DCEP може да се харчи онлайн в Суджоу, Китайската банка проверява данъка чрез блокчейн

Седмичен преглед на блокчейн и криптовалутни новини от Китай и Хонконг

Електронното плащане с цифрова валута, официалната цифрова валута на Китай, зае централно място сред крипто общността в Китай и Хонконг. След първото разпространение на червени пакети DCEP в Шенжен, правителството на Суджоу ще пусне червени пакети DCEP на стойност 20 милиона RMB преди фестивала Double 12 Shopping този уикенд. 

Междувременно паричният орган на Хонконг си партнира с Китайската народна банка, за да тества DCEP при трансгранични плащания. В същото време Китайската банка – за да не се бърка с PBoC – завърши първата си базирана на блокчейн данъчна проверка в Тибет.

Ето всичко, което може да сте пропуснали по отношение на тези истории и много други, в изданието на OKEx Insights от Китайския пазар за наблюдение тази седмица.

Червените пакети DCEP могат да се харчат онлайн в Суджоу

За да отпразнува фестивала за пазаруване Double 12 на 12 декември, правителството на Суджоу съобщи че червените пакети на DCEP на стойност 20 милиона RMB ще бъдат дадени на своите граждани. В съобщението се посочва, че 100 000 червени пакета DCEP, на стойност 200 RMB всеки, ще бъдат разпределени чрез лотария. Резултатът от лотарията ще бъде обявен на 11 декември. 

Получателите на червените пакети могат да прекарат своя DCEP с търговски партньори в Суджоу и онлайн магазини, като JD.com, от 11 декември до 27 декември.

Ключови продукти за внос

  • Червените пакети DCEP в Суджоу могат да се харчат в онлайн магазини за търговия на дребно, като JD.com – нещо, което не беше възможно при предишното раздаване на червени пакети DCEP в Шенжен.
  • JD.com участва активно в проучването на интеграцията на DCEP в своя бизнес. Гигантът за електронна търговия има партнчервено с PBoC за съвместно разработване на мобилно приложение и блокчейн платформа за DCEP.

Хонконгският паричен орган си партнира с PBoC, за да изпробва DCEP

Еди Юе, главен изпълнителен директор на Хонконгската парична администрация, заяви в изявление че си партнира с PBoC, за да тества DCEP за трансгранични плащания.

Според Yue DCEP предлага допълнителна възможност за жителите в Хонконг и Китай да извършват трансгранични транзакции. И двете институции се подготвят за технически пилотен тест на DCEP, въпреки че все още няма график за пускането на дигиталната валута на централната банка.

Ключови продукти за внос

  • Кристофър Хуей, министър на финансите на Хонконг, намекна за сътрудничеството на DCEP между HKMA и PBoC през октомври. Той каза в a Законодателен съвет В&Сесия на 21 октомври, че вярва, че DCEP може да насърчи взаимната свързаност между Китай и Хонконг при трансгранични плащания.
  • Пробата за DCEP при трансгранични плащания повтори стратегическия фокус на паричния орган на Хонконг в цифровите валути на централната банка. В началото на 2020 г. HKMA си партнира с Банката на Тайланд през "Проект Inthanon-Lionrock," изследователска инициатива за повишаване на трансграничната ефективност на плащанията, използвайки технологията на разпределената книга.

Банката на Китай завършва първата верификация на данъците в блокчейн

Според китайските медии Синхуа, клонът на Тибетската банка на Китай наскоро завършен първата базирана на блокчейн данъчна проверка при трансгранични транзакции. 

Тази година Държавната администрация по чуждестранна валута пилотиран финансова платформа, базирана на блокчейн, която се присъедини към своя клон в Тибет. Към днешна дата изпитанието за блокчейн е включило седем банки от Тибет.

Китайската банка успешно е проверила свързаните с тях данъчни разходи при регистрация на търговска марка за кетъринг компания в Тибет.

Ключово за внос

  • С помощта на финансовата платформа, базирана на блокчейн на SAFE, процесът на данъчна проверка при регистрации на търговски марки се съкращава от три дни на три минути. Процесът на проверка е безхартиен и значително намалява разходите за сетълмент.

Потребителските цени в Китай падат за първи път от 11 години

Тази седмица фондовите пазари както в Китай, така и в Хонг Конг леко спаднаха. Към момента на пресата Shanghai SE Composite и CSI 300 в момента се търгуват на ниво 3,373 и 4,965 – със седмична загуба съответно от 1,82% и 2,02%. В Хонг Конг индексът Hang Seng спадна с 0,2% тази седмица и в момента е 26 515.

Фондовите пазари в Китай и Хонконг отчетоха умерен спад тази седмица. Източник: Икономика на търговията, Investing.com

Тази седмица падащият индекс на потребителските цени в Китай привлече вниманието на участниците на фондовия пазар. През ноември то отпадна 0,5% на годишна база – първият спад от октомври 2019 г..

Ключови продукти за внос

  • Спадът на ИПЦ в Китай се дължи на спадащите разходи за храна, транспорт, комунални услуги, здравеопазване и образование. По-специално, разходите за транспорт спаднаха с 3,9%, а цената на свинското месо спадна поради огнище на африкански свине.
  • ИПЦ е ключовият показател за оценка на инфлацията на потребителите в Китай. Храната и жилищата са най-важните компоненти в ИПЦ на Китай – съответно 31,8% и 17,2%.

Промяната в% на месечния индекс на потребителските цени в Китай. Източник: Икономика на търговията, OKEx Insights

OKEx Insights представя пазарни анализи, задълбочени функции, оригинални изследвания & подбрани новини от крипто професионалисти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Our Socials
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner