatori

          Tots els DEX han d’afrontar riscos de seguretat i més diners suposen una motivació més gran per als pirates informàtics per atacar, cosa que comporta més esquemes d’atac. Si es pirateja la cartera d’un intercanvi centralitzat, es perdran totes les fitxes de la cartera.

          En els darrers deu anys, hi ha hagut més de 30 incidents de robatori de fons procedents d’intercanvis centralitzats, com Coincheck i el ja desaparegut Mt. Gox. Fins ara, no hi ha hagut millores significatives en aquest front, ja que, cada dia, innombrables pirates informàtics continuen treballant dur per trobar vulnerabilitats en els sistemes centralitzats.

          El risc de bloqueig de la xarxa

          Els bloquejos de xarxa fan referència a situacions en què els serveis no es poden utilitzar per diversos motius, com ara bloquejos de servidors, desactivacions, aturades, etc. proveïdors.

          Cal revisar el parell de transaccions abans de publicar-lo

          Cal revisar tots els parells de transaccions abans de publicar-los en una borsa centralitzada. Per canviar diferents fitxes, els usuaris sovint han de registrar-se en diversos intercanvis. Com a resultat, les dades d’identitat es troben disperses entre els diferents proveïdors de serveis i cal iniciar una sessió repetida per utilitzar els serveis del lloc web. A part de BTC i ETH, cada testimoni sol tenir només un o dos parells de negociació amb actius d’alt valor de mercat. Per tant, fins i tot si el mateix intercanvi admet els dos tokens necessaris per a la transacció, és possible que no trobem un parell de divises que correspongui directament a la transacció quan es negocia dos actius digitals amb un valor de mercat inferior. Com a resultat, el procés de transacció serà molt més complicat.

          Intercanvis descentralitzats

          Els fons dels usuaris que s’utilitzen per negociar en borses descentralitzades s’emmagatzemen a les seves adreces de cartera o contractes intel·ligents, cosa que els proporciona un control total sobre aquests fons. Quan s’inicia una transacció, l’intercanvi executa un contracte intel·ligent per completar la transacció i es realitza la transferència d’actius rellevant a la cadena.

          Els registres de transaccions s’emmagatzemen en cadena, de manera que són oberts i transparents. No obstant això, a causa de les limitacions d’escalabilitat de la cadena pública subjacent i dels atributs de transacció dels actius, molta gent encara prefereix la major liquiditat dels intercanvis centralitzats sobre el desig de controlar les claus privades..

          Avantatges dels intercanvis descentralitzats

          Menor risc de seguretat

          Els intercanvis descentralitzats adopten un model més senzill, que consisteix principalment en transaccions de concordança. Un canvi descentralitzat no té la custòdia dels actius dels usuaris i els seus fons s’emmagatzemen a les seves adreces de cartera o contractes intel·ligents, cosa que els dóna un control total sobre aquests fons i descarta qualsevol possibilitat d’apropiació indeguda. En utilitzar regles de codi per garantir la seguretat dels fons dels usuaris, el model de negoci d’intercanvis descentralitzats elimina els riscos d’atacs de pirates informàtics i d’actes poc ètics dels proveïdors de serveis..

          Anonimat

          Només cal una clau pública per operar amb un DEX. Al mateix temps, alguns creadors de DEX afirmen que no són responsables de com la comunitat utilitza el programari de codi obert que van llançar, cosa que ajuda a evitar problemes de KYC i AML.

          Sense temps d’inactivitat

          Com que DEX es basa en la cadena pública subjacent, que utilitza la comptabilitat distribuïda de nodes, la seva eficiència global no es veurà afectada per cap punt de fallada, cosa que comporta una seguretat exponencialment més alta i l’eliminació del risc d’aturades..

          Punts de dolor per als intercanvis descentralitzats

          Riscos de seguretat de la cadena pública

          L’intercanvi descentralitzat es basa en la cadena pública subjacent, cosa que el fa vulnerable als riscos de seguretat de la cadena pública. Si es pot manipular la informació de la cadena pública, la informació de transaccions de l’intercanvi descentralitzat esdevindrà poc fiable i no hi haurà cap garantia de seguretat dels actius dels usuaris..

          Liquiditat insuficient

          La liquiditat és un indicador important per a tots els intercanvis. Una liquiditat més elevada significa que és més fàcil realitzar transaccions a la borsa. Molts intercanvis descentralitzats pateixen un deteriorament significatiu de la negociació (és a dir, la diferència entre el preu on es fa una comanda i el preu en què es realitza la darrera transacció) causada per una pobra liquiditat.

          En l’actualitat, EtherDelta, 0x Project i altres intercanvis descentralitzats coneguts al mercat es basen en cadenes públiques com Ethereum o EOS, i les condicions objectives com ara la base d’usuaris reduïts i la profunditat de transacció insuficient s’han convertit en problemes seriosos que dificulten el seu desenvolupament..

          OKExChain i OKEx es complementen

          Es pot veure que els intercanvis centralitzats i descentralitzats tenen els seus propis avantatges i desavantatges, i els grups objectiu actuals dels dos són diferents.

          Els intercanvis són bàsicament llocs per completar transaccions. La gran majoria d’usuaris tendeixen a triar borses centralitzades perquè ofereixen millors experiències d’usuari, gràcies a una major liquiditat, així com a ingressos i retirades més convenients. A més, la fortalesa financera dels intercanvis convencionals i el seu excel·lent rendiment en múltiples crisis els fan més fiables als ulls de molts usuaris.

          Per descomptat, encara hi ha alguns grups que valoren més la seguretat i l’anonimat dels fons que la comoditat de les transaccions. Per a aquests grups, els intercanvis descentralitzats són clarament la millor opció.

          OKExChain es va introduir específicament per satisfer les necessitats d’aquests grups nínxols perquè OKEx pot satisfer les necessitats de la majoria d’usuaris que valoren la comoditat de les transaccions. Basant-se en diferents formes tècniques, els dos es complementen i aconsegueixen conjuntament una cobertura més àmplia de l’usuari i una millor experiència d’usuari jugant als seus respectius avantatges.

          OpenDEX

          Com a projecte DeFi de l’ecosistema OKExChain, OpenDEX proporciona als usuaris d’OkExChain serveis que garanteixen el comerç d’actius digitals segur i estable. La xarxa principal OKExChain constitueix l’estructura de suport subjacent per a l’intercanvi descentralitzat i OpenDEX serveix per facilitar l’alliberament de DEX. De la mateixa manera que Ethereum facilita l’emissió d’actius digitals mitjançant la tecnologia de contractes intel·ligents, OKExChain ha proporcionat diverses funcions bàsiques necessàries per operar DEX, cosa que facilita la creació d’un DEX per a tothom..

          A diferència dels DEX tradicionals, OpenDEX transfereix completament el motor de fabricació de coincidències i el llibre de comandes a les cadenes, cosa que millora la transparència i la seguretat de la informació relacionada. El seu sistema de concordança, basat en el model de licitació col·lectiva, ajuda a millorar l’equitat de les transaccions en debilitar la influència del rànquing de transaccions al bloc sobre el resultat final de la concordança. En comparació amb projectes basats en Ethereum, el sistema de creació de coincidències basat en les ofertes col·lectives d’OKExChain pot completar les operacions de coincidència en una finestra de temps més ajustada.

          Model de llibre de comandes en cadena

          OpenDEX adopta el model de llibre de comandes en cadena, que és una arquitectura DEX completament basada en blockchain que garanteix que cada canvi d’ordre i estat es registri com a transacció a la xarxa blockchain. Totes les comandes pendents s’enregistraran en una llista de comandes col·lectives a la cadena de blocs i si cadascuna d’aquestes ordres s’executa o no depèn de l’estratègia de transacció acordada pel comprador i el venedor en crear la transacció. Quan es corresponen actius en ordres de compra i venda, les transaccions d’actius de diferents tipus es poden completar mitjançant la negociació directa mitjançant llistats.

          Segons la solució tècnica OpenDEX, tots els dipòsits, retirades, col·locacions de comandes i liquidacions es completen mitjançant contractes intel·ligents. El procés bàsic és el següent:

          • El fabricant signa una comanda amb una clau privada i l’envia a la cadena, en què el fabricant pot establir un límit de quants blocs pot passar una comanda fins que es cancel·la automàticament..
          • Posteriorment, el comprador selecciona l’ordre que s’ha d’emplenar a la llibreta de comandes i genera la transacció corresponent que s’ha de signar i enviar-la al contracte intel·ligent en cadena, que després executarà la transacció després de verificar la informació de la comanda rellevant, com ara la signatura del comerciant i el temps efectiu de la comanda.

          Model de concordança basat en subhastes de trucades

          El sistema de concordança d’OpenDEX adopta un model de subhasta de trucades. Sabem que, en un sistema de cadenes de blocs, les comandes no es generen de forma contínua sinó discreta, segons els intervals de generació de blocs; intervals de generació de blocs mitjançant licitació col·lectiva.

          En aplicar el model de subhasta de trucades al nivell de cada bloc, es garanteix que un parell de negociació d’actius digitals d’un bloc només tindrà un preu de transacció i totes les ordres s’executaran d’acord amb el principi de prioritat preu-temps, per tant, en gran mesura debilitar l’impacte del rànquing de les transaccions del bloc sobre el resultat final de la concordança i garantir encara més l’equitat de les transaccions.

          Avantatges d’OpenDEX

          Seguretat de fons

          Segons el mode de custòdia, els DEX es poden dividir aproximadament en dues categories:

          1. DEX de custòdia
          2. DEX autocustodats

          Un DEX de custòdia ha de transferir fons a contractes controlats per altres. Per tal de reduir el risc de joc brut, un DEX de segona capa de custòdia utilitza tecnologies com la signatura multisignatura o el llindar per aconseguir una gestió de claus descentralitzada per part de diverses parts..

          Un DEX de segona capa autocustodat té les característiques següents:

          • No permetre cap transferència de fons sense signatura definida de l’usuari.
          • Donar a l’usuari accés a tota la informació (mitjançant el disseny de la cartera de l’experiència d’usuari) en signar la signatura.
          • Permetre sortides en qualsevol moment.
          • Mantenir la integritat del mecanisme d’operació, fins i tot si s’està abusant de les regles d’actualització del codi.

          Tenint en compte les característiques anteriors, els DEX autocustodatoris poden assegurar que els fons estiguin realment controlats pels usuaris i que els operadors no tinguin cap mitjà per congelar, ni tan sols utilitzar, els actius dels usuaris. OpenDEX adopta el model d’operació autocustodària, que implica una major seguretat dels fons.

          Seguretat de la cadena pública

          OKExChain utilitza l’algorisme de consens Tendermint, que garanteix que cada nou bloc tingui la finalitat definitiva.

          El "finalitat de probabilitat" dels blocs de Bitcoin es calcula segons la longitud de la cadena, és a dir, és menys probable que es manipulin les transaccions en cadenes més llargues. Tot i això, aquest algorisme no pot eliminar completament la possibilitat de manipulació. El "finalitat definitiva" es refereix a una transacció que es considera finalitzada immediatament després d’haver estat inclosa al bloc i afegida a la cadena de blocs, així com que, un cop s’arriba a un acord, el bloc corresponent es finalitza immediatament i les transaccions en què ja no es poden revertir.

          Utilitzant aquestes funcions de Tendermint, OpenDEX pot aconseguir un alt rendiment de transaccions i confirmacions extremadament ràpides evitant comportaments maliciosos, com ara iniciar una doble despesa, garantint la seguretat dels fons, així com proporcionant serveis de compensació i liquidació entre cadenes.

          Nombre il·limitat de parells de negociació

          Per resoldre el problema de donar suport només a un nombre limitat de parells comercials, OpenDEX introdueix operadors DEX que poden emetre qualsevol parell de token o transacció de fitxes a la xarxa..

          En comparació amb els intercanvis descentralitzats tradicionals, que necessiten establir tots els parells de negociació, OpenDEX és un intercanvi convergent obert, en el qual els operadors DEX operen els parells de comerç de tokens..

          Per convertir-se en operador de DEX a la xarxa OKExChain cal gastar una certa quantitat d’OKT. El procés específic és el següent:

          • Primer heu de pagar els OKT necessaris per emetre el testimoni i publicar el parell de transaccions.
          • Després, podeu enviar la proposta de sol·licitud i activar el parell de transaccions d’actius digitals.

          Un cop finalitzats aquests passos, el testimoni recentment emès es podrà negociar lliurement a la xarxa OKExChain. Els operadors DEX poden emetre qualsevol parell de token i trading de tokens. Tanmateix, atès que el sistema no permet l’existència de parells de negociació duplicats, els operadors DEX sovint han d’aplicar-se més ràpidament que altres per obtenir el dret a operar parells comercials populars.

          Suport de liquiditat

          Els intercanvis en llibres de comandes necessiten que els responsables del mercat proporcionin liquiditat mitjançant operacions pendents de comanda. Pel que fa a les transaccions, les borses descentralitzades tradicionals posen massa èmfasi en les plataformes i presten menys atenció a l’entitat operativa que proporciona liquiditat per a les transaccions. Prenent Alibaba com a exemple, és la plataforma que proporciona serveis als venedors que realment proporcionen serveis als usuaris.

          Introduint el paper d’un operador DEX i afegint més mecanismes d’incentius, OKExChain té com a objectiu resoldre el problema de la insuficiència de liquiditat als borses descentralitzats tradicionals..

          Deduccions i exempcions de despeses de manipulació

          Els usuaris han de pagar comissions de gasolina i transaccions quan cotitzen a DEX. La taxa de gas, que obté el validador responsable de la comptabilitat, ha de ser superior a l’import mínim permès i el node prioritzarà les transaccions d’embalatge amb taxes de gas més altes. La comissió de transacció correspon a l’operador DEX, la relació de càrrega del qual és 1: 1.000 de l’import de la transacció.

          Per descomptat, per atreure més usuaris a utilitzar DEX i promoure el desenvolupament de l’ecosistema, més permisos per oferir deduccions i exempcions de comissions de manipulació, com ara comissions de concordança per a certs parells de divises o comissions de gas que han de pagar els operadors de DEX per a certs parells de divises: es concediran en el futur.

          En comparació amb les borses centralitzades del mercat, OpenDEX lliura el control dels fons als usuaris, eliminant per tant els riscos de seguretat del fons causats pels defectes de la gestió centralitzada. A més, OpenDEX també pot proporcionar un millor anonimat, transparència i resistència a la censura, alhora que manté l’eficiència global en qualsevol punt de fallada (basant-se en la cadena pública que utilitza la comptabilitat distribuïda de nodes) i permetent als usuaris enviar parells de transaccions sense limitacions.

          Tot i que hi ha altres DEX al mercat, OpenDEX, que es basa en la capacitat de cadena creuada de l’ecosistema OKExChain, permet als seus usuaris utilitzar dues criptomonedes disponibles per dur a terme transaccions d’actius entre cadenes mitjançant les solucions de cadena corresponents. El seu algorisme de consens Tendermint permet que els nous blocs tinguin la màxima finalitat, aconseguint així un alt rendiment de transaccions i confirmacions extremadament ràpides. En introduir el paper dels operadors DEX i els mecanismes d’incentius corresponents, OpenDEX també supera el problema de la insuficiència de liquiditat a què s’enfronten els borses descentralitzats tradicionals. En el futur, proporcionarà més avantatges als usuaris atorgant més permisos per oferir deduccions i exempcions de despeses de gestió.

          Es pot veure que OpenDEX, basat en l’ecosistema OKExChain, supera diversos punts principals de dolor per a intercanvis centralitzats i altres DEX del mercat..

          Conclusió: resum OKExChain

          OKExChain és un conjunt de cadenes públiques de codi obert desenvolupades per OKEx per a aplicacions blockchain. Està dissenyat per establir una arquitectura DeFi segura i eficient que es pot utilitzar per crear un intercanvi descentralitzat que compti amb operacions basades en la comunitat i regles comercials transparents i que permeti als usuaris controlar els seus propis actius..

          L’equip va utilitzar Cosmos SDK i Tendermint per construir OKExChain. El protocol de comunicació Inter-Blockchain, juntament amb l’algorisme de consens Tendermint amb finalitat instantània, es pot utilitzar per realitzar la transmissió de valor entre cadenes de blocs. En el futur, podrem utilitzar Cosmos per resoldre problemes relacionats amb la circulació multidireccional de valor afegint suport per a l’encadenament creuat heterogeni..

          Com a intercanvi descentralitzat obert basat en l’ecosistema OKExChain, OpenDEX no solament supera els principals punts de dolor als quals s’enfronten les transaccions centralitzades, com ara els riscos de filtració d’informació, malversació de fons, robatori i bloqueig de la xarxa i el nombre limitat de parells comercials, sinó també el problema de la insuficiència de liquiditat a què s’enfronten altres DEX existents mitjançant la introducció d’operadors DEX.

          Autor: Zhang Xiuxiu

          Instructors: Fan Haiyang, Xu Qian, Meng Xiangjian

          Referències

          1. OKExChain GitHub
          2. Introducció i anàlisi pràctic de Tendermint
          3. Informe d’investigació OKEx: Staking Economy, un nou ecosistema miner basat en el consens PoS (Idioma xinès)
          4. Anàlisi i idees de tecnologia de cadenes creuades (Idioma xinès)
          5. Anàlisi en profunditat de Tendermint i com s’integrarà ràpidament a l’ecosistema del cosmos (Idioma xinès)

          Seguiu OKEx

          Mike Owergreen Administrator
          Sorry! The Author has not filled his profile.
          follow me

          Our Socials
          Facebooktwitter
          Promo
          banner
          Promo
          banner