Биткойн цена днес: BTC / USD Ръководство за обменния курс

Contents

Биткойн цена в реално време в BTC / USD валутна стойност

Най-често задаваният въпрос в днешната екосистема на криптовалутите е: каква е цената на биткойн.

Това ръководство за цените на биткойните е разделено на четири основни анализа, за да се разбере как работи обменният курс на BTC / USD. Първо е графиката на цените на BTC в реално време по-горе, последвана от тези три основни компонента:

 • какво означава обменният курс на биткойн (как се актуализира ценовата формула на BTC в щатски долари)
 • най-популярните икономически крипто пазарни фактори, движещи цената на биткойн нагоре (или надолу)
 • исторически график на цените на биткойн за събития с хронологични дати и BTC в новини в щатски долари

Какво означава обменният курс на USD за Bitcoin (BTC) Price USD?

Докато разглеждаме анализа на биткойн диаграмата на цената на биткойн за последния месец, изключително важно е да се знае очевидното, тъй като валутните курсове играят решаваща роля при търговията с валута.

Някои хора обаче може да не разбират напълно как работят обменните курсове. Днес ние обясняваме всичко, което трябва да знаете за това как функционират обменните курсове на биткойн и как се определя цената на биткойн.

Биткойн мрежата работи от близо 4000 дни (по-точно на 17 декември 2019 г.), откакто започна софтуерът BTC blockchain за връстници с отворен код..

Преди десетилетие един биткойн струваше по-малко от стотинка. Днес един биткойн струва около 10 000 долара и е най-висок за всички времена от малко под 19 900 долара BTC / USD. Ясно е, че обменният курс на биткойн се е колебал диво през годините, тъй като волатилността дори е видяла не един, не два, а три различни 80% недостатъка в сравнение с предишните графични върхове.

Най-взискателните въпроси, на които ще дадем отговори, са следните:

 • Как се изчислява обменният курс като BTC / USD?
 • Какви видове фактори влизат в обменния курс?
 • Защо се променят обменните курсове?
 • Какво кара обменният курс на биткойните да варира диво с променливост?
 • Какво определя дали обменният курс на биткойн се покачва или намалява?
 • Кой определя обменния курс на биткойн и изчисляването му в щатски долари?
 • Защо някои фиатни валутни курсове са фиксирани, докато други са плаващи?
 • каква е била цената на биткойн в миналото от 2009 до 2019 г.?
 • какви са печалбите и загубите от обменния курс на биткойн месец за месец, година след година?
 • кои са най-често срещаните въпроси за цената на биткойн, измерена в щатски долари?

Надяваме се, че криптовалутната общност е готова за това единствено по рода си ръководство за цените на биткойн.

Ето един прост калкулатор за конвертиране на биткойн в щатски долари, както и лесен начин за обмяна на BTC за щатски долари. U

Какво представлява обменният курс? Как работят BTC в борсовите стойности в USD?

Независимо дали говорим за обменни курсове на криптовалута или обменни курсове на фиат, валутните курсове работят по почти същия начин.

Обменният курс е просто начин за изразяване на стойността на една валута с друга. Той ви казва колко струва валутата ви в чужда валута.

Настоящият обменен курс между щатския долар (USD) и канадския долар (CAD), например, е приблизително $ 1 USD = $ 1.30 CAD. Това означава, че вашият 1 USD е еквивалентен на 1,30 USD CAD.

Можете също да изразите обменните курсове по обратния начин. Можете да кажете $ 1 CAD = $ 0.76 USD. Ако обменяте CAD за щатски долари, ще трябва да платите 1 CAD за получаване на 0,76 USD в замяна.

Към ноември 2019 г. обменният курс между биткойн и щатски долари е приблизително 1 BTC = $ 9 400 USD.

За да ви помогнем да разберете обменните курсове, може да ви помогне да мислите за обменния курс като цената, която трябва да платите във вашата валута, за да закупите друга валута. Ако обменният курс на BTC / USD е 10 000,00, например, това означава, че купуването на 1 BTC струва 10 000 USD. Обменният курс винаги показва колко от втората валута (USD) трябва да закупите една единица от първата валута (BTC).

Как работят двойките на обменните курсове

какъв е обменният курс на биткойн

Понякога виждаме и обменните курсове, изразени като двойка. Валутната двойка е ценова котировка на обменния курс за две различни валути, търгувани на чуждестранна валута (forex) или криптовалутни пазари.

Когато се прави поръчка за валутна двойка, се купува първата валута или основната валута, докато втората валута в двойката – валутата на котировката, се продава.

Валутната двойка EUR / USD е най-ликвидната валутна двойка в света. С тази двойка едната страна продава евро за щатски долари, докато другата страна купува евро за щатски долари.

Понякога валутните двойки ще бъдат изразени по следния начин: EUR / USD = 1.200. Това означава, че можете да продадете първата валута (EUR), за да получите втората валута (USD) в посочената сума. Можете да продадете 1 EUR за $ 1,2 USD.

Валутните двойки са толкова, колкото валути има в света. От основните валутни двойки като USD и JPY до по-малки валутни двойки като северномакедонския денар (MKD) и албанския лек (ALL), няма ограничение за броя на валутите, които можете да купувате и продавате днес.

Откъде идват обменните курсове?

Откъде идват валутните курсове?

Повечето чуждестранни валути и криптовалути се търгуват 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Над 5 трилиона долара фиатна валута сменят собствениците си всеки ден по света.

Ние разглеждаме тези транзакции, за да определим текущия обменен курс. Колко просто е платил някой, за да купи USD с BTC? Колко е платил някой в ​​CAD, за да купи USD?

При всички валути цените се променят постоянно. Мексиканското песо се търгува непрекъснато например с американски долари. Еврото се обменя постоянно за руски рубли. Тези валутни транзакции се извършват постоянно и тези транзакции определят обменния курс.

Фиксирана спрямо плаваща валута

Повечето основни световни валути използват a плаващ валутен курс. Обменният курс се променя по всяко време поради търсенето и предлагането. Някои страни обаче използват фиксирани валутни курсове. Обменните курсове на тези валути не могат да се променят. Цената е фиксирана или фиксирана към нещо.

При плаващ обменен курс неограничен брой фактори могат да повлияят на обменните курсове. Когато Обединеното кралство гласува за напускане на Европейския съюз, например, стойността на британската лира (GBP) падна спрямо еврото, щатския долар и други основни световни валути.

Обменните курсове могат да бъдат повлияни от безброй фактори, поради което повечето обменни курсове се колебаят през целия ден.

Някои държави обаче нямат плаващи обменни курсове. Те имат фиксирани валутни курсове. Тези държави ще обвържат своята валута с щатския долар или подобна стабилна валута, след което ще поддържат тези курсове за дълъг период от време.

Например саудитският риал има фиксиран обменен курс. Променя се само в стойността, когато правителството реши да промени стойността си.

Междувременно Китай дълго време имаше подобна система с юана. Стойността на юана е била изкуствено ниска спрямо щатския долар, за да направи китайските стоки по-привлекателни за износителите. Днес Китай се отдалечи от тази система, въпреки че юанът все още няма право да плава напълно. Вместо това на Yuan е позволено да се движи в рамките на малка група.

Правителствата или централните банки контролират ли обменните курсове?

Правителствата или централните банки контролират ли обменните курсове?

Повечето големи държави днес използват гъвкави или плаващи обменни курсове. Например правителството на Съединените щати не може директно да промени обменния курс на щатския долар с други фиатни валути. Обменният курс плава нарочно.

Повечето централни банки не променят директно обменните курсове. Централните банки обаче могат да издават политики за косвено въздействие върху обменните курсове в дългосрочен план.

Централните банки могат например да коригират лихвените проценти и да повлияят на инфлацията, например и двете могат да повлияят на обменната стойност на дадена валута спрямо глобалните валути.

Някои правителства контролират пряко обменните курсове

Някои правителства контролират пряко обменните курсове

Повечето национални правителства не се намесват пряко в обменните курсове. Правителствата в някои страни обаче влияят пряко на обменните курсове.

Например саудитският риал например рядко се колебае спрямо световните валути, тъй като саудитското правителство използва фиксиран обменен курс. Този обменен курс се променя само когато правителството реши да го промени.

Междувременно китайският юан имаше фиксиран валутен курс от десетилетия, въпреки че китайското правителство сега преминава към гъвкав валутен курс. Днес обменният курс на юана се променя по-рядко от валутите с гъвкав валутен курс, но се променя по-често от валутите с фиксиран валутен курс.

Когато правителството поддържа фиксиран валутен курс, този валутен курс обикновено е фиксиран към щатския долар. Някои държави – например Сингапур – привързват стойността на своята валута към кошница с активи, включително щатския долар и други основни валути или глобални активи.

Какво влияе върху обменния курс на валутата?

Всички валутни курсове се влияят от доставка и търсене – включително обменния курс за биткойн, щатски долар и други валути.

Колко са готови хората да платят за един биткойн? Колко биткойни са на разположение? Въз основа на отговорите на тези два въпроса, цената на биткойните ще се повиши или спадне.

Разбира се, търсенето и предлагането са сложно свързани с хиляди различни фактори.

в традиционния валутен свят три фактора влияят върху обменния курс:

Лихвен процент: Повечето държави имат централна банка, която плаща лихвен процент. По-високият лихвен процент прави валутата по-ценна, защото инвеститорите искат да инвестират в тази държава, като се възползват от високите лихвени проценти, като превключват парите си в валутата на тази държава. Инвеститорите ще обменят валутата си с валутата, която плаща по-високи лихви, след което ще я запазят в банката на тази държава, за да се възползват от тези високи лихви.

Парично предлагане: Повечето централни банки също контролират паричното предлагане. Бюрото за гравиране и печат на САЩ например отпечатва 38 милиона бележки на ден с номинална стойност около 541 милиона долара. Когато се отпечатват повече пари, това отслабва стойността на парите в обращение. Има твърде много пари, преследващи твърде малко стоки и услуги. Хората, които държат пари, ще наддават цените на стоките и услугите, създавайки инфлация. Ако се отпечатат твърде много пари, тогава виждаме хиперинфлация – като това, което видяхме през 20-те години в Германия или съвременното Зимбабве.

Икономически растеж и финансова стабилност: Страна със силна, растяща икономика ще привлече инвеститори. Тези инвеститори ще купуват стоките и услугите в страната. Те трябва да купят валутата на страната, за да направят това, което води до покачване на цената на тази валута. Обратно, ако икономическият растеж и финансовата стабилност на страната отслабнат, инвеститорите ще искат да продадат активите си, създавайки натиск надолу върху валутата и причинявайки спад на цените.

И трите фактора оказват значително влияние върху цените на фиатните валути. След това ще разгледаме как определени фактори влияят върху цената на биткойн.

Какво влияе на обменните курсове на крипто?

Какво влияе на крипто обменните курсове?

Всички горепосочени фактори играят решаваща роля в обменните курсове на фиатните валутни пазари. Но какво да кажем за крипто пазарите?

На крипто пазарите обменните курсове се управляват предимно от същите два широки фактора: търсене и предлагане.

Доставка: Колко жетони са на разположение за закупуване? Колко бързо нараства предлагането всяка година? Колко жетони са заключени? Колко токени са достъпни чрез борси или в ръцете на обществеността?

Търсене: Колко е готов някой да плати за всеки жетон? Колко силно хората искат да закупят определен жетон? Какви видове атрактивни характеристики има валутата, която няма никоя друга валута?

Когато търсенето и предлагането са равни, стойността на криптовалутата остава равна. Междувременно, когато търсенето изпреварва предлагането, цените се покачват. Видяхме това с биткойн през последното десетилетие: биткойн има фиксирана доставка от 21 милиона, като периодично се освобождава намаляващ брой токени. Тъй като търсенето на биткойн нараства и предлагането остава същото, цената на биткойн неминуемо се повишава.

Разбира се, търсенето и предлагането са съставени от хиляди различни фактори.

Криптовалута със силна общност на разработчици, чудесна поддръжка на приложения и много реклами, например, ще има голямо търсене. Хиляди фактори могат да повлияят на търсенето.

Как работи обменният курс на Биткойн?

Как работи обменният курс на Биткойн?

Обменният курс на биткойн работи по различен начин от традиционните национални валути.

Разбира се, обменният курс на биткойн се влияе от някои от същите фактори.

The парично предлагане (или общо предлагане) на биткойн играе роля, например, както играе инфлация (процент на емисии или възнаграждение на блока) на биткойн.

За разлика от националните валути обаче обменният курс на биткойн не се влияе от конкретна национална икономика. Централната банка на страната не може да промени лихвения си процент, за да повлияе на обменния курс на биткойн например. Няма централна банка за биткойни, която да избере да пусне повече биткойни.

Обменният курс на биткойн също не е наистина повлиян от финансовите цикли. Тримесечният ръст на БВП на дадена държава не оказва влияние върху биткойните, нито върху естествените рецесионни и инфлационни цикли.

Горе говорихме за това как два прости фактора влияят върху всеки валутен курс в света: търсене и предлагане. Точно като фиатните валути, обменните курсове на криптовалутите се влияят от хиляди подфактори, които съставляват търсенето и предлагането.

Кои държави имат фиксиран обменен курс? Дали са добри или лоши?

Кои държави имат фиксиран обменен курс? Добри ли са или лоши?

Някои смятат, че контролирането на обменния курс е добра идея. Очевидно през последните няколко десетилетия се получи добре за Китай и Саудитска Арабия.

Когато повечето хора чуят за фиксиран обменен курс, те мислят за китайския юан и саудитския риал.

Може да се изненадате да научите обаче, че САЩ и повечето големи държави са имали фиксиран обменен курс през по-голямата част от миналия век.

През 1800-те и 1900-те години Съединените щати постепенно натрупват по-голямата част от световните запаси от злато. Правителството на САЩ определи цената на златото на 20,67 долара за унция със Закона за златния стандарт от 1900 г..

Тази цена ще остане същата до 1934 г., когато Законът за златния резерв забрани частната собственост на злато и упълномощи президента Франклин Делано Рузвелт да обезцени щатския долар. През нощта правителството увеличи цената на златото от 20,67 долара за унция на 35 долара за унция. Доларът беше обезценен с 60%, въпреки че стойността на правителствените златни резерви нарасна в стойност от 0,033 млрд. Долара до 7,348 млрд. Долара за една нощ.

Повечето други компании признаха стойността на стабилната валута и САЩ бързо се превръщаха в световна суперсила. По този начин през 1944 г. повечето страни по света подписаха Бретън Уудското споразумение, като по този начин се съгласиха да обвържат валутите си с американския долар.

Този златен стандарт продължи до 1971 г., когато президентът Никсън премахна щатския долар от златния стандарт. От този момент нататък американският долар поддържа плаващ или гъвкав обменен курс.

Плюсове и минуси на фиксиран обменен курс

Плюсове и минуси на фиксиран обменен курс

Независимо дали става въпрос за фиатни валути или криптовалути, фиксираните валутни курсове могат да бъдат добри или лоши. Някои от плюсовете и минусите на фиксирания обменен курс включват:

Професионалисти

Стабилност: Първото и най-важно предимство на фиксирания обменен курс е, че той може да създаде стабилност. Инвеститорите знаят какво струва една валута. Те могат да инвестират в дадена държава и да знаят, че инвестицията няма да колебае диво поради оценка на валутата.

По-малките страни се възползват от силата на по-силните страни: Повече държави обвързват своята валута с щатския долар, отколкото която и да е друга валута в света. Защо? Е, САЩ имат силна и диверсифицирана икономика. Когато щатският долар расте, всяка държава, която използва американския долар, може косвено да се възползва от този растеж. Ако вашата фиатна валута е фиксирана към щатския долар и щатският долар се покачва в стойност, тогава вашата фиатна валута също се покачва в стойност.

Минуси

Фиксираните валутни курсове са скъпи за поддържане: Повечето правителства поддържат фиксиран обменен курс, като поддържат големи резерви в чуждестранна валута. За държава, голяма като Китай, са необходими огромни валутни резерви, за да поддържа валутата стабилна. Тези резерви са скъпи за поддържане.

Прави държавата цел за спекуланти: Определянето на обменния курс може да превърне една държава в мишена за спекулантите. Спекулантите могат да късат валутата, изкуствено понижавайки стойността на валутата. Централната банка трябва да конвертира своята валута, за да увеличи стойността на своята валута. Ако централната банка няма достатъчно, тогава тя ще трябва да повиши лихвените проценти, което ще предизвика рецесия. Видяхме това с британския паунд през 1992 г., когато Джордж Сорос продължи да къси паунда, докато централната банка на Обединеното кралство се отказа и позволи на паунда да плава. Видяхме го и с Швейцария през 2015 г., когато правителството освободи швейцарския франк от връзката му към еврото.

Черните пазари могат да подменят фиксираните валутни курсове: Правителствата често се опитват да приложат фиксиран валутен курс, за да се възползват от изброените по-горе предимства, само за да не успеят с действителното прилагане на този фиксиран валутен курс. Виждали сме това да се случва във Венецуела и други страни. Правителството на Венецуела официално фиксира своята валута към щатския долар, за да си върне икономическата стабилност. Повечето граждани обаче са готови да приемат много по-различен валутен курс чрез черните пазари. Обменният курс на черния пазар се различава много от официалния обменен курс, подкопавайки опита на правителството да създаде стабилност.

Фиксирани валутни курсове в Crypto

Фиксирани валутни курсове в Crypto

Виждаме фиксирани валутни курсове в крипто света. Най-често се виждат със стабилни монети.

Stablecoins са криптовалути, които имат умишлено стабилна стойност. По-голямата част от стабилните монети на пазара днес са обвързани с американския долар. Те поддържат стабилната си стойност, като държат парични резерви в долар 1: 1.

Конюшни като Gemini Dollar (GUSD) и Tether (USDT) работят по този начин: тези компании пускат дигитални токени 1: 1 с техните парични резерви. Притежателите на GUSD и USDT токени могат да обменят тези токени по всяко време за щатски долари. Докато можете да замените 1 GUSD за 1 USD, тогава 1 GUSD винаги ще струва 1 USD на пазара.

Някои държави използват свободно фиксирани валутни курсове

Някои държави използват свободно фиксирани валутни курсове

Някои държави създадоха уникално решение. Те създадоха свободни обменни курсове. Тези обменни курсове имат определен обхват на търговия. Обменният курс може да се движи в рамките на тази лента.

Целта на свободно фиксирания обменен курс е да даде на валутата адаптивността на плаващ валутен курс, съчетан със стабилността на фиксиран валутен курс. Когато се изпълни правилно, може да работи доста добре.

Има три основни фиатни валути, които в момента използват свободно фиксирани валутни курсове:

Китай: Китайският юан (CNY) има 2% обхват на търговия, базиран около средата вчера. Валутният курс може да се движи в тази лента, преди правителството да предприеме действия за стабилизиране на обменния курс. Юанът е фиксиран към кошница с активи (които се състоят предимно от щатски долари).

Сингапур: Сингапурският долар (SGD) се управлява в рамките на обхвата на търговия, за да позволи бавно покачване на стойността. Той е фиксиран към кошница с активи.

Виетнам: Виетнамският донг (VND) има 2% обхват на търговия, въпреки че правителството периодично обезценява валутата извън този диапазон (както се случи през декември 2016 г.). Донгът е обвързан с американския долар.

Криптовалутните курсове не могат да бъдат повлияни от централните банки

Криптовалутните курсове не могат да бъдат повлияни от централните банки

Централните банки и други държавни субекти имат известно влияние върху фиатните валутни курсове. Федералният резерв на САЩ може да коригира лихвените проценти, например, за да повлияе косвено на обменните курсове.

Едно от най-големите предимства на криптовалутата е, че валутните курсове са извън сферата на държавното вземане на решения.

Биткойн е първата наистина глобална валута в света. Това не е обвързано с икономическите резултати на която и да е държава. Централната банка не може да повлияе еднолично върху цената на биткойните.

Ако американската икономика влезе в рецесия, тогава стойността на щатския долар се очаква да спадне. Междувременно стойността на биткойн може да не се промени спрямо другите глобални валути, тъй като биткойнът не е свързан само с американската икономика.

Крипто обменните курсове не са имунизирани от държавна намеса

Крипто обменните курсове не са имунизирани от държавна намеса

Разбира се, дори и най-твърдите защитници на криптовалутите ще признаят, че има кривина в криптовалутите: правителствата все още могат да повлияят на обменните курсове на криптовалутите по много начини.

Правителствата могат да държат крипто резервен фонд: Да приемем, че правителството на САЩ иска да контролира обменния курс BTC / USD. Те решават да купят 1 милион BTC и да го държат в резервен фонд. Ако обменният курс на BTC / USD започне да става твърде висок, правителството на САЩ продава част от този фонд, създавайки натиск върху продажбите върху пазарите и причинявайки спад на цените.

Правителствата могат да забранят или ограничат крипто: Китайското правителство забрани много аспекти на крипто търговията през 2017 г. Това доведе до срив на цените на биткойните, въпреки че ефектът беше краткотраен. Много хора видяха това като положителен знак: дори толкова голяма и мощна държава като Китай не може еднолично да повлияе на стойността на биткойн в дългосрочен план. Помислете обаче какво би се случило, ако няколко държави забранят биткойн за една нощ. Какво би се случило, ако ЕС внезапно промени начина, по който третира биткойн? Какво се случва, ако правителството на САЩ реши да забрани биткойните?

Поради тези два недостатъка, правителствата все още могат да влияят на крипто обменните курсове по различни начини.

Като цяло обаче обменните курсове на криптовалутите са до голяма степен продиктувани от две пазарни сили: търсене и предлагане. Обменните курсове на криптовалутите не са фиксирани към конкретно правителство, нито са фиксирани към определена стойност или фиатна валута. Това е една огромна разлика между обменните курсове на криптовалутата и фиатната валута.

Обменни курсове и конверсионни спредове

Обменни курсове и конверсионни спредове

На криптовалутните и фиатните валутни пазари никога няма само един конкретен обменен курс за криптовалута.

Разбира се, обменният курс на BTC / USD може да бъде около 10 000,00, но е малко вероятно да видите точния обменен курс от всяка борса и банка.

Когато има разлика между обменните курсове, това се нарича разпределение на конверсията. Разпределението на конверсията се различава от пазарната цена, която търговецът ще получи.

Банка, обмен на валута или обмен на криптовалути ще надценят цената, така че да реализират печалба. Кредитните карти, PayPal и други парични услуги работят по същия начин.

Да приемем, че обменният курс USD / CAD е 1.30. Можете да пътувате до Съединените щати и да купите кутия с бира, използвайки вашата CAD кредитна карта за $ 10 USD. Ако сте платили пазарна ставка, тогава общата ви такса ще бъде $ 13 CAD. В действителност обаче вашата компания за кредитни карти ще таксува допълнителен обменен курс, да речем 2,5%. Цената, която виждате на кредитната си карта, ще бъде $ 13,25 CAD поради добавената такса.

Банките, валутните борси и криптовалутните платформи таксуват спредове за конвертиране, за да покрият своите такси за услуги. Някои начисляват допълнителни такси, а други – като компании с кредитни карти – налагат само такси в чуждестранна валута.

След това ще говорим за конкретните фактори, които влияят върху цената на биткойн, но първо имаме много специална диаграма, която ще ви покаже разбивката по месеци на действието на цената на биткойн.

BTC Ценова диаграма Печалби / Загуби Месец по Месец, Година по Година

Bitcoin-Return-By-Month-medium-def

Щракнете, за да уголемите: 2009-2019 Месец по Месец Биткойн Ценова диаграма, показваща печалби и загуби

Сега, тук е направена допълнителна сладка графика, илюстрираща всеки месец печалбите и загубите на цените на Биткойн, както и резюме на това, което представляват всички тези числа.

Повечето хора гледат на цената на биткойн като на непрекъсната диаграма. Биткойн се търгува 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, по целия свят. Той не следва традиционните цикли на финансовите пазари. Няма тримесечни отчети за печалба от биткойн.

Въпреки това все още можете да съберете определена информация от това как биткойн се движи през всеки месец. Ето диаграма на движението на цените на биткойни всеки месец от август 2010 г. (стартирането на първия тракер за обменни курсове на биткойн) до октомври 2019 г..

Данните са съставени от Cane Island Alternative Advisors, базирана в Тексас фирма за крипто анализ, с данни, събрани от Coinmetrics.

Диаграмата изглежда малко объркана, с малко забележими модели. Ето обаче част от информацията, която можем да получим от диаграмата:

 • Биткойнът имаше най-добрия си месец през ноември 2013 г., когато цените се повишиха с 467,4% между 1 и 30 ноември
 • Средно биткойнът преживява най-големите си положителни ценови движения през април (32,4% средно) и май (28,9% средно), което е значително по-високо от всеки друг месец
 • Август и септември са единствените месеци, в които биткойнът е имал отрицателно средно движение на цените, съответно със спад от 37,3% и 48,3%
 • Октомври и ноември имат следващите най-големи средни скокове на цените след май и юни, със скокове от 20,1% през октомври и 26,9% през ноември, средно
 • Като цяло биткойнът е спечелил 1146,1% кумулативно през месеците май между 2011 и 2019 г., което е по-висок кумулативен ръст от всеки друг месец
 • Биткойн е имал подобно впечатляващо кумулативно покачване на цените през всички месеци май (885,6%), ноември (752,6%) и октомври (523,3%)
 • Най-големият скок на цените за цялата година през цялата година се случи през 2013 г., когато цената на биткойна нарасна с 5486,7% от 1 януари до 31 декември
 • Биткойнът е имал само две отрицателни години: през 2014 г. цената на биткойните е спаднала -57,6% от началото до края на годината; и през 2018 г. цената на биткойните спадна с -70% от началото до края на годината
 • Биткойнът имаше два месеца, когато цената му остана напълно неутрална, променяйки се средно с 0,0% от първата до последната дата на месеца: септември 2010 г. и април 2012 г.
 • Най-лошият месец в историята на Биткойн беше август 2011 г., когато биткойнът спадна с -39,4% от първата до последната дата на месеца
 • Интересното е, че вторият и третият най-лош месец на биткойн са настъпили веднага след месеца, в който си струва: биткойнът е спаднал с 37,3% през септември 2011 г. и 36,4% през октомври 2011

Сега, нека да преминем към топ 20 движещи сили, отговорни за движението на цената на биткойн нагоре и надолу.

Топ 20 фактора, влияещи върху цената на биткойн

биткойн ценови фактори

Хиляди отделни фактори влияят върху цената на биткойните. По-долу сме посочили първите 20 фактора.

Максимално предлагане на биткойн

Биткойнът е единствената основна валута в света със специфичен, предварително определен, фиксиран лимит. Ще съществуват само 21 милиона биткойни. Този лимит е твърдо кодиран в биткойн.

Действителното предлагане на биткойн, разбира се, вече е много по-малко от това. Милиони биткойни са загубени, заключени или унищожени. Някои хора вярват, че до 4 милиона биткойни вече не са достъпни.

От 18-те милиона биткойни, добити до момента, това може да означава, че всъщност циркулират само 12 или 13 милиона, а само още 3 милиона остават да бъдат отпечатани през следващите 120 години (последният биткойн е планиран да бъде добит през 2140).

Скорост на емисиите (награда на блока)

Подобно на централната банка, блокчейнът за биткойни отпечатва нови пари всяка година. На всеки 10 минути блокчейнът на биткойн освобождава 12,5 BTC в икономиката. Това е наградата за блок и се дава на биткойн майнера, който е добил този блок.

Помага да се мисли за емисиите като за инфлация на биткойн. Тъй като се коват нови биткойни, това трябва да намали цената на биткойните (ако се приеме, че търсенето остава стабилно), което ще доведе до инфлация. Въпреки това, степента на емисии на биткойн е толкова ниска, че не е в крак с нарастващото търсене. Ето защо цената на биткойните продължава да расте година след година.

Емисиите на биткойн намаляват периодично. Първоначално блокчейнът на биткойн издаде 50 BTC като блокова награда. След това този брой спадна до 25 BTC. Днес той се намира на 12,5 BTC, като следващата награда за блокове „наполовина“ трябва да се случи на 14 май 2020 г. На тази дата наградата на блока на биткойн ще падне до 6,25 BTC, което означава, че инфлацията на биткойните по същество се намалява наполовина за една нощ.

Намаляващото предлагане на биткойн

Не само предлагането на биткойн е фактор, но е и фактът, че предлагането на нови биткойни намалява. Към днешна дата сме изкопали 18 милиона биткойни (към ноември 2019 г.). Има само 21 милиона биткойни, които някога ще бъдат произведени, което означава, че сме изкопали 85% от общото предлагане на биткойн.

Още по-изненадващото е, че няма да добиваме последния биткойн до 2140 година!

Поради намаляващата система за възнаграждение на биткойните, блоковата награда на биткойн ще продължи да се намалява наполовина, докато всеки ден се добиват само няколко десети или стотни от биткойн.

И накрая, през 2140 г. блокчейнът на биткойните ще е добил последния биткойн, в който момент никога няма да бъдат създадени нови биткойни.

Икономически растеж в биткойн общността

Биткойнът не е обвързан с икономическия растеж на която и да е конкретна държава. Все още обаче има цяла биткойн икономика. Тази биткойн икономика не работи съвсем като икономиката на САЩ или Китай.

Икономиката на биткойните обаче все още се влияе от неща като потребителските разходи. Колко често хората всъщност използват биткойн, за да харчат? Колко често хората правят транзакции с биткойн? Какви видове стоки или услуги е готов някой да предостави за 0,5 BTC?

Икономиката на биткойн също се влияе от подкрепата и развитието на общността. Допринасят ли разработчиците за проекта? Поддържат ли членовете на общността приложения за биткойн?

Общността на биткойните има своя собствена икономика и тъй като тази икономика расте, тя влияе върху търсенето на биткойн.

Налична доставка на биткойн

За трети път споменаваме доставката като един от факторите, влияещи върху цената на биткойните. Наличното предлагане на биткойни обаче може да бъде значително различно от действителното циркулиращо предлагане.

Знаем, че до момента са добити 18 милиона биткойни. Също така знаем, че не всички 18 милиона от тези биткойни все още са в обращение.

Определен брой биткойни се държат от хора, които никога няма да ги продадат под определена цена, например. Определен брой биткойни също са загубени или унищожени през годините и никога няма да бъдат възстановени.

Имайки предвид тези фактори, формулата за изчисляване на наличното предлагане на биткойн изглежда така:

Налично предлагане = Циркулиращо предлагане – биткойни, които се държат или губят

Знаем, че съществуват 18 милиона биткойни. Нека сега приемем, че два милиона от тези биткойни са загубени. Хората изхвърлят твърди дискове. Хората забравят паролите си. Хората случайно унищожават или изтриват стари компютри. Поради тези загубени или унищожени биткойни, ние имаме само 16 милиона биткойни в обращение.

Сега, нека приемем, че от останалите 16 милиона биткойни, държани от хора, 15 милиона от тях никога няма да продадат своите биткойни за нещо по-малко от $ 20 000 на брой.

При този сценарий наличното предлагане на биткойн на всяка цена под $ 20 000 ще бъде 1 милион BTC.

Това играе решаваща роля в ценообразуването на биткойн. Да приемем, че имаме куп купувачи, които искат да инвестират в биткойн. Те искат да купят 10 000 BTC, независимо от цената. Тези купувачи излизат на пазара, като се насочват към притежателите на 1 милион биткойни, готови да продадат на цена под 20 000 долара. В крайна сметка продавачите намаляват и цената се увеличава нагоре. В крайна сметка цената се натиска достатъчно високо, за да може да пробие $ 20 000, което е точката, в която определени хора са готови да продадат своите биткойни.

В крайна сметка този феномен на покачване и намаляване на цените създава танц напред и назад. Обемът на покупките и продажбите продължава да се колебае безкрайно, създавайки нестабилност на пазарите, докато цените се уредят.

Разработка на приложения и софтуер

Биткойнът е с отворен код и всеки може да изгради всичко върху биткойн. Тъй като употребата на биткойн се увеличи, нараства и търсенето на приложения и софтуер за подобряване на използваемостта на биткойните.

Разработчиците на приложения и софтуер са изправени пред ситуация с биткойн. Тъй като търсенето на биткойн се увеличава, търсенето на добри биткойн приложения и софтуер също се увеличава. Но за да могат разработчиците на приложения и софтуер да надграждат върху биткойни, първо трябва да видят известно търсене на своите приложения и софтуер.

Въпреки тази ситуация с улов 22, разработчиците на приложения и софтуер продължават да изграждат страхотни неща върху биткойн. Някои софтуери взаимодействат директно с биткойн екосистемата: приложенията за портфейли ви позволяват сигурно да държите биткойн на вашето мобилно устройство, например.

Друг софтуер по никакъв начин не се свързва директно с блокчейн биткойн. Приложението за проследяване на портфолио, например, просто проверява цената на биткойн и ви казва колко ценно е вашето портфолио.

Тъй като повече приложения и софтуер са изградени върху биткойни, това увеличава търсенето на биткойн. Това прави биткойните по-лесни за използване. Започвате да използвате биткойн. Опитвате се да накарате приятелите си да започнат да използват биткойн. Необходими са по-малко усилия, за да участвате в него. Има по-малко крива на обучение. С по-малко бариери за влизане, никога не е имало по-подходящо време за влизане.

Достъпност и лекота на покупка

В ранните дни на биткойн беше относително трудно да се използва биткойн. Трябваше да изтеглите пълния софтуер за биткойн, само за да държите биткойн например.

Днес закупуването на биткойн е толкова лесно, колкото изтеглянето на мобилно приложение и въвеждането на информация за вашата кредитна карта. Някои хора могат да купуват биткойни от обикновените си инвестиционни платформи – като Robinhood, Fidelity или TD Ameritrade.

Тъй като лекотата на използване на биткойн се увеличава, той става все по-достъпен за по-широка група хора. През 2011 г. някой може да е чувал за биткойн и да се интересува от закупуване на биткойн, но е бил разубеден от високата крива на обучение и сложния процес на закупуване. Днес същият човек е изправен пред малко препятствия по пътя си към закупуването на първия си биткойн.

Състезание от Altcoins и банки

През 2009 г., когато биткойн стартира за първи път, той нямаше конкуренция. Това беше единствената базирана на блокчейн криптографски обезпечена валута в света. Хората дори не знаеха какво е блокчейн.

Днес нещата се промениха и биткойнът има много конкуренция. Конкурентите на биткойн са по-бързи и по-мащабируеми. Някои от тях са по-анонимни или насочени към поверителността.

Едно нещо обаче остава постоянно през цялата крипто история: биткойнът остава най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация. От 2009 г. до 2017 г. доминирането на биткойн е някъде между 90% и 100%. Това означава, че от всички пари в крипто, 90% до 100% от тези пари са в биткойн.

От 2017 г. нещата се промениха. През януари 2018 г. доминирането на биткойн достигна най-ниското ниво от около 36%. Повече пари бяха в конкурентните пазари на altcoin, отколкото в bitcoin.

Днес господството на биткойн отново се е повишило. Към ноември 2019 г. индексът на доминиране на BTC е около 70%.

Разбира се, нещата лесно могат да се променят в бъдеще. Биткойнът имаше първото предимство, но се сблъсква с конкуренция от някои от елитните екипи за развитие в света. На пазара има по-бързи и по-добри криптовалути, но все още никой от тези конкуренти не е оспорил господството на биткойн.

Освен това биткойнът е изправен пред конкуренция от не само алткойни. Банките правят свои безплатни услуги за превод на пари – като Venmo. Корпорациите също пускат свои собствени цифрови валути – като Libra на Facebook, която е подкрепена. Всичко това може да е конкуренция за биткойн.

Производствени разходи

Производствените разходи играят решаваща роля за цената на биткойните. Да, биткойнът е виртуална валута и няма физически „биткойн“, който трябва да бъде произведен. Въпреки това все още има реални производствени разходи, свързани с биткойн, включително добив и консумация на електроенергия.

Копаенето на биткойни изисква използването на огромни количества енергия за захранване на сървърни ферми. Тези сървърни ферми работят за създаване на криптографско решение. Първият компютър, който намери това решение, получава наградата за блока.

Тъй като все повече миньори се присъединяват към биткойн екосистемата, става все по-трудно да се добива биткойн. Трудността се увеличава, което означава, че са необходими повече електричество и изчислителна мощ, за да се реши всеки криптографски пъзел.

Теоретично не трябва да има връзка между пазарната цена на биткойн и разходите му за добив. На практика обаче откриваме, че цената на биткойн е тясно свързана с пределните производствени разходи.

Нормативни и правни въпроси

Вярно е, че отделните правителства нямат пълен контрол над биткойните. Вярно е също така, че отделните правителства могат да издават разпоредби, които оказват значително влияние върху биткойните.

Видяхме това през септември 2017 г., когато Китай забрани обмяната на биткойн борси в страната. Цената на биткойните спадна рязко (въпреки че по-късно тя се възстанови до най-високите си стойности до края на годината).

Виждали сме това и в Ню Йорк, който беше първият щат, който въведе специфични за крипто критерии, които борсите трябва да следват. Днес много крипто борси продължават да забраняват на жителите на Ню Йорк да участват в борсата, тъй като тези борси не искат да спазват изискванията на BitLicense.

Какво се случва, ако IRS внезапно реши, че биткойнът не се облага с данъци? Какво ще стане, ако правителството на САЩ забрани закупуването на биткойн утре? Какво се случва, ако Европейският съюз издаде разпоредби, строго забраняващи използването на борси за криптовалута?

Всички тези ситуации са осъществими. Някои разпоредби ще доведат до срив на цената на биткойните, докато други ще накарат цената да нарасне или да остане същата. Но ясно е, че регулаторните и законовите промени имат значително влияние върху цената на биткойните.

Наличност на местни и международни борси

Най-голямата борса за криптовалути в света приема популярни фиатни валути като щатския долар и еврото. Повечето борси за криптовалути обаче не приемат по-малки фиатни валути. Повечето борси за криптовалути нямат двойка AUD / BTC например или двойка CAD / BTC. Вместо това австралийците и канадците трябва да отидат на специални борси, за да търгуват своите австралийски или канадски долари за биткойн.

Тъй като биткойнът става все по-достъпен на глобалните борси, за хората по света става по-лесно да купуват. Някои от най-големите възможности за растеж на биткойни са в развиващите се части на света: над 2 милиарда души по света са недостатъчно обслужвани от традиционните банки, но биха могли да се възползват значително от биткойн.

Всеки път, когато криптовалута се отвори в нова, недостатъчно обслужвана част от света, тя увеличава наличността на биткойн, намалявайки бариерите за влизане и отговаряйки на нарастващото търсене.

Медийно покритие

Медийното отразяване на биткойн оказва огромно влияние върху търсенето на биткойни, така че не е изненадващо, че медиите могат значително да повлияят на цената на биткойн.

Позитивното внимание на медиите може да доведе до скок на цените на биткойните. Изведнъж изглежда, че всички говорят за биткойн в благоприятна светлина и го виждат като новото цифрово злато.

Междувременно негативното внимание от страна на медиите може да накара търсенето на биткойни да спадне. Големите медии могат да нарекат биткойн измама или пирамидална схема, например, убеждавайки потребителите да продават своите биткойни и кара цените да падат надолу.

Вилици и етапи на развитие

Биткойн е претърпял няколко основни вилици в своята история, включително меки вилици и твърди вилици. Най-големият хард форк до момента обаче се случи на 1 август 2017 г., когато биткойнът се раздели на биткойн (BTC) и Bitcoin Cash (BCH).

Когато се появят вилици или основни етапи от развитието, това може да изпрати вълни през пазарите. Цената на биткойните се колебаеше силно през дните, водещи до хард форка. Въпреки че пазарите може да не разбират напълно как работят тези твърди вилици или какво ще бъде крайното им въздействие, очевидно е, че тези твърди вилици имат значително въздействие върху търсенето и предлагането.

Вътрешно управление

Биткойн няма управителен съвет. Няма централизирана корпорация, която да отговаря за решенията на биткойн. Управлението на биткойн е децентрализирано.

Въпреки това все още има, по необходимост, централни фигури зад управлението на биткойн. Има водещи разработчици на биткойн, отговорни за най-големите промени в биткойн. Има хора, които притежават определени домейни – като bitcoin.com или bitcoin.org – които могат да влияят на общностите.

Неизбежно в тази структура на управление има спорове. Понякога тези спорове се разрешават без проблем. В други случаи те водят до твърди разклонения. Когато проблемите с вътрешното управление ударят биткойн, това може да повлияе на търсенето и предлагането на пазара.

Проблеми със сигурността, хакове и нарушения на данни

През годините имаше стотици хакове за криптообмен, пробиви в сигурността, загуби на данни и други проблеми. Когато тези нарушения се случат, това може да изпрати вълни на пазара.

Ако дадена борса бъде хакната и загуби 100 милиона долара клиентски средства например, това може да предизвика паника на пазара. Хората могат да се опитат да продадат своите биткойни и да изтеглят средствата си бързо например.

Или, ако лична информация, частни ключове или други данни на някого изтекат, това може да предизвика подобна паника. Проблемите със сигурността могат да създадат натиск върху продажбите надолу на пазара.

В същото време новите постижения в сигурността могат да дадат на пазара по-голямо спокойствие. Нов, достъпен портфейл може да даде на хората спокойствие, че средствата им са в безопасност в биткойн, например, създавайки натиск нагоре върху пазарите.

Биткойн измами и пирамидни схеми

Всички сме чували историите на крипто милионерите без усилие: хората, които са купували огромни количества биткойн в точното време, след което са се придържали към него, докато той е на стойност милиони долари. Всички бихме искали да печелим лесно, поради което измамниците често се насочват към нови потребители на биткойн с бързи схеми за забогатяване.

В историята на биткойните има много измами – от измамни изходи до пирамидални схеми до измамни инвестиционни програми. Когато измамата с биткойн бъде разкрита или затворена, тя хвърля всички биткойни в отрицателна светлина, което може значително да повлияе на цената на биткойн.

Събития

Всички видове събития могат да повлияят на цената на биткойн, включително:

 • Спирането на основните пазари, които използват биткойни (като скандалния пазар на наркотици Silk Road)
 • Обявяването на правителствените разпоредби
 • Хак на борса или нарушение на сигурността
 • Обявяване на данъчни промени
 • Глобални рецесии или големи икономически събития
 • Твърди вилици
 • Кит, преместващ голям брой монети на пазара
 • Портфейл, недокоснат от началото на 2010 г., внезапно премества огромен брой биткойни
 • Стартирането на конкурентна криптовалута
 • Политически събития, като избора на крипто-приятелски президент

Всички тези събития могат да имат различен ефект върху цената на биткойн.

Стартирането на нова изчислителна технология или миньори

Извличането на биткойн е свързано с добива на най-много биткойни с най-малко ресурси. Имайки предвид тази цел, производителите на миньори като Bitmain са създали високоспециализирани компютри, посветени единствено на добива на биткойн. Тези високоефективни машини произвеждат възможно най-висок хешрейт с най-малко количество електричество.

С нарастването на технологиите миньорите стават все по-ефективни. В ранните дни на биткойн бихте могли да копаете биткойни със средна игрална компютърна графична карта. Днес едва можете да спечелите дори със специализирани миньори.

Стартирането на нова изчислителна технология влияе значително върху печалбите на миньорите и това може да повлияе на цената на биткойните.

В бъдеще може да се наложи да се справим със стартирането на квантови компютри. Квантовите компютри ще могат да изхвърлят днешните компютри от водата. Някои вярват, че това незабавно ще доведе до унищожаване на биткойн мрежата. Други смятат, че можем да избегнем това е квантово устойчиво надстройване.

Вътрешната стойност на софтуера и блокчейна на Биткойн

Крипто критиците често твърдят, че биткойнът „няма присъща стойност“. Няма нищо подкрепящо биткойн, така че как може да си струва нещо в дългосрочен план?

В действителност повечето съвременни фиатни валути също не са технически подкрепени от нищо. Например никоя основна валута не е на златния стандарт. Някои съвременни икономики – като Канада – дори вече не притежават значителни количества злато. Вместо това тези фиатни валути получават стойността си „с декрет“ на правителството. Те имат стойност, защото се доверявате на правителството на САЩ или Канада.

По същия начин, присъщата стойност на биткойн идва от основния софтуер, който е блокчейнът на биткойн. Блокчейнът на биткойн е технологична иновация, която решава ключови проблеми с цифровите пари. Той реши проблемът с двойните разходи, например, и проблема на византийските генерали. Поради блокчейна на биткойн, ние имаме сигурна версия на дигитални пари, която работи без централизирано лице и не може да бъде хакната. Това е стойността на биткойн.

Как хората използват биткойн и виждат биткойн като валута

В общността на биткойн има значителен дебат за това как биткойн трябва да се използва. Някои хора вярват, че биткойнът трябва да се използва изключително като запас от стойност: ние не предаваме парчета злато, за да купим сутрешната си чаша кафе, така че защо да се отнасяме към биткойните по различен начин?

Други смятат, че биткойнът трябва да се използва като средство за размяна. Трябва да се използва за ежедневни покупки.

Проблемът се свежда до трите свойства на дадена валута. Валутата по дефиниция трябва да изпълнява три основни функции:

Средства за размяна: Валутата трябва да се използва като начин за обмен на стоки и услуги. Стойността на валутата ще се базира на стойността на стоките и услугите, които хората са готови да дадат в замяна на валутата.

Магазин на стойност: Валутата трябва да запази стойността си, когато се съхранява. Ако временно държите актив и той загуби значителна част от стойността си, това не е много добра валута.

Мерна единица: Валутата трябва да функционира като мерна единица. Някой може да каже, че галон мляко днес струва 4 долара, например. Валутата се използва за проследяване на стойността на стоките или услугите. Ако галон мляко струва 4 долара днес и 300 долара утре, тогава доларът вече няма да се използва като мерна единица и няма да се счита за добра валута.

Биткойнът изпълнява ли определението за валута, както е изброено по-горе? Въз основа на вашето мнение, това може значително да повлияе на стойността на биткойн. Нека разгледаме по-подробно как биткойнът функционира за всяка от целите по-горе:

Биткойн като средство за размяна: Някои хора вярват, че биткойнът трябва да се използва като средство за размяна. Би трябвало да можете да използвате биткойн в Starbucks например или да си купите нова кола. Все по-голям брой бизнеси и търговци по света вече приемат биткойн като плащане. С подобряването на технологията за мащабиране биткойните стават по-лесни за глобално приемане като средство за обмен.

Биткойнът като магазин за стойност: Биткойнът е най-противоречив, когато се използва като запас от стойност. Може да закупите 1 BTC за $ 10 000 днес. В рамките на една година не е неразумно да се мисли, че 1 BTC струва някъде от 2000 до 30 000 долара. Наистина ли прави биткойн добър запас от стойност? Обикновено запасите от стойност са стабилни. Цените могат да се покачват или намаляват, но активът запазва стойността си. Разбира се, можете също така да твърдите, че биткойнът е най-добрият запас от стойност, защото е изолиран от централни банки, политици, национални икономики и подобни неща – всичко това може да повлияе на фиатните валути.

Биткойн като мерна единица: Биткойнът е най-лош, когато се използва като мерна единица. Ако кажете на някого, че галонът ви мляко струва 0,0005 BTC, той няма да има представа за какво говорите. Дори крипто ентусиастите не използват биткойн като мерна единица. Постоянно говорим за биткойни по отношение на щатските долари. Ние сме ентусиазирани, когато цената на биткойна затъмни $ 20 000 USD, например.

Трите фактора влияят преди всичко върху силата на биткойн като валута. Тъй като силата на биткойн като валута се увеличава, можем естествено да предположим, че стойността му нараства.

Сега нека обърнем предавките и да поговорим за историята на биткойн и цената му в щатски долари.

История на цените на биткойни: Общ преглед на хронологията от година на година

Всеки, който изучава цената на биткойн, ще иска да знае как се е променил обменният курс на биткойн с течение на времето. И ние го донесохме всичко обратно обратно, от 3 януари 2009 г. до ноември 2019 г., това е най-изчерпателният списък от месец по месец и година по година компилация на биткойн цена за действие.

В този раздел на нашето ръководство за цените на биткойн има 2 мини-големи раздела:

а) годишен преглед на историята на цените на биткойн 2009-2019

б) историческа графика на цените на биткойн с датирани обобщения на новините

Повечето фиатни валути не скачат на стойност от 0,10 до 20 000 долара за по-малко от десетилетие. Но биткойните го направиха. След стартирането на 3 януари 2009 г., биткойн в крайна сметка се повиши, за да достигне паритет с щатския долар. След това цената на биткойните продължи да се удвоява.

Ето кратка история на някои от най-големите моменти в цената и обменния курс на биткойн:

3 януари 2009 г .: Стартирането на биткойн

На 3 януари 2009 г. Сатоши Накамото доби мини блок Genesis, който е първият блок в биткойн блокчейн. Оттогава биткойнът работи. До 9 януари Сатоши пусна първата версия на софтуера за биткойн. Преди края на месеца Сатоши изпрати един от най-ранните разработчици на биткойни, Хал Фини, 10 биткойна, отбелязвайки първата в света биткойн транзакция. Това беше началото на изцяло нова цифрова икономика.

Октомври 2009: Първият обменен курс на биткойн

В ранните дни на биткойн никой не е обмислял обменните курсове. Биткойн беше софтуерна програма, която работеше по уникален начин, но наистина ли бихте могли да поставите зададена стойност върху нея? Точно това се случи през октомври 2009 г., когато New Liberty Standard публикува първия обменен курс на биткойн, който беше $ 1 USD = 1 309,03 BTC. До декември 2009 г. Сатоши и малкият екип от разработчици на биткойни пуснаха втората версия на софтуера на биткойн.

Май 2010: Първата покупка на биткойни в реалния свят

Биткойнът постигна голям крайъгълен камък през май 2010 г., когато някой действително размени някои биткойни за продукт от реалния свят. Базираният във Флорида програмист Ласло Ханиеч изпрати 10 000 BTC на човек в Лондон. След това мъжът в Лондон купил две пици по интернет и ги накарал да ги доставят в къщата на Hanyecz. Двете пици бяха на стойност 25 долара, докато биткойните все още се оценяваха на част от стотинка. Днес извършването на същата транзакция би струвало над 93 милиона долара.

Юли 2010: Биткойн пресича пени

За цялата история на биткойните до този момент един биткойн струваше частица от стотинка. През юли 2010 г. обаче биткойнът за първи път премина границата от 0,01 долара.

Ноември 2010: Пазарната капитализация на биткойн надхвърля 1 милион долара

2010 беше огромна година за биткойн. Bitcoin Market, първата крипто борса, стартира през февруари, докато много по-известната Mt. Gox стартира през юли. Slush, първият в света пул за копаене, копае биткойни успешно за първи път. До ноември всички положителни новини допринесоха за сериозни резултати, тъй като пазарната капитализация на биткойните за първи път премина 1 милион долара.

Февруари 2011: Биткойн достига паритет с щатския долар, пресича прага от $ 1

Биткойнът достигна паритет с щатския долар през февруари 2011 г., преминавайки прага от 1 долар и уцелил основен етап. Това беше, когато биткойн започна да получава както добра, така и лоша преса. Големите медии публикуваха статии, свързващи възхода на биткойн с успеха на популярния пазар на копринени пътища Darknet, например.

Юни 2011: Биткойнът се покачва над $ 30, след което потъва до $ 10

За биткойните всяка публичност беше добра реклама. Вниманието на медиите към биткойн кара хората да говорят. Цената на биткойн беше изтласкана над 30 долара за първи път в историята си, въпреки че по-късно се срина под 10 долара. Късно през юни, Mt. Gox също се справи със сериозно нарушение на сигурността, което компрометира хиляди потребителски акаунти и техните биткойни.

Април 2012: Биткойн пресича прага от 100 долара

Биткойнът започна плавно да плава през 2012 г., като през април достигна най-високото ниво над 100 долара. Нови конкуренти като Litecoin, лансиран в края на 2011 г., започнаха да се появяват, като се възползваха от технологията на Bitcoin с отворен код за стартиране на нови и подобрени версии.

2013: Биткойнът преминава 1000 долара

Цената на биткойните нарасна през 2012 г. чак до 2013 г., когато за първи път премина границата от 1000 долара. Пазарната капитализация на биткойните също достигна рекордно ниво от 1 милиард долара.

2014 до 2016: Първият основен мечи пазар на Биткойн

Биткойнът е преминавал през малки мечки и бикове преди. Но мечият пазар, който обхвана биткойни от края на 2013 г. до началото на 2017 г., беше най-лошият в историята на биткойните до момента. През януари 2014 г. биткойнът падна под 1000 долара и няма да пробие отново границата от 1000 долара в продължение на две години. През това време Mt. Gox фалира и затвори, което беше проблем, защото Mt. Gox обработваше 70% от световния обем на търговия с биткойни. Мнозина смятаха, че биткойнът е обречен. Биткойн достигна дъно под 500 долара.

2017: Биткойнът се покачва до най-високите си времена от $ 20 000

През 2017 г. мечият пазар на биткойни се счупи внезапно и драматично. В началото на 2017 г. биткойнът проби границата от $ 1000 – след това не спря. Той продължаваше да се покачва след $ 2000 и $ 3,0000 и $ 4,000, пробивайки всяка бариера в бърза последователност. Цената на биткойн удари бум през август с хард форка на Bitcoin Cash, след това удари още един бум през септември, когато китайското правителство забрани крипто обмена. До края на годината обаче биткойнът официално се превърна в домакински термин. В средата на декември 2017 г. биткойнът достигна рекорд от 20 000 долара за всички времена.

Януари 2018: Биткойн пада, докато алткойните се издигат

Нарастващият прилив повдига всички лодки и това се случи с цените на биткойн и алткойн през 2017 г. Тъй като цената на биткойна нарасна, цените на алткойн се повишиха с него. През януари 2018 г. обаче беше време алткойните да заблестят. Цената на биткойните се срина до края на 2017 г., след което отново падна, за да започне януари 2018 г. С падането на цената на биткойните обаче цените на алткойните се повишиха. В крайна сметка доминацията на биткойн падна чак до 36%, което беше най-ниското време.

2018: Вторият основен мечи пазар на Биткойн

Биткойн прекара по-голямата част от 2018 г. в „крипто зима“. Цените на биткойните паднаха, след това цените на altcoin паднаха, след това и двете цени паднаха още. Цената на биткойн удари множество фалшиви дъна. Имаше капани за мечки и бикове. Това беше разхвърлян, бурен спад от благодатта за най-голямата криптовалута в света. В крайна сметка цената на биткойните се установи в диапазона от 5000 до 7000 долара.

2019: Биткойн бавно показва признаци на възстановяване

В началото на 2019 г. биткойнът продължи да бъде завладян на своя мечи пазар, въпреки че бавно щеше да покаже признаци на възстановяване. Очакваното стартиране на Bakkt се случи през есента на 2019 г., което улесни институциите да участват в крипто пазарите. Големи борси като Coinbase и Gemini пуснаха свои собствени решения за крипто попечителство. Всички положителни новини тласнаха цената на биткойните все по-нагоре и нагоре. До края на октомври 2019 г. биткойнът седеше на цена от около 9 000 до 9 500 долара. За разлика от драматичното покачване на биткойните през 2017 г., нарастването на биткойните през 2019 г. е бавно и стабилно, вместо внезапно и драматично.

Добре, сега за част втора от раздела за история на цените на биткойни, много подробен каталог на всички основни новинарски събития, които са повлияли на цената на биткойн, заедно с приложените им обменни курсове BTC / USD. Няма да намерите друг списък с цени на биткойни за 2009-2019 г. в Интернет, толкова изчерпателен, колкото този.

Историческа хронология на цените на биткойните на събитията с дати за новини

Историческа хронология на цените на биткойните на събитията с дати за новини

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2019 г.

$ 5599 = 23 април 2019 г .: BTC достига петмесечен връх

Към края на април биткойн продължи да се покачва, достигайки максимум от 5 598 долара. По този начин това беше първият път, когато Биткойн премести ценовото ниво от 5500 долара от ноември 2018 г., достигна висока цена през последните пет месеца.

$ 5,412 = 10 април 2019 г .: BTC тласнат след нивото на цената от $ 5,000

Биткойнът започна да расте в цената към началото на април напълно неочаквано, бързо се движи над $ 4,200 и през нивото от $ 5000 също само за 48 часа. От началото на месеца Биткойн е спечелил над 1200 долара.

$ 4152 = 31 март 2019 г .: BTC приключи през март над ниво от $ 4000

Въпреки бавния старт на годината, Биткойн прекара месец март с гореща ивица. На малко над 4100 долара този месец донесе солидна печалба за актива.

$ 3,867 = 28 февруари 2019 г.: BTC продължи с 10% нарастващ ръст, месец над месец

Биткойнът започна месеца под $ 3500, но се повиши с над 10% по-високо, отколкото започна, затваряйки на $ 3 867 в края на февруари.

$ 3,461 = 31 януари 2019 г .: Предложението за CBOE BTC ETF официално оттеглено преди повторно подаване

Предложението за биткойн ETF с VanEck и SolidX беше оттеглено от CBOE поради опасения, че спирането на правителството в крайна сметка ще доведе до отмяна на ETF така или иначе. Предложението беше повторно представено до 31 януари, въпреки че има някои експерти, които смятат, че предложението с най-голям шанс за одобрение от правителството като оригиналния Bitcoin ETF с предложение VanEck / SolidX за SEC.

$ 3,773 = 1 януари 2019: Биткойн започна годината под $ 4000

Цената на биткойните за 2019 г. започва от 3 773 долара, като общата пазарна капитализация е 66 млрд. Долара. До края на месеца обаче цената на биткойните падна до $ 3,468.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2018 г.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2018 г.

$ 3,469 = 3 декември 2018 г .: Майнингът за биткойн стана нерентабилен

През последните няколко години, през седмица, трудността при добива на биткойн става все по-интензивна. В началото на декември обаче трудността при добива е спаднала едва за втори път в целия живот на актива. В процеса Bitcoin спадна с 15%, за да отговори на по-ниските цени и да предложи поддръжка за добив.

$ 4,275 = 15 ноември 2018 г.: Hard Fork на Bitcoin Cash създава ABC и Vision на Satoshi

Bitcoin Cash беше изпълнен с непокорни разногласия между разработчиците на блокчейна, което доведе до хард форк, който раздели Bitcoin Cash на ABC страна и Satoshi’s Vision (SV) страна. Хеш войната между двата символа беше жестока, въпреки че в крайна сметка Bitcoin Cash ABC излезе на върха. По време на тази битка цената на двата токена варираше и дори цената на BTC претърпя някои, намалявайки при спад на цената до $ 4,275.

6 415 долара = 31 октомври 2018 г .: Бялата книга на Биткойн стана на десет години

Общността на Биткойн отпразнува 10-годишнината от пускането на бялата книга. В дните, които доведоха до годишнината, цената на биткойн спечели около 5% през седмицата.

6 497 $ = 15 октомври 2018 г .: Fidelity влиза в Crypto Trading Arena за институционални инвеститори

Тази седмица за биткойните беше предшествана от значително количество лоши новини, но Fidelity обяви старта на Fidelity Digital Assets. Новото решение за попечителство от корпоративен клас създаде възможност за институционални инвеститори, които се опитаха да се включат в индустрията за криптовалута. Новооткритият интерес донесе увеличение на цената на биткойн с него.

$ 6,539 = 18 септември 2018 г .: Zaif Crypto Exchange е подложен на хак на стойност $ 60 милиона

Zaif, базирана в Япония борса за криптовалута, стана жертва на хак, което доведе до загуба от 60 милиона долара. Тъй като тази загуба беше оповестена, Биткойн падна до по-ниското ниво от $ 6000.

$ 6,516 = 5 септември 2018 г .: Goldman Sachs не обявява повече стартиране на бюро за търговия с биткойни

Goldman Sachs завърши година на проучване на платформа за търговия с биткойни с обявяването, че повече няма да стартират собствено бюро за търговия. Някои експерти смятат, че в крайна сметка причината е дългогодишният мечи пазар, но цената на Биткойн е спаднала още повече и в двата случая. (Sidenote е, че те са основен инвеститор в крипто борсата на Circle’s Poloniex).

6 366 долара = 7 август 2018 г .: Обявено забавяне на решението на SEC за управление на Bitcoin ETF

SEC неочаквано реши да отложи решението си да одобри или откаже няколко биткойн ETF, които са работили по регламенти през лятото. С тази новина цената на биткойните спадна и инвеститорите започнаха да се притесняват, че биткойн ETF никога няма да стане реалност.

6 337 $ = 3 август 2018 г .: стартирането на Bakkt, обявено от Intercontinental Exchange

Междуконтиненталната борса (ICE), която е компанията майка на много големи борси като Нюйоркската фондова борса, обяви, че ще стартира Bakkt. Bakkt, крипто стартъп, беше подкрепен от Starbucks, Microsoft и други корпоративни инвеститори в САЩ и имаше за цел да създаде възможност за институционалните инвеститори да бъдат по-привлечени от биткойн.

$ 7 275 = 26 юли 2018 г .: Предложението за близнаци на Winklevoss за Близнаци, отхвърлено от SEC

Братята Уинкълвос (Камерън и Тайлър) се опитаха да получат отново предложението си за биткойн ETF, одобрено от комисията по ценни книжа и борси (SEC), но пазарът нямаше зрелост, за да го спечели. По това време SEC изрази, че са загрижени за манипулация на цените и цената на Биткойн отново падна след седмица на положително движение.

$ 8,227 = 16 юли 2018 г .: Надеждите на Blackrock и Bitcoiners за проучване на криптовалутен фонд

Blackrock, най-големият мениджър на инвестиционни фондове в света, започна тихо да работи върху проучване на криптофонд, само за да се разпространят новини онлайн за техните очевидни намерения. Изпълнителният директор на Blackrock потвърди докладите в статия на Reuters и цената на Bitcoin се повиши, без изобщо да бъде стартиран криптофонд от Blackrock.

6 656 щатски долара = 26 юни 2018 г .: Вдигната забрана на реклами, свързани с криптовалута

Facebook по-рано е имал забрана за всякакви реклами, базирани на криптовалута, но на 26 юни реши да я отмени. Тъй като рекламите на криптовалути бяха разрешени наскоро в платформата за социални медии, цената на Биткойн се повиши и много експерти вярваха, че това е краят на мечия пазар.

$ 5 928 = 20 юни 2018 г .: Bithumb Cryptocurrency Exchange беше хакнат

Bithumb, борса, базирана в Южна Корея, стана обект на хакване, в резултат на което хакери откраднаха криптовалута на 31 милиона долара. Цената на биткойните спадна значително, което направи Q2 на годината труден за инвеститорите.

$ 6 709 = 11 юни 2018 г .: Позивите са подадени срещу четири крипто борси от американския CFTC

Bitstamp, Kraken, ItBit и Coinbase получиха призовки от Комисията за търговия със стоки и фючърси в САЩ, за да научат за манипулациите на крипто пазара. С течение на времето по-голямата част от борсите бяха изложени за тяхната търговия и други форми на манипулация.

7,609 щатски долара = 24 май 2018 г .: Наказателно разследване от американски DOJ по твърдения за манипулация на цените на биткойни

Водейки до призовките, Министерството на правосъдието на САЩ откри криминално разследване, за да провери дали борсите са замесени в манипулирането на цените на криптовалутите. Някои предложени тактики включват подправяне, поръчки за измиване и схеми за изпомпване и изхвърляне.

$ 8 372 = 11 май 2018 г .: UpBit рейд от прокурори в Южна Корея

Най-голямата крипто борса в Южна Корея, UpBit, беше подложена на набег на прокурорите, след като възникнаха подозрения за участие в измама. Въпреки че първоначално биткойнът удари, който свали цената до 8 511 долара, останалата част от седмицата доведе до допълнителен спад до 8 372 долара.

$ 8,729 = 2 май 2018 г .: Goldman Sachs започва да проучва възможността за решение за търговия с биткойни

Goldman Sachs беше представен в New York Times заради съобщения, че финансовият гигант е имал за цел да пусне собствена платформа за търговия с биткойни. Тази платформа би позволила търговия с биткойни от клиенти на Goldman Sachs от техните текущи инвестиционни сметки.

7 127 щатски долара = 26 март 2018 г .: Забрана за криптовалутни реклами, издадени от Twitter

Twitter последва примера на Facebook и Google, като наложи собствена забрана за рекламиране на криптовалута и първоначални предложения за монети. Забраната беше наложена, докато политиките не могат да бъдат изяснени за уебсайта на социалните медии.

$ 8,570 = 14 март 2018 г .: Забрана за реклами на криптовалути, издадени от Google

Google последва пътя на Facebook, като установи забрана както за първоначални предложения за монети, така и за реклами на криптовалута. Политиката за „лоши реклами“ беше актуализирана за Google, за да включва конкретно език за криптовалута.

$ 8,344 = 7 март 2018 г .: Нови и съществуващи борси за криптовалута, изисквани от SEC

Американската комисия по ценни книжа и борси припомни на обществеността, че всяка свързана с криптовалута борса трябва да се регистрира в агенцията си, преди да работи в САЩ. Цената на биткойн остана доста стабилна чрез тези напомняния.

$ 8,211 = 31 януари 2018 г .: Променена забрана за реклами с криптовалута, издадена от Facebook

Facebook стартира тенденция, която попречи на потребителите да използват платформата за социални медии като начин за реклама на компании за криптовалута и техните първоначални предложения за монети. Забраната за реклама от Facebook последва множество оплаквания за злонамерени дейности в бранша, включително измами и ICO измами.

$ 8,775 = 26 януари 2018 г .: Coincheck замразява тегления след най-големия записан биткойн хак

Coincheck се утвърди вече като една от най-големите борси със седалище в Япония, но най-големият хак на която и да е платформа в историята на индустрията ги принуди да спрат тегленията. Хакерите успяха да избягат с 500 милиона NEM и 123 милиона долара в XRP, въпреки че общата сума, загубена от борсата, беше над 600 милиона долара, и нито един хак никога не е бил по-голям в криптовалутната индустрия.

$ 8,776 = 13 януари 2018 г .: 80% от всички биткойни са добивани

Въпреки че са минали по-малко от десет години от добива на Genesis Block of Bitcoin, докладите сочат, че 80% от общото предлагане на Bitcoin вече е добито, а остават само 20%.

$ 10 685 = 8 януари 2018 г .: Корейските регулаторни производства причиняват драстичен спад в биткойните

Южнокорейските борси за криптовалути вече не бяха регистрирани на CoinMarketCap в процес, който се случи за една нощ. Скоро цените на активите за криптовалута спаднаха по целия свят, тъй като инвеститорите се притесниха, когато обемите на търговия и активността бяха „коригирани“.

$ 13 870 = 2 януари 2018 г .: Peter Thiel съобщава, че е закупил голям брой биткойни

Питър Тийл, инвеститор на рисков капитал от Силициевата долина, е влязъл в историята, тъй като е купил милиони долари в биткойн през януари 2018 г., според доклади от Wall Street Journal По времето, когато стойността на Bitcoin е 13 870 долара, Фондът на Thiel’s Founder твърди, че е струвал милиони долари в Bitcoin.

17 163,38 долара = 28 декември 2017 г .: Властите на Южна Корея затварят борсите за Stifle Crypto

Предложени бяха нови финансови разпоредби за обмен на криптовалути в Южна Корея, които намаляват предишната положителна динамика, която управляваше биткойните толкова дълго. Съобщава се, че регулаторите са наложили по-строги правила в резултат на притеснението, че „спекулациите с криптовалута в Корея са ирационално прегряли“.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2017 г.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2017 г.

$ 19,783 = 18 декември 2017 г .: Биткойн достигна рекордна висока стойност за всички времена

Цената на биткойн никога не е била по-висока, тъй като цифровият актив достигна $ 19,783. Към днешна дата биткойнът никога не е имал само висока цена и много експерти се надяват скоро цената да се върне.

17 010,53 долара = 11 декември 2017 г .: Договорите за биткойн фючърси бяха въведени от CBOE

С пускането на фючърсните договори на Биткойн цената на Биткойн започна да се покачва, като в крайна сметка достигна най-високата си цена досега една седмица. Тази цена се повиши толкова бързо, че бяха наложени две временни спирки на търговията в опит да се успокоят фючърсните пазари. CME Group всъщност победи CBOE до пускането на биткойн фючърсни продукти, но CBOE беше първият, който също стартира търговия.

$ 7,844 = 8 ноември 2017 г. – Сегрегирано предложение за свидетели (SegWit2x) Официално отменено

Надстройката на SegWit2x първоначално беше насрочена за 16 ноември. Разработчиците обаче отказаха подкрепата си и надстройката беше отменена.

$ 7,255 = 31 октомври 2017 г .: Договор за биткойн фючърси, стартиран от CME Group

Търговската борса в Чикаго, известна още като CME, обяви своя план за пускане на биткойн фючърси с краен срок до края на 2017 г. Това стана един от първите случаи, когато основните финансови институции започнаха да се интересуват от Биткойн, който да се използва като истинска инвестиция инструмент, което беше голяма стъпка за индустрията. С тази новина цената на Биткойн се повиши до тогавашното ниво от 6 601 долара с пазарна капитализация от 110 милиарда долара.

Скоро след тази новина бордът на борсата в Чикаго (CBOE) обяви, че пуска биткойн фючърси. CBOE е пряк конкурент на CME.

$ 5,943 = 13 октомври 2017 г .: Bitcoin Broke $ 5,000 Price Level за първи път

Въпреки че биткойнът започна през 2017 г. на около 966 долара, активът за криптовалута премина 5000 долара за първи път, като засега се установи на 5243 долара.

$ 3,714 = 15 септември 2017 г .: Биткойн крипто борсите в Китай са поръчани за спиране

Криптовалутните борси бяха разпоредени да прекратят операциите в Китай от властите. Поръчките доведоха до спад на цената на Биткойн, тъй като паниката се разпространи в индустрията.

3 807 долара = 12 септември 2017 г .: Главният изпълнителен директор Джейми Димън от JPMorgan Chase нарече биткойн „измама“

Джейми Димън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Ко, публично осъди Биткойн като „измама“, коментирайки, че ситуацията на всеки, инвестирал в него, няма да „завърши добре“. Той заяви, че всеки служител, който е „достатъчно глупав, за да купи биткойн“, ще бъде уволнен от неговата компания. Докато тези изявления бяха доста силни от някой, който е дълбоко замесен в традиционните финанси, последователите на Биткойн изглеждаха обезпокоени, тъй като цената едва се движеше.

$ 4,224 = 3 септември 2017 г .: Първоначалните предложения за монети са забранени в Китай

През цялата 2017 г. първоначалните предложения на монети управляваха криптовалутното пространство, но Китай реши да възприеме твърд подход към усилията за набиране на средства, като издаде забрана. В известието се посочва, че на китайските компании не е било позволено да събират пари с помощта на символични продажби, като се посочва, че в индустрията има опасения за измами и измами.

$ 3,384 = 1 август 2017 г .: Биткойн се разделя чрез хард форк в биткойн и биткойн кеш

Въпреки че биткойнът имаше стабилен ръст през първата половина на 2017 г., възникна предизвикателство, свързано с мащабния дебат на мрежата на биткойн. Това предизвикателство доведе до разделяне на Bitcoin на Bitcoin и Bitcoin Cash, които решиха да се разделят на два актива за криптовалута и всеки от тях се придвижи напред с различни предложения за справяне с техните предложения за мащабиране.

$ 1,215.69 = 1 април 2017: Биткойн, признат в Япония като законна валута

Въпреки че месеците на дебати предшестваха решението, правителството на Япония избра да признае Bitcoin като легален метод на плащане в страната. С новите разпоредби в страната борсите ще трябва да следват подобни на банките протоколи, изискващи правила за познаване на вашите клиенти (KYC) и протоколи за борба с изпирането на пари (AML).

$ 1038 = 10 март 2017 г .: SEC отказва фонда, търгуван с биткойн, от Winklevoss Brothers

Представено за първи път с Bitcoin ETF от близнаците Winklevoss, Комисията по ценните книжа и борсите избра да откаже заявлението. По това време SEC заяви, че на ценовия пазар липсва стабилност и зрялост, за да устои и ETF.

$ 807 = 3 януари 2017 г .: Биткойн премина ниво от $ 1000 за първи път от три години

Докато биткойните се събираха предимно през по-голямата част от 2016 г., което доведе до пробив в $ 1000 за първи път през последните три години.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2016 г.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2016 г.

$ 749 = 9 ноември 2016 г .: Президентската победа на Доналд Тръмп причинява спад на фондовия пазар

Изненадващ голяма част от обществеността, Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ на изборите през 2016 г. С тази POTUS новина световните пазари спаднаха в САЩ, Япония и дори Хонг Конг. Биткойнът обаче се повиши с 5% спрямо тези пазари, тъй като търговците и институциите започнаха да възприемат Биткойн като техника за защита от движенията на глобалния пазар. Доналд Тръмп ще продължи дори да пише за Биткойн за първи път на 11 юли 2019 г..

$ 591 = 2 август 2016 г .: Кибер атака срещу Bitfinex открадва 72 милиона долара

Bitfinex обяви трагична загуба на биткойните, принадлежащи на 119 756 клиенти в мащабно нарушение на сигурността. По това време общата стойност на тази загуба е била 72 милиона щатски долара, тъй като цената на Биткойн спадна с 20%. Този хак предизвика много сътресения в биткойн общността, тъй като цената на биткойните спадна преди публичното обявяване на хакването на Bitfinex, което предполага, че има някои притежатели, които имат вътрешна информация относно атаката.

$ 674 = 9 юли 2016 г .: Биткойн се намалява за втори път

Наградата за блока на биткойните беше намалена наполовина за втори път, откакто биткойнът се активира, като спадна от 25 BTC на 12,5 BTC за всеки добит блок.

$ 454 = 2 май 2016 г .: Крейг Райт твърди, че е Сатоши Накамото

Крейг Райт публикува блог, който очертава твърдението му, че той е създателят на биткойн, по-известен като Сатоши Накамото. Райт качи подписване на частен ключ, целящ да демонстрира своя контрол над оригиналния биткойн, добит от Сатоши през 2009 и 2010 г. Въпреки най-добрите му усилия, общността на биткойните успя да пробие много дупки в своите изявления до края на деня, въпреки че не отстъпи от твърденията си и до днес.

$ 461 = 27 април 2016 г .: Биткойн плащания, приети от Steam

Биткойн започна да се приема като плащане на платформата за игри Steam PC, което позволява на потребителите да го използват за закупуване на видео игри и друго налично цифрово съдържание. Valve, създателят на Steam, обяви, че процесорът за плащане на Bitcoin за платформата ще бъде Bitpay.

$ 426 = 4 април 2016 г .: OpenBazaar стана един от първите децентрализирани пазари

Стартирането на децентрализирания пазар на OpenBazaar беше опит за създаване на пазар за P2P търговия, който нямаше такси, търговски ограничения и посредници. По-късно пазарът в крайна сметка разкри, че са получили финансиране от 1 милион долара благодарение на Union Square Ventures, Andreessen-Horowitz и други големи компании за рисков капитал.

$ 434 = 21 февруари 2016 г .: Разработчиците на биткойн и миньорите предложиха сегрегиран свидетел

Сегрегираният свидетел, известен също като SegWit, е плод на дискусия между членовете на общността на биткойн в Хонг Конг. Идеята е била предназначена да разреши задръстванията в биткойн транзакции и групата се е съгласила да създаде скалируемост за биткойн да стане международна платежна система.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2015 г.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2015 г.

$ 461 = 8 декември 2015 г .: Доклади от Wired твърдят, че Сатоши Накамото е Крейг Райт

Първоначалната идея, която предполага самоличността на Сатоши Накамото, е д-р Крейг С. Райт е публикувана от Wired. Изданието посочва, че или австралийският бизнесмен е самият Сатоши, или „брилянтен измамник“, въз основа на имейлите, изтрити публикации в блога и изтекли съдебни документи, използвани като ресурси от Wired писателката и изследователка по сигурността Гуен Бранвен.

По-късно Райт предостави допълнително доказателство, че предложението е вярно, само за да бъде оспорено победоносно от общността на Биткойн.

$ 334 = 3 ноември 2015 г .: Символът на биткойн, приет от Unicode

Техническият комитет на Unicode потвърди нарастващото влияние на Bitcoin, като прие неговия символ в стандарта Unicode. Символът е присвоен на слот U + 20BF ​​SIGN.

$ 366,67 = 31 октомври 2015 г .: Икономистът за първи път включва биткойн на първа страница

Статия, озаглавена „Машината на доверието“, постави Биткойн на първата страница на уважаваната публикация The Economist. Икономическият либерализъм, използваемостта на блокчейн технологиите и потенциалът на националните банки да пуснат собствена цифрова валута бяха обсъдени в статията.

$ 318,43 = 22 октомври 2015 г .: ЕС ​​решава да не налага ДДС върху биткойн сделки

Въз основа на решение на Европейския съд, данъкът върху добавената стойност (ДДС) няма да бъде приложим за биткойн и виртуални валути в рамките на Европейския съюз. Това решение означава, че биткойнът по-скоро би попаднал в категорията на валутата, вместо да бъде собственост или стока. Решението беше в пряко противоречие с позицията на регулаторните органи в САЩ.

$ 268 = 5 октомври 2015 г .: Близнаците Winklevoss стартират борса на Близнаци в Ню Йорк

Обменът на Близнаци беше официално стартиран през октомври 2015 г. от Камерън и Тайлър Уинкълвос, известни още като близнаците Уинкълвос. Братята се отличават с участието си в ранното развитие на Facebook. Базираната в САЩ и регулирана от САЩ борса за биткойни вече беше лицензирана за работа в 26 щата от старта, въз основа на съществуващото им партньорство с банка в Ню Йорк. Тази връзка също така гарантира, че депозитите от клиенти са покрити от FDIC застраховка, която в момента е предимство за нормалните банкови сметки.

$ 238,15 = 18 септември 2015 г .: CFTC класифицира биткойн като стока

Таксите бяха предявени и уредени от Американската комисия за търговия със стокови фючърси срещу борса за биткойн, която направи възможно търгуването на договори за опции. Това сетълмент беше част от определението, че „биткойн и други виртуални валути са правилно дефинирани като стоки“.

$ 232,05 = 3 юни 2015 г .: BitLicense, въведена от Ню Йорк за крипто-търговия в държавата

Стартирането на BitLicense в Ню Йорк прави държавата една от най-прогресивните в регулирането на криптовалутите. Изискването установи нов стандарт за местната индустрия, като гарантира, че всяка борса за криптовалута, която иска да работи в Ню Йорк, ще трябва да получи лиценза от Нюйоркския департамент за финансови услуги.

BitLicense изисква такса за кандидатстване в размер на 5000 щатски долара, запис на пръстови отпечатъци на служителите и писмено одобрение за всяка нова бизнес дейност. Борсите, които не бяха толкова прозрачни с дейността си в държавата, скоро се оказаха прекратяващи операции след стартирането на BitLicense.

$ 222,85 = 26 януари 2015 г .: Coinbase стартира като платформа за търговия с биткойни в САЩ

Coinbase, биткойн процесор за плащания, подкрепен с инвестиции с рисков капитал, обяви собствена платформа за търговия. Стартирането последва месеци на работа за осигуряване на взаимоотношения от държавните и федералните регулатори. Когато стартира, Coinbase даде възможност на клиентите в половината щати на САЩ да извършват законно сделки.

198,59 долара = 4 януари 2015 г .: Битката на Bitstamp доведе до загуба от 5,2 милиона долара

Въпреки че пазарът на биткойни вече се занимаваше с мечи пазар, ситуацията се влоши още повече след кражбата на 18 866 биткойни от горещ портфейл с Bitstamp. С тактика за социално инженерство срещу системния администратор за Bitstamp, хакерите излязоха с $ 5,2 милиона Bitcoin. Борсата трябваше да бъде затворена за осем дни, но хладилното хранилище на Bitstamp остава защитено. Освен това салдата на клиентите не бяха засегнати и загубата беше само „малка част“ от резервите, които Bitstamp притежаваше.

Bitstamp все още е активен обмен, което е много по-добра съдба, отколкото други големи борси са управлявали.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2014 г.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2014 г.

324,87 долара = 11 декември 2014 г .: Биткойн, приет от Microsoft

С приемането на Bitcoin от Microsoft, американските клиенти станаха способни да обменят Bitcoin за приложения, игри и друго цифрово съдържание, използвайки онлайн магазините Xbox и Windows. Техният доставчик на биткойн плащания беше и е Bitpay.

387,40 долара = 6 октомври 2014 г .: Транзакция с биткойн BearWhale, регистрирана от биткойн борса

6 октомври беше отбелязан като една от най-големите поръчки за „продажба“, която някога е достигнала до блокчейна на Биткойн, тъй като неизвестен търговец пусна 30 000 BTC за продажба на Bitstamp. Лимитната цена на BTC беше 300 долара, а поръчката беше считана за „BearWhale“ от общността на Биткойн. Докато поръчката беше изпълнена, цената на биткойн пострада в процеса.

$ 528,88 = 18 юли 2014 г .: Биткойн, приет от Dell

Dell, компютърният гигант, обяви, че американските клиенти са били в състояние да използват биткойн, което ги прави до най-голямата компания да приеме крипто актива. Биткойн плащанията бяха стартирани от много други компании за компютърен хардуер през 2014 г., включително Overstock, TigerDirect и Newegg, което повлия на решението на Dell.

628,50 $ = 27 юни 2014 г .: Аукционът на правителството на САЩ разпродаде 30 000 Bitcoin

30 000 биткойни, конфискувани при акция от октомври 2013 г., бяха продадени от Службата за маршали на САЩ. Набегът на пазара на копринени пътища Darknet позволи на правителството да продаде биткойните на търг на най-високата цена, тъй като по-голямата част от биткойните бяха закупени от милиардера рисков капитал Тим Дрейпър.

Към днешна дата Draper все още е един от най-големите биткойни.

$ 592,28 = 13 юни 2014 г .: 51% биткойн контрол на мрежата временно защитен от GHash.io

GHash.io, пул за копаене, получи мажоритарен контрол върху мощността на хеширане на биткойн мрежата, което им даде възможност да започнат 51% атака в мрежата. Този тип атака би създал временно обръщане на биткойн транзакциите, въпреки че пулът издаде изявление, за да поясни, че никога няма да извърши такава атака. В изявлението се добавя, че отсега нататък пулът няма да надвишава 39,99% в хеш мощност.

501,70 долара = 10 април 2014 г .: Изключване на банкови сметки, свързани с борсата, от Китайската народна банка

Китайските финансови институции имаха краен срок до 15 април за спиране на всички взаимодействия както със самия биткойн, така и с свързаните борси. Борсите загубиха достъп до банковите си сметки в страната, тъй като преминаха към офшорни банкови решения.

$ 453,05 = 26 март 2014 г .: Bitcoin ще бъде данъци, според IRS

Американската служба за вътрешни приходи публикува декларация, че биткойнът може да бъде данък като собственост, но не като валута. С тази класификация биткойн и други криптовалутни активи ще бъдат подложени на определени ограничения, включително данък върху капиталовата печалба.

631,25 долара = 6 март 2014 г .: Дориан Накамото е идентифициран като Сатоши Накамото от Newsweek

Newsweek, медийната медия, публикува статия за човек на име Дориан Накамото, тъй като журналистката Лия Макграт Гудман заяви, че пенсионираният компютърен инженер е истинският създател на Биткойн. Дориан обаче отрече да е участвал и допълнително разследване потвърди липсата му на връзка с биткойн. Общността на криптовалутите обаче накрая събра 23 000 долара за него.

$ 662 = 24 февруари 2014: Mt. Gox внезапно се изключи

След DDoS атаките на 7 февруари Mt. Gox спря всички тегления. В рамките на няколко седмици някога успешната платформа затвори, след откриването, че 744 000 биткойни липсват от хладилното хранилище. Борсата беше фалирала и цената на Биткойн се срина сериозно.

626 $ = 7 февруари 2014: Mt. Gox и други борси претърпяха голяма DDoS атака

Няколко борси бяха едновременно с DDoS атаки, като ги изключиха за няколко дни. Засегнатите борси бяха Mt. Gox, Bitstamp и BTC-E, наред с други.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2013 г.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2013 г.

$ 839 = 5 декември 2013 г .: Финансовите институции в Китай забранени за използване на биткойн

Китайската народна банка отбеляза нарастващата популярност на биткойните в тяхната страна, като реши да забрани използването му като форма на валута за запазване на собствената им финансова система. На финансовите институции бързо им беше забранено да използват биткойн.

$ 921 = 29 ноември 2013 г .: Mt. Gox записа $ 1242 Bitcoin стойност

Цените достигнаха рекорд за всички времена на 29 ноември, тъй като повече инвестиции в Китай ги тласнаха нагоре. Гражданите в страната гравитираха към валутата като начин да се предпазят от китайския юан, който бързо се раздуваше.

1075 $ = 20 ноември 2013 г .: Китайските граждани имат право да търгуват с биткойни / собствени криптоактиви

Китайските граждани получиха свободата да се ангажират с пазара на биткойни от Китайската народна банка, се казва в изявление на банката. Тази способност дава възможност на китайските граждани масово да купуват и продават биткойни. С тази новина цената на Биткойн скочи и обемът на търговия с Биткойн достигна нови висоти.

1072 долара = 18 ноември 2013 г .: Забавяне на изслушването на биткойн в американския сенат

Арестът на Рос Улбрихт накара Сената на САЩ да проведе дискусия, наречена „Отвъд пътя на коприната“, която обсъди „потенциалните рискове, заплахи и обещания“ на виртуалните валути. Някои експерти и сенатори смятат, че биткойнът е риск, който не си струва да се поема, докато други вярват в неговия потенциал.

135,12 долара = 1 октомври 2013 г .: Ужасен пират Робъртс, известен още като Рос Улбрихт

След уликите Федералното бюро за разследване успя да арестува собственика на Пътя на коприната Рос Улбрихт. Тъмният уеб пазар се утвърди като подземно място за продажба и покупка на наркотици, оръжия и други незаконни стоки за биткойн. Улбрихт беше обвинен в множество престъпления, включително хакерство на компютър и пране на пари, и загуби 170 000 BTC в процеса.

По-късно Улбрихт беше осъден да вдигне в затвора, без възможност за предсрочно освобождаване.

126,94 $ = 30 август 2013 г .: Tradehill прекрати дейността си

Tradehill, платформа за обмен между предприятия, спря дейността си и върна средства на клиентите си след разпадане с Федералния кредитен съюз. Финансовият партньор на компанията реши да не се занимава с регулаторните проблеми на Биткойн.

126,94 $ = 14 май 2013 г .: Mt. Gox получи заповед от Министерството на вътрешната сигурност

След разследване от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, Mt. Главният изпълнителен директор на Gox Марк Карпелес загуби 3 милиона долара от банкова сметка в Wells Fargo при отнемане от властите. Разследването разкри, че Карпелес е изпращал пари незаконно, при условията, свързани с акаунта. Потребителите започнаха да се съмняват в способността на Биткойн да постигне бъдещ правен статут.

122,90 $ = 10 април 2013 г .: Mt. Gox се изключи поради голям обем на търговия

Планина Обемът на търговията на Gox нарасна в резултат на потребителска активност на борсата, въпреки че първоначално беше сбъркан като DDoS атака. Борсата беше принудена да се затвори в резултат на търсенето, което предизвика безпокойство от общността на Биткойн.

131,07 долара = 25 март 2013 г .: Спасителната програма на правителството на Кипър съответства на скока на цените на BTC

Кипър е получил спасителна програма на стойност 10 милиарда евро, целяща да поправи провала на икономиката, макар че имаше известна забележка: сметка, надвишаваща 100 000 евро, ще бъде обект на такси и ограничения. Тези ограничения бяха отговорни за увеличаване на Bitcoin от $ 80 на $ 260 в рамките на няколко седмици, тъй като потребителите гравитираха към “безопасното убежище”, предлагано от Bitcoin.

$ 68,89 = 11 март 2013 г .: Издадена актуализация на Bitcoin 0.8.2

Проблемите с транзакциите накараха Bitcoin временно да стигне до хард форк, отбелязвайки тежката седмица за актива. Планина Gox избра да спре операциите, тъй като разработчиците последваха с резолюция в рамките на няколко часа. За да не се повтори този проблем, беше пусната версия 0.8.1.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2012 г.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2012 г.

13,43 долара = 28 ноември 2012 г .: Биткойн се разделя наполовина за първи път

С написването на оригиналния код на биткойн, Сатоши Накамото е разработил план за намаляване наполовина, като автоматично намалява наполовина броя на BTC, присъдени на миньорите, на всеки четири години. Първото приложение на това наполовина се състоя на 28 ноември, като възнаграждението беше намалено от 50 BTC на 25 BTC с всеки минен блок.

$ 12.46 = 15 ноември 2012 г .: Биткойн Приет от WordPress

WordPress публикува изявление, в което обяви, че приема биткойн като опция за плащане поради ограниченията, пред които са изправени от компании като PayPal и Visa. WordPress заяви, че тези компании и други блокират 60 страни по света да извършват транзакции, включително Хаити и Етиопия.

В изявлението се отбелязва: „Нашата цел е да дадем възможност на хората, а не да ги блокираме“.

$ 11,18 = 17 август 2012 г .: Биткойн плащанията са спрени за спестявания и доверие в биткойн от SEC

Trendon T. Shavers беше обвинен за измама на инвеститорите в резултат на неговата инвестиционна схема за биткойн от Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. След като прие 50 BTC депозити от потребители във форума на BitcoinTalk, той изплащаше лихва ежеседмично. Операцията е спряна на 17 август и самобръсначките се опитват да изчезнат с 86 000 и 500 000 биткойни от инвеститори.

$ 4,89 = 1 март 2012 г .: 46 000 биткойн изгубени в Linode Hack

Уеб хостът Linode беше подложен на хакване от анонимен нападател на техните сървъри, което позволи на нападателя да получи достъп до портфейли, съдържащи огромен брой биткойни. Кражба на Bitcoin на стойност над 228 000 щатски долара, най-забележителните жертви в хака включват водещия разработчик на биткойни, Гавин Андресен, биткойн борсата Bitcoinica и оператора на майнинг пул Marek ‘Slush’ Palatinus.

$ 4,31 = 11 февруари 2012 г .: Paxum и Bitcoin Closed Crypto Operations, Продадени Bitcoin

Седмицата от 11 февруари не беше страхотна седмица за Биткойн. Paxum, онлайн обработващ плащания, реши да спре всички транзакции, включващи криптовалута, на 11 февруари, като посочи като причина правни проблеми. В рамките на два дни TradeHill последва продажбата на биткойн за възстановяване на суми на клиенти и кредитори. Следващата дата, грешка в сигурността на BTC-E Bitcoin Exchange беше обявена от потребителя на форума на BitcoinTalk Патрик ‘phantomcircuit’ Strateman.

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2009-2011

Стойности на цената на биткойн (BTC в щатски долари) през 2009-2011

$ 4,22 = 19 декември 2011 г .: “The Good Wife” включва “Bitcoin for Dummies” Епизод

Когато биткойнът все още беше в първите няколко години от живота си, един епизод от „The Good Wife“ реши да се възползва от новата технология. Излагането на 9,45 милиона зрители се очаква да тласне твърдението към нови висоти, но малко зрители изглежда се интересуват, тъй като цената остава на място.

$ 17,77 = 19 юни 2011 г .: Mt. Gox Hacked – Първата голяма черна дупка на Биткойн

Планина Gox беше хакнат от одитор, работещ за борсата, който изтегли копие на потребителската база данни за достъп до пароли. С възможността за достъп до привилегии на администраторско ниво, одиторът накара цената да падне до 0,01 долара за биткойн с многото поръчки за продажба, публикувани в системата.

Планина Gox успя да спре търговията за една седмица, когато откриха проблема, обърнаха сделките и подобриха сигурността на своите системи. От 600 компрометирани портфейла са откраднати над 4019 биткойни.

16,88 долара = 1 юни 2011 г .: Gawker News публикува изложена статия на Dark Web Website Silk Road

Адриен Чен, писател на Gawker, публикува статия, озаглавена „Подземният уебсайт, където можете да си купите всякакви наркотици, които можете да си представите“. Тази статия дойде с много противоречия, описвайки как потребителите могат да използват потенциалната платформа за криминални предприятия Silk Road за закупуване на почти всичко с Bitcoin. Статията спечели много трафик, увеличавайки Bitcoin от 9,21 до 17,61 долара.

Биткойнът достигна своя връх от $ 31 в рамките на една седмица след публикуването на статията на Gawker.

0,072 щ. Д. = 27 март 2011 г .: Официално стартирани три борси за биткойни

Britcoin, нова крипто борса, стартира през март, което дава възможност на потребителите да търгуват с използването на британската лира за първи път. Скоро след това борсата в Бразилия последва тази инициатива, като стартира услуга за бразилския реал да търгува и с биткойн.

Bitmarket.eu стартира на 5 април, което позволи на потребителите да използват еврото, за да търгуват с биткойни, което никога досега не беше правено. Трите борси направиха възможно за милиони нови потребители да навлязат на пазара на биткойн.

$ 1,00 = 9 февруари 2011 г .: Биткойн съответстваща стойност на щатския долар

Биткойнът достигна същата стойност като щатския долар, когато беше на около две години, което за първи път в историята достигна паритет с най-голямата фиатна валута в света. Цената бързо се повиши с тази новина.

0,07 долара = 15 август 2010 г .: Резултатите от измамни биткойн транзакции в Hard Fork

Грешка при обработка на компютърен номер позволи да се създаде измамна биткойн транзакция от анонимен потребител, генерирайки почти 99 000 повече биткойни, които някога могат да съществуват в системата. Разработчиците на биткойни забелязаха и коригираха проблема за броени часове.

0,06 $ = 18 юли 2010 г .: Mt. Gox Exchange стартира

Джед Маккалеб пусна Mt. Gox на 18 юли, която се основава на предишната (но не успя) Magic: The Gathering Online платформа за обмен на карти (MTGOX). Планина Gox нарасна през следващите три години, за да се превърне в най-голямата борса за биткойн онлайн, а McCaleb продаде борсата на Mark Karpeles до 7 март 2011 г., много преди този огромен успех и евентуален провал.

0,08 щатски долара = 11 юли 2010 г .: Представени статии в Slashdot Bitcoin

Slackdog.org, популярен уебсайт за новини и технологични разработки, включва пускането на версия 0.3 на Биткойн. Интересът към биткойните нарасна, като цената се повиши от 0,008 до 0,08 долара за пет дни.

0,0025 долара = 22 май 2010 г .: Две пици станаха първи артикули, закупени с биткойн

Laszlo, потребител на форума Bitcointalk, плати две пици с 10 000 BTC, оценени на 25 долара. Jercos, друг потребител на платформата, поръча и плати за пиците, отбелязвайки първия път, когато Bitcoin е бил използван за истински, осезаем елемент.

0,001 щатски долара = 12 октомври 2009 г.: Първата транзакция между биткойн и Фиат се състоя

New Liberty Standard направи покупка на 5050 BTC с помощта на PayPal за $ 5.02. Това е първата известна търговия с биткойн и всяка фиат валута.

0 0008 щатски долара = 5 октомври 2009 г .: Нова услуга Liberty Standard стартира услуга за обмен на биткойни

Новият стандарт Liberty стартира като услуга за обмен на фиат за биткойн, използвайки курс от 1 309,03 BTC до 1 USD, или около 0 0008 $ за 1 BTC. Скоростта беше изчислена, като се вземат предвид разходите за електроенергия, използвана за добив на един биткойн на компютъра по това време.

$ 0,00 = 12 януари 2009 г .: Първата биткойн транзакция се състоя

На 12 януари създателят на Биткойн Сатоши Накамото прехвърли 10 биткойни на разработчика и активиста за криптография Хал Фини като първата по рода си сделка с Биткойн. За транзакцията беше съобщено в туитър от Фини, който по-късно се пошегува, че никога не я е върнал на Сатоши.

$ 0,00 = 3 януари 2009 г .: Създаден блок Genesis за биткойн

Създателят на биткойн Сатоши Накамото доби първият блок Биткойн, като задейства биткойн блокчейна.

Не забравяйте да използвате най-подробната хронология на историята на цените на биткойни, за да видите докъде е стигнала най-голямата и най-добрата криптовалута през първото десетилетие. Сега, за да приключим нашето ръководство за потребител на крипто трейдър и инвеститор за биткойн, нека завършим с често задавани въпроси за изчисленията на BTC / USD, за да прегледаме всички останали елементи.

ЧЗВ за цената на обменния курс на биткойн и BTC

ЧЗВ за цената на обменния курс на биткойн и BTC

Получаваме много въпроси относно цената на биткойн и обменния курс на биткойн. Ето някои от най-често задаваните въпроси, които получаваме.

Въпрос: Откъде идва обменният курс на биткойн? Кой измерва обменния курс?

A: Различните уебсайтове измерват обменния курс на биткойн, като използват различни източници. Най-добрите уебсайтове използват множество основни борси и актуални данни за търговия, за да получат обменния курс на биткойн. Колко просто е платил някой за биткойн? За колко някой просто продаде биткойн? Каква беше последната цена, която някой плати за биткойн? Чрез събиране на данни от множество източници, докладчиците на обменните курсове могат да получат възможно най-точните данни за текущите пазарни условия.

В: Кой контролира цената на биткойн?

A: Купувачите и продавачите на отворени пазари контролират цената на биткойн. Няма централен субект, който да диктува цената на биткойн.

Въпрос: Може ли всеки един човек да повлияе на цената на биткойн?

A: Със сигурност е възможно една институция или физическо лице да може да контролира цената на биткойните, въпреки че е по-малко вероятно, тъй като пазарът става по-ликвиден. Ако обаче Сатоши внезапно пусне на пазара слуховете си от 1 милион BTC, това ще доведе до спад на цената за разлика от всичко, което сме виждали преди. Малко други хора – дори китове с биткойни на стойност милиони долари – могат да повлияят еднолично на пазари като този.

В: Кой контролира нивото на емисиите или инфлацията на биткойн?

A: Блоковата награда на биткойн е неговата де-факто степен на емисии или инфлация. На всеки 10 минути към наличното предлагане на биткойн се добавя 6,25 BTC чрез тази система за възнаграждение на блокове. Тази награда за блок е кодирана твърдо в биткойн, точно както общото му предлагане. Той е проектиран да бъде намален наполовина приблизително на всеки четири години, чак до 2140 година, когато е планирано да се добива последният биткойн.

В: Защо цената на биткойн е толкова колеблива? Защо обменният курс на биткойн се колебае толкова много?

A: Биткойн е добре известен със своята волатилност. Преди десет години биткойнът струваше по-малко от една стотинка. През последните две години биткойнът струва от 3000 до 20 000 долара, в зависимост от това кога сте проверили цената. Волатилността на биткойните може да изглежда екстремна, но това е, което очакваме от нов актив и нов пазар. Пазарът се опитва да намери цената на биткойните, така че естествено цените ще се покачват и падат. Вижте по-горе за основните причини, поради които цената на биткойните расте и спада.

Въпрос: Как биткойнът може да бъде магазин за стойност, ако цената му постоянно се променя?

A: Цената на биткойните се е колебала през годините, което кара много хора да твърдят, че биткойнът е лош запас от стойност. Със сигурност е възможно биткойнът да е лош дългосрочен запас от стойност, въпреки че е трудно да се каже по един или друг начин в този момент. Стойността на златото също варира с течение на времето, но въпреки това остава един от най-добрите ценни магазини в историята.

В: Биткойнът балон ли е?

A: Със сигурност е възможно да се обърнем към биткойните след 15 години и да се посмеем на най-големия, най-глупав балон в историята. Също така е възможно нашите внуци да ни попитат след 50 години дали биткойн наистина е струвал само 10 000 долара, когато сме били малки. Казано по-просто, никой не знае къде ще отиде биткойнът, какво ще се случи с цената на биткойн след това и дали биткойнът наистина е в балон или не.

В: Защо е фиксирано общото предлагане на биткойн? Откъде да знаем, че има само 21 милиона биткойни?

A: Общото предлагане на биткойн е фиксирано. Тя е кодирана в основните правила на биткойн. Възможно е да съществуват само 21 милиона биткойни.

Въпрос: Може ли общото предлагане на биткойни да бъде променено?

A: Технически е възможно да се промени общото предлагане на биткойн. Подобно на повечето правила за биткойн, тези промени изискват подкрепата на мнозинството. Ако достатъчно хора искат да променят ограничението на предлагането на биткойн, тогава това ограничение ще се промени.

В: Колко биткойни са на пазара днес?

A: 18 милиона биткойни са добивани от януари 2009 г. до ноември 2019 г. Останалите 3 милиона биткойни са планирани да бъдат добивани между 2019 и 2140 г., като наградата на блока се намалява наполовина на всеки четири години. В действителност броят на биткойните в обращение е много по-малък. Някои хора никога няма да продадат своите биткойни например за по-малко от определена цена. Милиони биткойни също са унищожени или загубени.

Въпрос: Защо май 2020 г. е важно време за биткойн?

A: Май 2020 г. е една от най-важните предстоящи дати в бъдещето на биткойн. На 14 май 2020 г. наградата за блок биткойн ще бъде намалена наполовина от 12,5 BTC на 6,25 BTC. През нощта нивото на емисиите – или инфлацията – на биткойн ще бъде намалено наполовина. И двете предишни половинки (50 BTC до 25 BTC и 25 BTC до 12,5 BTC) доведоха до внезапен скок в цените на биткойн.

Въпрос: Не е ли биткойн по същество безполезен? Как ще има дългосрочна стойност?

A: Вярно е, че цената на биткойн не е фиксирана към конкретен актив. Биткойнът обаче все още има вътрешна стойност. Биткойн блокчейнът например дава биткойн стойност. Биткойн ви позволява сигурно да прехвърляте пари от един човек на друг, без да е необходим централизиран посредник. Оттам идва стойността на биткойните.

В: Какво се случва, когато всички биткойни се добиват? Няма да намали цената на биткойн?

A: Последният биткойн е планиран да бъде добит през 2140 г. Към днешна дата само около 15% от биткойните все още не са добивани. След като бъде добит последният биткойн, миньорите ще печелят пари чрез такси за транзакции. Майньорите вече събират такси за транзакции и блокират награди, когато успешно добият блок. След 2140 г. те ще събират само такси за транзакции. Никой всъщност не знае къде ще бъде цената на биткойн през 2140 г. и е трудно да се предскаже какво ще се случи. Въпреки това, биткойнът е проектиран да продължи да работи гладко дори след като бъде извлечен последният биткойн.

Въпрос: Коя е най-малката разчетна единица на биткойн, сатоши, е свързана с цената на BTC?

цена на биткойн в сатоши

A: Има 100 милиона сатоши на 1 биткойн, или 1 сатоши е 0,00000001 BTC. Поради безкрайната делимост на биткойните, сатоши е основният градивен елемент на измеримата стойност на биткойн, в който ще има само 2 квадрилиона, 100 трилиона сатоши (или 21 квантрилиона сатоши), създавани някога. Този цифров дефицит започва да има значение, когато Биткойн вече не може да се измерва в суми в щатски долари, както е днес.

Заключителна дума: Как се определя цената на биткойн?

биткойн ръководство за цените

Цената на биткойн се определя от два прости икономически фактора: търсене и предлагане. Предлагането на биткойн е фиксирано, въпреки че търсенето на биткойн продължава да расте. Търсенето нараства, тъй като все повече хора чуват за биткойн, тъй като технологията на биткойн расте и се подобрява и тъй като биткойнът става все по-полезен. И кой знае, макар че това ръководство за потребителя как работи цената на биткойна със сигурност е помогнало, ако „ходите“ достатъчно дълго време, може да не се налага да се притеснявате за цената на BTC, измерена в щатски долари, и да започнете с най-малката разчетна единица в биткойн, сатоши.

биткойн цена btc / usd мем

Няма такова нещо като биткойн милионер, тъй като милионът се изчислява въз основа на щатски долари и един ден обменният курс BTC към USD просто ще бъде BTC към BTC (поне как матричната мема очертава възможното бъдеще).

За повече ресурси за цените на биткойни вижте анализ на диаграми, прогнози за прогнози и актуализации наполовина за 2020 г..

В заключение, когато търсенето се повиши и предлагането остане фиксирано, цените неизбежно ще се повишат. Това е най-простият начин да разберете цената и обменния курс на биткойн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner