Китайското производство се възобновява след рекордно ниско ниво, Биткойн реагира на съкращенията на Fed: Седмично наблюдение на пазара

Инвеститорите в световен мащаб стават все по-загрижени за ефектите от коронавируса (или COVID-19) върху световната икономика. Миналата седмица видях повече от 100 000 потвърдени случаи на вирус по целия свят. По-голямата част от потвърдените случаи – 80 699 – са в континентален Китай, откъдето произхожда вирусът.

Традиционните пазари виждат нестабилност

В отговор на нарастващия хаос между правителствата във връзка с вируса, цените на финансовите активи бяха нестабилни през последната седмица. На енергийните пазари цената на суровия петрол WTI падна повече от 10 процента в петък, 6 март, до $ 41,28. Цената е най-ниското затваряне от 28 ноември 2014 г..

Цената на златото роза в петък, 6 март, наближавайки най-голямата си седмична печалба от януари 2009 г. Доходността на Министерството на финансите на САЩ продължи да есен, с 10-годишни добиви при рекордно ниски нива.

Шанхайският композитен индекс има показани силна устойчивост, отклоняваща се от американските фондови пазари и нарастваща с 5,35% през седмицата. S&P 500 индекс роза 0,61 процента през последните пет търговски дни и все още е в зона за корекция, което е с повече от 10 процента от скорошния си връх на 19 февруари.

Преди спадът в американските акции в края на февруари, някои от по-чувствителните, рискови класове активи вече реагираха и оцениха в икономическия спад. Суров нефт например, падна от 63 долара за барел в началото на януари и сега е спаднал с почти 35 процента оттогава.

Федералният резерв прави спешно намаляване на лихвените проценти

В опит да смекчи рисковете от ефекта на коронавируса върху американската икономика, Федералният резерв на САЩ съобщи 0,5% намаление на референтния лихвен процент до диапазон от 1 до 1,25%.

Ходът, който се случи неочаквано във вторник, 3 март, преди следващото насрочено заседание на Фед, е първият спешен процент, който централната банка направи от финансовата криза от 2008 г..

Американският фондов пазар затвори ниско във вторник след съобщението. Тогава акциите поскъпнаха в средата на седмицата, преди да паднат към края на седмицата, тъй като настроенията на пазара отслабнаха.

Цената на биткойн губи последните печалби

Биткойнът (BTC) е следвал подобен път на американските акции през последната седмица – първо леко се е покачил, а след това е спаднал. По-рано тази седмица BTC достигна малко над 9 000 долара за монета, възвръщайки част от стойността, която загуби през март, след като достигна многомесечен връх над 10 000 долара в средата на февруари. Но цената на водещата криптовалута спадна с 9 процента през уикенда, изтривайки печалбите от март и продължавайки да пада в понеделник сутринта, 9 март. По време на пресата Биткойн се търгува малко под 8 000 долара.

Индекс на цените на биткойн OKEX от 2 март 2020 г. до 9 март 2020 г. Източник: Okex.com

Китайското производство отчете рязък спад, запасите са устойчиви

Фокусирайки се върху китайския пазар, Шанхайски композитен индекс завърши солидна сесия тази седмица, изкачи се през първите четири търговски дни и се върна в петък. Но няколко производствени показателя, публикувани тази седмица, показват въздействието на спирането на бизнеса в Китай.

Китайският PMI за производство на Caixin индекс – която има за цел да предостави изчерпателна снимка на фабричната дейност и да посочи общите резултати на местната икономика – падна до 40,3 миналия месец (от 2 март), най-ниската записана стойност. PMI по-нисък от 50 показва свиване на производствената икономика, докато над 50 показва разширяване.

Освен това JP Morgan глобален производствен индекс PMI падна до 47,2 през февруари, най-ниското от май 2009 г..

Индексът на PMI на China Caixin Manufacturing. Източник: Investing.com

Извличането на биткойни преминава през закъсненията на коронавируса

Тъй като епидемията постепенно се поставя под контрол в Китай, очакваме всички сектори да се нормализират и производството да възобнови редовните си нива, настроение на китайското правителство окуражаващо от миналата седмица.

Вече производителите на машини за копаене на биткойни вече съобщават възобновено производство. Този ход вероятно ще позволи по-бързо да се доставят машини за добив от ново поколение, което означава, че изчислителната мощност на мрежата и нивата на трудност на копаенето ще бъдат отново издигнати.

Като наполовина биткойн подходи през май миньорите са движещ се по-стари, по-малко мощни 16-нм машини от Китай до страни, в които електричеството е по-евтино, като САЩ, Канада и Централна Азия.

В сравнение със средното електричество в Китай цена от над 0,4 юана (0,06 долара), цената на електроенергията на Казахстан под 0,2 юана (0,03 долара) може да се окаже много привлекателна за миньорите.

Собственик на минен пул разкри че 16-нанометровата машина, работеща там, където цената на електроенергията е 0,4 юана (0,06 долара) за киловатчас, може да генерира брутна печалба от 3,17 юана (0,46 долара) дневно. Ако цената на електроенергията бъде намалена до 0,2 юана за киловат час, дневните брутни печалби на миннодобивната машина биха били 12 юана (1,73 долара), увеличавайки брутната печалба с 288 процента.

И все пак изглежда, че много стари машини за добив ще трябва да отидат направо до сметището след халвинга.

Отказ от отговорност: Този материал не трябва да се приема като основа за вземане на инвестиционни решения, нито да се тълкува като препоръка за участие в инвестиционни сделки. Търгуването с цифрови активи включва значителен риск и може да доведе до загуба на инвестирания ви капитал. Трябва да сте сигурни, че напълно разбирате свързания риск и да вземете предвид нивото си на опит, инвестиционни цели и да потърсите независим финансов съвет, ако е необходимо.

Следвайте OKEx на:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner