Защо борсите с биткойни изграждат своя собствена блокчейн

Биткойн борсите изграждат свои собствени блокчейн мрежи, за да изградят ров и да увеличат пазарния си дял. (Снимка: Чеснот / Гети Имиджис) ГЕТИ СНИМКИ

На 17 април операторът за обмен на криптовалути Binance пусна бяла книга, описваща вътрешната работа на нов блокчейн за интелигентни договори, година след първоначалното стартиране на собствената си блокчейн верига Binance Chain (BC). Новият блокчейн, наречен Binance Smart Chain (BSC), ще работи като слой интелигентен договор, успореден на съществуващата верига, казаха от компанията.

„Това иновативно решение носи оперативната съвместимост и програмируемост на виртуалната машина Ethereum (EVM) към Binance Chain. Както Binance Chain, така и Binance Smart Chain ще позволят трансфери и друга комуникация благодарение на естествената поддръжка на оперативна съвместимост “, пише борсата в публикация в блог.

Въпреки борсата, която настоява, че BSC не е проектирана да се конкурира с Ethereum, която в момента е най-голямата платформа за интелигентни договори, новата платформа за интелигентни договори на Binance трябва да има по-добри резултати от Ethereum в определени области, включително по-бързи и по-евтини транзакции, показва бялата книга.

Най-новата бяла книга на Binance в областта на разработването на блокчейн е само последната от подобни съобщения от биткойн борсите.

Днес в: Крипто & Блокчейн

Откакто Binance стартира собствената си блокчейн през април 2019 г., поне три други водещи централизирани борси за цифрови активи обявиха, че разработват блокчейн мрежа.

През февруари OKEx обяви, че собствената си блокчейн OKChain преминава към тестов режим. Базираната в Малта криптообмен разкри за първи път, че разработва блокчейн, заедно с децентрализирана борса (DEX), изградена отгоре, през март 2020 г..

„OKChain е търговска публична верига, разработена от OKEx независимо и вече е 100% с отворен код, за да осигури ефективна, безплатна и безгранична екосистема с добавена стойност за всички наши екологични партньори“, каза Джей Хао, главен изпълнителен директор на OKEx. „Технологията с кръстосана верига и„ OpenDEX “ни дава възможност да прокараме напред нашата визия за„ Търговски верижен алианс “, за да улесним същественото развитие на индустрията на блокчейн. „

През март Huobi също обяви, че нейната блокчейн влиза в тестов режим, близо две години от първата обмяна на биткойни в Сингапур разкри планира да разработи роден блокчейн. Bithumb, базирана в Южна Корея, също се развива на своя собствена блокчейн, се казва в съобщение публикувано през ноември 2019г.

Някои участници в крипто индустрията виждат нововъзникващата тенденция като заплаха за децентрализацията, което е основна характеристика на публичните блокчейн мрежи.

Преминаване към изграждане на ров и пазарен дял

Борсите са сред най-големите печеливши от нарастващата популярност на криптовалутите. Те играят важна роля като портал към крипто света и много от тях са изградили многомилионен бизнес от него.

Базирана в САЩ борса Coinbase според съобщенията имаше прогноза за приходи от близо 1,3 милиарда долара през 2018 г. Другаде, уебсайт за крипто новини The Block, изчислено че Binance е достигнал 1 милиард долара кумулативна печалба, считано от 30 септември 2019 г. Уебсайтът за новини стигна до тази цифра въз основа на структурата на обратно изкупуване на жетони на компанията.

В основата си нововъзникващата тенденция на изградените от борси блокчейн платформи е ход на борсите да консолидират своите позиции като лидери в бранша и по някакъв начин да изградят ров около съответния си бизнес. Това е консенсусното мнение на коментаторите за криптовалута и блокчейн.

Чрез разработването на собствена блокчейн, крипто борсите ще могат да увеличат своя пазарен дял и да работят по-ефективно, според Кен Мисума, CMO на Quras, платформа за интелигентни договори, която твърди, че дава на потребителите и предприятията свободата да определят нивото на поверителност на своите транзакции.

„Цифровите борси на активи се опитват да привлекат колкото се може повече търговци, за да увеличат потребителската си база, което е основен двигател на техните печалби“, каза Мисума. „Разработването на блокчейн позволява на борсата да има по-голяма гъвкавост от гледна точка на използваемост и предлагане на търговия, без да е необходим централизиран оператор.“

Уго Ренодин, главен изпълнителен директор LGO, институционална крипто борса, базирана в Европа, засегна как използването на блокчейн може да помогне на борсите да станат по-ефективни.

„В оперативен план това значително намалява разходите, тъй като много операции и движения на средства – депозити, тегления или сетълменти – могат да бъдат автоматизирани чрез интелигентни договори“, каза той. „И тъй като обменната блокчейн намалява общите разходи за листинг за криптовалута, издадена по веригата, може да се твърди, че тя позволява на борсите да изброяват все повече и повече активи на по-ниска цена.“

Тъй като пространството на блокчейн и криптовалута продължава да се развива, ще се издават все по-голям брой цифрови активи. Резултатният ефект от повече крипто активи е, че бизнесът с управление на борса ще се радва на по-високи изисквания.

Преди, когато борсите започнаха да изграждат своя собствена блокчейн, новите проекти издават цифрови активи чрез публична блокчейн като Ethereum. След това тези проекти се стремят да изброят съответните си цифрови активи или токени на различни борси. Притежателите на токени и търговците имат гъвкавостта да търгуват с тези токени на различни борси, където те са изброени. Тази гъвкавост обаче означава, че борсите са изправени пред постоянен риск да загубят потребителската си база от конкурентите, което може да доведе до намаляване на приходите.

В допълнение към конкуренцията от други централизирани борси, появата на децентрализирана търговия е нарастваща заплаха.

Чрез разработването на собствена блокчейн, към която тя кани проекти за издаване на цифрови активи, борсата е по-вероятно да запази обемите на търговия – критичен фактор, определящ горната им линия.

И все пак принципите, на които крипто борсите изграждат своите борси, се различават и потенциално посочват областите в индустрията, които всеки от тях иска да бъде най-подходящ.

Биткойн борсите искат да защитят своя печеливш бизнес чрез изграждане на собствена блокчейн … [+] 2018 CHESNOT

Binance Chain е залог за бъдещето на крипто борсите

Докато разработването на специален блокчейн за интелигентни договори му предоставя възможност да се конкурира с Ethereum, Binance изглежда фокусиран върху нарастването на пазарния си дял на пазара за криптообмен.

Бялата книга на BSC отново подчертава, че DEX на компанията е „основният фокус“ ​​на нейната собствена блокчейн, което показва, че развитието на платформа за интелигентен договор е по-скоро да увеличи DEX, отколкото каквото и да било друго.

„Концентрацията върху предоставянето на удобно място за издаване на цифрови активи и място за търговия също носи ограничения. Най-търсената функция на Binance Chain е програмируемата разширяемост или просто функциите на интелигентния договор и виртуалната машина. Издателите и собствениците на цифрови активи се борят да добавят нови децентрализирани функции за своите активи или да въведат какъвто и да е вид управление и дейности в общността “, се казва в бялата книга на BSC.

Друга индикация, че Binance залага на бъдещето на борсите, е стартирането на Binance Cloud през февруари – специфично за борсата решение за облаци. Чрез него компанията предлага на всеки възможността да стартира криптообмен, който използва вече установената обменна инфраструктура на компанията. Изпълнителният директор Changpeng Zhao, известен в крипто пространството като CZ, оценки че облачните услуги ще станат източник на приходи на компанията след пет години. Ликвидността е едно от обещанията на облачното решение, обещание, вероятно застраховано от обезщетението за задържане на обема от притежаването на блокчейн.

OKChain е залог на децентрализирани финанси

Следвайки стъпките на Binance за преместване на операции на крипто-приятелски остров Малта, OKEx изглежда играе двойки на Binance. Въпреки това, OKEx настоява, че собствените му начинания на блокчейн не са имитация.

„OKChain не възпроизвежда Binance“, каза говорител на OKEx. „Нашата блокчейн има напълно различни визии и позициониране от Binance Chain и всъщност работим по различни продукти.“

Визията с OKChain е да стимулира растежа на децентрализираните търговски приложения, особено към финансово включване.

„Вярваме, че децентрализираното финансиране е ключът към финансовото включване и финансовата свобода за всички. Ето защо ние копнеем да разгърнем силата на DeFi. ” Хао каза в публикация в блог, която обявява старта на testnet. „OKChain е огромно събитие за нас, което означава, че вече сме в състояние да осигурим отворена, евтина и автономна екосистема, за да могат всички да се възползват от предимствата, които носи блокчейнът и децентрализацията.“

Как точно борсата планира да използва своята блокчейн мрежа за игра в пространството на DeFi, остава неясно.

Засега OKEx продължава да се отнася сериозно към своя борсов бизнес, след като каза, че DEX ще бъде първото приложение за обяд в OKChain. В сравнение с Binance, който „изгражда [собствена] верига и създава приложението DEX, ние изграждаме финансова инфраструктура и OKEx DEX е само едно от приложенията на OKChain“, добави говорителят на OKEx.

OKEx казва, че ще позволи на потребителите да създават и персонализират свой собствен DEX на OKChain.

В допълнение, OKChain подкрепя внедряването на интелигентни договори от кутията, в сравнение с Binance, който току-що обяви разработването на отделна верига за интелигентни договори.

Huobi иска да завладее традиционните финансови институции

Докато други борси за криптовалути избягват регулаторите, Huobi реши да изгради отношения с китайското правителство. Миналия декември, Huobi съобщи че се присъединява към управляван от правителството блокчейн алианс. Борсата се стреми да задълбочи взаимоотношенията си с регулаторите и впоследствие финансовите предприятия, като направи спазването централно за собственото развитие на блокчейн.

"DeFi се превърна в едно от най-обещаващите приложения на блокчейн технологията, но бъдещето му изисква и двете страни – регулатори и предприятия – да работят заедно, за да установят стандартите и насоките на новата децентрализирана икономика," каза Сиара Сун, вицепрезидент на глобалния бизнес в Huobi Group. "С веригата Huobi искаме да осигурим децентрализираната рамка, която улеснява сътрудничеството в цялата индустрия, което е от решаващо значение за широкото приемане на DeFi."

Huobi Chain ще позволи на регулаторите да участват в мрежата като валидатори чрез функция на регулаторен възел. Това може да изглежда познато на последователите на свързаните с блокчейн регулаторни актуализации в САЩ Миналата година Федералната резервна банка на Бостън публикува бяла книга, в която подробно разглежда концепциите за „надзорен възел“ за регулаторно наблюдение по веригата..

Общ знаменател: Стойност на естествения жетон

Докато се създават обменни блокови вериги за адресиране на различни части от блокчейн пространството, всички те могат да се възползват от покачване на стойността на родния си токен, ако залозите им се изплатят.

Първо, обменните токени, които първоначално са били използвани за плащане на такси за търговия и листинг, сега преминават в монети, които захранват цяла блокчейн. Това разширява използваемостта и потенциално стойност за тези символи.

Всъщност това може да даде на компаниите зад всяка блокчейн мрежа повишаване на оценката, смята изпълнителният директор на SKALE Labs Джак О’Холеран.

„Коефициентите на оценка за обмен на такси са значително по-ниски от мултипликаторите на крипто активи, които са неразреждащи в сравнение с капитала“, каза О’Холеран, чието стартиране изгражда решение за мащабируемост за Ethereum. „Като прост пример, ако борсата прави такси на стойност 100 милиона долара годишно, те могат да получат 5-7x множител на стойността си, което означава, че те струват 500–700 милиона долара от гледна точка на собствения капитал.

„Ако пуснат токен, който се използва за плащане на такси, този токен може да струва няколко милиарда от напълно размита перспектива със същия размер на приходите.“

Аларма за децентрализация

Не е ясно колко обмен на енергия упражняват в родните си блокчейн мрежи и това повдига въпроса колко децентрализирани са тези мрежи. „Един от основните недостатъци е, че блоковите вериги, изградени от борса, обикновено не са наистина децентрализирани и децентрализацията е един от най-ценните аспекти на технологията на блокчейн, каза Мисума.

След излизането на бялата книга на Binance Smart Chain, Том Шонъси от Delphi Digital, фирма за криптоизследователски активи отразява подобни опасения в интервю за Коинтелеграф. „Централизираните вериги всеки път пропускат смисъла. Въпросът не е в предлагането на по-евтини транзакции, всеки може да направи това с помощта на Amazon Web Services, а в насърчаването на ръководен от общността дух на строители, които обичат да работят заедно без централно изведен мандат. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner