Какво е биткойн ETF?

Вероятно сте чували термина Bitcoin ETF, обсъждан многократно през последните няколко години. Тези уникални борсово търгувани фондове (ETF) осигуряват на инвеститорите по-голяма гъвкавост, защита и сигурност, отколкото традиционните инвестиции. ETF е фонд, който проследява представянето на актив или група активи. Като такива, ETF могат да бъдат чудесен начин за увеличаване на печалбите и намаляване на рисковете.

Какво е ETF?

ETF е инвестиционен инструмент, който включва кошница с ценни книжа. ETF са много популярни на пазара. В момента те се използват за безброй различни инвестиционни стратегии. Тези стратегии включват генериране на доходи, спекулации, повишаване на цените и компенсиране на риска в портфейла на инвеститора.

Важно е, че ETF може да включва всички видове инвестиции. Обичайно е да видите ETF, който предлага селекция от акции, стоки или облигации. По този начин ETF са много подобни на взаимните фондове. В много случаи ETF ще съдържа акции от различни компании, всички свързани с определен сектор, като банковото дело или отбранителната индустрия.

Пазарни спекулации относно одобрението на биткойн ETF - Woobull

Пазарни спекулации относно одобрението на биткойн ETF – Woobull

Също така има ETF, които са далеч по-приобщаващи. Тези инвестиции могат да съдържат стотици или хиляди акции в различни индустрии. Освен това те могат да включват както американски, така и международни компании в зависимост от спецификата на ETF. Следователно ETF са изключително популярни в световен мащаб.

За разлика от взаимните фондове, ETF се търгуват ежедневно. Оттук и името им „Фондове, търгувани на борса“. Като такива тези инвестиции изпитват колебания на цените в зависимост от техния състав и пазарна активност. Колебанията им в цените могат да бъдат по-фини, тъй като фондът е средно от всички инвестиции, които съдържа.

Едно от основните предимства на ETF е, че той позволява на инвеститорите да спестят голямо време от таксите за брокери и съотношенията на разходите. Освен това средният ви ETF е много по-ликвиден от взаимните фондове или други инвестиционни инструменти на пазара. Тази добавена ликвидност се равнява на повече възможности за инвеститори в тези фондове.

Видове ETF

  • Емисия облигации
  • Индустриален ETF
  • Стоков ETF
  • Валута ETF
  • Обратен ETF

Какво е биткойн ETF?

Концепцията за биткойн ETF е дългоочаквана в индустрията. За отбелязване е, че няколко фирми са подали искания до SEC през последната година. За съжаление все още никой не е получил одобрение. Към днешна дата SEC се колебае да позволи на ETF, фокусиран върху криптовалути, да се появи. Съвсем наскоро, WisdomTree разкри най-новите в дългата серия от SEC заявки

Биткойн ETF отдавна е интересна перспектива на пазара и с основателна причина. Биткойн ETF, който обвързва цената на биткойн, ще позволи на инвеститорите да реализират печалби от волатилността на биткойните, без директно излагане на крипто пазара. По този начин големите инвеститори биха могли да избегнат все още възникващата правна рамка, свързана с инвестициите в криптовалута.

Биткойн ETF – Сигурност

От първостепенно значение биткойн ETF позволява на инвеститорите да правят покупки и продажби от традиционни борси спрямо новопоявили се платформи за крипто търговия. Тази способност е огромно предимство за големите финансови институции, които не могат да участват на пазара в сегашния му нерегулиран статус. Следователно мнозина вярват, че одобрението на SEC би катапултирало стойността на криптомаркетите напред.

Освен това биткойн ETF би предоставил на инвеститорите повече възможности. В момента инвеститорите не могат да късат биткойн, когато вярват, че цената ще падне. Въвеждането на този нов финансов инструмент предоставя на инвеститорите всички традиционни ETF функционалности, на които са свикнали

И накрая, ETF съществуват от известно време. Докато биткойнът все още е сравнително нова концепция за повечето хора. Тази липса на разбиране и прозрачност прави пряката инвестиция в криптовалути по-висок риск за някои. За разлика от това, ETF съществуват от десетилетия и повечето инвеститори са запознати с техните възможности и процеси.

SEC Противопоставяне на биткойн ETF

Имайки предвид всички предимства, получени от въвеждането на биткойн ETF на пазара, не е изненада, че множество фирми са се опитали да предприемат подобно действие. Първият опит за представяне на този нов век финансов продукт на пазара дойде от двама гиганти в бранша – Камерън и Тайлър Уинкълвос.

Близнаци Уинкълвос - CNN

Близнаци Уинкълвос – CNN

Близнаците Уинкълвос не са непознати за иновациите. Тези възпитаници от Харвард са най-известни със своите съдебен процес срещу основателя на Facebook Марк Зукърбърг, в който те твърдяха, че той им е откраднал концепцията за Facebook. Съвсем наскоро двойката е известна със своята про-биткойн позиция. Братята бяха едни от първите биткойн милиардери в света и в момента управляват изключително популярната борса на Близнаци.

През 2017 г. близнаците Winklevoss подадоха декларация до SEC за Winklevoss Bitcoin Trust. SEC обаче бързо отхвърли молбата. SEC цитира опасения относно нерегулирания статус на биткойн. Мнозина от бранша обаче посочиха, че вече има множество ETF за индустрии, които не попадат в обхвата на регулациите.

Комисар на SEC на борда с биткойн ETF

Братята подадоха още една картотека по-рано тази година. Отново SEC изобличи заявлението им. Този път обаче на борда имаше някои членове на SEC с концепцията. По-конкретно, комисарят на SEC Хестър Пиърс. Тя подаде несъгласие срещу решението на борда, цитирайки множество случаи, в които Bitcoin ETF е бил подложен на несправедлив натиск спрямо други финансови инструменти.

През 2018 г. друга фирма направи забележителен опит да осигури биткойн ETF. Този път блокчейн стартиращият VanEck SolidX подаде Bitcoin Trust ETF заявление. Фирмата вярва, че има по-голям шанс за одобрение, тъй като фондът е насочен само към професионални инвеститори. Например фондът струва 200 000 долара. Въпреки новия им подход, SEC отрече усилията им.

След многократни откази на кандидатури SEC отвори заявления до публични коментари. Важното е, че регулаторите потърсиха общественото мнение за своите решения. За отбелязване е, че повечето коментари по заявленията са положителни за одобрението на тези инструменти.

Как биткойн ETF може да повлияе на биткойн

Анализаторите отдавна вярват, че одобрението на биткойн ETF би катапултирало пазарната стойност на биткойн. Тази вяра е очевидна, когато изследвате ценовата активност на Биткойн по време на възможни одобрения за прилагане на ETF. Надяваме се, че през следващите месеци регулаторите ще предприемат по-отворен и справедлив подход към крипто пазара. Засега цялата блокчейн общност търпеливо очаква одобрение на Bitcoin ETF.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner