Търгуване на USDT експозиции с OKEx линейни и обратни фючърси

Томас Це

Главен количествен стратег

USDT, известен още като Tether, е силно ликвиден актив на крипто пазара, който е широко приет в множество борси и може да се търгува денонощно. Той работи като борсов фонд (ETF), където основният актив е щатски долар; и той приема механизъм за създаване и обратно изкупуване, който позволява на търговеца да го търгува с премия или отстъпка на пазара. Днес ще говорим за USDT отстъпка и стратегии за премия и търговия, свързани с USDT основата. Ще използваме USDT на OKEx линейни и монетизирани обратни фючърси, за да възпроизведем курса USDT и да арбитрираме различна бъдеща база в различните бъдещи мандати.

През последните няколко месеца USDT търгуваше с премия в сушата в Китай, докато офшорният пазар все още се търгуваше ефективно с около 1: 1. Курсът на CNY на сушата е ~ .08 7,08 по време на писането и се наддава на ¥ 7,21 on на пазара C2C USDT на OKEx. По същество пазарът е неефективен поради капиталови ограничения, USDT се търгува с около 2% -3% премия в Китай. Това не е много „способно за арбиране“, освен ако нямате специална настройка. Трябва обаче да видим известно задържане на китайското търсене, водещо до неефективност на пазара в други части на крипто пазара.

Фигура 1. Bloomberg Фигура 2. На офшорния пазар OKCoin USDT / USD премията за USDT е много по-слаба и се търгува с лека премия

Асиметрията на държане на USDT

Човек не може да говори за търговия с USDT, без първо да знае рисковете на контрагента на Tether. Като цяло, като квантови търговци, ние се опитваме да сведем до минимум риска от контрагента. Въпреки че рискът от взривяване на Tether е малък, въпреки това той съществува и ефектите могат да бъдат доста двоични. В миналото сме виждали USDT да се търгува до 0.9 USD и до 1.05 USD също.

Положителната страна на държането на USDT е доста малка, като традиционните пазарни ETF, като цяло няма ограничение за създаването. Ако USDT търгува с премия, търговците могат бързо да дадат на Tether Limited (управителя) долар и да накарат USDT да продаде на пазара и да продължават да повтарят тази сделка. Следователно премията винаги остава малка и рядко над 0,5%, така че трябва да се възползваме, когато е голяма.

Но ако Tether стане неликвидна и види банка да работи, USDT бързо ще падне до $ 0. Разрешението, предоставено от Tether за създаване или осребряване, е асиметрично. По този начин това изплащане е много асиметрично, недостатъкът ви при задържането на Tether е 100%, но възходът ви е много ограничен.

Как да хеджираме USDT в OKEx

Многобройните търговци се опитват да минимизират експозицията си на Tether, като държат възможно най-малко или хеджират недостатъците му. Хеджирането е като яденето на зеленчуци, някои от нас го правят, защото знаят, че трябва, но не защото искаме. Ако държите USDT и искате да спечелите някакъв пасивен доход, можете да купувате спот и да продавате богати фючърси с обратен монетен марж (както беше обсъдено преди в другите ми статии).

Ако фючърсите се търгуват евтино, можете да купувате евтини линейни фючърси и да продавате богати обратни фючърси. Това ви дава положително пренасяне от основата.

Подразбираща стойност на USDT от индексите на OKEx и обръщане на USDT

Сутринта на суматохата на 13 март имаше бързане към безопасното убежище (да – Tether е сигурно убежище в крипто, защото можете да го изтеглите в собствения си портфейл). Използвайки индексите BTC-USDT (5290USDT) и BTC-USD ($ 5590), можем да предположим, че USDT се търгуваше на $ 1,05. Ако вярваме, че USDT ще падне обратно към паритета (поради асиметричния фактор, както е обсъдено по-горе), трябва да продадем индекс долар и да купим индекс Tether за дълъг долар и къс Tether.

Повечето търговци на пазара са запознати с тази стратегия, поради което обратното доларово бъдеще всъщност се търгуваше наравно с линейното бъдеще USDT. Тъй като индексът на долара е по-висок с 5%, основата беше с 5% по-евтина за обратните фючърси, тъй като участниците в фючърсите очакват премията USDT да бъде смилана до изтичане. Около 11:25, най-накрая виждаме прекъсване, както фючърсите за долари, така и суап се търгуват на 4% над цените на Tether. Ако влезете в тази позиция (при 2x лост) за продажба на обратното бъдеще и закупуване на линейно бъдеще, ще получите печалба от около 8% само за 15 минути.

Например:

Отваряте позиция в 11:30:57 13 март (ако приемете, че имате достатъчен марж)

Ако се проведе по време на изтичане на 27 март и се вземе цената за доставка за BTC-USD-200327, която беше 6725,42 $, за BTC-USDT-200327, която беше 6703,4 T $, връщането ви ще бъде около 0,032BTC (~ 214,76 USDT).

Следващият ви въпрос може да бъде, като се има предвид, че трябва да маржинирам обратните фючърси с BTC, може би просто трябва да уловя отрицателната -10% база на обратното бъдеще. Както се обсъжда в нюансите на статията за индекс arb, маржинирането на обратното бъдеще по време на обратна арбитражна сделка е много капиталоемко и поради обратния си характер на изплащане е трудно да се управлява маржът.

Какви са рисковете?

Нито една статия за арбитража не е пълна, без да се обсъждат свързаните рискове. Очевидно са включени рискове като поддържане на марджин, рискове за връщане и рискове за контрагенти, но вие също трябва да вземете предвид риска Tether. Когато търгуваме фючърси с различни котировъчни валути, ние се отваряме към експозиции в котировъчната валута дори след хеджиране на търговската валута. В този случай търговията с какъвто и да е спред между обратните и линейните фючърси ще създаде изкуствена позиция Tether или USDT.

Като цяло трябва да се обърнем към късо съединение на Tether (като купуване на линейни фючърси). Ако се справите с USDT означава, че купувате USDT линейни фючърси или суапове или купувате BTC с USDT. В случай, че USDT се срине с 50%, индексът BTC-USDT ще бъде удвоен от индекса BTC-USD и всъщност можете да получите удвоена сума на USDT и по отношение на долар, вашият P&L пак ще е плосък.

Заключение

OKEx предлага широка гама от крипто деривати, за да отговори на нуждите на различни търговци. Предвид волатилността на пазара е много лесно тези фючърси да се прекъснат и арбитражните възможности често са на разположение на тези, които винаги са готови. В никакъв случай тези стратегии за търговия не са лесни или се случват често, ако е изключително доходоносно, те биха продължили само за кратко време и често се пазят от ботове – само когато ботовете останат без боеприпаси, търговците могат да го пируват. В тази статия разгледахме очевиден пример, но има безброй малки шансове, като този пример по-долу, показващ TRX 0925 (по-малко охранявано бъдеще).

Следвайте OKEx на:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner