Ранните инвеститори на Filecoin са стимулирани да намалят FIL, но майньорите може да изглеждат да се натрупват

OKEx Insights разглежда по-задълбочено интересна дивергенция на пазара на FIL на Filecoin.

Бележка на редактора: OKEx Insights по-рано обсъжда Filecoin и целта му да революционизира индустрията за съхранение на данни в най-новото си издание на DeFi Digest.

Дългоочакваната мрежа на Filecoin най-накрая стартира на 15 октомври – три години след издигането на историята 258 милиона долара. Въпреки това, цената на нейната родна монета, FIL, е много волатилна от старта си. Постоянните суапове на FIL на OKEx достигнаха рекорд за всички времена от $ 56 на 16 октомври, но през следващите дни паднаха до рекордно ниско ниво от $ 20 на 23 октомври.. 

Интересно наблюдение през гореспоменатия период от време е, че реалните проценти на финансиране на постоянния суап на FIL са били в крайно отрицателна територия, ако вземем за нормален обхвата от -0,03% до 0,03% от осем часа финансиране като нормален. 

Нека разгледаме по-отблизо.

Как отрицателните ставки на финансиране предизвикаха кратко свиване

Лихвените проценти са начинът, по който цените на вечните суапове се поддържат фиксирани към спот цената на базовия актив. Ако процентът на финансиране е положителен, дългите позиции ще плащат такса за финансиране. И обратно, ако процентът на финансиране е отрицателен, късите позиции ще плащат такса за финансиране. По този начин, "баланс" се поддържа.

Между 17 октомври и 26 октомври средният процент на финансиране за всеки осемчасови интервал достигна зашеметяващите -1,35%. Търговец, който да скъси вечния суап и да запази споменатата позиция през този период, би платил 28% финансиране – без да обмисля добавянето на ливъридж.

FIL / USDT постоянен процент на суап за реално финансиране на OKExFIL / USDT постоянен процент на суап за реално финансиране на OKEx. Източник: OKEx

Ако разгледаме графиката на цените FIL / USDT, неговата вечна суап цена обикновено е по-ниска от спот цената. Колкото по-голяма е споменатата разлика, толкова по-висока ще бъде таксата за финансиране на къси панталони – механизъм, целящ да върне цената обратно в съответствие. По този начин механиците на лихвените проценти работят срещу "популярен" търговия.

На 23 октомври цената на FIL достигна дъно около 20 долара. Това провокира търговците да затворят късите си позиции и доведе до значителен скок в обема на покупките. Впоследствие това доведе до кратко свиване – когато залагащите на спада на цените бъдат ликвидирани или принудени да затворят позициите си в опит да предотвратят по-нататъшни загуби – това временно изтласка цената на вечния суап до над $ 50 на OKEx.

Графика на FE / USDT на OKEx за вечен суап 4h - 11/3Графика на FE / USDT на OKEx за вечен суап 4h – 11/3. Източник: OKEx, TradingView

Очаква се отрицателните нива на финансиране на FIL да продължат

Докато процентите на финансиране на FIL се увеличиха рязко след този огромен кратък натиск, настоящият прогнозен процент на финансиране все още показва -0,16%, към момента на писане – което е далеч под нормалното. Има няколко правдоподобни причини за тази ситуация.

Първо, FIL се разпространява между четирите основни участващи групи в мрежата Filecoin. Тези участници получиха предоставени жетони по график, както е показано на таблицата по-долу. Тъй като текущата пазарна цена на FIL е много по-висока от цената на инвеститора, много ранни инвеститори имат силен стимул да отворят къси позиции в опит да заключат печалбите си. Поради продължителността на графика за придобиване, ранните инвеститори теоретично ще трябва да поддържат късите си позиции на пазара на деривати за дълъг период от време.

Ранните инвеститори на Filecoin се стимулират да съкратят пазара на деривати FIL поради дълги периоди на придобиване. Източник: МонетаLист

Освен това, участниците на вторичния пазар – след последния кръг от бум на децентрализирано финансиране – не са уверени в цените на проекти с много стръмни криви на предлагане и дълги периоди на придобиване на монети или жетони. Като такива са загрижени, че продължаващото разпространение на символи на Filecoin води до устойчив натиск върху продажбите.

Освен това, предполагаемата напълно разредена пазарна капитализация на FIL на Filecoin – на цена от $ 30 на монета с обща доставка от 2 милиарда – е около 60 милиарда долара. Това е приблизително 20% от напълно разредената стойност на BTC, родната криптовалута на биткойн мрежата, и е по-висока от текущата пазарна капитализация на Ether (ETH) на стойност 45 милиарда долара. Освен това размерът на пазара за съхранение в облак се оценява само 46,12 милиарда долара през 2019 г., въпреки че се очаква да достигне 222,25 млрд. долара до 2027 г.. 

Въпреки изначално подвеждащия характер на напълно разредената метрика за пазарна капитализация – както вече беше обсъдено от OKEx Insights – тази огромна и очевидна преоценка вероятно насърчава много търговци да намалят FIL. 

Търсенето от Filecoin миньори може да повиши цените

Темпът на растеж на Filecoin миньорите спадна след стартирането на основната мрежа на проекта, поради системата на Filecoin, която изисква предварително обезпечение под формата на FIL токени. Този механизъм трябва да възпира злонамерени участници. Това обаче затруднява миньорите да залагат достатъчно монети FIL, за да оптимизират операциите, освен ако не купят FIL на вторичния пазар. Това обаче би представлявало допълнителни разходи в допълнение към техните вече скъпо специализиран хардуер.

Въпреки че наскоро Filecoin активира предложение за подобрение, FIP-004 – което прави 25% от възнаграждението за всеки блок незабавно на разположение на миньорите, вместо да го придобие в продължение на 180 дни – все още е много трудно за миньорите рентабилно да се увеличат до пълен капацитет за кратък период от време. Според механизма на Filecoin, миньорите трябва да заложат около 0,2 FIL / 32 гигабайта, за да участват в добива. Използвайки данни от KaiYuan Pool, следващата диаграма показва броя на залозите, необходими на един миньор да достигне 9000 терабайта ефективен капацитет за 90 дни – както и дневните печалби и придобиване. 

Подобно огромно търсене в залагането би било трудно да се компенсира при настоящата крива на предлагане на символи, поради което тези миньори едва бавно достигат до пълна работа през много по-дълъг период от време. Поради тази динамична устойчивост на търсенето от страна на миньорите може да затрудни бързото намаляване на цените на FIL.

Динамиката на копаене на Filecoin стимулира миньорите да натрупват FIL в опит да работят на оптимално нивоДинамиката на копаене на Filecoin стимулира миньорите да натрупват FIL в опит да работят на оптимално ниво. Източник: KaiYuan Pool, OKEx

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner